Mooie Les Plus Beaux Villages de France, tips voor een bezoek

In 1982 werd in Frankrijk de vereniging Les Plus Beaux Villages de France (mooiste dorpen van Frankrijk) opgericht. De Franse vereniging heeft als doel om kleine pittoreske dorpen in het land te behouden en te beschermen. Ook hoopt men op deze manier toeristen te trekken naar minder bekende regio’s in Frankrijk. Dorpen die een plekje hebben bemachtigd op de lijst bezitten cultureel, historisch en architecturaal erfgoed. Inmiddels is Les Plus Beaux Villages de France een prestigieus label geworden voor de geselecteerde dorpen. Toeristen van over de hele wereld komen op de Les Plus Beaux Villages de France dorpen af, op zoek naar een authentieke en minder bekende Franse ervaring.

Wanneer wordt een dorp toegevoegd aan de lijst?

Om opgenomen te worden op de lijst Les Plus Beaux Villages de France moet een dorp aan bepaalde criteria voldoen. Slechts één op de vijf aanvragen schijnt goedgekeurd te worden, dankzij de strenge 27 toelatingscriteria. Zo mogen er bijvoorbeeld niet meer dan 2.000 inwoners wonen en dient het dorp significant architecturaal of natuurlijk erfgoed bezitten. De geselecteerde dorpen hebben vaak goed bewaarde historische gebouwen zoals kastelen, kerken of traditionele huizen. Daarnaast kan de ligging bijzonder zijn. Of er heerst een unieke, culturele sfeer in het dorp. En zo zijn er nog vele andere critera.

Hoeveel dorpen staan er op de lijst Les Plus Beaux Villages de France?

Op dit moment zijn er meer dan 170 dorpen opgenomen op de lijst Les Plus Beaux Villages de France (zomer 2023). Deze dorpen liggen verspreid door heel Frankrijk, waardoor het mogelijk is om in bijna elke regio een van de mooiste dorpen van Frankrijk te bezoeken.

Les Plus Beaux Villages de France dorpen die ik zelf al eens bezocht

Inmiddels heb ik zelf al diverse Les Plus Beaux Villages de France dorpen kunnen bezoeken. Stuk voor stuk hebben ze iets speciaals, ze staan natuurlijk niet voor niets op deze lijst. Er springen altijd dorpen tussenuit natuurlijk. Dorpen die je echt iets doen, waar je nog vaak aan terug denkt. In dit artikel een opsomming van de Les Plus Beaux Villages de France dorpen die ik al eens verkende.

Gerberoy, Hauts-de-France

Gerberoy is volgens velen een van de mooiste plaatsen van Noord-Frankrijk. Het is een plek met een rijk verleden; een verleden dat niet altijd rooskleurig was. In de Honderdjarige Oorlog lag Gerberoy op de frontlinie tussen de Fransen en de Engelsen. Het heeft te maken gehad met vele belegeringen, plunderingen en verwoestingen. Na deze periode raakte Gerberoy in de vergetelheid, tot een bekende schilder het plaatsje in de 20e eeuw nieuw leven inblies.

Gerberoy is niet groot maar een paar uurtjes kun je er heerlijk doorheen slenteren. De geplaveide straatjes en steegjes zijn ontzettend kneuterig, de muren van de gekleurde huizen zijn volgegroeid met rozen en andere klimplanten. In het juiste seizoen een ontzettend fotogeniek plaatsje wat zich uitermate goed leent voor een bezoek op de heen- of terugweg van je vakantie in Frankrijk.

Moustiers-Sainte-Marie, Alpes-De-Haute-Provence

Moustiers-Sainte-Marie is een charmant dorp in het departement Alpes-de-Haute-Provence, in het zuiden van Frankrijk. Het dorp ligt aan de voet van een kalkstenen klif. Moustiers-Sainte-Marie staat bekend om zijn schoonheid, rijke geschiedenis en traditionele ambachten.

