Road 626 in IJsland: bergpas in de Westfjorden die je niet mag missen

Ga je de mooie Westfjorden in IJsland ontdekken? Zorg er dan voor dat je road 626, de bergpas Hrafnseyrarheiði heath niet mist. Tijdens mijn rondreis door de Westfjorden maakt deze bergpas veel indruk op me. De weg, de prachtige vergezichten, de fjorden, het licht… het is het omrijden zeker waard.

Hrafnseyrarheiði heath, road 626

Tot voor kort was de bergpas Hrafnseyrarheiði heath in de Westfjorden van IJsland onderdeel van road 60. In oktober 2020 kwam hier verandering in. De 5,7 kilometer lange Dýrafjarðargöng tunnel tussen Arnarfjörður en Dýrafjörður werd geopend en officieel is deze tunnel nu onderdeel van road 60. De bergpas Hrafnseyrarheiði heath, die je nu links kunt laten liggen op je route door de Westfjorden, heeft een nieuwe wegnaam gekregen: road 626. De opening van de tunnel was eveneens aanleiding om een nieuwe ring road in het leven te roepen. IJsland heeft nu officieel een tweede ringweg: Iceland Ring Road 2.

Westfjorden nu beter bereisbaar

De tunnel is vooral voor de plaatselijke bevolking een aanwinst. In de wintermaanden is de bergpas Hrafnseyrarheiði heath (road 626) soms maanden achter elkaar gesloten door dikke pakken sneeuw. Door de komst van de tunnel kunnen de locals zich nu ook in de winter beter van A naar B verplaatsen. Maar niet alleen voor de lokale bevolking, ook voor toeristen is de tunnel een uitkomst. Veel mensen durven het rondje door de Westfjorden niet te maken doordat er altijd onzekerheid is over de betreffende bergpas. Zelfs in de zomer kan het er namelijk echt spoken: zware regenval, enorme rukwinden en geregeld ook sneeuwval. Je hebt dan geen keuze, je moet omdraaien en via dezelfde weg terug. Best lastig wanneer je in het dorp ná de bergpas je volgende accommodatie hebt geboekt.

Het is mooi dat je nu wél een keuze hebt op je rondreis door de Westfjorden. Door de tunnel heb je nu de zekerheid dat je niet vast loopt doordat de bergpas afgesloten is. Je kunt ter plaatse bekijken of de weersomstandigheden goed genoeg zijn om de bergpas te rijden. Als het kan, dan zou ik het zeker doen. Road 626 pakken betekent nu 26 kilometer omrijden, maar het is de afstand en de extra tijd meer dan waard. Check voordat je op pad gaat altijd de conditie van de wegen in de Westfjorden!

Road 60 richting Dýrafjörður - Road 626 in IJsland: bergpas in de Westfjorden die je niet mag missen - Reislegende.nl
De weg van Flateyri naar Dýrafjörður

Beschrijving van road 626 in de Westfjorden van IJsland

Kom je vanaf Ísafjörður dan is de weg tot aan Pingeyri geasfalteerd. Voor je hier aankomt ben je al van road 60 afgeslagen naar road 622, de tunnel laat je hierbij letterlijk links liggen. Op road 622 neem je vlak voor Pingeyri de afslag naar road 626, meteen al een flink stuk je hoogte in. Het eerste stuk van road 626 neemt je mee door een brede vallei, waar je aan het einde van de vallei slingerend via scherpe haarspeldbochten de bergpas op rijdt. De uitzichten zijn hier al prachtig, helemaal vroeg in de ochtend als de zon op komt. In de verte zie je goed een aantal fjorden liggen. Als wij op dat punt zijn pakken ze net de eerste zonnestralen op, terwijl wij nog in de schaduw rijden. Eenmaal het hoogste punt over kijk je aan de andere kant het dal in. De weg slingert hier weer naar beneden, richting het mooie Arnarfjörður. Alles is kaal en bruin, het voelt bijna aan als een soort maanlandschap. Het contrast is groot, met het blauwe water van Arnarfjörður en de strakblauwe lucht. Mooi!

