Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië

Het zuiden van Oostenrijk, Karinthië, is totaal anders dan andere delen van Oostenrijk. Geen grillige, hoge bergketens maar glooiende landschappen met begroeide bergen die je wellicht eerder zou omschrijven als heuvels. Een mooie manier om in dit gedeelte van Oostenrijk te genieten van de natuur is het rijden van de Nockalmstrasse in Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge.

Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge

Het Nock-gebergte (Nockberge) is de meest westelijke en hoogste bergketen van de Gurktaler Alpen. De Gurktaler Alpen beslaan delen van de deelstaten Karinthië, Salzburg en Stiermarken. De naam (Nockberge) heeft het gebied te danken aan de afgeronde en vaak met gras bedekte bergtoppen. Het hoogste punt van Nockberge is 2441 meter, waar de Eisenhut te vinden is. In de volksmond worden de bergen ook wel de Nocky Mountains genoemd. Grappig toch?

UNESCO biosfeerreservaat

Kärntner Nockberge is samen met Salzburger Lungau in juli 2012 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en sindsdien mag het gebied de naam biosfeerreservaat dragen. Je vindt hier bergweiden, bosgebieden, moerassen en venen in de valleien. De bosgebieden in de valleien bestaan uit loof- en naaldbomen. De heuvels zijn aan de voet op veel plaatsen bedekt met sparrenbossen, die naarmate je hoger komt geleidelijk plaats maken voor Lariksen en Zwitserse dennen. Typische ecosystemen met een grote biodiversiteit, ook als het gaat om dieren. Er leven in dit gebied lynxen, beren, spechten, oehoes, dassen en verschillende vleermuissoorten.

Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl

Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg

Als wij in Karinthië zijn is het een week lang prachtig weer. Perfecte omstandigheden dus om een mooie autoroute te rijden. De Nockalmstrasse is een 34 kilometer lange panoramaweg tussen Innerkrems in het noorden en Ebene Reichenau in het zuiden. De Nockalmstrasse heeft maar liefst 52 haarspeldbochten en daarnaast verdeeld over de route ook nog vele andere, minder scherpe bochten. Langs de route zijn leuke berghutten te vinden, veelal met horecagelegenheid, uitgebreide speelplekken voor kinderen en bepaalde berghutten hebben ook tentoonstellingen. Over de hele route zijn startpunten voor wandelingen en prachtige uitkijkpunten voor een verbluffend mooie uitzicht.

Hoogtepunten Nockalmstrasse

Je kunt je rit over de Nockalmstrasse aan beide kanten beginnen. En het mooiste is nog om hem heen en terug te rijden; op de terugweg zie je weer hele andere dingen. Wij beginnen onze tocht over de Nockalmstrasse in Ebene Reichenau, een plaats op 1095 meter hoogte.

Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl

Sigi’s Natur saibling

De eerste interessante plek op 1300 meter hoogte is Sigi’s Natur saibling, een kwekerij waar forellen worden gekweekt. Leuk om rond te kijken en om te proeven van diverse gerechten met de zelf gekweekte forel.

Priesshütte

Snel hierna kom je de Priesshütte tegen, op 1700 meter hoogte. Een leuke plek om iets te drinken en/of te eten. Ben je met het gezin? Dan kunnen de kinderen hier hun lol op met spelen en boerderijdieren bekijken. Tip: De Priesshütte staat bekend om zijn huisgemaakte soepen en dumplings.

Priesshutte, Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl
De Priesshütte op 1700 meter hoogte

Weg der Elemente

De benen strekken en zien wat de natuur ons biedt kan bij de volgende bezienswaardigheid op 1959 meter hoogte: Weg der Elemente. Op deze 1,5 kilometer lange ontdekkingsroute (rondgang) worden al je zintuigen geprikkeld. Er wachten steencirkels en je wordt in contact gebracht met de elementen hout, lucht, licht, aarde, water en steen.

