Krimmler Wasserfälle, grootste waterval van Oostenrijk

Een waterval heeft iets magisch. Of hij nou in IJsland ligt of in Oostenrijk, heel hoog is of juist heel breed; iedereen zal het ermee eens zijn dat watervallen een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Zo ook de Krimml watervallen (Krimmler Wasserfälle) in het Oostenrijkse Salzburgerland. Jaarlijks bezoeken zo’n 400.000 mensen de enorme Krimml Wasserfälle, die op plek 6 staat in het rijtje met hoogste watervallen ter wereld. Ik bezoek de Krimmler watervallen in het plaatsje Krimml middenin de zomer en ik ben behoorlijk onder de indruk.

Krimmler Wasserfälle, hoogste gefaseerde waterval van Europa

De Krimmler watervallen staan op plek 1 van Europa als het gaat om hoogste gefaseerde watervallen. Als het alleen gaat om de totale hoogte staat de waterval zelfs op plek 6 van hoogste watervallen ter wereld. Het water valt in fases maar liefst 380 meter naar beneden. De bovenste en onderste watervallen zijn 140 meter hoog, de middelste waterval is 100 meter hoog. Het water wordt aangevoerd door de Krimml Ache, een gletsjerbeek die smeltwater van de Krimmler Kees gletsjer door het Krimmler Achental laat stromen. Op 1460 meter hoogte stort het water gefaseerd 380 meter naar beneden. Verderop komt de Krimml Ache samen met de Salzach, een zijrivier van de Inn. De Inn mondt uit in de Donau en het water komt uiteindelijk uit in de Zwarte Zee.

Lees ook: Wandelen naar de Stuibenfall, hoogste waterval in Tirol

Lower Ache Fall - Krimmler Wasserfälle, grootste waterval van Oostenrijk - Reislegende.nl
Lower Ache Fall, Kürsinger Platz

Krimml watervallen of Krimmler waterval?

Krimml ligt in in de Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland, heel dicht bij de grens met Tirol. Krimml is een klein plaatsje met zo’n 850 inwoners, maar door de watervallen is het plaatsje immens bekend. Elk jaar wordt Krimml overspoeld door mensen die een kijkje komen nemen bij de waterval. Waterval of watervallen? Krimmler watervallen, Krimml watervallen, Krimml waterval of Krimmler waterval; het betekent natuurlijk allemaal hetzelfde. Maar wordt de waterval nou gezien als één of als meerdere watervallen?

Doordat het water van de Krimml waterval “gefaseerd” naar beneden stort worden de watervallen ook wel los elkaar gezien, vandaar dat ze meestal worden aangeduid als Krimml of Krimmler watervallen. Het geheel wordt opgedeeld in de Upper Ache Fall, de Middle Ache Fall en de Lower Ache Fall. Het gaat dus over 3 watervallen, maar Krimml Wasserfälle is de officiële naam. In het Nederlands hebben we het echter meestal over de Krimml watervallen, of de Krimmler watervallen.

Lower Ache Fall - Krimmler Wasserfälle, grootste waterval van Oostenrijk - Reislegende.nl
Lower Ache Fall

National Park Hohe Tauern

De Krimmler Wasserfälle ligt in National Park Hohe Tauern, een national park met maar liefst 266 bergtoppen van 3000 meter of hoger. In het gebied liggen 342 gletsjers, 551 bergmeren en 26 grote watervallen. Hohe Tauern beslaat gedeeltes van Tirol, Karinthië en Salzburgerland en de zuidelijke grens van het park ligt in het Italiaanse Zuid-Tirol. In het nationaal park kun je prachtige wandelingen maken en er zijn vele bezienswaardigheden. De Grossglocker Hochalpenstrasse, Liechtensteinklamm, Krimml watervallen, Nassfeld (Sportgastein) en het prachtige Ködnitztal; het zijn zo maar een paar plekken die wij in National Park Hohe Tauern eerder al bezochten en die ik zeker kan aanbevelen.

