Wat te doen in IJsland tijdens de zomer?

IJsland is een land vol natuurlijke wonderen, zoals gletsjers, fjorden en hoge bergen. Deze plekken kun je natuurlijk het hele jaar door bezoeken, maar de zomer in IJsland heeft zo zijn voordelen. De dagen zijn langer en warmer, wat betekent dat je meer kunt doen. Denk aan wandelen, naar festivals gaan of gletsjers bezoeken; in de zomer is er echt van alles te doen. Met de tips in dit artikel wordt jouw rondreis in IJsland onvergetelijk. Meer weten? Lees snel verder!

Een rondreis door de hooglanden

De hooglanden van IJsland zijn in de winter moeilijk begaanbaar, dus de zomer is de beste tijd om deze prachtige regio te verkennen. Je hebt hier geweldige uitzichten op de gletsjers, bergen en vulkanen. De wegen in dit gebied gaan meestal medio juni open, maar dat is afhankelijk van het weer en van de hoeveelheid sneeuw. Ze sluiten weer tegen het einde van september. Tip: huur een 4×4 auto, want dit is het enige voertuig waarmee je deze wegen mag bereiden. Het is niet aan te raden om als beginnend bestuurder zelf door deze regio te rijden, want het kan best een uitdaging zijn om over deze ruwe, onverharde wegen te rijden. Een andere optie is om een privé gids te boeken die je meeneemt op een tour door de hooglanden. Jij hoeft dan alleen maar te ontspannen en te genieten van de prachtige wildernis die maar weinig mensen te zien krijgen.

Bezoek de Westfjorden

Hoewel je in de winter een rondje over het hele eiland kunt rijden, kun je in die tijd van het jaar niet naar de afgelegen Westfjorden reizen. Dat komt omdat de beroemde ringweg (ring road 1) er niet naartoe leidt. Daarom is de zomer de beste tijd om dit gebied te verkennen. Wat maakt de Westfjorden zo speciaal? Het is een van de meest afgelegen en dunbevolkte gebieden van IJsland. De natuur is hier prachtig. Denk aan hoge bergen en diepe fjorden, maar ook de mooie kustlijnen en kliffen zijn hier te vinden. Het is een uitgelezen plek om een lange wandelingen te maken. Een aantal leuke activiteiten: de indrukwekkende Dynjandi bezoeken, wandelen op rode zandstranden, walvissen spotten, relaxen in hot pools, het scheepswrak in Djúpavík bekijken en natuurlijk cultuur snuiven in Ísafjörður.

Ga op zoek naar papegaaiduikers

In de zomer keren papegaaiduikers na 8 maanden op zee terug naar de kust van IJsland om zich te herenigen met hun partner en te nestelen. Deze aankomst begint eind april en maar liefst 60% van alle Atlantische papegaaiduikers (ongeveer 4 miljoen paar vogels), beschouwt IJsland als hun thuis. Ze creëren kolonies langs uitgestrekte zeekliffen, vooral in het noordoosten van IJsland en in de Westfjorden. Je kunt deze leuke vogels en hun nesten van dichtbij bekijken door langs de kust te wandelen, maar je kunt ook een dagtocht boeken, zoals een boottocht vanuit Akureyri naar het eiland Grímsey. Dit is de perfecte plek om papegaaiduikers en walvissen te spotten.

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button