Windebensee

Een stukje verderop ligt op dezelfde hoogte de Windebensee. Een prachtig meertje wat langs de oevers moerasachtig aan doet. Je kunt een mooi natuurpad om het meer heen volgen, genaamd Alpine Lebensgemeinschaften. Het meer is niet groot en de wandeltijd rondom het meer zal een klein half uurtje in beslag nemen. Onderweg staan informatieborden waarop je van alles kunt leren over de natuur en de dieren in de omgeving. Vanaf de Windebensee kun je via een wandelpad in een kwartiertje naar de verderop gelegen Glockenhütte wandelen.

Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl

Glockenhütte

Eén van de drukste berghutten aan de Nockalmstrasse in ongetwijfeld de Glockenhütte. De Glockenhütte ligt in een bocht van de panoramaweg op 2024 meter hoogte. De grote parkeerplaats doet je meteen al vermoeden dat het hier gigantisch druk kan zijn. Er is een kleine boerenwinkel, een restaurant en een bijzondere wensklok. Wanneer je deze klok laat luiden en een wens doet is de kans groot dat deze uitkomt. Zegt men hier ;-)

Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl

Wolitzenhütte

Een veel rustiger plekje langs de Nockalmstrasse is het weer iets lager gelegen Wolitzenhütte op 1777 meter hoogte. Deze berghut ligt een stuk van de doorgaande weg (Nockalmstrasse) af waardoor veel mensen er voorbij rijden. De Wolitzenhütte ligt behoorlijk verscholen middenin een 500 jaar oud dennenbos. Er zijn kleine boerderijdieren en voor kinderen is er een leuke speelplaats, waar ook met water kan worden gespeeld. Het voelt een beetje back to basic wanneer je plaats neemt op het eenvoudige terras, wat de sfeer alleen maar ten goede komt. Op de menukaart staan onder meer Kaiserschmarrn, Käsespätzle en Brettljause. Een heerlijk plekje!

Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl
Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl

Grundalm “Silva Magica”

De Nockalmstrasse loopt verder naar beneden, naar een hoogte van 1688 meter waar Grundalm “Silva Magica” ligt. Een magisch bos, een tentoonstelling over plaatselijke boomsoorten en een beeldentuin wachten hier op je. De route door het beeldenpark is cirkelvormig en zo’n 700 meter lang. In de beeldentuin staan mooie sculpturen en je vindt er rotstekeningen van goden die door de Australische aboriginals werden/worden aanbeden. Langs de route worden ook allerlei steensoorten uit Karinthië tentoongesteld. Een wandeling door het “magische bos” neemt iets meer tijd in beslag. Kabbelende beekjes en moerassige vijvertjes kom je tegen in het bos. Verspreid wordt informatie gegeven over onder andere de planeten, IJslandse saga’s, elfen, kabouters en vuurgeesten.

Grundalm “Silva Magica” - Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl
Grundalm “Silva Magica” - Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl
Grundalm “Silva Magica” - Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl

Steigerhütte

Nog verder naar beneden rijden we, richting de Steigerhütte op 1481 meter hoogte. De Steigerhütte is een geliefde startplek voor wandelingen. Deze berghut ligt ook, net als de hierboven genoemde Wolitzenhütte, een stukje van de Nockalmstrasse af (links).

Tangenerhütte & Stangalmhütte

Weer teruggekomen op de doorgaande weg kunnen we iets verderop rechts afslaan, richting de Tangenerhütte. Deze berghut ligt op 1751 meter hoogte en je kunt hier diverse producten kopen. Specialiteiten: de zelfgemaakte Karinthische kaas, schnaps, likeuren en verschillende hartige snacks. Op deze plek zijn diverse kleine boerderijdieren en er is een leuke plek voor kinderen om te spelen. Iets verderop ligt de Stangalmhütte, een melkveebedrijf met 200 koeien. Ook hier zijn allerlei lokale specialiteiten te proeven, waaronder verschillende soorten kaas, pittige boter, zelfgebakken brood en eigen geproduceerde salami. Wanneer je iets lekkers geproefd hebt kun je het ook kopen om mee te nemen.

Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl

Karlbad

Karlbad herbergt een 300 jaar oude “spa”. Houten baden worden hier al honderden jaren gebruikt, afgedekt met dikke planken waardoor men tijdens het baden bijna helemaal bedekt wordt. De baden zijn gemaakt van larikshout en het van de Karlquelle bron afkomstige water wordt verwarmd door hete stenen. Doordat de baden zijn afgedekt blijft het water goed warm. Karlbad biedt accommodatie en uiteraard kun je op afgesproken tijden gebruik maken van de baden. Bespreek dit wel ver vooraf, want de baden zijn erg populair. Ook kun je er genieten van specifiek Karinthische gerechten en wordt er spek, worst en kaas uit eigen productie verkocht.

