De mooiste route van Edinburgh naar Isle of Skye

Isle of Skye is een plek in de Schotse Hooglanden waar mensen graag naartoe gaan tijdens een bezoek aan Schotland. Maar vaak denken ze dat het niet haalbaar is. Wanneer je immers vliegt op Edinburgh is Isle of Skye helemaal aan de andere kant! Ik kan je vertellen dat het zeker wel mogelijk is om Skye te bezoeken tijdens een kort verblijf in Schotland. En nee, ik heb totaal niet het gevoel dat ik allerlei dingen heb gemist. Gewoon lekker vroeg de veren uit, hup die auto in en rijden maar. Niet uitgebreid gaan lunchen, maar iets meenemen voor onderweg. Op deze manier kun je het uiterste uit een dag halen en veel zien. Wij reden in een dag van Edinburgh naar Isle of Skye, verbleven 1,5 dag op het eiland en reden ook in een dag weer terug naar Edinburgh. Hieronder laat ik je precies zien welke route van Edinburgh naar Isle of Skye we reden en waarom deze zo mooi is.

Route van Edinburgh naar Isle of Skye; onderlangs of bovenlangs?

De hier aangegeven route is niet de snelste route naar Isle of Skye. Wil je onderweg niet stoppen en ben je van plan om in 1x door te rijden dan duurt je rit 5 uur. Dit is gerekend van het centrum van Edinburgh, waar je waarschijnlijk niet bent op het moment dat je vertrekt naar Skye. Deze 5 uur durende rit brengt je naar het midden van Isle of Skye en voert langs Fort William. Een prachtige route, maar niet zo mooi als de route door Glen Coe ben ik van mening.

Glen Coe is op en top Schotse Hooglanden. Alles wat er omheen ligt trouwens ook. Alles vanaf Glen Coe richting het westen en omhoog worden onder de hooglanden gerekend en het is er adembenemend mooi. Meren, bergen, valleien… zo veel om te zien. Glen Coe is het mooist wanneer je het vanuit het oosten tegemoet rijdt. De bergen zijn dan nog indrukwekkender dan wanneer je de vallei vanuit het oosten benadert.

Lees ook: Gek op Schotland? Bekijk deze Schotse films en Schotse series!

Bezienswaardigheden op je route naar Isle of Skye

De hier aangegeven route brengt je langs een aantal mooie punten waar het de moeite waard is even een tussenstop in te lassen. Wil je onderweg geen kastelen bezoeken en daar tijd aan kwijt zijn? Stop dan toch en loop een rondje rondom de kastelen. Je krijgt dan al een goede indruk en het neemt niet zo veel tijd in beslag! Neem je eigen lunch mee om tijd te besparen. Zie je een mooi plekje onderweg, neem dan even pauze om te genieten van de omgeving terwijl je op een bankje je lunch verorbert.

Linlithgow Palace

Een stop die wij de moeite waard vonden was Linlithgow Palace. Mary Stuart, Queen of Scots, is op deze plek geboren. Ze heeft de eerste 7 maanden van haar leven hier doorgebracht, waarna ze door haar moeder werd meegenomen naar Stirling Castle. Al op jonge leeftijd vertrok Mary naar Frankrijk om aan het Franse hof op te groeien. Twintig jaar later keerde ze terug naar Linlithgow Palace. Leuke achtergrondinformatie wanneer je de serie Reign hebt gezien of aan het kijken bent. Daarnaast is Linlithgow Palace één van de vele Outlander filmlocaties. In de serie Outlander doet Linlithgow Palace dienst als Wentworth prison, waar Jaimie jaren lang gevangen zit. Vanaf Edinburgh is Linlithgow Palace overigens gemakkelijk met de auto of met de trein te bereiken (met de trein in slechts 20 minuten). Leuk dus om een stedentrip Edinburgh te combineren met een bezoek aan deze mooie historische plek.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl

Kelpies

Vanaf Linlinthgow Palace is het niet ver rijden naar de Kelpies in Falkirk. Deze enorme paardensculpturen zijn geplaatst in het Helix park, onder andere ter nagedachtenis aan de paarden die een grote rol speelden in de industriële ontwikkeling van de regio. Lees hier meer op de Kelpies.

