Wandelen naar Stuibenfall, hoogste waterval in Tirol

Geen vakantie in Oostenrijk zonder watervallen! En laten we tijdens onze Oostenrijk roadtrip nou net in de buurt zijn van de hoogste waterval van Tirol: de Stuibenfall. We slapen in het kleine dorpje Niederthai, hoog en afgelegen in de bergen vlakbij het bekende skigebied Sölden. Niederthai ligt op 1500 meter hoogte, zo’n 500 meter boven het Ötztal. Wanneer je vanuit het dal de weg vol met haarspeldbochten naar boven pakt vraag je je af of je überhaupt nog iets tegen gaat komen, zo afgelegen ligt het plaatsje. In de winter is Niederthai een perfecte plek voor gezinnen om te leren skiën. In de zomer is het een mooie uitvalsbasis voor activiteiten in de omgeving én voor een wandeling naar de Stuibenfall.

Lees ook: Krimmler Wasserfälle, grootste waterval van Oostenrijk

Stuibenfall, hoogste waterval in Tirol

Wanneer je in Niederthai bent is het continue aanwezig: het geluid van stromend water. Het is afkomstig van de Horlachbach, een aftakking van de bekende Inn rivier, die onder meer door Pfunds in Tiroler Oberland stroomt. Het water van deze rivier “voedt” uiteindelijk de 159 meter hoge Stuibenfall, die langs een steile en ruige rotswand naar beneden stort.

Horlachbach, Niederthai - Reislegende.nl
Het charmante Niederthai

Het ontstaan van de Stuibenfall

De Stuibenfall is zo’n 10.000 jaar geleden ontstaan, na de laatste ijstijd. De gletsjers trokken zich terug en lieten ruige bergdalen achter. Bergtoppen stortten neer in de vallei en massa’s gruis en rotsen gleden langs de bergflanken naar beneden. Rivieren en bergstromen werden geblokkeerd, waardoor water een andere weg naar beneden zocht. Hierdoor ontstond de Stuibenfall, gevormd door het water van de Horlachbach.

Wandelen naar Stuibenfall, hoogste waterval in Tirol - Reislegende.nl
Stuibenfall van onderaf gezien

Wandelen naar Stuibenfall vanuit Umhausen

Als je zoekt op Google hoe je bij de Stuibenfall kunt komen wordt geadviseerd je auto te parkeren op Parkplatz Bischofsplatz in Umhausen, beneden in het dal. Vanaf deze plek is het ongeveer 1 kilometer lopen naar de onderzijde van de waterval. Je hebt hier verschillende mooie uitkijkpunten waar je de imposante Stuibenfall in één oogopslag kunt zien. Meteen vallen de hangbrug en de trappen aan de zijkant van de waterval op, iets waar niet veel mensen aan zullen beginnen als ze de waterval vanaf deze kant bezoeken. Wij hebben een veel beter idee :-)

Umhausen - Reislegende.nl
Umhausen, gezien vanaf de voet van de Stuibenfall

Wandelen naar Stuibenfall vanuit Niederthai

Veel gaver en vooral nóg indrukwekkender is de wandeling langs de Stuibenfall zelf te maken. Je komt boven bij de waterval aan en daalt via 700 treden langs de waterval naar beneden. Op weg naar beneden loop je via een kleine hangbrug over de waterval heen en kun je klimmers (lees hier Klettersteig ervaringen) van dichtbij bezig zien. Er zijn veel verschillende platformen waar je steeds weer op een andere manier de waterval kunt bekijken. Ben je bijna aangekomen bij het laagste punt van de waterval dan wacht er nog een 80 meter lange hangbrug op je.

Wandeling langs de Stuibenfall, hoogste waterval in Tirol - Reislegende.nl
Klettersteigen langs de Stuibenfall
Klettersteig Stuibenfall - Wandelen naar de Stuibenfall, hoogste waterval in Tirol - Reislegende.nl
Er zijn diverse Klettersteig categorieën

Stuibenfall wandeling beginpunt

Wil je echt een leuke wandeling maken en mag dit een paar uur in beslag nemen? Dan kun je je auto parkeren in Niederthai. Je volgt eenvoudig de rivier stroomafwaarts, aan de rechterkant van de weg. In de bocht van de weg loop je rechtsaf de brug op en kom je bij Gasthof Stuibenfall am Wasserfall. Volg de weg hier verder langs het water, tot je de eerste bordjes van de Stuibenfall tegenkomt.

Vanaf deze plek heb je een aantal opties. Je kunt onder andere een pad nemen naar een platform aan de linkerzijde van de waterval, vanwaar bovenstaande foto’s gemaakt zijn. De moeite waard, want het uitzicht op de waterval en de daarnaast liggende trappen is hier super. Je kunt hetzelfde pad weer naar boven teruglopen om uit te komen bij de kleine hangbrug die je naar de andere kant van de Stuibenfall brengt, zodat je bij de trappen met 700 treden terecht komt.

