Wandeling naar de Hinterer Gosausee

De Gosauseen in de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich worden geroemd om hun schoonheid. Met de Dachsteiner gletsjer op de achtergrond zijn de Gosau meren al honderden jaren lang een inspiratiebron voor schilders, en in de laatste eeuw ook voor fotografen. De meren liggen in Salzkammergut, een regio die samen met Hallstatt en Dachstein een plekje heeft weten te bemachtigen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Gosauseen bestaan uit 3 meren: de Vorderer Gosausee, Gosaulacke en de Hinterer Gosausee. Ik maak de wandeling naar de Hinterer Gosausee, wat het gevoel geeft op zoek te zijn naar een verborgen meer uit een sprookje.

De Hinterer Gosausee

De Hinterer Gosausee is, zoals de naam al doet vermoeden, het achterste meer. Het is een typisch karstmeer; het wordt gevuld met smeltwater, maar niet door watervallen en rivieren zoals bij veel andere meren het geval is. De toevoer van het water vindt hier ondergronds plaats, via een grote spleet aan de voorzijde van het meer. Wanneer het meer te vol is verandert deze toevoer in het tegenovergestelde: een afvoer. Het overgrote deel van dit water stroomt dan ondergronds naar de Waldbachursprung bij Hallstatt. Een kleinere hoeveelheid water komt via de ondergrondse stromen in het Gosaudal terecht. Bij zware regenval wil het ook nog wel eens voorkomen dat het meer aan de oppervlakte water afvoert (en dus overstroomt).

Wandelen naar de Hinterer Gosausee - Reislegende.nl

Wandeling naar de Hinterer Gosausee

De wandeling naar de Hinterer Gosausee (heen en terug) is ca. 13,5 kilometer lang. Loop je een beetje door dan kun je na 1,5 uur bij de Hinterer Gosausee zijn. Op de terugweg loop je een groot deel weer over hetzelfde pad terug, tot je weer bij de Vorderer Gosausee aankomt. Op de route kom je langs alle 3 Gosauseen (meren): de Vorderer Gosausee, Gosaulacke en de Hinterer Gosausee. Een groot deel van de wandeling is gelijk aan de wandeling rond de Vorderer Gosausee, alleen lopen wij vandaag de eerste helft daarvan aan het begin van onze wandeling en de laatste helft aan het einde van onze wandeling.

Wandelen bij de Gosausee - Reislegende.nl

De wandelroute naar het achterste meer start, net als de wandeling rondom de Vorderer Gosausee, bij Gasthof Gosausee op 933 meter hoogte. Je kunt de auto gratis parkeren op 1 van de 500 aanwezige parkeerplaatsen. Bij de start van de wandeling moet je kiezen: de rechterzijde van de Vorderer Gosausee pakken of de linkerzijde. Op zich maakt het niet heel veel uit wat je kiest. Kom je wat later op de dag en is het warm dan is het verstandig om de rechterzijde te pakken, hier loop je voornamelijk in de schaduw. Kom je al vroeg in de ochtend dan is het handig om de linkerzijde te pakken, zeker als de zon schijnt. Je hebt dan mooi licht op de rechterzijde van het meer waardoor je goed de Gosaukamm kunt fotograferen.

Wij kiezen voor linksom en dat zorgt voor een mooi panorama beeld op de imposante Gosaukamm aan de rechterzijde van het meer. Aan de ene kant baal ik, want het is zwaar bewolkt. De eerste keer dat we hier waren, een paar dagen terug, was het ook zwaar bewolkt. Uiteindelijk ging het onweren en kwam de regen met bakken uit de hemel. Dat zorgde wel voor mooie plaatjes met een mysterieus tintje maar ik zou het ook graag eens zonnig zien, met de Dachsteiner gletsjer goed in het zicht. Aan het begin van deze wandeling kijk ik maar eens naar andere, kleinere dingen. Mooie bloemen, waterstroompjes, insecten, waterdruppels, dauw… er is genoeg om te fotograferen. Het uiteinde van de Vorderer Gosausee is moerasachtig en vooral met vochtig weer kun je hier mooie close-ups maken.

Gosausee in Oostenrijk - Reislegende.nl

Het bospad richting Gosaulacke

Het wandelpad langs de Vorderer Gosausee is bijna overal vlak, met hier en daar een lichte stijging of daling. Daarnaast is het ook nog eens verhard, waardoor het wandelpad rond de Vorderer Gosausee erg geliefd is bij families met kleine kinderen. Aan het uiteinde van het meer kom je bij een splitsing. Vervolg je het pad naar rechts dan loop je langs de rechterzijde van het meer weer terug naar Gasthof Gosausee. Wij lopen rechtdoor, het bos in richting Gosaulacke.

Jachthuis tussen Vorderer Gosausee en Gosaulacke

Bos, bos en nog eens bos; dat is wat je hier een uur lang gaat zien. Het pad is makkelijk begaanbaar, we horen kabbelend water in beekjes en ook struinen hier in het bos rond. Al snel komen we een groot jachthuis tegen. De grote veranda heeft uitkijk op een weelderige weide met grote rotsblokken met op de achtergrond natuurlijk het Dachsteinmassief. Hier is Die Wand opgenomen, een film die in 2002 op het witte doek kwam. De film vertelt het verhaal over een vrouw die wordt afgesloten van de buitenwereld door een onzichtbare wand. Een mooiere film locatie hadden ze wat mij betreft niet kunnen kiezen. Vooral met bewolkt weer voelt het hier een beetje spooky. Spooky of niet, het is echt een prachtige plek.

