Met de auto op wintersportvakantie? 6 praktische tips 

Ga je met de auto op wintersportvakantie? Dan is een goede voorbereiding van belang. Zeker wanneer je de wintersportgebieden in Oostenrijk of Zwitserland opzoekt. Waar moet je rekening mee houden om de reis zo soepel en veilig mogelijk te laten verlopen? En welke veiligheidsmaatregelen moet je nemen voordat je met de auto op wintersport gaat?

Wintersport in Oostenrijk of Zwitserland: tips voor de autoreis

Reizen met de auto geeft je ongelooflijk veel vrijheid. Je bepaalt namelijk zelf welke route je rijdt én wanneer je uitstapt voor een korte break. Naast je skikleding, skimateriaal en skischoenen zijn er nog meer belangrijke dingen die je niet mag vergeten. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Koop je vignetten online

Als je met de auto op wintersportvakantie gaat naar Oostenrijk of Zwitserland heb je een vignet nodig. Vignetten zijn in Oostenrijk en in Zwitserland verplicht. Het vignet plak je duidelijk zichtbaar op de voorruit van je auto. Je hebt een vignet nodig voor de heen- en voor de terugreis. 

Een vignet voor Oostenrijk of Zwitserland kun je vooraf gemakkelijk online bestellen. Dat is niet alleen goedkoper, maar scheelt ook veel tijd onderweg. Een vignet kopen bij een tankstation in het buitenland kan ook, maar hier kan het zeker tijdens de vakantieperiode behoorlijk druk zijn. Daarnaast loop je niet het risico dat je het vignet onderweg vergeet en daardoor een flinke boete riskeert. Vignetten kun je online bij de ANWB kopen, maar ook in één van hun winkels. Wacht niet te lang met kopen. Er is een aantal dagen levertijd bij online bestellen en in de winkel wil het nog wel eens gebeuren dat vignetten voor een bepaalde tijdsduur van je vakantie nét niet op voorraad zijn.

Sneeuwkettingen of winterbanden?

Als je met de auto naar een wintersportgebied reist, is de kans groot dat je onderweg te maken krijgt met sneeuwval, vorst of zelfs ijzel. Houd er rekening mee dat winterbanden in Oostenrijk verplicht zijn van 1 november tot en met 15 april.  Het profiel van een winterband moet minimaal 4 mm (radiaalband) of 5 mm (diagonaalband) zijn. Sneeuwkettingen zijn in Oostenrijk alleen verplicht als dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Je moet de snelheid dan ook aanpassen naar maximaal 50 km/h. 

Ga je naar een wintersportgebied in Zwitserland? Dan zijn winterbanden niet verplicht maar het wordt wel aanbevolen. Je riskeert tevens een boete wanneer je gevaarlijk rijgedrag vertoont tijdens winterse omstandigheden op de weg. Sneeuwkettingen zijn in Zwitserland alleen verplicht als dit wordt aangegeven langs de kant van de weg. Vaak worden 4×4 aangedreven auto’s vrijgesteld van deze verplichting. Ook in dit land moet je de snelheid terugbrengen naar maximaal 50 km/h als je sneeuwkettingen gebruikt. 

Dakdragers en dakkoffer huren of kopen?

Wil je eigen skimateriaal meenemen op wintersport? Ski’s en andere uitrusting die je nodig hebt tijdens jouw wintersportvakantie kunnen in de auto behoorlijk wat ruimte in beslag nemen. Dakdragers en een dakkoffer zou je zelf aan kunnen schaffen, zo bespaar je na een aantal jaren geld door niet te hoeven huren. Echter is een dakkoffer een behoorlijk groot gevaarte om de rest van het jaar op te bergen. Je zou dakdragers kunnen kopen en ieder jaar een dakkoffer of skibox kunnen huren. Zo hoef je thuis geen ruimte te reserveren voor het opbergen van dit immens grote ding. Dakdragers daarentegen nemen niet zo veel ruimte in beslag.

Heb je helemaal geen zin in de aanschaf van dakdragers en een dakkoffer? Dan is ski’s huren misschien wel de beste optie en wellicht ook de goedkoopste. Tegenwoordig hebben skiverhuurders in grote wintersportgebieden de nieuwste materialen in de verhuur. Hoef je én niet te slepen én je hebt ook nog eens de beschikking over goede ski’s.

Lees ook: Wintersport in Trysil, grootste skigebied in Noorwegen

Plan vooraf een extra overnachting in

De afstand naar de wintersportgebieden in Oostenrijk of Zwitserland is behoorlijk. De reistijd bedraagt ongeveer tussen de 8 en 9 uur. De tussentijdse stops en de eventuele files zijn niet inbegrepen in deze reistijd. Wil je uitgerust aankomen op vakantie? Dan is het verstandig om een extra overnachting te boeken. Bijvoorbeeld op een afstand van 650 of 700 kilometer. 

Rij je aan één stuk door? Dan heb je de eerste dag van jouw vakantie vaak nodig om uit te rusten. Zonde natuurlijk. Als je een extra overnachting boekt, hoef je de volgende dag nog maar een klein stukje te reizen naar de eindbestemming. En dat is wel zo ontspannen. Een overnachting in een hotel of een appartement op de route kun je het beste vooraf online boeken. Je weet dan precies wat het einddoel van de eerste reisdag is. Als je vooraf boekt kun je ook prijzen vergelijken, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt voor een overnachting!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button