Devil’s Pulpit: hoe je bij deze Outlander filmlocatie komt

Als ik zeg “Dougal vertelt Claire dat ze moet trouwen” dan zien fans van de Starz serie Outlander waarschijnlijk meteen de scene voor zich waarin dit gebeurt. In aflevering 6 van seizoen 1 (The Garrison Commander) is Dougal samen met Claire op een idyllische plek in een kloof voor een water stop nadat hij haar gered heeft uit handen van de engelse captain (Black) Jack Randall. De kloof is de plek waar Dougal Claire vertelt dat ze moet trouwen met een Schot. Doordat ze dan de Schotse nationaliteit krijgt kan ze niet meer gevangen genomen worden door de Engelse redcoats. De scene is opgenomen in een diepe, smalle kloof met door mos bedekte rotswanden en roodgekleurde zandbodem waar water overheen stroomt. Veel kijkers zullen zich afvragen waar deze scene is opgenomen. Zijn er werkelijk zulke smalle, diepe kloven te vinden in Schotland? En zo ja, waar? Een online zoektocht vertelt dat dit de Devil’s Pulpit is, een goed verborgen schat vlakbij Loch Lomond and the Trossachs National Park.

Devil’s Pulpit of Finnich Glen?

En zo beland ik tijdens een trip naar Schotland in Finnich Glen. Ik wil vóór onze roadtrip naar Isle of Skye diverse Outlander filmlocaties bezoeken en dan kan deze locatie natuurlijk niet ontbreken. De plek, die in de serie als St. Ninian’s Spring en ook als Liar’s Spring bekend staat is niet heel “well known”. Niet bij inwoners van Schotland en al helemaal niet bij toeristen. Met recht een verborgen pareltje! De plek heet officieel Finnich Glen maar dankt zijn bijnaam “Devil’s Pulpit” aan een stuk rots wat de vorm van een preekstoel heeft. Daarnaast is rood een kleur die vaak met de duivel geassocieerd wordt. Vandaar “duivelse preekstoel”, of “preekstoel van de duivel”. Lange tijd was de plek op Google Maps alleen te vinden onder de naam Finnich Glen maar sinds de plek bekender is geworden (mede door de serie Outlander) komt de plek ook naar voren wanneer je in Google Maps zoekt op Devil’s Pulpit.

Waar parkeren bij Devil’s Pulpit?

Parkeren is best een uitdaging bij Devil’s Pulpit / Finnich Glen. Waar de B834 en de A809 elkaar kruisen vind je op de hoek een onverhard gedeelte waar je de auto kunt parkeren. Zorg ervoor dat je de auto niet voor het hek parkeert wat toegang geeft tot het weiland wat hier ligt. Ook dichterbij Finnich Glen kun je parkeren, langs de kant van de weg. Let wel goed op hier, het is een weg waar flink hard wordt gereden en parkeren doe je hier precies na een bocht. Ook is hier maar plek voor 2 of 3 auto’s. Als je dus niet teveel heen en weer wilt rijden kun je het beste meteen bij de kruising parkeren. Hiervandaan moet je een deel door de berm richting Finnich Glen lopen. Oppassen dus met het verkeer wat langs rijdt. Net over de brug (waar de kloof zich onder bevindt) vind je aan de linkerkant de “ingang”. Geen officiële ingang, maar een afgebrokkeld muurtje waar je overheen kunt stappen. Al snel kom je een waarschuwingsbord tegen dat het betreden van het terrein op eigen risico is. Bekijk de plek op Google Maps.

Devil's Pulpit: hoe je bij deze Outlander filmlocatie komt - Reislegende.nl

Devil’s Pulpit bezoeken? Bereid je goed voor!

Finnich Glen staat niet bekend als een heel veilige plek. De wanden van de kloof zijn heel bros waardoor er regelmatig hele stukken naar beneden storten, vooral bij zware regenval. En laat daar nu vaak sprake van zijn in Schotland! Ook bomen moeten het ontgelden, er liggen er dan ook behoorlijk veel in de kloof. Ga dus niet op de rand van de kloof lopen, je bent je leven dan echt niet zeker. Bij ons is het 1 grote modder bende. We blijven in eerste instantie dicht bij het weiland lopen, langs het hek. De grond is daar het minst drassig. Eenmaal de hoek om konden we iets dichterbij de kloof komen en hier zie je ook iets wat enigszins op een pad lijkt.

