Waar mag je in Europa wildkamperen?

Wildkamperen, ook wel primitief kamperen genoemd, is een vorm van kamperen waarbij je een kampeerplek opzet in een afgelegen, natuurlijke omgeving zonder de voorzieningen en services die traditionele campings bieden. Wildkamperen kan een geweldige manier zijn om te ontsnappen aan de drukte van het stadsleven en contact te maken met de natuur. Helaas mag je in de meeste Europese landen niet wildkamperen. Doe je dat toch, dan overtreed je de wet en riskeer je fikse boetes. Er zijn echter een aantal landen in Europa waar wildkamperen wél is toegestaan.

Regelgeving omtrent wildkamperen in Europa

Het is belangrijk om te weten dat wet- en regelgeving voor wildkamperen kan verschillen per land en zelfs per regio binnen een land. Over het algemeen is wildkamperen in Europa toegestaan in landen waar voldoende ruimte is en waar de natuurwetgeving dit toestaat. In dit artikel kun je zien in welke Europese landen je in ieder geval wél je tentje neer mag zetten met slaapmatjes of 1 persoons luchtbedden er in!

Wildkamperen in Zweden

Het recht om vrij te kamperen (allemansrecht) is in Zweden wettelijk vastgelegd. Dit houdt in dat je overal mag kamperen, behalve op privéterrein. Check vooraf dus goed op wat voor soort land je je begeeft en vraag toestemming aan de landeigenaar indien nodig.

Wildkamperen in Noorwegen

Net als in Zweden is wildkamperen in Noorwegen toegestaan (allemansrecht) maar alleen als je minstens 150 meter verwijderd bent van het dichtstbijzijnde huis of boerderij en als het land niet is afgezet met hekken.

Wildkamperen in Schotland

In Schotland is wildkamperen toegestaan onder de Schotse Wet Openluchtrecreatie van 2003. Je mag kamperen op openbaar land zo lang je geen sporen achter laat. Omdat Schotland erg geliefd is bij wildkampeerders kan het op bepaalde plekken druk zijn. Aangeraden wordt om een drukke plek te verlaten en op zoek te gaan naar een rustiger gebied.

Wildkamperen in Finland

Vrij kamperen is toegestaan in Finland, maar op privéterrein uiteraard alleen met toestemming van de landeigenaar. Ook zijn er in veel gebieden speciale kampeerzones waar je gratis gebruik kunt maken van bepaalde faciliteiten (bijvoorbeeld hutjes om te schuilen en barbecue mogelijkheden). De Finnen zijn zelf ook dol op wildkamperen, de kans is dus groot dat je tijdens wildkamperen in Finland locals tegen komt.

Wildkamperen in Spanje

In Spanje wordt door gemeentes zelf bepaald of wildkamperen toegestaan is of niet. Over het algemeen mag je in afgelegen berggebieden (bijvoorbeeld in Baskenland) kamperen, mits je niet langer dan één nacht op dezelfde plek blijft en geen vuur maakt. Op de meeste Spaanse eilanden zoals Menorca, Ibiza en Formentera is wildkamperen echter verboden.

Check altijd op de officiële websites van een land hoe de regelgeving voor wildkamperen is. Better safe than sorry!

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button