Game of Thrones filmlocaties in Split

Filmlocaties bezoeken is altijd populair onder film- en serieliefhebbers. Vaak zijn de spots waar werd gefilmd overduidelijk te herkennen maar geregeld ook niet. Zo schreef ik eerder een artikel over Outlander filmlocaties, waar een aantal plekken in voorkomen die door liefhebbers lastig gevonden worden. Helemaal als er veel wordt nabewerkt zijn filmlocaties vaak onherkenbaar, zoals ook gebeurde in de serie Game of Thrones. Scènes voor deze serie werden onder andere opgenomen in Ierland, Spanje, IJsland en Marokko. Maar het grootste deel van Game of Thrones werd opgenomen op verschillende plekken in Kroatië. Dubrovnik is een stad die bij veel fans bekend is, maar ook in Split zijn een aantal filmlocaties van Game of Thrones te vinden.

Diocletian’s Palace als decor voor verschillende Game of Thrones scènes

Het beroemde Diocletian’s Palace in Split is een locatie waar een aantal scènes voor Game of Thrones seizoen 4, 5 en 6 werden opgenomen. De Romeinse keizer Diocletianus liet in het begin van de 4e eeuw een paleis bouwen, niet ver bij Salona vandaan (in die tijd hoofdstad van de provincie Dalmatia). Na zijn aftreden in 305 woonde hij er tot zijn dood in 311. Het paleis was met een oppervlakte van 30.000 vierkante meter (onderverdeeld in vier kwartieren) gigantisch. Wat vroeger binnen de muren van het paleis was is in deze tijd het oude centrum van Split. Er is ontzettend veel behouden gebleven, waardoor Diocletian’s Palace in 1979 opgenomen werd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In Split is het bovengronds een wirwar van smalle straatjes en steegjes, togen en pilaren. Je kijkt je ogen uit en je blijft fotograferen. Onder de grond ligt een heel stelsel van gangen en kelders. Een deel van deze kelders is gratis te bezoeken, dit is het gedeelte wat leidt van de Riva boulevard (Brass Gate) naar het Peristil plein, onder de vestibule door. De overige kelders kun je na betaling van een laag bedrag bekijken.

Waar liggen de Game of Thrones filmlocaties in Split precies?

Om erachter te komen waar de Game of Thrones filmlocaties precies liggen kun je met een gids door het oude centrum (het paleis) lopen en de locaties waar gefilmd is bezoeken. Heel leuk, want een gids heeft allerlei achtergrondinformatie wat je niet snel online zult vinden. Er zijn inmiddels veel gidsen die inline speciale Game of Thrones tours aanbieden. Op eigen gelegenheid de filmlocaties opzoeken is natuurlijk ook een optie. Om je te helpen zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Kelders van Diocletian’s Palace, waar Khaleesi haar draken houdt (S5/S6)

De meest bekende filmspot in het Paleis van Diocletianus is ongetwijfeld de plek waar Daenerys Targaryen (Khaleesi) in de serie haar draken vasthoudt. Deze plek vind je in de kelders waar Khaleesi haar draken houdt. Wanneer bij Brass Gate de trap afdaalt om in de kelders te komen moet je meteen naar links lopen. Na een paar souvenir shops zie je de entree van het museumgedeelte. De entree bedraagt 40 Kuna. Meteen na de kassa ligt rechts de kelder die werd gebruikt voor de scènes met de draken. Helemaal achterin werd een trap gebouwd, waardoor het in de serie lijkt alsof je daar de kelder binnenkomt.

Leuk detail: Als Khaleesi in de laatste aflevering van seizoen 4 twee van haar draken opsluit in de catacomben zie je een shot bovenaan de trap waar ze om kijkt. Deze scène is weer opgenomen in het fort van Klis, aan het begin van een poort. Als je rond loopt in het fort zul je de plek goed kunnen herkennen aan de cipressen die je op de achtergrond ziet. Ze kunnen het allemaal mooi monteren :-)

Bekijk deze Game of Thrones filmlocaties in Split - Reislegende.nl

Het gevecht tussen de Unsullied en de Sons of Harpy (S5)

Als je vanaf de entree van het museum terug loopt naar Brass Gate en rechtdoor steekt kom je door een opening links op de plek waar het gevecht plaatsvindt tussen de unsullied en de Sons of Harpy. Het gevecht wordt op verschillende plekken opgenomen, ook in de vestibule. Ook zie je shots van een aantal smalle stegen binnen het paleis, waar de Unsullied doorheen lopen.

Lees ook: Films over reizen voor een flinke dosis reisinspiratie

Bekijk deze Game of Thrones filmlocaties in Split - Reislegende.nl
Bekijk deze Game of Thrones filmlocaties in Split - Reislegende.nl
Bekijk deze Game of Thrones filmlocaties in Split - Reislegende.nl

“Kill the Masters” in Papalićeva (S4)

In seizoen 4 zien we dat in Meereen met bloed “Kill the Masters” op de muur geschreven staat. De plek waar de tekst op de muur geschreven stond bevindt zich in Papalićeva (straten van Meereen), links van de ingang van het Split City museum. In Papaliceva zijn diverse scènes opgenomen. Zo zie je de slaven samen met de unsullied (de onbedoezelden) het straatje instormen om een Meereense master te doden.

Bekijk deze Game of Thrones filmlocaties in Split - Reislegende.nl
Bekijk deze Game of Thrones filmlocaties in Split - Reislegende.nl

Golden Gate, poort van Meereen (S5)

Verschillende keren komt de Golden Gate (poort van Meereen) in beeld, die in de serie dienst doet als de poort van Meereen. Zowel van binnen als van buiten is de poort indrukwekkend. En heel lastig om zonder toeristen op de foto te zetten ;-)

Lees hier wat er in de omgeving van Split te zien is.

Bekijk deze Game of Thrones filmlocaties in Split - Reislegende.nl

Klis Fortress, decor voor de stad Meereen (S4, S5 en S6)

Vanaf Split heb je een klein half uurtje nodig om met de auto bij Klis Fortress (walls of Meereen) te komen, een filmlocatie waar veel scènes zijn opgenomen voor Game of Thrones. Het fort doet in de serie dienst als de stad Meereen. Eén van de bekendste scènes is de bevrijding van de slaven en de kruisiging van de masters, nadat Daenerys Targaryen met hulp van de slaven de stad Meereen heeft overgenomen. In de seizoenen 4, 5 en 6 komt het Klis Fort heel vaak in beeld.

Bekijk deze Game of Thrones filmlocaties in Split - Reislegende.nl

Andere Game of Thrones filmlocaties

In Kroatië is op veel andere plekken gefilmd voor Game of Thrones, waarvan Dubrovnik (King’s Landing) ongetwijfeld bekend is bij fans. Maar ook in Trogir (Qarth), Krka National Park, Sibenik (Braavos) en Kaštel Gomilica (tussen Trogir en Split in) zijn scènes opgenomen.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button