Devil's Pulpit: hoe je bij deze Outlander filmlocatie komt - Reislegende.nl

De trap naar Devil’s Pulpit

De trap naar Devil’s Pulpit is echt wel even zoeken. Begin niet te vroeg met zoeken langs de randen van de kloof, daar ga je hem niet vinden. Je loopt door tot het lijkt alsof de kloof een soort bocht naar rechts maakt. Boven wordt er als het ware een schiereiland gevormd vanwaar je aan twee kanten naar beneden kunt kijken. Als je nu nog een stukje doorloopt vind je in die inham de trap naar beneden. Althans, datgene wat door moet gaan voor trap :-) De wandeling neemt niet meer dan 5 tot 10 minuten in beslag.

Jacob’s Ladder, de trap naar Devil’s Pulpit

De trap naar beneden staat bekend als Jacob’s Ladder. Alleen het eerste stuk zou de naam trap mogen krijgen, want verderop wordt het klauteren en jezelf naar beneden laten glijden. Aangezien er nauwelijks zon op deze plek komt is het erg glad en een glijpartij is dan ook zo gebeurd. Gebruik vooral je handen op de plekken waar er treden missen en je in 1x hoogtes van 60 cm tot 100 cm moet overbruggen. En neem er vooral de tijd voor, liever 10 minuten later beneden dan een half uur later in het ziekenhuis :-)

Devil's Pulpit: hoe je bij deze Outlander filmlocatie komt - Reislegende.nl

De inspanning wordt beloond

Eenmaal beneden ben je blij dat je het gehaald hebt én is het genieten van deze prachtige plek. Het is de klim echt wel waard. Het stromende water, de kleur van de bodem, de begroeide wanden… In de zomerperiode zou ik zeker zeggen: trek je schoenen uit en ga lopend verder stroomopwaarts de kloof in. Het water van de Carnock Burn is niet diep en een stukje verder liggen prachtige watervallen en stroomversnellingen. In de zomer zal het hier inmiddels best druk zijn, maar als je net als wij in het vroege voorjaar gaat ben je er waarschijnlijk helemaal alleen. Het is bij ons helaas te koud om de broekspijpen op te rollen en wij verkennen de kloof verder stroomopwaarts met de drone.

Devil's Pulpit: hoe je bij deze Outlander filmlocatie komt - Reislegende.nl

Geniet van de rust in Devil’s Pulpit

Ga even lekker rustig zitten en geniet van de rust. Het is een prachtige plek om even te picknicken! Wel je afval weer mee terug nemen uiteraard, er staan geen afvalbakken. Terwijl ik ben zit vraag ik me af hoe ze alle cameraspullen en andere benodigdheden naar beneden hebben gekregen om de scene met Dougal en Claire te filmen. Dat lijkt me nog best een toestand!

Devil's Pulpit: hoe je bij deze Outlander filmlocatie komt - Reislegende.nl

Waar je op moet letten tijdens een bezoek aan Finnich Glen

Het eerste en misschien wel belangrijkste: trek goede, stevige schoenen aan. Op slippertjes naar beneden is echt onverantwoord. Ook wanneer je slecht ter been bent, hoogtevrees hebt of extreem angstig bent is het misschien beter om boven te blijven. Blijf boven bij de randen van de kloof weg, het gesteente brokkelt hier snel af en wanneer het modderig is glij je snel uit.

Het water in Finnich Glen kan snel stijgen, zeker wanneer er veel regen valt (of gevallen is). Blijf ook in de kloof bij de randen vandaan, zoals hierboven al genoemd zijn de wanden erg broos. Klinkt nu misschien allemaal best heftig maar dat valt ook wel weer mee. Gebruik je gezonde verstand en denk goed na wat je doet. Neem even goed de tijd om de informatie op het bord te lezen, dit vertelt veel over de gevaren ter plekke en over het feit dat je je op privé terrein bevindt.

Het is voor ons alweer bijna een jaar geleden en ik zag online dat ze inmiddels touwen langs de wanden bij de trap hebben bevestigd. Waarschijnlijk waren er toch een aantal ongelukken bij het afdalen. Misschien maken ze de trap ook beter begaanbaar in de toekomst. Alhoewel dat ook wel weer de charme weg zou halen. In de staat waarin het nu verkeerd heeft het namelijk wel iets :-)

Huur een auto zonder onverwachte, extra kosten

Nog op zoek naar een huurauto? Wij huren altijd een auto bij Sunny Cars. Door de all-in formule van Sunny Cars ga je met een gerust hart op stap en heb je geen kans op onverwachte extra kosten. Bij Sunny Cars is alles verzekerd; zelfs je eigen risico krijg je teruggestort mocht je onverhoopt toch schade rijden. Toch een fijn idee!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button