Osttirol, vakantie met uitzicht op de Großglockner

In ons gezin zijn we allemaal dol op natuur, wandelen en rust. En op bergen! Oostenrijk is dus een heel goede plek voor het doorbrengen van een vakantie. Lekker veel in de buitenlucht: eindeloos wandelen, jezelf belonen met een heerlijk authentieke lunch in 1 van de vele berghutten en vervolgens de dag afsluiten op een leuke erlebnisberg voor de kinderen.

Een erlebnisberg is echter niet te vinden op de plek waar we nu 2 dagen en 2 nachten gaan doorbrengen: het Ködnitztal in Osttirol, gelegen in het National Park Hohe Tauern. Maar dat is geen probleem voor de kinderen; het hele Ködnitztal is 1 grote “erlebnis”! En dat begint al op de weg er naartoe.

De Kalser Glocknerstraße in Osttirol

In de Oostenrijkse Alpen zijn veel prachtige panoramaroutes te vinden zoals onder meer de Großglockner Hochalpenstraße, de Silvretta Hochalpenstraße, de Kaunertaler Gletscherstraße en de Nockalmstraße, waarvan we de laatste drie tijdens ons verblijf in Oostenrijk gereden hebben. Vandaag rijden we over de Kalser Glocknerstraße, die begint in Kals op 1325 meter hoogte en een stijgingspercentage heeft van gemiddeld 8,5%. De weg brengt ons naar Lucknerhaus op 1918 meter hoogte, waar we 2 nachten zullen slapen.

Het eerste merkbare verschil met de andere routes is de rust. Op de andere routes kom je redelijk wat verkeer tegen, op de 7 kilometer lange Kalser Glocknerstraße komt welgeteld 1 auto ons tegemoet. Heerlijk om ongestoord, niet opgejaagd en op eigen tempo omhoog te rijden en van de uitzichten te genieten. Ik geniet niet alleen van de uitzichten maar ook van de kinderen die met open mond door de raampjes naar buiten kijken. Alsof we in een treintje door een pretpark kijken, zo onder de indruk lijken ze te zijn.

Lucknerhaus in Ködnitztal

Onder de indruk zijn wij zelf ook wanneer we de bestemming bereiken. “Kijk, de hoogste berg van Oostenrijk!” roepen de kinderen meteen als we recht het dal inrijden. Voorin het dal ligt het prachtige Lucknerhaus, een prachtig Alpen gasthof in Alpine stijl gebouwd, daterend uit 1950. Helemaal achterin zien we de besneeuwde, 3798 meter hoge Großglockner liggen; deels bedekt door een dik wolkendek. Alsof we een schilderij in rijden, zo mooi! Ook alsof het het einde van de wereld is, het loopt hier dood en de vallei is aan 3 zijden volledig door hoge bergen omringd.

De kinderen springen uit de auto rechtstreeks de leuke speeltuin in, waar allemaal houten speeltoestellen te vinden zijn. Een glijbaan, een klimtoestel, huisjes, schommels… ook aan kinderen wordt hier gedacht! Een speeltuin met uitzicht op de Großglockner: fantastisch!

Met kinderen slapen in Lucknerhaus

We gaan naar binnen om in te checken terwijl de kinderen zich buiten vermaken. We worden ontzettend vriendelijk welkom geheten door eigenaar Hans Oberlohr, die samen met zijn vrouw sinds 1983 Lucknerhaus runt. Het is al rond 18.00u en we kunnen meteen aan tafel. We verblijven hier op basis van halfpension dus de komende 2 dagen laten we ons lekker in de watten leggen.

Het diner is heel goed verzorgd. Het bestaat uit 3 gangen en daarnaast staat er een uitgebreid saladebuffet op ons te wachten. Voor de kinderen kunnen we bestellen wat we willen: Wienerschnitzel met friet en ketchup it is! Wij genieten van authentieke Oostenrijkse gerechten. De verschillende smaken zijn mooi op elkaar afgestemd. Alles wat we voorgezet krijgen is heerlijk, wat een verwennerij :-)

Na het eten gaan we de spullen uit de auto halen en onze kamers bekijken. We hebben 2x een tweepersoons kamer naast elkaar aangezien er geen kamers beschikbaar zijn voor 4 personen. De kamers in Lucknerhaus zijn heel netjes en schoon, zoals je verwacht in een goede accommodatie. De badkamer is wat aan de kleine kant maar alles wat je nodig hebt is er te vinden. Helemaal prima! Er is een televisie aanwezig op de kamer (al denk ik dat we daar weinig gebruik van zullen maken) en er is veel kastruimte voor het opbergen van kleding en andere spullen.