The Kelpies, twee gigantische paardenhoofden in Schotland - Reislegende.nl

Doune Castle

Doune Castle is ook een mooi kasteel om even te bezoeken. Geen tijd of zin om het kasteel van binnen te bekijken? Loop er dan even een rondje omheen. Doune Castle fungeert als Castle Leoch in de serie Outlander. We horen tijdens ons bezoek dat de bezoekersaantallen van het kasteel zijn verdubbeld sinds het begin van de serie. Een optie is om Doune Castle te laten voor wat het is en meteen via Stirling je route te vervolgen.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl

Devil’s Pulpit, Finnich Glen

Een plekje wat je op deze route eigenlijk niet over mag slaan is Finnich Glen, ook wel bekend als Devil’s Puplit. Een prachtige kloof die je in dit landschap niet verwacht. Er is een trap naar beneden, maar dat kan voor veel mensen nogal een onderneming zijn. Lees hier meer over Devil’s Pulpit en hoe je in de kloof komt.

Devil's Pulpit: hoe je bij deze Outlander filmlocatie komt - Reislegende.nl

Loch Lomond & The Trossachs

Op deze route van Edinburgh naar Isle of Skye rij je vanaf het zuiden van het nationale park Loch Lomond & The Trossachs in. In dit park vind je eigenlijk alles wat je in de Schotse Hooglanden vindt, maar dan in kleiner formaat. Heuvels, bergen, meren en prachtige bossen. Het is mooi om vanuit het zuiden richting Glen Coe te rijden, dan rij je de hogere bergen tegemoet.

Schotse Hooglanden - Landal Piperdam in Schotland - Reislegende.nl

Glen Coe

Eenmaal in Glen Coe kijk je je ogen uit. Het is hier zo mooi! Ook voor Glen Coe geldt: het is mooier om de vallei vanaf een bepaalde kant in te rijden, vanuit westelijke richting in dit geval. Er zijn meerdere plekken om je auto te parkeren en van het uitzicht te genieten. Ook beginnen er wandelroutes vanaf diverse parkeerplaatsen. Eén van de toppunten van je reis door Schotland als je het mij vraagt!

Glenfinnan Viaduct

Ben je echt vroeg op pad gegaan of heb je Harry Potter fans bij je? Dan zou je op de route nog even een uitstapje kunnen maken naar het Glenfinnan viaduct. Vanaf Fort William is het 25 minuten rijden naar het viaduct, bekend uit de Harry Potter films. Een wandeling van de parkeerplaats naar het uitkijkpunt neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Al met al kost een bezoekje aan het Glenfinnan viaduct je zeker 1,5 uur. Voor de echte liefhebbers!

Lees ook: Harry Potter filmlocaties in Schotland

Glenfinnan viaduct op route van Edinburgh naar Isle of Skye, Schotland - Reislegende.nl

Eilean Donan Castle

Vlak voor je Isle of Skye bereikt rij je langs Eilean Donan Castle, voor velen het mooist gelegen kasteel in Schotland. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw maar werd in de 18e eeuw verwoest. Aan het begin van de 20e eeuw werd het kasteel geheel gerenoveerd en het is nu te bezoeken. Het kasteel staat op een eilandje en een mooie brug met bogen biedt toegang. Het is één van de meest gefotografeerde kastelen van Schotland.

Eilean Donan Castle, route van Edinburgh naar Isle of Skye - Reislegende.nl

Isle of Skye

Het moment is daar: via de Skye Bridge kom je op Isle of Skye aan. Er is op Isle of Skye veel te doen en te zien, dus zorg dat je hier voldoende tijd inplant. Lukt dat niet met de rest van je reis? Geen probleem. Wij reden anderhalve dag rond op Skye en hebben genoten. Mede door het prachtige weer maar ook omdat we zo veel hebben gezien. We zijn zelfs naar het prachtige maar afgelegen Elgol gereden, een plekje waar we 1,5 uur helemaal alleen waren. Lees hier meer over de bezienswaardigheden op Isle of Skye en wat een mooie route is om te rijden.

Elgol, Isle of Skye, Schotland - Reislegende.nl

Meerdere routes van Edinburgh naar Isle of Skye

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Isle of Skye leiden. Zo kun je bijvoorbeeld bovenstaande route rijden maar Oban meepakken, of bovenlangs via Pitlochry en Fort Augustus als je het zuidelijkste puntje van Loch Ness wilt zien. Na het rijden van verschillende routes die kant op vind ik zelf de route hierboven de mooiste route van Edinburgh naar Isle of Skye.

Huurauto zonder onverwachte, bijkomende kosten achteraf

Geen zin in onverwachte kosten achteraf, bij het huren van een auto? Tip: huur je auto bij Sunny Cars. Sunny Cars verhuurt alle auto’s met een all-in formule. Je betaalt misschien iets meer, maar je bent voor alles verzekerd. Zo krijg je ook je eigen risico terug betaald wanneer je onverhoopt toch schade rijdt. Geen eigen creditcard voor de borg? Ook geen probleem, je kunt bij Sunny Cars ook zonder creditcard een auto huren.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button