Kelpies, twee gigantische paardenhoofden in Falkirk, Schotland

Als je vanaf Edinburgh in westelijke richting over de M9 rijdt doemen ze ineens vanuit het niets op: de Kelpies. Twee enorme sculpturen in de vorm van paardenhoofden. Toen ik ze voor de eerste keer zag was ik meteen door deze kunstwerken gefascineerd. Omdat ik een paardenliefhebber ben maar ook omdat ze gewoon ontzettend gaaf gemaakt zijn. Ik wist niet van het bestaan van de Kelpies af en ineens stonden ze daar langs de kant van de snelweg, in diverse kleuren verlicht. Geen mogelijkheid om ze te missen. Ook tijdens mijn tweede Schotse trip bezoek ik de Kelpies in Falkirk en duik ik in het verhaal achter deze twee gigantische kolossen.

Lees ook: 20+ Edinburgh bezienswaardigheden die je niet mag missen

Schotse mythen en legenden

In Schotland zijn ze dol op legendes, mythen en sagen. Al honderden jaren worden ze doorverteld, gaan ze over van generatie naar generatie. Verhalen over elfen, spookkastelen, monsters in meren en vreemde waterwezens. We kennen natuurlijk allemaal Nessie, het monster van Loch Ness. Voor ons onomstotelijk met Schotland verbonden, maar voor de Schotten is Nessie maar één van de vele mythische wezens. Nessie moet het water delen met zeemeerminnen, godinnen en watergeesten zoals kelpies.

Kelpies mythologie

Kelpies zijn watergeesten die leven in de buurt van water en moerassen. De verhalen over kelpies wisselen nogal. In het ene verhaal is de kelpie een vriendelijk paard, waar mensen een ritje op mogen maken. In het andere verhaal lokt de kelpie kinderen naar de waterkant om ze vervolgens te verslinden. Eeuwenlang al worden deze verhalen aan kinderen verteld om ze bij het water weg te houden. Voor ouders een manier om kinderen te behoeden voor verdrinking, voor kinderen een manier om niet opgegeten te worden door een kelpie.

Een kelpie kan verschillende gedaantes aannemen. Zo kan hij het onderlijf van een paard hebben en het bovenlijf van een mens, of het bovenlijf van een paard en het onderlijf van een vis. Aan land probeert de kelpie mensen te lokken. Als je het paard aait zit je er binnen mum van tijd op om een ritje te maken. Maar eenmaal op een kelpie kom je er niet meer vanaf. Hij neemt je mee het water in en laat je voor altijd verdwijnen. De kelpie kan zijn rug stretchen zo ver hij wil. Vijf kinderen, vijftien of veertig, hij neemt ze allemaal mee naar zijn waterwereld. Even nadenken dus wanneer je tijdens je wandeling door de Schotse Hooglanden een paard bij het water ziet staan :-)

Lees ook: Dagtrips Schotse Hooglanden vanuit Edinburgh en omgeving

The Kelpies, twee gigantische paardenhoofden in Schotland - Reislegende.nl

Ode aan het paard én de mythe

Terug naar de gigantische paardenhoofden langs de M9. Ze werden gemaakt door de Schotse beeldhouwer Andy Scott en kregen de naam Kelpies. Het paardenras Clydesdale stond “model” voor de 30 meter hoge sculpturen, waaraan Andy maar liefst 8,5 jaar werkte. De keuze voor sculpturen van paarden was snel gemaakt, paarden hebben immers een grote rol gespeeld in de industriële ontwikkeling van het gebied. Aangezien de sculpturen een plaatsje kregen op de oevers van het Forth & Clyde kanaal werd de link met een kelpie snel gelegd en was een naam bedenken niet bepaald een uitdaging.

Grootste paardensculpturen ter wereld

De Kelpies zijn de grootste paardensculpturen ter wereld en wegen elk meer dan 300 ton. Beide hoofden bestaan uit 464 stalen platen, waarvan er geen een dezelfde vorm heeft. Elk hoofd bestaat uit 18.000 onderdelen en de fundering is dieper dan dat de sculpturen hoog zijn.

The Helix: Home Of The Kelpies

De Kelpies staan in het Helix Park, een 350 ha groot recreatiegebied. Het park werd rond 2003 aangelegd om meerdere gemeenten met elkaar te verbinden. Inmiddels ligt er in het park 25 kilometer aan fietspaden waardoor toeristische trekpleisters als The Falkirk Wheel (een scheepslift), Callendar House en de Kelpies gemakkelijk per fiets te bezoeken zijn. Naast de Kelpies vind je een bezoekerscentrum en elders in het Helix Park zijn een expositieruimte, een wetland boardwalk, horeca en een adventure park voor kinderen te vinden.

Kelpies in Falkirk, overdag bezoeken of in de avond?

Vooral ’s avonds vallen de Kelpies in Falkirk op. Ze worden in verschillende kleuren verlicht, heel gaaf. Een bezoek in de avond maakt nog meer indruk dan een bezoek overdag. Wil je de sculpturen echter van binnen bekijken dan zul je de Kelpies overdag moeten bezoeken, tijdens openingsuren van het bezoekerscentrum. Elk heel uur zijn er tours die je de binnenkant van de Kelpies laten zien. Wanneer het erg druk is worden de tours elk half uur verzorgd. Het bezoekerscentrum is elke dag van 09.30u tot 17.00u geopend en voor het bekijken van de Kelpies (van buitenaf) hoef je geen entree te betalen.

The Kelpies, twee gigantische paardenhoofden in Schotland - Reislegende.nl
De Kelpies in de avond, door Jazman | Shutterstock

Kelpies als onderdeel van je roadtrip door Schotland

Ben je van plan een trip door Schotland te maken met een huurauto? Vergeet dan niet te stoppen bij de Kelpies in Falkirk. Mocht je nog op zoek zijn naar een huurauto, dan kan ik je Sunny Cars aanbevelen. Sunny Cars maakt gebruik van een all-in formule, je bent hiermee standaard voor alles verzekerd. Zelfs je eigen risico krijg je terugbetaald bij schade. Geen creditcard? Ook geen probleem. Bij Sunny Cars is het ook mogelijk om een auto te huren wanneer je geen creditcard hebt.

bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 april 2024 - 05:57

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button