Krimml watervallen, grootste waterval van Oostenrijk - Reislegende.nl
Middle Ache Fall

Krimml Wasserfallweg

Al in de 18e eeuw kwamen mensen naar Krimml om de watervallen te bezoeken. In 1835 werd er een wandelpad aangelegd, zodat mensen de top van de waterval konden bereiken. Aan het einde van de 19e eeuw werd het pad beter begaanbaar gemaakt en werden ook diverse uitkijkpunten aangebracht. De Wasserfallweg ligt aan de rechterzijde van de watervallen, is 4 kilometer lang en heeft meer dan 33 bochten.

Wanneer je er lekker de gang in hebt en steeds even een kleine stop maakt bij de uitkijkpunten loop je in een uur en een kwartier naar de top van de bovenste waterval. Op de route is een vlak stuk, waar je het idee hebt “gewoon” langs een snel stromende beek te wandelen. Het vlakke gedeelte, tussen de bovenste en de middelste waterval in, heeft de naam Schönangerl gekregen. Je vindt hier Gasthof Schönangerl, een prima plek voor een drankje of voor de lunch. Heb je zelf lunch mee? Dan is er een mooie rotspartij tussen het water en het wandelpad in waar je neer kunt strijken.

Het wandelpad gaat behoorlijk steil naar boven. Tijdens de klim zie ik best veel mensen kreunend en steunend langs de kant staan om op adem te komen. Gelukkig zijn er veel uitkijkpunten langs het pad waar je even kunt uitrusten :-)

Schönangerl - Krimmler Wasserfälle, grootste waterval van Oostenrijk - Reislegende.nl
Schönangerl, tussen Middle Ache Fall en Upper Ache Fall in

Uitkijkpunten Krimmler Wasserfälle

Er zijn veel mooie uitkijkpunten op het wandelpad langs de Krimml watervallen. Veel platforms zijn dicht bij elkaar geplaatst en dan vooral op de plekken waar het pad zigzaggend behoorlijk steil omhoog gaat. Toch heb je vanaf ieder platform heel ander zicht op de watervallen. Soms heb je net wat zonnestralen die tussen de bomen door komen, of ben je juist op een heel schaduwrijke plek. Als je graag fotografeert zou ik zeker aanraden om alle uitkijkpunten mee te pakken. Zowel op de heenweg als op de terugweg omdat een paar uurtjes later het licht weer heel anders kan zijn.

Krimml Lower Ache Fall

Het begint al met de mooie plek Kürsinger Platz aan de voet van de Lower Ache Fall, waarvoor je bij de kiosk linksaf slaat en zo’n 5 minuutjes naar beneden loopt (staat aangegeven). Dit is misschien wel de mooiste plek om jezelf met de Krimml waterval op de foto te zetten. Ik raad je aan om dat helemaal aan het einde van je bezoek of aan het einde van de dag te doen; het is hier dan beduidend rustiger. Pas wel op als je hier over de rotsen loopt! De waterval zorgt voor veel nevel waardoor de rotsblokken behoorlijk glad kunnen zijn.

Een ander zicht op deze Lower Ache Fall heb je vanaf het eerste uitkijkpunt langs het wandelpad: Riemann Kanzel platform. Hier heb je een mooie kijk op het neerstortende water, Kürsinger Platz en de Krimml Ache die hierna rustig verder het dal in stroomt.

Lower Ache Fall - Krimmler Wasserfälle, grootste waterval van Oostenrijk - Reislegende.nl
Lower Ache Fall, Kürsinger Platz
Lower Ache Fall - Krimmler Wasserfälle, grootste waterval van Oostenrijk - Reislegende.nl
Lower Ache Fall gezien vanaf Riemann Kanzel platform

Jaga Sprung platform

Het Jaga Sprung platform kom je tegen na een aantal “haarspeldbochten”, waar uitkijkpunten dicht bij elkaar liggen. Het Jaga Sprung platform ligt onderaan de Middle Ache Fall. Het water stort hier in een klein basin wat met goed licht mooi blauw kleurt. Kijk je hier naar links in plaats van naar het mooie blauwe water dan heb je een wijds uitzicht over het dal.

