Lammerklamm (Lammeröfen), verrassende kloof in Salzburgerland

In Oostenrijk vind je tientallen indrukwekkende kloven. De bekendste is ongetwijfeld de Liechtensteinklamm, die elk jaar door meer dan 200.000 mensen wordt bezocht. Deze kloof is spectaculair maar het is er vaak ontzettend druk, zeker in het hoogseizoen. Hoe fijn is het om andere, minder bekende kloven te ontdekken, in alle rust? Ik bezoek de Lammerklamm (Lammeröfen) in Salzburgerland, een kloof die bij velen nog onbekend is. De kloof is verrassend mooi, het is er rustig en de plek verbergt ook nog eens een pareltje: de Dunkle Klamm.

Het ontstaan van de Lammerklamm

De Lammer rivier ontspringt in het Tennengebergte en stroomt naar het westen, waar hij samen komt met de Salzach. De kloof waar de rivier doorheen stroomt, de Lammerklamm, werd gevormd in de ijstijd. Door verschuivende gletsjers en kolkende watermassa’s werd de kloof dieper en dieper, waardoor wanden ontstonden die honderden meters hoog zijn. De Lammerklamm is een kleine 1 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van ongeveer 43 meter.

De Lammerklamm werd in de Middeleeuwen al gebruikt voor het transport van hout. Het hout werd vervoerd van Abtenau naar Hallein en vervolgens gebruikt voor de bouw van tunnels in de zoutmijnen. Sinds het einde van de 19e eeuw kan de Lammerklamm, die ook wel Lammeröfen wordt genoemd, bezocht worden en sinds 1978 staat de kloof geregistreerd als monument.

Lammerklamm, verrassende kloof in Salzburgerland - Reislegende.nl

Wandelen in de Lammerklamm / Lammeröfen

De wandeling door de Lammerklamm is goed te doen. Het pad is smal, vaste ondergrond wordt afgewisseld met traptreden en overal is veilige afrastering aanwezig. Voorin is eigenlijk het mooiste deel van de Lammerklamm te vinden, de Dunkle Klamm. Je kunt de Dunkle Klamm meteen bij de start bekijken of je bewaart het beste voor het einde van de wandeling.

Dunkle Klamm

De Dunkle Klamm, oftewel de Dark Gorge, is het meest indrukwekkende gedeelte van de Lammerklamm. Je daalt vele treden af naar een diep en donker gedeelte, waar rotswanden aan weerszijden van de kloof elkaar een paar meter boven het water lijken te raken. Het is een mooie plek en misschien zelfs een beetje spooky. De plek doet zijn naam eer aan.

Bij de start van de wandeling door de kloof lopen we dit gedeelte per ongeluk voorbij. Als je even niet oplet zie je niet dat je hier naar beneden kunt, goed in de gaten houden dus. Achteraf zijn we heel blij dat we dit prachtige stukje kloof aan het einde van de wandeling bezoeken. Save the best for last, toch?

Dunkle Klamm, Lammerklamm, verrassende kloof in Salzburgerland - Reislegende.nl
Dunkle Klamm, Lammerklamm wandeling - Reislegende.nl

Na de Dunkle Klamm lijken de steile rotswanden weer in het niets te verdwijnen en lijkt de Lammer de vorm aan te nemen van een normale, snelstromende rivier. Je hebt een aantal uitkijkpunten waar de rivier mooie bochten maakt voor het weer in een smaller gedeelte terecht komt. Je kunt je op deze plek helemaal voorstellen dat het mogelijk is om het water te trotseren met een kajak of een raft. En dat kan dus! Het is mogelijk om met een raft, een kajak of met een tube de kloof vanaf het water te ontdekken.

Lammerklamm, verrassende kloof in Salzburgerland - Reislegende.nl
Lammerklamm, verrassende kloof in Salzburgerland - Reislegende.nl

Het pad leidt vervolgens door een smal gedeelte naar een brug waar je de kloof oversteekt naar de andere kant. De brug is enkele tientallen meters hoog en geeft een mooi zicht op beide kanten van de Lammerklamm. Aan de overkant van de kloof bereik je het hoogste punt van het wandelpad: Panorama-Blick. Een stukje verder is het einde van de kloof. Je zou hier alweer om kunnen keren voor de terugweg, maar je kunt het pad langs de Lammer rivier ook verder volgen om lekker te gaan lunchen bij Landgasthof Lammerklause.

Lammerklamm, verrassende kloof in Salzburgerland - Reislegende.nl
Lammerklamm, verrassende kloof in Salzburgerland - Reislegende.nl

Landgasthof Lammerklause

Op het pad langs de rivier kom je een toegangshek tegen waar je met je entreeticket (of Salzburgerland Card) de Lammerklamm verlaat. Een paar honderd meter verderop ligt Landgasthof Lammerklause, waar je op een mooi terras kunt genieten van typisch Oostenrijkse gerechten. Na de lunch kun je hetzelfde pad weer terug lopen naar het toegangshek. Met je gekochte entreeticket kun je de kloof weer in komen.

Tip: Start de wandeling aan de andere kant

Als je in het bezit bent van een SalzburgerLand Card kun je ook aan deze kant de Lammerklamm binnen komen. Je kunt de auto dan parkeren bij Landgasthof Lammerklause en via het pad langs de rivier richting de kloof lopen. Je loopt de kloof door richting Dunkle Klamm (bij de officiële ingang) en dezelfde weg loop je weer terug naar Lammerklause, waar de auto geparkeerd staat. Aan het einde van de wandeling kun je dan lunchen bij Lammerklause. Heb je geen Salzburgerland Card? Dan zul je bij de officiële toegang een entreeticket moeten kopen en aan die kant moeten starten.

Lammerklamm met kinderen

De wandeling is relatief kort en goed te doen met kinderen die zelf kunnen lopen. Met een rolstoel of een kinderwagen gaat het hier niet lukken. Een kindje in een rugdrager kan, mits je goed oppast voor overhangende rotsen op de smallere gedeeltes in de kloof.

Lammerklamm, verrassende kloof in Salzburgerland - Reislegende.nl

Lammerklamm en Corona maatregelen

Wij bezoeken de Lammerklamm in juli 2020 en op dat moment is er geen sprake van eenrichtingsverkeer. Wel een mondkapje bij de hand houden voor het geval het druk is in de kloof en je geen 1,5 meter afstand kunt houden. Tijdens ons bezoek is het erg rustig en hebben we de mondkapjes nauwelijks nodig. Het kan natuurlijk zijn dat er inmiddels wel sprake is van eenrichtingsverkeer. Check vóór je de Lammerklamm gaat bezoeken dus de website van de kloof of bel voor gerichte vragen.

De Lammerklamm kan bezocht worden van half april tot eind oktober en is ook bij regen gewoon geopend. Meer informatie over COVID-19 maatregelen, openingstijden en entreekosten vind je op de website van de Lammerklamm. Met de SalzburgerLand Card kun je de kloof gratis bezoeken.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button