Elgol, plek op Isle of Skye met mooiste zicht op Cuillin Hills

Op het Schotse Isle of Skye zijn ontzettend veel mooie plekken te vinden. Te veel om op te noemen! Eerder deed ik al een poging, toen ik schreef over onze route langs bezienswaardigheden op Isle of Skye. Echter zijn er op een reis altijd een aantal plekken die er tussenuit springen. En bij mij is die plek op Isle of Skye niet een van de meest bekende bezienswaardigheden: Elgol. Elgol wordt door veel mensen overgeslagen omdat het nogal afgelegen ligt, totaal niet op de doorgaande route. Toch is het de moeite waard om wat extra tijd in te plannen en deze bijzondere plek te bezoeken.

De weg naar Elgol

Elgol ligt op het het uiterste puntje van het schiereiland Strathaird. Je komt in Elgol door de B8083 te pakken vanaf de A87. Vanaf Portree rij je in een uurtje naar Elgol. De meeste mensen zullen er langer over doen, je komt onderweg namelijk veel mooie plekjes tegen. De B8083 is 23 kilometer lang, single-track en erg smal. Vooral in het hoogseizoen zul je geregeld moeten stoppen om tegemoetkomend verkeer te passeren. Vlak voor Elgol is het even oppassen, de weg daalt hier namelijk met een percentage van maar liefst 25%. Maar voordat je hier arriveert passeer je op weg naar Elgol een aantal mooie bezienswaardigheden.

Cill Chroisd / Christ’s Church

Onderweg naar Elgol kom je net voor Loch Cill Chriosd overblijfselen tegen van een 16e eeuwse kerk met begraafplaats: Cill Chroisd. Tot halverwege de 19e eeuw diende deze kerk als parochiekerk, tot hij werd vervangen door een kerk verderop in Broadford. De grafstenen staan schots, scheef en verzakt rondom het oude en vervallen gebouw. Schapen grazen tussen de grafstenen door en komen nieuwsgierig een stukje naar je toegelopen als ze je zien. Het is een mysterieuze plek, waarbij je je niet kunt voorstellen hoe dat er eeuwen geleden uit moet hebben gezien.

Lees ook: De mooiste route van Edinburgh naar Isle of Skye

Loch Slapin, Torrin

Al snel na Cill Chroisd komt Loch Slapin in zicht. De weg ligt laag langs het meer en de uitzichten zijn adembenemend. Helemaal zoals je je Schotland voorstelt! Continue heb je de top van Bla Bheinn (of Blaven) in zicht, een berg die geliefd is bij bergbeklimmers. Zodra je het meer om bent gereden gaat de weg weer omhoog. Nu wilde ik als stop The Blue Shed Cafe tippen, maar helaas is deze leuke plek sinds november 2019 gesloten. Toch even een foto van dit leuke tentje, wellicht wordt het overgenomen en kunnen voorbijgangers binnenkort weer genieten van een drankje en iets lekkers op weg naar Elgol.

Wandeling naar Bla Bheinn viewpoint

Als je zin hebt in een stevige wandeling/klim dan kun je even verderop je auto parkeren op een parkeerplaats naast de weg voor een wandeling waarbij je 900 meter de hoogte in gaat. Het uitzicht wat je te wachten staat is fenomenaal. Door fervente wandelaars wordt dit gezien als één van de beste uitkijkpunten van Schotland. De wandeling is 8 kilometer lang en neemt in totaal, heen en terug, zo’n 5 à 6 uur in beslag. Goed inlezen en voorbereiden schijnt handig te zijn, aangezien het tweede deel van de wandeling behoorlijk steil omhoog gaat over veel losliggende stenen.

Mooiste uitzicht op de Cuillin Hills

Eenmaal aangekomen in Elgol verschijnen meteen de Cuillin Hills in het zicht. Volgens horen zeggen is dit het mooiste uitzicht op de Cuillins wat je kunt krijgen. De bergen liggen in de vorm van een hoefijzer en vanaf het strand van Elgol kijk je recht in het hart van deze bergketen. Kleine vissersbootjes dobberen in het water, wat het plaatje compleet maakt. Of het nu helder, zonnig of zwaar bewolkt is, elk zicht op de Cuillin Hills is bijzonder. Wij hebben tijdens ons bezoek ontzettend veel geluk met het weer. Het is half april en de hele dag is het op Skye zo’n 16 graden, helder en windstil. Maar ik weet zeker dat het ook met bewolkt weer de moeite waard is om deze kant op te rijden. Dat zie je wel aan alle foto’s die op deze plek gemaakt zijn, in verschillende weersomstandigheden.

Wat te doen in Elgol

Genieten van de Cuillin Hills is de grootste trekpleister van Elgol. Vanuit het plaatsje kun je met Bella Jane of met Misty Isle Boat Trips mooie boottochten maken over Loch Scavaig naar de overkant, waar je het ingesloten Loch Coruisk kunt bezoeken. Heb je zin in meer actie dan kun je met de AquaXplore de zee op. Ook kun je een wandeling maken naar de grot waar Bonnie Prince Charlie verborgen werd gehouden na het verliezen van de Slag bij Culloden in 1746. De wandeling naar Prince Charlie’s Cave is 4 kilometer lang en schijnt behoorlijk pittig te zijn. De grot is alleen bij bepaalde getijden toegankelijk. Goed eten kun je in Elgol bij Coruisk House.

Een aanrader is ook de nederzetting Glasnakille, aan de oostzijde van het schiereiland. Vanaf deze plek kijk je mooi in de richting van Tarskavaig op het schiereiland Sleat. Hier kun je een korte maar zeer pittige wandeling maken naar één van Schotlands meest bijzondere plekken: Spar Cave. De 80 meter diepe grot is bereikbaar via met zeewier bedekte rotsen en maar op bepaalde tijden in verband met eb en vloed. Een bezoekje aan deze grot vergt een goede voorbereiding.

Zonsondergang in Elgol

Voor veel mensen zullen bovenstaande bezienswaardigheden in de buurt van Elgol helemaal niet nodig zijn. Het uitzicht vanaf Elgol strand is namelijk betoverend en de kans is groot dat je hier niet snel weg komt, helemaal niet aan het einde van de dag. Op deze plek kijk je uit naar het westen en de zonsondergang is hier prachtig. Aan het einde van de dag zie je dan ook steeds meer fotograferende mensen verschijnen. Hoe rustig het op de dag zelf ook is! Statieven worden opgesteld langs het water en mensen wachten rustig tot de zon daadwerkelijk onder gaat. Neem een drankje mee en koel dit in één van de vele waterpoeltjes tussen de rotsblokken in. Wacht vervolgens rustig tot de zon onder gaat. Een moment om nooit meer te vergeten!

Huur een auto zonder onverwachte kosten achteraf

Veel mensen krijgen aan het einde van een trip onverwachte kosten op hun bordje. Schade, krasjes… er gaan genoeg verhalen rond van mensen die moeten betalen voor iets wat zij niet veroorzaakt hebben. Vergeten een rondje rond de auto te lopen en foto’s te maken van al bestaande schade. Tip: huur je auto bij Sunny Cars. Sunny Cars maakt gebruik van een all-in formule. Je betaalt ietsjes meer, maar je bent voor alles verzekerd. Zelfs je eigen risico krijg je terug betaald wanneer je onverhoopt toch schade rijdt. Geen creditcard voor de borg? Ook dat is bij Sunny Cars geen probleem, je kunt hier ook zonder creditcard een auto huren.

*Foto van Spar Cave via Shutterstock

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button