Lees ook: Meest recente vulkaanuitbarsting IJsland

Hrafnseyrarheiði road 626 in IJsland: bergpas in de Westfjorden die je niet mag missen - Reislegende.nl
Het begin van road 626, Hrafnseyrarheiði
Westfjorden road 626 in IJsland: bergpas die je niet mag missen - Reislegende.nl
Conditie van road 626 Hrafnseyrarheiði
Hrafnseyrarheiði  - Road 626 in IJsland: bergpas in de Westfjorden die je niet mag missen - Reislegende.nl
Road 626 met in de verte Arnarfjörður

De conditie van road 626 in de Westfjorden

De weg is veel breder dan ik dacht. Op de foto ziet een weg er altijd smaller uit, maar dit valt me echt 100% mee. We komen welgeteld 2 tegenliggers tegen, die je makkelijk kunt passeren. Als ze je tenminste niet net in een bocht afsnijden… Dat vind ik zelf nog het engst aan een bergpas als deze. Van jezelf weet je dat je voorzichtig rijdt. Maar rij je net aan de dalkant van de weg en komt een andere auto op jouw weghelft terecht, dan doe je natuurlijk helemaal niets meer. Op road 626 staan geen serieuze vangrails, dus dan is het echt een beetje op hoop van zegen. Maar goed, veel verkeer is hier niet in het naseizoen (oktober), wellicht is dat in de zomermaanden anders. De afgronden langs dit deel van road 626 zijn enorm steil en vooral erg diep. Elke keer als ik even over het randje naar beneden kijken knikken mijn knieën behoorlijk!

Arnarfjörður - Road 626 in IJsland: bergpas in de Westfjorden die je niet mag missen - Reislegende.nl
Arnarfjörður
Road 60 langs Arnarfjörður - Road 626 in IJsland: bergpas in de Westfjorden die je niet mag missen - Reislegende.nl
Road 626 langs Arnarfjörður, richting Dynjandi

Road 626 in de Westfjorden richting Dynjandi

Als we naar beneden richting Arnarfjörður rijden zien we in de verte pluimen van walvissen. Gaaf! Even de auto aan de kant zetten en genieten van het uitzicht. Wat is het hier adembenemend mooi. En wat een rustig weer, we hebben echt geluk. Op zo’n moment kun je je ook niet voorstellen hoe het ook kan zijn, met harde wind en sneeuwstormen.

De weg langs Arnarfjörður is ontzettend mooi. Het is knijpen met de ogen aangezien we in de richting van de laagstaande zon rijden. Geregeld stoppen we even omdat we weer pluimen van walvissen zien. En ook omdat het landschap gewoon zo gaaf is. Nergens een boom te bekennen, alleen maar fjorden en uitgestrekte landschappen. Geen huis te bekennen, alsof je alleen op de wereld bent. De weg leidt ons naar Dynjandi, en hier kom je ook weer op road 60 terecht.

Road 626 of de nieuwe tunnel in de Westfjorden?

Of je de tunnel pakt of omrijdt over road 626 in de Westfjorden zal liggen aan de tijd die je hebt, het seizoen en vooral aan de weersomstandigheden. Kon je een rondreis door de Westfjorden in de wintermaanden tot nu toe wel vergeten, nu is dat wél mogelijk door de tunnel. Maak je een rondreis door de Westfjorden in de zomer en is het slecht weer? Dan hoef je nu niet meer om te keren als road 626 is afgesloten, maar kun je eenvoudig de tunnel pakken. Ben je in de winter in Ísafjörður? Dan kun je via de tunnel toch nog Dynjandi bezoeken. De tunnel opent daadwerkelijk nieuwe deuren in de Westfjorden. Voor de locals en voor toeristen, voor de zomer maar zeker ook voor de andere seizoenen.

IJslandse Westfjorden ontdekken met een huurauto

IJsland en dus ook de Westfjorden ga je natuurlijk ontdekken met een huurauto. Zelf huur ik altijd een auto bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule. Elke huurauto bij Sunny Cars heeft deze all-in formule, waarbij je echt voor alles verzekerd bent. Rij je onverhoopt toch schade? Dan krijg je je eigen risico gewoon teruggestort. Met een fijn gevoel de IJslandse wegen op dus!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button