Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië

Jordanië is een land waar veel te zien is. De Dode Zee, Wadi Rum, de Temple of Hercules, de havenstad Aqaba, de hoofdstad Amman en natuurlijk de oude stad Petra: ze trekken veel toeristen. Petra is met voorsprong de belangrijkste trekpleister van het land. Jaarlijks bezoeken meer dan 1 miljoen mensen deze oude stad. Je kunt je vast voorstellen dat het er een gekkenhuis kan zijn als het om drukte gaat. Daarom in dit artikel de beste tip die ik je kan geven: Bezoek Petra via de backdoor trail, waarbij je Petra via de achterkant binnenkomt. Hiermee ontwijk je de grote mensenmassa’s.

Petra, altijd druk; vooral bij de Treasury

Mensen die een georganiseerde reis maken door Jordanië (en dat zijn er veel) krijgen vaak maar weinig tijd om Petra te bezoeken. Ze komen niet veel verder dan de Siq, de Treasury en de Street of Facades. De verderop gelegen trappen naar de Monastery redden ze vaak niet, daar hebben ze te weinig tijd voor. Voordeel is dus dat het bij de Monastery een stuk minder druk is dan bij de Treasury. Als je de backdoor trail pakt kom je dus aan het einde van je bezoek pas bij de Treasury, waar het tegen die tijd heerlijk rustig is.

De Petra backdoor trail, met of zonder gids?

De backdoor trail is voor velen nog wat lastig te vinden. Je kunt de route al lopen vanaf Little Petra, maar de weg is moeilijk te vinden. Soms staat er ineens een bordje, maar op veel plekken is het gissen welke kant je op moet. Mijn advies is om de backdoor trail naar Petra met een gids te lopen. Een gids kent de weg op zijn duimpje en loodst je zo door het prachtige achterland van Petra, op weg naar de Monastery. Een gids kun je gemakkelijk regelen bij de receptie van je accommodatie.

Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië - Reislegende.nl

Belangrijk: eerst je ticket ophalen

Haal eerst je entreeticket op bij het Petra visitor center, of je nu online al een Jordan pass hebt aangeschaft of niet. Wij dachten dat we met de Jordan pass meteen aan de backdoor trail konden beginnen, maar dat is dus niet het geval. Bij het Petra visitor center moet je eerst je entreeticket voor Petra ophalen. Hiervoor ga je door de security check bij de ingang, daarna loop je een stukje naar links richting de loketten. Als je hier je Jordan pass laat zien krijg je een klein ticket, wat toegang tot Petra en Little Petra geeft. Voor 1 dag of voor 2 dagen, net waar je voor gekozen hebt bij het aanschaffen van de Jordan pass.

De Jordan pass geeft toegang tot veel meer bezienswaardigheden dan alleen Petra. Daarom wordt dit niet gezien als officieel toegangsticket voor Petra. Je kunt natuurlijk het geluk hebben dat de persoon bij de controle een oogje dicht knijpt, maar ik zou het risico niet nemen. Ik heb al meerdere berichten gelezen online van mensen die alsnog eerst naar het visitor center moesten om het ticket daar op te halen.

Lees ook: Wadi Rum in Jordanië, tips voor een bezoek

Via de backdoor trail naar Petra

Ik overnacht tijdens mijn bezoek aan Jordanië in het mooie Seven Wonders Luxury Camp, niet ver van Little Petra. De gids die we boeken bij de receptie brengt ons naar een punt waar wij de Petra backdoor trail beginnen (zie kaart). Mocht je de backdoor trail toch op eigen houtje willen lopen dan kunnen ze bij de receptie precies vertellen waar je moet starten.

Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië - Reislegende.nl
Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië - Reislegende.nl

Vanaf dit punt loop je ongeveer 5,5 kilometer lang door de bergen richting de Monastery. De route is prachtig. Je loopt langs tientallen meters hoge wanden onder overhangende rotsen door, geregeld over smalle paden. Denk niet dat je met deze route het omhoog lopen van trappen in Petra omzeilt. Ja, de 900 traptreden in Petra zelf loop je nu naar beneden, maar op de backdoor trail kom je er ook behoorlijk wat tegen. En die gaan meestal omhoog! De uitzichten zijn verbluffend mooi. Met helder weer zie je Israël liggen in de verte.

Tip: Heb je een huurauto? Parkeer deze dan bij het visitor center. Hier haal je dan eerst je toegangsticket op. Neem een taxi naar het startpunt van de backdoor trail. Door Petra heen loop je weer naar de hoofdingang (tevens de uitgang) en daar haal je aan het einde van de dag dan weer de auto op. Heb je geen huurauto? Dan kun je hetzelfde doen maar dan met de taxi. Vanaf je accommodatie naar het visitor center, daar je toegangsticket ophalen en met de taxi naar het beginpunt van de backdoor trail.

Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië - Reislegende.nl
Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië - Reislegende.nl
Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië - Reislegende.nl
Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië - Reislegende.nl

Aankomst bij de Monastery (Ad-Deir)

Super gaaf is het wanneer je opeens de Monastery op ziet duiken. Het eerste wat je ziet is de bovenkant van het uit zandsteen gehouwen bouwwerk. Het valt ook niet meteen op, aangezien het dezelfde kleur heeft als al het gesteente er om heen. Ook leuk om de Monastery van deze kant te zien, omdat de meeste foto’s van het geheel vanaf de andere kant gemaakt zijn. Er zijn een aantal mooie, hoger gelegen uitkijkpunten. Een gids brengt je daar naartoe, ook naar de minder bekende punten.

Lees ook: Alles over de bezienswaardigheden in Petra

Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië - Reislegende.nl
Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië - Reislegende.nl
Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië - Reislegende.nl

Voordelen van de Petra backdoor trail

Wat mij betreft heeft de backdoor trail naar Petra een hoop voordelen. Zo zie je veel van het achterland van Petra en heb je zicht op Israël. Het is een rustige wandeling waarbij je niet heel veel mensen tegenkomt. Je kunt de trappen naar beneden lopen in plaats van naar boven, dat is best fijn :-) Ook loop je de route door Petra dus maar één keer in plaats van heen en weer. Tegen de tijd dat je bij de Treasury aankomt is het er lekker rustig. Dat schijnt aan het einde van de ochtend en midden op de dag wel anders te zijn.

Nadelen van de Petra backdoor trail

Veel nadelen voor de backdoortrail naar Petra kan ik niet echt bedenken. Misschien dat de aanwijzingen onderweg onderbreken. Maar misschien is dat ook wel beter, zo pakken de meeste mensen de backdoor trail tóch met een gids. Een nadeel kan ook zijn dat je te laat aan je wandeling begint en dat je pas in de middag Petra bereikt. Dan heb je ineens niet veel tijd meer om alles te bekijken. Vroeg uit de veren dus! Het grootste nadeel is denk ik dat je de Treasury niet bij zonsopkomst kunt bekijken. Maar als je de Jordan pass hebt aangeschaft met twee dagen toegang voor Petra is dat geen probleem. Dan pak je de eerste dag de backdoor trail en de tweede dag zorg je dat je via de hoofdingang met zonsopkomst bij de Treasury staat!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button