Een van de meest opvallende kenmerken van Moustiers-Sainte-Marie is de ligging aan de ingang van de Gorges du Verdon, een adembenemende kloof die ook wel bekend staat als de Grand Canyon van Europa. De omgeving biedt spectaculaire landschappen met steile kliffen, turquoise gekleurde rivieren en weelderige groene valleien. Mede hierdoor is het gebied echt een paradijs voor natuurliefhebbers en actievelingen.

Moustiers-Sainte-Marie zelf is een labyrint van geplaveide straatjes, middeleeuwse huizen en charmante pleintjes. Het wordt gedomineerd door de Église Notre-Dame de l’Assomption, een Romaanse kerk uit de 12e eeuw. Je vindt in het centrum onder meer een oud aquaduct, Chapelle Ste Anne (8e eeuw), meerdere fonteinen en oude stadsmuren. Een wandeling door de straten van Moustiers-Sainte-Marie is al een genot op zich. Naast de hierboven genoemde mooie plekjes zie je in Moustiers-Sainte-Marie bloemrijke gevels en traditionele winkeltjes.

Moustiers-Sainte-Marie is eeuwenlang een belangrijk centrum geweest voor de productie van aardewerk. In het dorp zijn nog steeds meerdere winkels waar lokale ambachtslieden hun handgemaakte keramiek verkopen. De restaurants in Moustiers-Sainte-Marie hebben gezellige terrassen en serveren lokale Provençaalse gerechten.

Hoog op een klif kijkt de Chapelle Notre-Dame-de-Beauvoir uit over het dorp. Deze kapel, gebouwd in de 12e eeuw op een fundering van een 5e eeuwse tempel, is te bereiken door 262 stenen traptreden omhoog te trotseren.

Moustiers Sainte Marie Les Plus Beaux Villages de France mooiste dorpen Frankrijk - Reislegende.nl

Gordes, Vaucluse

Het mooie Gordes ligt in Vaucluse, in Zuid-Frankrijk. Het is gelegen op een heuveltop en trekt jaarlijks veel toeristen vanwege zijn pittoreske charme, de plaatselijke architectuur en de prachtige uitzichten. Het dorp staat bekend om zijn stenen huizen die nauw tegen elkaar zijn gebouwd, waardoor smalle straatjes en steegjes zijn ontstaan.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Gordes is Château de Gordes, dat hoog boven het dorp uittorent. Het kasteel dateert uit de 11e eeuw en biedt uitzicht over de omliggende vallei en het platteland van de Luberon. In het kasteel is het Musée du Château de Gordes (Pol Mara Musée) gevestigd, dat een collectie hedendaagse kunstwerken herbergt. In het dorp zijn meerdere middeleeuwse plekjes te bewonderen. Denk aan een algemene wasplaats, een middeleeuwse toegangspoort, kelders waar ambachtslieden werkten en een oud watertappunt.

Roussillon, Vaucluse

Het roodgekleurde Roussillon is een bijzonder dorpje in het departement Vaucluse, in het zuiden van Frankrijk. Het staat bekend om zijn opvallende okerkleurige kliffen en kleurrijke landschap. De unieke kleuren van Roussillon zijn te danken aan de oker die in de regio in overvloed aanwezig is. Oker is een natuurlijke kleurstof die wordt gewonnen uit klei en rijk is aan verschillende tinten geel, oranje en rood. De okermijnen van Roussillon waren in het verleden een belangrijke bron van inkomsten voor het dorp.

Roussillon zelf heeft smalle geplaveide straatjes, oude stenen huizen met kleurrijke luiken en een levendige kunstgemeenschap. Er zijn tal van galerieën, ateliers en ambachtelijke winkels waar je als bezoeker lokale kunst en ambachten kunt bekijken. Aangezien alles in Roussillon gebouwd is met stenen uit de regio kleurt het hele dorp rood, roze en oranje. Roussillon heeft een aantal historische bezienswaardigheden zoals onder meer de gotische kerk Église Saint-Michel en het gemeentehuis Mairie de Roussillon.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Roussillon is Sentier des Ocres, ook wel bekend als het okerpad. Dit wandelpad ligt in de okermijnen waardoor je tijdens het wandelen een spectaculair uitzicht hebt op en over de roodgekleurde kliffen. Dé ideale plek voor natuurliefhebbers, fotografen en wandelaars. Het doet denken aan verschillende parken in de Verenigde Staten, zoals bijvoorbeeld Bryce Canyon.