Middle Ache Fall - Krimml watervallen, grootste waterval van Oostenrijk - Reislegende.nl
Jaga Sprung platform

Krimml Middle Ache Fall

Het Bergersteig platform is dé perfecte plek voor het zien van de Middle Ache Fall. Vanaf diverse plekken kun je hier mooi de middelste waterval van Krimml fotograferen. Dit gedeelte van de Krimml watervallen is echt prachtig. De middelste waterval lijkt ook weer verdeeld te zijn in kleinere watervallen waardoor het er bijna sprookjesachtig uit ziet.

Krimml watervallen, hoogste waterval van Oostenrijk - Reislegende.nl
Middle Ache Fall gezien vanaf Bergersteig platform

Krimml Upper Ache Fall

Staubige Reib op 1330 meter hoogte biedt een spectaculair zicht op de Upper Ache Fall. Helaas begint het te onweren en te regenen wanneer wij op deze plek aankomen en moeten we terug naar beneden. Heb je goede weersomstandigheden dan kun je het pad verder omhoog lopen naar het Schettkanzel platform op 1460 meter hoogte, het hoogste punt op de Krimml wandelroute. Van mensen die terug naar beneden komen horen we dat de uitzichten bovenin minder spectaculair zijn dan vanaf lager gelegen uitkijkpunten.

Upper Ache Fall - Krimml watervallen, hoogste waterval van Oostenrijk - Reislegende.nl
Upper Ache Fall gezien vanaf Staubige Reib

Wandeling naar Krimmler Tauernhaus

Als je zin hebt in een lange wandeltocht dan kun je vanaf het hoogst gelegen punt het Krimmler Achental in lopen. Het Krimmler Achental is bijna 20 kilometer lang en vlak, waardoor het fijn wandelen is. Verspreid door het dal liggen een aantal berghutten, waarvan Krimmler Tauernhaus er eentje is. Vanaf het bovenste uitkijkpunt Schettkanzel is het 7,5 kilometer lopen naar Krimmler Tauernhaus. Een prachtige wandeling waarbij je met helder weer continue de Krimmler Kees gletsjer ziet liggen, de grootste gletsjer in Salzburgerland. Nog 9 kilometer verder ligt de Warnsdorfer Hütte, startpunt voor vele hoogalpiene tochten in National Park Hohe Tauern. Hou er rekening mee dat je hetzelfde aantal kilometers ook weer terug moet lopen, en dat je ook de 4 kilometer lange Wasserfallweg naast de watervallen moet afdalen.

Alter Tauernweg

Zin in een iets rustigere wandeling met minder mensen? Pak dan de Alter Tauernweg aan de andere kant van de Krimml Wasserfälle. Dit pad werd aangelegd in de 16e eeuw voor handelsverkeer met muilezels naar Zuid-Tirol. Opgravingen laten zien dat het pad gebouwd is op “funderingen” van een route die de Kelten en de Romeinen 2000 jaar voor Christus ook al gebruikten. Mooie uitzichten en natuur waren in die tijd niet belangrijk, het pad ligt dan ook iets verder van de watervallen af dan de Wasserfallweg aan de rechterzijde. Het Krimmler Tauernhaus in Krimmler Achental was in die tijd een belangrijk ruststation en wordt in historische documenten zelfs al aan het einde van de 14e eeuw genoemd. De Alter Tauernweg maakt het mogelijk om een mooie rondwandeling te maken. Ga vroeg in de ochtend via dit oude muilezelpad omhoog, pak een stukje Krimmler Achental mee en daal aan het einde van de dag aan de andere kant van de waterval weer af.