We slapen de eerste nacht allemaal heel lekker! De bedden liggen heel goed en we slapen onder fijne dekbedden. De kinderen vinden het geweldig om te slapen met 1 van ons. De tweede nacht wordt er gewisseld, dat hadden ze al snel bedacht :-)

Informatiepunt Ködnitztal, National Park Hohe Tauern

Na het uitgebreide ontbijt trekken we onze wandelschoenen aan, pakken we de rugtas in en gaan naar buiten voor onze wandeling naar Lucknerhütte. Eerst even een kijkje nemen bij het nieuwe informatiepunt van National Park Hohe Tauern, wat net klaar is en officieel nog niet geopend. Het is gebouwd ter ere van het 25-jarige bestaan van het National Park Hohe Tauern en bestaat uit 2 kleine gebouwen. In het ene gebouw kun je informatie krijgen over het park en het gebied waarin je je bevindt en in het andere gebouw kun je genieten van een mooie “wide-angle view” op het Ködnitztal en de Großglockner. In dit gebouw hangen enorme foto’s van “the big five” van dit gebied: de Golden Eagle, de Alpine chamois, de Alpine marmot, de Alpine Ibex en de Bearded Vulture. Supermooi gemaakt en zeker de moeite waard om even dit gebouw binnen te lopen wanneer je naar Ködnitztal komt.

Belevenispad Glocknerspur, leuke wandeling voor gezinnen

Voor het gebouw vind je meer informatie over de bergen die je in en buiten het dal ziet liggen en ook is hier meer te vinden over Glocknerspur, een “lehrpfad” van 2,2 kilometer lang wat erg leuk is voor kinderen. Vanaf het informatiecentrum is het Glocknerspur een soort ronde die je kunt lopen waarbij je dus weer terug komt bij het beginpunt. Helaas is door het slechte weer van vorige week een deel van het pad geblokkeerd door rotsblokken en afgesloten, waardoor we de ronde niet helemaal kunnen afmaken. Maar dat geeft niet; we lopen een deel van het Glocknerspur nu tijdens onze wandeling naar Lucknerhütte.

Onderweg kom je op het Glocknerspur steeds informatieborden tegen waar naast informatie ook geregeld leuke “opdrachtjes” te vinden zijn. Zo kunnen de kinderen een stukje klimmen en kan op een andere plek de kracht van stenen gemeten worden door met een grote kei hangend aan een touw andere stenen weg te slaan. De informatiestations liggen vrij dicht op elkaar waardoor de wandeling ook voor jonge kinderen leuk is: de afstanden zijn niet al te lang en het volgende station is vaak heel snel in zicht.

Met kinderen wandelen naar Lucknerhütte

Waar we voor Glocknerspur over de rivierbedding eigenlijk rechtsaf moeten slaan doen we dat nu naar links en wandelen we via de rechterzijde langs de bedding omhoog, richting Lucknerhütte. Het is een smal pad met bochtjes en heuveltjes, wat de kinderen steeds weer het leukst vinden. Aan de andere kant van de rivierbedding loopt ook een pad maar dat is breed zonder “hindernissen”, een beetje saai dus in de ogen van de kids! We stoppen geregeld om een dammetje te bouwen in de rivierbedding en om even uit te rusten. Ongemerkt stijgen we toch best snel en je merkt dat je op deze hoogte toch te maken hebt met wat ijlere lucht.

Lucknerhütte ligt op 2241 meter hoogte, 323 meter hoger dus dan Lucknerhaus. De informatie geeft aan dat je ca. een uur nodig hebt om van Lucknerhaus naar Lucknerhütte te wandelen, in een normaal tempo. De afstand is een kleine 2 kilometer en je stijgt dus 323 meter tijdens de wandeling. Doordat wij best veel stoppen doen we er met de kinderen zo’n 2 uur over. Het laatste stuk van de wandeling is de stijging het grootst. Ons avontuurlijke wandelpad gaat hier over in het brede wandelpad, wat langs een bergkam omhoog zigzagt. Onderweg komen we een waterval tegen waarvan het water over de weg naar beneden loopt, ook hier moet weer een klein dammetje gebouwd worden natuurlijk!