Ménerbes, Vaucluse

Ménerbes is het derde Les Plus Beaux Villages de France dorp in Vaucluse wat ik bezoek. Het dorp heeft een bijzondere ligging op een langgerekte heuveltop. Ménerbes is vooral bekend vanwege zijn associatie met de Britse auteur Peter Mayle, wiens boek A Year in Provence zich afspeelt in en rond Ménerbes. Het boek had wereldwijde aandacht en trok veel bezoekers naar Ménerbes.

Bekende bezienswaardigheden in Ménerbes zijn onder meer de gotische kerk Église Saint-Luc, de Tour de l’Horloge (klokkentoren), Porte Saint Sauveur (middeleeuwse toegangspoort) het Maison de la Truffe et du Vin (truffel en wijnbouw museum) Abbaye St-Hilaire (13e eeuws Karmelieten klooster) en het Musée du Tire-bouchon (kurkentrekkers museum).

Lourmarin, Vaucluse

Het laatste door mij bezochte Les Plus Beaux Villages de France dorp in Vaucluse is Lourmarin. Lourmarin is pittoresk met veel geplaveide straatjes, oude huizen en een bijzondere Provençaalse sfeer. Je vindt er gezellige cafés, restaurants en boetiekjes. Er is een wekelijkse markt waar je lokale producten kunt kopen en er zijn ook verschillende kunstgalerijen die het werk van lokale kunstenaars tentoonstellen. Echt ieder hoekje en elk straatje in Lourmarin is leuk!!

Bezienswaardigheden in Lourmarin zijn onder meer Château de Lourmarin (kasteel uit de 15e eeuw), Fontaine de la Place (fontein uit de 17e eeuw), La Fontaine Couverte (algemene wasplaats), Eglise Saint-André et Saint-Trophime (kerk uit de 12e eeuw), Fontaine aux Trois Masques (fontein uit de jaren ’30) en Le Beffroi (belfort uit de 17e eeuw).

Saint-Quirin, Moselle (Grand Est)

In het departement Moselle in het noordoosten van Frankrijk ligt de verborgen parel Saint-Quirin. Het dorp, gelegen in het hart van de Vogezen, staat bekend om zijn mooie ligging, rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. Er wonen 800 mensen in Saint-Quirin, waardoor het er zo nu en dan slaperig aan kan voelen.

Saint-Quirin ligt in een groene vallei omringd door glooiende heuvels en dichte bossen. Er heerst een serene en vredige sfeer, waardoor vooral natuurliefhebbers en wandelaars het dorp weten te vinden. Er zijn verschillende wandelpaden en routes die bezoekers de mogelijkheid geven om het gebied te verkennen en te genieten van het omringende landschap.

Saint-Quirin heeft een fascinerende geschiedenis. Het dorp dateert uit de oudheid en heeft in de loop van de eeuwen verschillende beschavingen en conflicten meegemaakt. Het is vernoemd naar de heilige Quirinus, een Romeinse martelaar die naar verluidt in het gebied begraven ligt.

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Saint-Quirin is de kerk van Saint Quirinus. Deze romaanse kerk uit de 12e eeuw is een getuigenis van de historische betekenis van het dorp. De architectuur en de fijne details zijn de moeite waard om te verkennen voor liefhebbers van middeleeuwse kunst en religieus erfgoed. Op een heuvel aan de rand van het dorp staat de kleine kapel Chapelle-Haute, die te voet te bereiken is. Iets verderop ligt een archeologische (Romeinse) vindplaats, Croix Guillaume. Middenin het dorp ligt Source miraculeuse, een natuurlijke bron.