Eisentalhöhe: hoogste punt van de Nockalmstrasse

Op 2042 meter komen we op het hoogste punt van de Nockalmstrasse. Vanaf deze plek heb je mooi uitzicht over de omgeving. Op de informatieborden staat aangegeven welke bergtoppen er in de verte te zien zijn. In de landwinkel zijn streekproducten te koop van lokale producenten. Het assortiment bestaat onder meer uit salami van de Nockalm rund, vers gerookte forel en wild. Eveneens zijn er kleine warme gerechten verkrijgbaar. Vanaf deze plek beginnen ook diverse wandelroutes, onder meer naar de Königstuhl (30 minuten) of de Eisental-Höhe (30 minuten).

Lees ook: Vanuit Karinthië op dagtrip naar Slovenië

Eisentalhohe Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl

Almwirtschaftsmuseum Zechneralm

We dalen weer, naar een hoogte van 1900 meter waar Almwirtschaftsmuseum Zechneralm ligt. Een museum waar je kunt zien hoe men vroeger leefde en werkte in de Alpenweides. Ook hier zijn weer veel lokaal geproduceerde producten te koop. Er is een fijn terras waar je kunt genieten van huisgemaakte gerechten, waar Zechneralm bekend om staat.

Pfandlhütte

Op 1877 meter hoogte ligt de Pfandlhütte. Er is op deze plek een tentoonstelling over dieren te bekijken: “Wilde Nockberge”. Net als in veel andere berghutten kan er ook in de Pfandlhütte genoten worden van Karinthische lekkernijen.

Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl

Heiligenbachhütte

Even verderop ligt Heiligenbachhütte, op 1850 meter hoogte. Ook hier weer diverse zelfgemaakte specialiteiten verkrijgbaar en ook biedt Heiligenbachhütte accommodatie (appartementen).

Biopsphärenpark-Zentrum Nockalmhof

In Biopsphärenpark-Zentrum Nockalmhof op 1700 meter hoogte zijn de tentoonstelling “Versteinerte Welten” en de 3d film “Grüne Inseln im Strom der Zeit” te bekijken. Eveneens is er een winkel met regionale producten en souvenirs. Buiten is er een leuke plek voor kinderen om te spelen en ook kan er een hapje gegeten worden.

Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Nockalmhof, Karinthië - Reislegende.nl

Penkerhütte

De Penkerhütte op 1790 meter hoogte is een leuke locatie om met het gezin een vakantie door te brengen. In de traditionele chalet/berghut werkt nagenoeg alles op zonne-energie. Overdag kun je mee lopen met de boer, zo maak je echt onderdeel uit van het boerenleven in Oostenrijk.

Tips voor de Nockalmstrasse

Een dag is eigenlijk te kort om alles te bekijken wat er langs de Nockalmstrasse te zien is. Het beste is om voor je bezoek te kijken welke plekken en/of berghutten je wilt bekijken, waar je iets wilt drinken of eten en welke wandelingen je zou willen maken.

Een leuk idee is om twee dagen uit te trekken voor het ontdekken van de Nockalmstrasse. Rij de ene dag heen, overnacht in Innerkrems of in Ebene Reichenau en rij de weg de dag erna weer terug. Dubbel zo veel tijd om te besteden in dit mooie gebied!

Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl

Nockalmstrasse openingstijden en kosten

De Nockalmstrasse is geopend van begin mei tot eind oktober, van 08.00u tot 18.00u. Heb alle personen in de een Kärnten Card? Dan kun je de Nockalmstrasse gratis rijden. Heeft alleen de bestuurder een Kärnten Card dan zijn de kosten voor de overige personen 5 euro p.p. Heb je geen Kärnten Card dan zijn de kosten voor toegang met een personenauto 19 euro per auto*.

*Prijspeil 2020, check de Nockalmstrasse website voor actuele informatie.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button