Gek op Schotland? Bekijk deze Schotse films en series!

Als je fan bent van Schotland kijk je natuurlijk maar al te graag naar films en series die in Schotland zijn opgenomen. Maar welke zijn dat precies? In dit artikel een overzicht van de meest bekende Schotse films en series.

Schotse films: welke films werden opgenomen in Schotland?

Niet alle films en series in dit lijstje zijn compleet in Schotland opgenomen. Een aantal wel, maar voor veel films en series worden scenes in verschillende landen gefilmd. Zo wordt vaak een combinatie gemaakt van Schotland, Engeland en/of Ierland. Films en series die niet compleet in Schotland zijn opgenomen maar wel een aantal indrukwekkende Schotland scenes bevatten hebben we daarom ook in het lijstje gezet. Dit zijn vaak précies de beelden die mensen nog nieuwsgieriger maken naar Schotland. We beginnen met de Schotse films:

Outlaw King

De Schotse film Outlaw King kwam in 2018 uit. Het verhaal draait om Robert the Bruce, die in de 14e eeuw gekroond werd tot Koning van Schotland. In de film zie je hoe hij de macht over zijn land terug probeert te krijgen na een verrassingsaanval van de Engelsen.

Plekken in Schotland waar opnames werden gemaakt voor Outlaw King zijn onder meer Isle of Skye, Blackness Castle, Linlithgow Palace, Doune Castle, Craigmillar Castle, Dunfermline Abbey, Glasgow Cathedral, Loch Lomond en Glen Coe. Scenes van Outlaw King werden niet alleen in Schotland opgenomen, ook Northumberland in Engeland werd gebruikt als filmlocatie.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Blackness Castle

Braveheart 

In 1995 kwam de film Braveheart op het witte doek. Mel Gibson kroop in de huid van William Wallace, een Schotse held uit de 13e eeuw die zorgde voor vereniging van Schotse clans om zo beter bestand te zijn tegen de Engelsen. Of het verhaal helemaal op waarheid berust, daar verschillen de meningen over. Zeker is wél dat het een spectaculaire film is met prachtige beelden uit de Schotse Hooglanden.

De “landelijke” scenes voor Braveheart werden voornamelijk opgenomen in Glen Nevis, aan de voet van Ben Nevis. Trim Castle in Ierland deed dienst als het Engelse York. Ook de veldslagen werden voor het grootste deel opgenomen in Ierland. Voor veel mensen is dit de eerste film waar ze aan denken als er wordt gesproken over Schotse films.

Opname locatie Braveheart - Schotse films en series - Reislegende.nl
Glen Nevis

Calibre

In Calibre gaan twee goede vrienden een weekend jagen in de Schotse Hooglanden. Tijdens de jacht gaat het enorm mis wanneer er iets anders geraakt wordt dan het hert dat een van de vrienden in het vizier had. De vrienden proberen het ongeluk te verbergen waardoor ze zwaar in de problemen komen. Voor Calibre werd er onder meer gefilmd in West Lothian en in Edinburgh.

Rob Roy

Schotse veehouder Robert Roy wordt in de film Rob Roy bestolen nadat hij een behoorlijke som geld heeft geleend van Montrose. Robert kan niet aan zijn betalingsplicht voldoen en komt in de problemen, waardoor nare gebeurtenissen elkaar opvolgen.

Drummond Castle doet in de film dienst als het landgoed van Montrose. Er zijn in de film mooie shots te zien van de omgeving van Kinlochleven en Caig Falls. De woning van Rob Roy en zijn vrouw werd voor de opnames gebouwd langs de oevers van Loch Morar.

Macbeth

Macbeth is een verfilming van het gelijknamige toneelstuk Macbeth. De Schotse Heer Macbeth doodt in de 11e eeuw onder druk van zijn vrouw Lady Macbeth koning Duncan en bestijgt zelf de troon. Hij is overmand door schuldgevoel en angst. Om geen gezichtsverlies te lijden doodt hij nog meer mensen, wat van hem een tirannieke heerser maakt.

Bijna alle opnames voor Macbeth vonden plaats in Engeland. Op het Schotse Isle of Skye (The Quiraing) werden een aantal opnames gemaakt die op veel mensen veel indruk maken.

The Quiraing Isle of Skye - Reislegende.nl
The Quiraing

47 Ronin

Het verhaal van 47 Ronin speelt zich af in Japan, maar er werden ook opnames voor de film gemaakt in Schotland. Een groep Samoerai nemen wraak omdat ze zijn verbannen nadat hun meester werd gedood. Een van de leden van de groep wordt verliefd op de dochter van de overleden meester, waardoor hij in de ogen van de overige leden verdacht overkomt. Veel van de scenes waarin je ruiters te paard ziet zijn opgenomen op Isle of Skye.

Trainspotting

Trainspotting kwam in 1996 uit. In de film speelt Ewan McGregor de werkloze Mark, die leeft in Edinburgh. Zijn leven bestaat vooral uit voetballen, drugs, alcohol en stappen. Mark wil dit leven achter zich laten en besluit naar Londen te vertrekken. Hij lijkt echter niet los te komen van zijn Schotse vriendenclub, die hem achterna komen.

Alhoewel Mark woont in Edinburgh is de film voornamelijk opgenomen in de stad Glasgow. Een aantal scenes in wél opgenomen in Edinburgh, in de buurt van Princess Street.