Jachthuis bij de Gosausee wandeling naar de Hinterer Gosausee - Reislegende.nl
Wandeling naar de Hinterer Gosausee - Reislegende.nl

Gosau watervallen

In een natte periode ontstaan er op weg naar de Hinterer Gosausee behoorlijk wat kleinere watervallen. Ze zijn qua breedte misschien niet zo spectaculair, maar qua hoogte wel. Overal om ons heen horen we water langs de steile rotswanden naar beneden kletteren. De beekjes en waterstromen die hierdoor ontstaan zoeken een weg naar Gosaulacke, het gebied tussen de Vorderer Gosausee en de Hinterer Gosausee in.

Wandeling naar de Hinterer Gosausee - Reislegende.nl
Waterval op weg naar Hinterer Gosausee - Reislegende.nl

Glücksplatz Gosaulacke

Gosaulacke is geen meer, maar een overloopgebied, ook wel een overstromingsgebied genoemd. In Nederland gebeurt het onder water laten lopen van een overloopgebied gecontroleerd, maar op deze plek is dat allemaal in handen van moeder natuur. Zo kan het zijn dat Gosaulacke lijkt op een moerasachtig gebied óf op een grote vijver. Het hangt allemaal af van de hoeveelheid smeltwater en neerslag. Ook gebeurt het wel eens dat het water van de Hinterer Gosausee overloopt doordat de ondergrondse afvoer de hoeveelheid water niet aan kan. Gosaulacke wordt dan een soort groot bosmeer, waarvan het water ook nog wel eens weg wil stromen richting de Vorderer Gosausee. Gosaulacke is een zogenaamde Glücksplatz, waarvan je er in Oostenrijk meerdere vindt. Een bijzondere plek die geluk zou brengen. Waar of niet waar, één ding is zeker: het is een zeer feeërieke plek.

Na Gosaulacke stijgt het pad over een lengte van ongeveer 1 kilometer zo’n 200 meter. Op de plek waar het pad een scherpe bocht naar links maakt heb je mooi zicht op de Vorderer Gosausee. Ook zie je hier het jachthuis goed liggen. Je realiseert je ineens dat je eigenlijk best snel hogerop komt, voor je gevoel is dat niet altijd het geval.

Gosaulacke, wandeling naar de Hinterer Gosausee - Reislegende.nl
Gosaulacke Gosausee - Reislegende.nl
Wandeling naar de Hinterer Gosausee - Reislegende.nl

Hinterer Gosausee

Na een aantal bochten volgt nog een recht pad door het bos waarna je aan komt bij de Hinterer Gosausee. Meteen op de plek met het mooiste uitzicht: het meer met daarachter het machtige Dachtsteinmassief. Hier staat ook de gekapte boom die je op zoveel Instagram posts voorbij ziet komen wanneer je zoekt op #hinterergosausee. Wel even een fotootje maken natuurlijk! Vanaf deze plek is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar Holzmeisteralm aan de andere kant van het meer.

Hinterer Gosausee Oostenrijk - Reislegende.nl
Hinterer Gosausee - Reislegende.nl
Holzmeisteralm, wandeling naar de Hinterer Gosausee - Reislegende.nl
Wandelen naar de Hinterer Gosausee - Reislegende.nl

Holzmeisteralm

Het is een absolute aanrader om een lunch bij Holzmeisteralm in te lassen tijdens deze wandeling naar de Hinterer Gosausee. Ongeveer twee uurtjes wandelen, lekker lunchen, genieten van het meer en weer ongeveer anderhalf uur teruglopen. De terugweg neemt minder tijd in beslag, je stop immers minder vaak en je loopt naar beneden in plaats van naar boven. Er is bij Holzmeisteralm geen elektriciteit, ze hebben dus een beperkt en steeds wisselend aanbod. De gerechten zijn heerlijk. De Kaiserschmarrn zijn erg goed en ook de plankjes met brood en vleeswaren zijn heerlijk.

Je bent natuurlijk niet verplicht om bij Holzmeisteralm te lunchen. Er zijn genoeg mensen die zelf een lunchpakketje meenemen zien we, die lekker aan de waterkant gaan zitten picknicken. Naast het terras is een waterpunt waar drankjes in het water worden gekoeld die je ook los kunt kopen.

Holzmeisteralm, wandeling naar de Hinterer Gosausee - Reislegende.nl

De Hinterer Gosausee is een fijne plek om wat tijd door te brengen. De kinderen spelen met de hond van Holzmeisteralm en lijken uren bezig te zijn met het gooien van een stok, die steeds weer trouw terug gebracht wordt. Het boothuis bij het meer is, evenals het meer zelf natuurlijk, een mooi object om te fotograferen en het is heerlijk om langs de oever van het meer te struinen.

Onze wandeling om de Vorderer Gosausee vonden we al geweldig, maar ik raad je echt aan een paar uurtjes extra in te plannen zodat je deze wandeling naar de Hinterer Gosausee kunt maken. De wandeling is te maken tussen mei en oktober. Kun je je voorstellen hoe het er hier uit ziet als er nog sneeuw ligt? Of in de herfst? Ik zou zo in een ander jaargetijde nog een keertje terug gaan!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button