Als we bij Lucknerhütte aankomen vliegen de kinderen meteen het kleine speeltuintje in waar ze met grint kunnen spelen en kunnen schommelen. Het uitzicht vanaf hier is verbluffend! We ploffen neer aan een tafeltje op het terras en genieten van de enorme hoge bergen om ons heen. We zitten hier duidelijk boven de bomengrens want er groeit niets meer op de steile wanden want alles nog mysterieuzer lijkt te maken.

Lunchen in Lucknerhütte

We bestellen (hoe kan het ook anders :-) Wienerschnitzel met friet en deze is erg goed. Op de kaart staan allerlei Oostenrijkse gerechten en wat we langs zien komen ziet er allemaal heel goed uit. In Lucknerhütte is het ook mogelijk om te overnachten: veel mensen op meerdaagse wandeltochten trekken hierna nog hoger de bergen in, waarbij de Stüdlhütte op 2802 meter hoogte meestal de volgende stop is. Dat bewaren wij voor een eventueel volgende keer, als de kinderen wat groter zijn :-) We vinden het nu al helemaal super dat ze de wandelingen tot nu toe heel leuk vinden!

We besluiten weer naar beneden af te dalen en lopen nog langs een in elkaar geknutselde waterloop. Met buizen, takken en stenen zijn watervalletjes en waterloopjes gecreëerd en de kinderen zijn hier wel even zoet. Ze leggen de loopjes om, bouwen dammetjes en nieuwe “meertjes”. Het ziet er een beetje “rommelig” uit zo maar langs het wandelpad maar het is wel leuk!

Over de terugweg doen we iets minder lang dan over de heenweg, het loopt toch wat sneller wanneer je afdaalt. Alhoewel enige voorzichtigheid toch wel handig is: op bepaalde stukken is het zó steil dat je makkelijk naar beneden glijdt door het losliggende grint op het wandelpad. Als we eenmaal het smalle wandelpadje langs de rivierbedding weer tegen komen besluiten de kinderen dat ze liever weer over dit pad naar beneden lopen. Vinden wij zelf eigenlijk ook veel leuker dan het bredere wandelpad :-)

Een tof “uitstapje” tijdens je vakantie in Oostenrijk

Alhoewel wandelen in het Ködnitztal in Osttirol voor een dagtrip ook best te doen is zul je dat met jongere kinderen toch niet zo snel doen. Het ligt vrij afgelegen en ik denk dat veel gezinnen daarom iets beter bereikbare plekken opzoeken. Toch is dit echt wel een aanrader als je zin hebt om even lekker in de watten gelegd te worden in een bijzondere omgeving, op een afgelegen plek. Zeker wanneer je kinderen het ook leuk vinden om lekker te wandelen!

Wij betalen voor een verblijf in Alpengasthof Lucknerhaus €60,00* per persoon per nacht op basis van halfpension en voor kinderen geldt een korting. Tot 3 jaar mogen kinderen gratis verblijven, voor kinderen van 4 tot 6 jaar geldt een korting van 60%, voor kinderen van 7 tot 10 jaar een korting van 40% en voor kinderen van 11 tot 15 jaar een korting van 20%.

Alpengasthof Lucknerhaus in Ködnitztal is niet zo zeer een plek waar je met je gezin (met jonge kinderen) een week gaat verblijven, maar voor 2 of 3 nachten is het een absolute aanrader!

Check beschikbaarheid en prijzen voor overnachten in Kals am Großglockner

Staniskabach waterval in Osttirol

Vergeet op weg naar Ködnitztal niet even te stoppen bij de prachtige Staniskabach waterval langs de Kalser Landesstrasse. Je kunt hier makkelijk parkeren en op het informatiebord van alles lezen over de dieren en planten die in en om een waterval leven. Interessant!

Lokatie

*Prijzen zijn van zomer 2019

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button