Riquewihr, Haut-Rhin (Elzas)

Het meest bekende wijndorp in de Elzas is misschien wel Riquewihr. Riquewihr ligt aan de voet van de Vogezen en is omgeven door uitgestrekte wijngaarden, iets wat ongetwijfeld bijdraagt aan de aantrekkingskracht van het dorp. Prachtige, goed bewaarde vakwerkhuizen staan er in Riquewihr, in allerlei kleuren geschilderd.

Riquewihr dateert uit de 11e eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Tijdens de middeleeuwen was Riquewihr een belangrijk handelscentrum langs de Elzasser wijnroute. De smalle geplaveide straatjes, met kleurrijke vakwerkhuizen en bloemrijke gevels geven je het gevoel dat je terug in de tijd bent gereisd.

Een van de opvallende bezienswaardigheden in Riquewihr is de versterkte toegangspoort uit de 13e eeuw die diende als een van de toegangspunten tot het dorp. Ook is er nog een deel van de stadsmuur intact. Daarnaast zijn er in Riquewihr tal van restaurants, winkels, wijnhuizen en proeflokalen waar je kunt genieten van beroemde Elzasser wijnen. Riquewihr trekt het hele jaar door toeristen, maar vooral tijdens de zomermaanden is het erg druk. Wil je op je gemak wat meer sfeer proeven? Pak dan wat zijstraatjes, daar is het een stuk rustiger!

Hunawihr, Haut-Rhin (Elzas)

Hunawihr is een heel klein dorpje in de Elzas. Het ligt net als Riquewihr en Eguisheim in de beroemde wijnstreek van de Elzas, omgeven door uitgestrekte wijngaarden en schilderachtige landschappen. Hunawihr staat bekend om zijn traditionele Elzasser architectuur. Bovendien weet het dorp zijn charmante sfeer goed te behouden aangezien het vele malen minder bezocht wordt dan de wijndorpen Riquewihr, Ribeauville, Eguisheim en Bergheim.

De meest in het oog springende bezienswaardigheid in Hunawihr is de Sint-Jacobuskerk (Église mixte Saint-Jacques-le-Majeur de Hunawihr), een prachtige gotische kerk uit de 15e eeuw bovenop een heuvel. De kerk heeft een mooi interieur met fijn houtsnijwerk en prachtige glas-in-loodramen. In het dorp vind je ook Fontaine Sainte Hune, een fontein uit de 14e eeuw. Een andere bezienswaardigheid in Hunawihr is NaturOparC, waar ze onder meer een beschermings- en fokprogramma voor ooievaars hebben. Als je de drukte van de andere wijndorpen even achter je wilt laten is Hunawihr dé plek om naartoe te gaan.

Hunawihr Les Plus Beaux Villages de France mooiste dorpen Frankrijk - Reislegende.nl

Eguisheim, Haut-Rhin (Elzas)

Ook Eguisheim ligt in de Elzas, vlakbij Hunawihr en Riquewihr. Eguisheim staat bekend om zijn unieke architectuur, met zijn kleurrijke vakwerkhuizen en smalle geplaveide straatjes. Wandelend door de straten kun je de charme van de middeleeuwen ervaren. Er is genoeg te zien in Eguisheim: mooie vakwerkhuizen met bloemrijke gevels, pleintjes met sierlijke fonteinen en smalle geplaveide straatjes.

Château de Saint-Léon-Pfalz is het middelpunt van Eguisheim, hier zijn de huizen en straten omheen gebouwd. Naast het château vind je Place du Château, met de mooie Fontaine de Saint-Léon. Rondom dit plein liggen authentieke restaurants met gezellige terrassen waar je kunt genieten van typische gerechten uit de Elzas. Loop je door de straten rondom het plein en het château dan kom je verschillende bezienswaardigheden tegen. Denk aan bijzondere vakwerkhuizen, steegjes en nog meer fonteinen. Net als in de andere wijndorpen kun je ook in Eguisheim bijzonder goed wijnproeven. En dat is uiteraard wat je sowieso zou moeten doen in de Elzas… misschien wel in ieder dorp!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button