Fotograferen met de iPhone 11 Pro

Het zal niemand ontgaan dat ik graag fotografeer. Het liefst heb ik overal waar ik ga en sta mijn DSLR of systeemcamera bij me. Maar zo nu en dan is het gewoon ontzettend onhandig om al dat zware spul mee te sjouwen. Als ik een lange wandeling ga maken en ik weet dat ik toch geen dieren tegen kom, of als ik al veel andere spullen mee heb voor de kinderen, zoals zwemkleding en handdoeken. Op die momenten ben ik echt blij dat ik de iPhone 11 Pro (Max) heb. Wat maakt dat toestel toch ook mooie plaatjes!

Fotograferen met de iPhone 11 Pro - Reislegende.nl

iPhone 11 Pro of iPhone 11 Pro Max?

De iPhone 11 Pro en de iPhone Pro Max zijn eigenlijk precies hetzelfde, alleen is de iPhone 11 Pro Max iets groter. Door het grotere formaat is er ook ruimte voor een iets grotere accu. Apple claimt dat de accu van de iPhone 11 Pro Max beschikt over de langste batterijduur in een iPhone ooit. Ik kan je zeggen: de accu gaat inderdaad een aantal uren langer mee dan de accu van mijn vorige iPhone XS Max. En dat is fijn, helemaal wanneer je een dag op pad bent en veel fotografeert.

Fotograferen met de iPhone 11 Pro - Reislegende.nl

Voordelen van fotograferen met de iPhone 11 Pro

De camera van de iPhone 11 Pro is echt fijn en alweer zoveel beter dan de camera van de iPhone XS Max. Een echte aanwinst zijn de drie verschillende 12 MP camera’s: een ultragroothoek (ƒ/2.4), een groothoek (ƒ/1.8) en een “telelens” (ƒ/2.0). Telelens zet ik dan toch even tussen haakjes, want als je vaak met een 100-400mm fotografeert voelt dit natuurlijk niet als een telelens. Maar het is zeker vele malen beter dan digitaal inzoomen. Van de ultragroothoek ben ik echt wel onder de indruk. Vooral bij het fotograferen van landschappen krijg je met dit lensje echt een mooi en groots resultaat. Bijkomend voordeel: je kunt de camera zo instellen dat ook buiten het kader beeld wordt vastgelegd. Handig als je foto’s recht wilt zetten of als de voorkeur toch uitgaat naar een ieder andere uitsnede.

Fotograferen met de iPhone 11 Pro - Reislegende.nl

Nieuwe functies van de camera

De iPhone 11 Pro heeft naast de 3 verschillende camera’s nog een aantal nieuwe functies als het om fotograferen gaat. Zo kun je in de foto modus de knop ingedrukt houden om te filmen en naar rechts schuiven om te filmen vast te zetten (QuickTake). Tijdens deze manier van filmen kun je dan rechts op de knop drukken om tegelijkertijd een foto te maken. Sleep je de knop juist naar links dan kom je in de burst modus. Vooral het maken van een foto tijdens het filmen is echt een waardevolle toevoeging. Ik hoef geen keuze meer te maken als ik de kids probeer vast te leggen met mijn iPhone!

Een andere handige functie is het bij elkaar kunnen voegen van een aantal live foto’s zodat je een soort filmpje krijgt. Live foto’s gebruikte ik eigenlijk nooit, alleen voor lange sluitertijd fotografie. Maar met deze mogelijkheid heb ik de functie live foto’s toch weer standaard aan staan.

Foto’s bewerken op de iPhone 11 Pro Max

Het grote scherm vind ik echt een uitkomst, zowel voor het fotograferen als voor het editen van foto’s en video. Ik bewerk alle foto’s die ik maak met mijn andere camera’s in Lightroom CC. Erg handig, want ik kan de foto’s oppakken op mijn MacBook Pro, mijn iPad maar ook op mijn iPhone. Foto’s die ik maak met de iPhone zelf bewerk ik in Snapseed en tegenwoordig ook wel met de bewerker van Apple zelf, die bij elke IOS update weer meer functies erbij krijgt.

Video’s maken met de iPhone 11 Pro en editen in iMovie

Ook video’s maak ik over het algemeen met mijn iPhone. Heel af en toe maak ik een uitstapje naar mijn systeemcamera of mijn DSLR, omdat ik bijvoorbeeld bepaalde actie wil vastleggen en hiervoor dan het liefst mijn telelens gebruik. Dat video’s meteen op je smartphone staan vind ik het grootste voordeel van filmen met de iPhone. Ik kan meteen door, hoef geen grote bestanden over te zetten en een video is snel klaar.

Video monteren met de iPhone 11 Pro - Reislegende.nl

Is de iPhone camera al net zo goed als een DSLR?

Natuurlijk zijn de beelden niet net zo goed als beelden van een DSLR of mirrorless camera. Maar het komt bij elke nieuw model iPhone steeds meer in de buurt. Ik ben inmiddels al zo ver dat ik het aandurf om op reis te gaan met mijn iPhone voor de groothoek foto’s en mijn DSLR met telelens voor close-ups. Ah, niet helemaal waar. Voor het fotograferen van het noorderlicht neem ik toch een groothoek mee voor mijn DSLR. Maar ik moet zeggen dat sterk noorderlicht ook best aardig kan worden vastgelegd met een (goede) smartphone. Ben heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen op het gebied van fotograferen met de iPhone!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button