Wandelen naar de Stuibenfall, hoogste waterval in Tirol - Reislegende.nl
Een aantal van de verschillende platformen

Stuibenfall wandeling met kinderen

De wandeling van boven naar beneden is heel goed te doen, ook met (jongere) kinderen. Tijdens ons bezoek zijn onze kinderen 7 en 9 jaar oud en ze vinden het fantastisch. Vooraf had ik al wat research gedaan en ik kwam diverse blogs tegen van mensen die met kinderen de waterval vanuit Umhausen hadden bekeken. Zij waren niet de trappen omhoog gelopen, dat zou alleen voor echte waaghalzen zijn. Het tegendeel is waar kan ik je nu zeggen. Als je maar van boven naar beneden loopt in plaats van andersom. Voor kinderen een hele leuke, actieve ervaring! Onderweg zijn genoeg plekjes om even uit te rusten en iets te drinken. En het stuifwater op de platformen is natuurlijk een hele belevenis.

Wandeling met kinderen naar Stuibenfall, hoogste waterval in Tirol - Reislegende.nl
Met kinderen wandelen langs de Stuibenfall, goed te doen!

Stuibenfall hangbrug

De 80 meter lange hangbrug zorgt bij veel mensen voor de nodige angst. Er zijn zelfs mensen die terug lopen, die er niet overheen durven. Nu ben ik zelf ook best gevoelig voor hoogtes maar deze brug is (voor mij in ieder geval) prima te doen. Als het waait zul je hem wel wat heen en weer voelen gaan, zoals elke hangbrug. Wat wellicht extra stevigheid geeft zijn de trappen, die verdeeld zijn over de totale 80 meter lengte van de brug.

Wandelen naar Stuibenfall, hoogste waterval in Tirol - Reislegende.nl
Uitzicht op Stuibenfall vanaf de hangbrug

Wandeling van Stuibenfall naar Umhausen

Als je de hangbrug over bent loop je verder over vaste grond. Het pad is smal met losse steentjes en op veel plekken is het behoorlijk steil. Niet alleen het pad zelf, maar ook de afgronden naast het pad zijn steil. Oppassen dus met elkaar passeren! Ook hier nog veel plekken met een mooi zicht op de waterval en de stroomversnellingen die daarna komen. Hoe lager je komt hoe breder het pad en hoe drukker het wordt. Voor veel mensen die vanaf de parkeerplaats de waterval bezoeken is dit een soort van eindpunt; ze hebben de waterval gezien en lopen weer terug.

Wandelen naar Stuibenfall, hoogste waterval in Tirol - Reislegende.nl
Tip: Wandel van boven naar beneden i.p.v. andersom

Het pad loopt vervolgens door het bos, langs het Greifvogelpark en langs Ötzi-Dorf. Als je hier met kinderen bent is het leuk om ook deze plekken te bezoeken. Je kunt door het dal verder lopen naar het centrum van Umhausen. Voor de brandweerkazerne is een bushalte waar je de bus kunt pakken die je gratis terug brengt naar Niederthai.

Stuibenfall in het donker

Er is nog een punt vanwaar je mooi zicht hebt op de Stuibenfall. Wanneer je met de auto de laatste haarspeldbochten vanuit het dal naar boven gehad hebt kom je vlak voor Niederthai aan de linkerkant van de weg een parkeerplaats tegen. Hier kijk je perfect uit op de Stuibenfall. Elke woensdagavond (en nacht) is de waterval verlicht, gaaf dus om het ook eens in het donker te bekijken.

Wandelen naar Stuibenfall, hoogste waterval in Tirol - Reislegende.nl
Uitzicht op Stuibenfall vanaf de weg

Tips voor een bezoek aan de Stuibenfall

De Stuibenfall heeft zijn naam niet voor niets gekregen. Vooral halverwege de de waterval is er heel veel “stuifwater”. En met een beetje wind is het overal langs de waterval erg nat. Een regenjas meenemen is dus zeker handig, vooral wanneer je alle uitkijkpunten af wilt lopen. Een tweede tip is dus de hierboven beschreven wandeling naar Stuibenfall vanuit Niederthai en niet vanuit Umhausen. Als je ’s morgens rond 10.00u start met de wandeling kun je mooi rond lunchtijd plaats nemen op het terras van Waldcafé Stuböbele voor heerlijke Kaiserschmarrn of Apfelstrudel. Met kinderen is het leuk om daarna het Greifvogelpark en Ötzi-Dorf te bezoeken.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button