De Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich

De Gosausee staat bekend als één van de mooiste meren van Oostenrijk, onder meer omdat het Dachsteinmassief de achtergrond van het meer domineert. Het meer ligt in het zuidwestelijke deel van de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich. Men spreekt van de Gosausee, maar bedoelt hiermee vaak alle 3 de “Gosauseen” (meren) in het Gosaudal: Vorderer Gosausee, Gosaulacke en Hinterer Gosausee. Je kunt een mooie wandeling rond de Vorderer Gosausee maken maar ook verder door wandelen langs Gosaulacke naar de Hinterer Gosausee.

Met de auto naar de Gosausee

Vanaf het plaatsje Gosau rij je richting de Gosausee het Dachsteinmassief tegemoet. Het dal is prachtig en de omgeving trakteert je steeds weer op iets nieuws. Grote chalets, grazende koeien en zelfs een roze kerk op een van de berghellingen; allemaal met de imposante Dachstein gletsjer op de achtergrond. Voor je bij de Vorderer Gosausee aankomt rij je langs Gosaub, een klein meer waar je zeker even moet stoppen. Het zicht op het Dachsteinmassief is hier al adembenemend mooi en vooral vroeg in de ochtend is het hier een en al rust. Het dal wordt steeds smaller, tot het op een gegeven moment alleen nog maar een weg lijkt te zijn. De weg loopt dood en dit is dan ook de plek waar je de auto kunt parkeren.

Lees ook: Lammerklamm, verrassende kloof in Salzburgerland

Gosaub, Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
Gosaub vroeg in de ochtend
Op weg naar Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
Op weg naar de Gosausee
Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
Gosau heeft prachtige plekken om te overnachten

Vorderer Gosausee rondwandeling

De wandeling om de Vorderer Gosausee is ca. 4,5 kilometer lang. Je hebt hier nagenoeg geen hoogteverschil en het pad is verhard, waardoor het uitermate geschikt is voor een families met kleine kinderen, kinderwagens of rolstoelen. We komen dan ook aardig wat families tegen met (kleine kinderen) die de wandeling om de Vorderer Gosausee maken. Loop je lekker door dan neemt de wandeling ongeveer een uur in beslag. Maar ik durf te wedden dat je niet doorloopt; er zijn te veel mooie plekjes. Ga lekker aan de rand van het meer zitten en geniet van het uitzicht, vul je fles met water met water wat langs de rotsen naar beneden komt en fotografeer. Fotografeer veel!

Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
De imposante Gosaukamm met achterin Gasthof Gosausee

Tip voor fotograferen

Als je graag fotografeert is het handig om rekening te houden met het licht. De mooiste kant om te fotograferen is de rechterkant (Gosaukamm) van het meer, maar dat is tevens de zijde waar de zon het grootste deel van de dag staat. De zon komt links van het zichtbare gedeelte van de Dachsteiner gletsjer op en draait dan naar de rechterkant van het meer. Om die reden kiezen wij ervoor om met de klok mee het meer rond te lopen. Wij zijn vroeg in de ochtend bij de Vorderer Gosausee en als de zon nog doorkomt schijnt hij mooi op de bergketen aan de rechterkant van het meer. ’s Morgens vroeg maak je dus de mooiste foto’s van de Gosaukamm aan de rechterkant, zelf staand aan de linkerkant van het meer. Aan het einde van de dag maak je de mooiste foto’s van de linkerkant, zelf staand aan de rechterkant van het meer.

Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
Ook met bewolkt weer is het hier prachtig

Wandeling langs Gosaulacke naar de Hinterer Gosausee

Aan het uiteinde van het meer vind je een moerasachtig gedeelte met grote rotsblokken, hier en daar begroeid met naaldbomen. Geen idee waarom, maar het voelt ineens Zweeds aan. Als ik tenminste even niet naar die enorme bergtoppen kijk. Met bewolkt weer is het al prachtig hier, het moet met helder weer helemaal mooi zijn!

Iets voorbij deze plek kun je rechtdoor het bos in voor een ca. 13,5 kilometer lange wandeling naar de Hinterer Gosausee, waarbij je langs het bijzondere Gosaulacke loopt. Onderweg kom je sprookjesachtige plekken tegen. Feeërieke poelen, verborgen boshuizen, watervallen en prachtige vergezichten. Binnenkort meer over deze wandeling naar de Hinterer Gosausee.

Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
Een en al rust: geen zuchtje wind en geen rimpel in het water
Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
Het moerasachtige uiteinde van de Vorderer Gosausee

De Gosausee Wasserfall

Wanneer je het bos inloopt op weg naar Gosaulacke en de Hinterer Gosausee kom je een aantal watervallen tegen. Maar ook op de wandeling rondom de Vorderer Gosausee vind je beekjes, stroomversnellingen en watervallen die uitkomen in het meer. Dit watergeweld concentreert zich aan de rechterzijde van het meer, gezien vanaf het startpunt van de wandeling. Tijdens onze wandeling komt er op diverse plekken water naar beneden, het gevolg van een aantal regenachtige dagen achter elkaar. Het is aan de rechterkant van de Vorderer Gosausee nat, een beetje donker en daardoor super groen. Overal groeit mos en langs de wanden druppelt water naar beneden. Ik hou ervan! Een plek waar nagenoeg altijd water naar beneden stroomt is de Gosau Wasserfall. De stroom begint bovenaan heel smal maar wordt een aantal meter boven de grond breder en valt als een sluier uiteen.