WasserWelten Krimml

Nog niet genoeg van al het watergeweld? Dan kun je WasserWelten Krimml bezoeken. Dit innovatieve belevingscentrum ligt langs de weg, iedereen die de watervallen bezoekt loopt er langs. In dit (bezoekers-) centrum kom je alles over water te weten. Er zijn films te bekijken en er zijn zowel vaste als wisselende tentoonstellingen. Buiten is een aquapark waar allerlei proefjes met water te doen zijn, erg leuk voor kinderen. Kijk hier voor meer informatie.

Kuren bij de Krimml Wasserfälle

Onderzoek wijst uit dat de nevel van de Krimml watervallen in combinatie met gezonde berglucht en de afwezigheid van pollen een zeer goed effect hebben op astma patiënten. In Krimml kunnen dan ook speciale therapieën gevolgd worden waarbij veel tijd wordt doorgebracht in de buurt van de Lower Ache Fall. Een kuur bestaat meestal uit 2 tot 3 weken waarbij je elke dag minstens 60 minuten sproeinevel inademt van de waterval. Mensen met zware astma kunnen hierna tot wel 4 maanden voordelen ervaren van een dergelijke kuur. Meer informatie over deze kuren en therapieën vind je op de website van Hohe Tauern Health.

Krimml watervallen, grootste waterval van Oostenrijk - Reislegende.nl
Vanuit de verte heb je al prachtig zicht op de watervallen

Parkeren bij de Krimml watervallen

Er is veel parkeergelegenheid bij de Krimml watervallen. Een tip: pak bij aankomst niet meteen het eerste de beste grote parkeerterrein dat je tegenkomt, vanaf hier is het namelijk nog best een stukje lopen naar de ingang. Het is handiger om door te rijden naar P4, dit is vlak naast de ingang. Geen plek daar? Dan kun je altijd weer een stukje terug rijden en parkeren op een van de andere parkeerterreinen. Zorg dat je contant geld bij je hebt, want op de parkeerterreinen (in ieder geval op P4) kan alleen cash betaald worden.

Tips voor een bezoek aan de Krimmler Wasserfälle

Op bepaalde plekken bij de Krimmler Wasserfälle word je door nevel behoorlijk nat, zeker in de seizoenen dat er veel smeltwater uit de bergen komt of na veel regen. Dit is vooral het geval op Kürsinger Platz en op bepaalde platformen direct naast de watervallen. Voor de zekerheid een regenjas meenemen kan handig zijn, en oppassen dus met camera’s en smartphones. Het kleinste beetje vocht kan al behoorlijk wat schade veroorzaken!

Kom je aan het begin van de dag dan zou ik aanraden om meteen naar Kürsinger Platz aan de voet van de onderste waterval te lopen, dan is de kans groot dat het daar nog rustig is. Kom je midden op de dag aan dan zou ik deze plek even links laten liggen en eerst het wandelpad naar boven lopen. Aan het einde van de dag is het, net als aan het begin van de dag, meestal een stuk rustiger aan de voet van de waterval.

Krimml watervallen met kinderwagen?

Je kunt de Krimml watervallen bezoeken met een kinderwagen. Het pad naar Kürsinger Platz aan de voet van de waterval is goed te doen. Of je het pad omhoog aandurft met een kinderwagen is een beetje aan jezelf. Qua ondergrond zou het kunnen, helemaal als je een soort terreinbanden onder je kinderwagen hebt. Maar het pad is echt heel steil en ik zou er zelf niet aan moeten denken de kinderwagen omhoog te duwen. En ik moet er al helemaal niet aan denken wat er zou gebeuren als ik even stop en ik vergeet de rem er op te zetten… Dus met een kinderwagen naar de Krimml watervallen? Het kan. Maar zou ik het doen? Nee, ik zou zelf voor een rugdrager kiezen of er pas naartoe gaan als kinderen oud genoeg zijn om zelf te lopen.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button