Monty Python and the Holy Grail 

Een van de meest bekende Schotse films komt uit 1975 en is vooral bekend van de sketches: Monty Python and the Holy Grail. In het verhaal reist King Arthur door Engeland. Tijdens zijn reis probeert hij ridders bij elkaar te zoeken die mee rijden naar Camelot Castle. Hij krijgt een groep bij elkaar maar na aankomst bij het kasteel lijkt het hem beter dat ieder weer zijn eigen weg gaat. Vervolgens krijgt hij door van God dat ze op zoek moeten gaan naar de Heilige Graal. Op de zoektocht gaat er uiteraard van alles mis en de vraag is dan ook of ze de Heilige Graal echt gaan vinden.

De film werd nagenoeg compleet opgenomen in Schotland. Kasteel scenes werden geschoten in Stalker Castle en in Doune Castle (ook een bekende filmlocatie in Outlander). De scenes in landschappen die je ziet zijn vooral opgenomen in Glen Coe en omliggende valleien.

Schotse films en Schotse series, filmlocaties - Castle Stalker - Reislegende.nl
Castle Stalker

Skyfall (James Bond)

Een kleine rol voor Schotland in de James Bond film Skyfall, maar wel een indrukwekkende. Glen Coe en Glen Etive zijn elke keer weer prachtig om te zien, ook in deze film. Vanuit je stoel heb je mooi zicht op Buachaille Etive Mor en Buachaille Etive Beag. James Bond neemt M mee naar de plek waar hij is opgegroeid in de hooglanden, Skyfall Lodge. Ook bezoekt James Bond het graf van zijn ouders. De grafsteen is nagenoeg hetzelfde als de grafsteen van James Bond op Kalsoy, één van de Faeröer eilanden. De grafsteen werd geplaatst nadat 007 omkwam in No Time To Die. Opnames werden gemaakt op de Faeröer eilanden waarna als aandenken een gedenksteen werd geplaatst, precies op de plek waar James Bond stierf. Overigens kwam een ander pareltje in de Schotse Hooglanden, Eilean Donan Castle, voor in de Bond film The World Is Not Enough.

Schotse films en Schotse series - Reislegende.nl
Glen Coe

Harry Potter

Voor Harry Potter werden vele scenes opgenomen in Schotland. De meest bekende is ongetwijfeld de scene waarin Ron en Harry over het Glenfinnan viaduct vliegen en maar net de Hogwarts Express kunnen ontwijken. Ook in Edinburgh werd op diverse plekken gefilmd en bij een aantal mooie meren. Lees in het artikel Harry Potter filmlocaties in Schotland alles over de plekken waar opnames werden gemaakt.

Glenfinnan viaduct op route van Edinburgh naar Isle of Skye, Schotland - Reislegende.nl
Glenfinnan viaduct

Schotse series

Schotland is niet alleen populair als opname locatie voor films, ook worden er geregeld (gedeeltes) van series opgenomen. Hieronder een aantal series waarvoor een (groot) gedeelte werd opgenomen in Schotland.

Outlander

Outlander is ongetwijfeld de meest bekende Schotse serie van het moment. En waarschijnlijk ook de enige serie die ook helemaal opgenomen is in Schotland, zelfs wanneer het verhaal zich in latere seizoenen in Amerika afspeelt. Outlander filmlocaties zijn er té veel om op te noemen in dit artikel, hier hebben we een apart artikel over geschreven: Outlander filmlocaties. Bezoek je Schotland maar wil je in de buurt van Edinburgh blijven? Dan zijn er ook genoeg Outlander locaties in de omgeving van Edinburgh te vinden.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Midhope Castle – “Lallybroch”

Reign

Een serie die niet werd opgenomen in Schotland maar wél gaat over de Schotse geschiedenis is Reign. De jonge Schotse koningin Maria Stuart (Mary, Queen of Scots) is sinds haar zesde levensjaar verloofd met Frans II van Frankrijk (Francis). Ze komt terug naar het Franse hof nadat ze jarenlang bij de nonnen heeft geleefd en daar niet veilig meer is. Hoeveel raakvlakken het verhaal daadwerkelijk heeft met de historische werkelijkheid, daar valt veel over te twisten. Dat het een vermakelijke serie is, dat is duidelijk. Helemaal wanneer je van kostuums, drama en een beetje fantasie houdt.

Mocht je na het zien van de serie Schotland bezoeken dan zijn Linlithgow Palace en Stirling Castle een bezoekje meer dan waard. Linlithgow is de plek waar Maria Stuart werd geboren. Na zeven maanden werd ze door haar moeder meegenomen naar Stirling Castle. Na haar verblijf in Frankrijk keerde ze na 20 jaar terug naar Linlithgow.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Linlithgow Palace, geboorteplaats van Mary, Queen of Scots

Schotse acteurs

We kennen natuurlijk allemaal Sean Connery, die naam maakte als James Bond. Andere bekende Schotse acteurs zijn onder meer Ewan McGregor (Trainspotting), Sam Heughan (Outlander), David Tennant (Broadchurch), James McAvoy en Robert Carlyle zijn.

Huur een auto en bezoek deze filmlocaties in Schotland

Schotland leent zich uitermate goed voor een roadtrip. Zo kun je heel goed met een huurauto langs verschillende locaties rijden waar ooit gefilmd is. Ik huur zelf het liefst bij Sunny Cars een auto. Zij hebben een all-in formule, waardoor je voor alles verzekerd bent. Zelfs je eigen risico krijg je bij schade terug betaald!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button