Review: Thule Chasm 26L gebruiken als cameratas

Als je geregeld met cameramateriaal op pad gaat en op zoek gaat naar een tas, dan is de kans groot dat je uitkomt bij een cameratas. Een cameratas heeft bijna altijd een mooie indeling waar je body’s en lenzen goed beschermd in kwijt kunt en vakjes voor kleine spulletjes. En dat is super handig! Toch loop ik vaak ergens tegenaan en dat is het draagcomfort. Hoe handig ik bepaalde cameratassen ook vind als het gaat om het veilig opbergen van je camera en lenzen, ik vind ze vaak minder comfortabel om te dragen. En zo ben ik afgelopen tijd begonnen aan een zoektocht naar een “normale” rugzak die lekker draagt en die ik kan gebruiken als cameratas.

Review Thule Chasm 26 liter in gebruik Reislegende

Thule Chasm 26L als vervanger voor de AllTrail 18L

Eerder al deelde ik mijn ervaringen met de Thule AllTrail 18 liter, die ik zo nu en dan op reis meeneem als cameratas. Met een stevige camera insert, een camerabody en twee lenzen is dit heel goed te doen. De tas is echt heel comfortabel om te dragen; geen last van je schouders aan het einde van de dag. De AllTrail 18L is echter te klein voor reizen waarbij ik meer lenzen en bijvoorbeeld ook mijn drone mee wil nemen. Er zijn grotere modellen maar omdat de AllTrail voornamelijk ontworpen is als lichtgewicht rugzak voor wandeltochten is de tas met grotere inhoud denk ik net te licht voor het dragen van nog meer camera apparatuur.

Kleuren Thule Chasm 26 liter Reislegende

Thule Chasm 26L laptop rugzak

En dus ga ik op zoek naar een rugzak met een grotere inhoud, gemaakt van steviger materiaal. Ik kom uit bij de Thule Chasm 26L, die ik vervolgens van Thule opgestuurd krijg. De Chasm is gemaakt van stevig gerecycled 900D polyester en de tas lijkt meteen beter geschikt voor zwaardere inhoud.

Ik pak meteen mijn WANDRD Camera Cube Essential en plaats deze in de Chasm; past perfect! Naast de camera cube heb ik best wat ruimte over, waar ik mooi de controller van mijn drone kwijt kan en wat opladers. In de camera cube zelf zit aan de ene kant een telelens, aan de andere kant mijn drone. Op de drone leg ik een kleine divider en daar bovenop wat losse spulletjes. Doordat deze kant niet tot bovenaan gevuld is kan ik mijn camera met 16-55mm lens precies dwars bovenop leggen, waarbij de grip van de body net in de open ruimte van de cube valt. Voelt meteen lekker stevig, net als in de AllTrail.

Review Thule Chasm 26 liter met Wandrd camera insert Reislegende

Laptop of iPad Pro mee in de Chasm 26L

Het laptopvak is overigens ook lekker stevig en goed gevoerd. Zowel mijn MacBook (13 inch) als mijn iPad Pro (13 inch) passen goed en mooi beschermd in het vak. Erg handig: je kunt zowel via de bovenkant als via de zijkant bij je laptop komen. Mijn ervaring met toegang vanaf de zijkant is niet altijd even goed, soms zou je willen dat de rits van een tas net even iets langer gemaakt is. Dat is bij de Chasm 26L niet het geval, de opening is erg ruim waardoor je niet hoeft te proppen. Overigens gebruik ik dit vak zelf ook voor het opbergen van A4 mapjes en brochures, ideaal.

Peak Design Capture Camera Clip

De Peak Design Capture Camera Clip past perfect op de Chasm; alsof Thule hier rekening mee heeft gehouden bij het bepalen van de breedte van de band. Aangezien je het borstbandje makkelijk naar boven en beneden kunt schuiven kun je de clip plaatsen op een hoogte die je zelf fijn vindt. Ik plaats de clip zelf altijd onder het borstbandje, maar ik ben ervan overtuigd dat het persoon verschilt. De een draagt de camera liever hoger en de ander lager; ook verschil tussen mannen en vrouwen zal er zijn.

Opbergvakken in de Thule Chasm 26L

Aan opbergruimte geen gebrek; de Thule Chasm 26L heeft veel vakjes. Aan de voorkant van het grootste compartiment zit een opbergvak over de gehele hoogte van de tas. Dit opbergvak heeft ook weer kleinere vakjes, zodat je op verschillende plekken kleinere dingen kunt opbergen. Wat grotere spullen (liefst wel een beetje plat) passen perfect onderin dit vak. Denk aan opladers of bijvoorbeeld een etui met kleinere spulletjes. Dan is er tot slot nog een kleiner vakje aan de voorkant van de tas, waar verrassend veel in past.

Doordat de ritsen van de twee grote opbergvakken naast elkaar zitten ga ik daar nog wel eens de mist in, dat ik de verkeerde rits open maak. Dat is tot nu toe het enige (en meteen te verwaarlozen) nadeel van de Chasm 26L dat ik heb kunnen ontdekken.

Handig dragen, ook wanneer de tas niet op je rug zit

Op de Chasm 26L vind je twee hengsels; eentje aan de bovenkant van de tas en eentje aan de zijkant. Handig wanneer je de tas even niet op je rug draagt of hem snel wilt verplaatsen. Op het rugpand zit een band waarmee je de tas op een rolkoffer vast kunt zetten. Zelf gebruik ik dit vooral op luchthavens, fijn als je het gewicht even van je rug af kunt halen. Ik heb een aantal cameratassen waar deze band verticaal bevestigd is, waardoor de tas overdwars op je rolkoffer komt te liggen (bijvoorbeeld bij de Peak Design EveryDay backpack). Dat vind ik toch een beetje ongemakkelijk, aangezien je dan moet oppassen dat er geen spullen uit je tas vallen als je even snel iets wilt pakken.

Draagcomfort van de Thule Chasm 26L

De Thule Chasm 26L heeft me vooral verrast als het gaat om draagcomfort. Het is logisch dat je met een tas met veel camera apparatuur sneller last krijgt van je rug, nek en schouders. Bij de Thule Chasm heb ik hier minder snel last van, zelfs niet na tientallen kilometers fietsen langs de Loire. De tas lijkt ergonomisch precies goed te zijn voor mijn lichaamsbouw, hij schuift meteen goed op z’n plek als ik hem op mijn rug plaats. Mijn reisgenootje met (toevallig) dezelfde tas deelt deze ervaring, ze vertelt dat dit de eerste tas is die ze zonder rugpijn langer kan dragen.

Review Thule Chasm als cameratas gebruiken Reislegende

De Thule Chasm 26L meenemen als handbagage in het vliegtuig

Aangezien ik meestal alleen met handbagage reis gaat mijn cameratas of rugtas altijd mee als “persoonlijk item” en gebruik ik daarnaast dit handkoffertje. De afmetingen van de Thule Chasm 26L zijn 21 x 30 x 53 cm. Net als de andere tassen die wel eens met mij mee op reis gaan groter (vooral hoger) dan wat is toegestaan bij de meeste luchtvaartmaatschappijen. Zo mag een persoonlijk item bij Transavia 20 x 30 x 40 cm groot zijn en bij KLM zelfs maar 15 x 30 x 40 cm. Toch heb ik zelf nog nooit problemen gehad, mijn persoonlijke item is nog nooit gemeten. Het enige nadeel is dat een tas met deze afmetingen niet lekker past onder de stoel wanneer je aan het gangpad zit.

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button