Gosausee Wasserfall, Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
Gosau Wasserfall, door velen “de paardenstaart” genoemd
Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
Wie het kleine niet eert…

Zin in grotere watervallen? Bezoek dan de Stuibenfall in Umhausen (Ötztal), dit is de hoogste waterval van Tirol. Nog meer watergeweld zien? Ga dan naar Salzburgerland om een kijkje te nemen bij de Krimml Wasserfäll, de grootste waterval van Oostenrijk. De Gollinger Wasserfall in Salzburgerland is overigens ook een prachtige waterval!

Aan het einde van onze wandeling komt het zonnetje zo nu en dan door en kunnen we de Dachsteiner gletsjer gelukkig nog even zien. Nog steeds niet helemaal, maar ik keur het goed. Ook met wolken bedekt zorgt het voor een sprookjesachtig tafereel. Niet zo gek dat deze plek eeuwenlang schilders heeft geïnspireerd. Ik kan me goed voorstellen dat dit meer volgens velen tot de mooiste meren van Oostenrijk behoort.

Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
De Dachsteiner gletsjer zorgt hier voor een schilderachtig tafereel

Wat kun je nog meer doen bij de Vorderer Gosausee?

Bij de Gosausee kun je nog veel meer doen dan alleen maar wandelen rondom de Vorderer Gosausee. Wil je langere tijd genieten van dit mooie meer? Dan is het aan te raden om een aantal dagen in de buurt te blijven. In en om Gosau zijn veel accommodaties te vinden en ook is het goed te doen om vanaf omliggende plaatsen dagtrips te maken naar de Gosausee.

Overnachten bij de Gosausee

’s Morgens wakker worden, de gordijnen openschuiven en de Dachsteiner gletsjer zien? Dan kun je overnachten bij Gasthof Gosausee, direct aan de Vorderer Gosausee. Bij het hotel vind je een fijn terras met zicht op het meer en in het restaurant worden de hele dag door typisch Oostenrijkse gerechten geserveerd. Liever toch iets verder van het meer af overnachten? Neem dan een kijkje in dit overzicht van accommodaties in de buurt van Gosau.

Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
Gasthof Gosausee met daarvoor de bootverhuur

Varen en suppen op de Gosausee

Direct aan de oever van de Vorderer Gosausee vind je Bootsverleih Gosausee. Je kunt hier waterfietsen, roeiboten, SUP boards en elektrische bootjes huren. Ben je met jonge kinderen en is het lekker weer? Dan zijn er zelfs waterfietsen met een glijbaantje te huur.

Zwemmen in de Vorderer Gosausee

Het is toegestaan om te zwemmen in de Vorderer Gosausee. Breng met warm weer dus lekker je handdoek mee en neem een duik in het koude water. Aan de rechterzijde van de Gosausee is een soort ligweide waar met mooi weer veel recreërende mensen te vinden zijn.

Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
Aan deze kant van het meer wordt met mooi weer veel gezwommen

Duiken in de Vorderer Gosausee

De Vorderer Gosausee behoort tot de helderste meren van de regio en dat maakt dat het een geliefde plek voor duikers is. Het 96 meter diepe meer laat vooral langs de steile wanden veel moois zien, waaronder rotsblokken, boomstronken en (in het goede seizoen) veel kikkervisjes. In de winter kun je ook ijsduiken in de Gosausee. Een duikuitrusting en vergunning zijn verkrijgbaar bij Gasthof Gosausee.

Klettersteigen bij de Gosausee

Als je van klimmen houdt kun je aan de linkerkant van de Vorderer Gosausee klettersteigen. Het parcours (Laserer alpine via ferrata) loopt voor een groot deel laag langs het water, steekt het wandelpad over en brengt je bovenlangs via onder andere een Seilbrücke weer terug richting het startpunt. Je kunt klettersteigen reserveren bij Gasthof Gosausee.

Zoek je meer uitdaging? Dan kun je ook klettersteigen op de Donnerkogel. Hier trotseer je onder meer de Ladder to Heaven, een 40 meter lange ladder die tussen twee twee rotsen bevestigd is. En niet horizontaal maar in een hoek van zo’n 45 graden! Meer informatie over dit Klettersteig parcours vind je op de website van Dachstein.

Klettersteigen bij de Gosausee - Reislegende.nl
Klettersteigen bij de Gosausee

Wandelen op de Gosaukamm met uitzicht op de Gosausee

Met de Gosaukammbahn kom je op de Gosaukamm, waar je mooie wandelingen kunt maken. Vanaf diverse plekken (ook vanuit de lift) heb je mooi zicht op de Vorderer Gosausee. Bekend en populair is de Rund um den Gosaukamm, een 24 kilometer lange wandeling waar je zo’n 8 uur voor uit moet trekken. Uiteraard starten er vanaf het bergstation van de Gosaukammbahn ook diverse andere mooie (en kortere) wandelingen.

Gosausee, sprookjesachtige plek in Oberösterreich - Reislegende.nl
Uitzicht op de Vorderer Gosausee vanaf de Gosaukamm

Parkeren bij de Gosausee

Je kunt bij de Gosausee gratis parkeren in de buurt van de Gosaukammbahn, die meteen naast Gasthof Gosausee te vinden is. Langs de weg en op het parkeerterrein zijn in totaal zo’n 500 parkeerplekken. Een tip: rij eerst helemaal door tot het einde. Vooral later op de dag zijn er alweer mensen weg waardoor plekken dichterbij het meer vrij komen.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button