Wat doen en zien in Gerberoy, bezienswaardigheden en tips

Ik dacht dat ik de meest fotogenieke plaatsjes in Frankrijk inmiddels wel gezien had, maar niets is minder waar. Op een zeer regenachtige dag bezoek ik het dorpje Gerberoy in Picardië, een regio die een aantal jaren geleden is samengevoegd met Nord-Pas-de-Calais en nu bekend staat als Hauts-de-France. Gerberoy is als een openluchtmuseum; het staat vol met eeuwenoude vakwerkhuizen waarvan de gevels begroeid zijn met rozen en klimplanten. Echt een bezoekje waard, dit middeleeuwse juweeltje.

Waar in Frankrijk ligt Gerberoy?

Gerberoy ligt in het departement Oise, op ongeveer 100 kilometer ten noorden van Parijs. De 4,5km² grote en ca. 85 inwoners tellende gemeente ligt in de uitlopers van de Pays de Bray, een regio die bekend staat om de authentieke Franse plattelandssfeer in een glooiend en weelderig landschap. De uitzichten zijn adembenemend mooi. Niet zo gek dat meerdere impressionistische kunstenaars in deze regio verbleven om zich hier te laten inspireren.

Gerberoy Les Plus Beaux Villages de France Oise Picardie wat te doen Frankrijk - Reislegende.nl

De geschiedenis van Gerberoy

De geschiedenis van Gerberoy gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In de boeken wordt het dorp voor het eerst officieel genoemd in de 11e eeuw. Gerberoy was in de loop van de tijd getuige van vele historische gebeurtenissen. Er waren momenten van glorie, zoals tijdens de bouw van het kasteel in de 12e eeuw. Maar de perioden van neergang tijdens de Honderdjarige Oorlog waren veel langer, toen Gerberoy onderdeel was van de frontlinie tussen Frankrijk en Engeland. Het plaatsje was door zijn hoge ligging een interessante vesting en werd decennia lang heen en weer geslingerd tussen beide landen. Gerberoy was in die tijd het toneel van vele plunderingen, belegeringen en aanvallen. Na afloop van de Honderdjarige Oorlog raakte Gerberoy in de vergetelheid.

Wat te zien in Gerberoy Oise Picardie Frankrijk - Reislegende.nl

Schilder Henri Le Sidaner in Gerberoy

Eeuwenlang leek Gerberoy in een diepe slaap. Tot aan het begin van de 20e eeuw, toen de schilder Henri Le Sidaner in het plaatsje verscheen. Henri Le Sidaner was een vooraanstaand vertegenwoordiger van de Intimistische beweging in de kunst. Hij werd geboren op Mauritius in 1862, verhuisde met zijn familie naar Duinkerken en studeerde kunst in Parijs en Étaples. Door zijn goede vriend Rodin (beeldhouwer) kwam Le Sidaner in Gerberoy terecht. Het bleek één grote bron van inspiratie voor de schilder.

Wat mag je niet missen in Gerberoy? Bezienswaardigheden en tips

Alleen al rondlopen in Gerberoy is betoverend mooi. Zelfs op een regenachtige dag! De kleuren van de vakwerkhuizen, de weelderige begroeiing, de kronkelende geplaveide straatjes… het is echt één groot feestje om door het plaatsje heen te slenteren. Uiteraard zijn meerdere plekken in Gerberoy het benoemen waard; plekken die onder meer hebben bijgedragen aan opname op de lijst Les Plus Beaux Villages de France.

Bezienswaardigheden Gerberoy Oise Picardie wat te doen Frankrijk - Reislegende.nl

De tuinen van Henri Le Sidaner

De tuinen van Henri Le Sidaner zijn misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Gerberoy. Nadat Le Sidaner zich aan het begin van de 20e eeuw in Gerberoy vestigde begon hij vrijwel meteen met het creëren van de prachtige tuinen op de ruïnes van het oude kasteel. De tuin is weelderig aangelegd en heeft vele hoekjes met kleurrijke bloemperken, prieeltjes en pergola’s.

Klimrozen in Geberoy

Henri Le Sidaner heeft echter meer nagelaten. Hij stelde de dorpsbewoners voor om klimrozen aan te planten, een voorstel dat met open armen ontvangen werd. Het toch al schilderachtige Gerberoy werd nu ook nog eens heel kleurrijk door de vele bloeiende rozen in het straatbeeld. Het voorstel van Le Sidaner resulteerde in officieel besluit dat alle inwoners verplichtte om rozen te laten groeien. Fête des Roses, een festiviteit in Gerberoy dat jaarlijks vele bezoekers trekt, zou je dus kunnen zien als onderdeel van de nalatenschap van Henri Le Sidaner.

Rle Saint Amant wat te zien in Gerberoy mooiste straatje Oise Picardie Frankrijk - Reislegende.nl

Le Jardin des ifs

Als je na een bezoek aan de tuinen van Henri Le Sidaner nog niet genoeg hebt van natuurpracht dan kun je Le Jardin des ifs bezoeken. In deze tuin, die ook bekend staat als de taxustuin, staat de bijzondere L’if Igloo, een taxusboom in de vorm van een iglo. In 2017 won de boom de prijs L’arbre de l’année; een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de mooiste boom van Frankrijk. Naast mooie taxusbomen vind je in Le Jardin des ifs ook 300 verschillende moderne en botanische rozenstruiken. Le Jardin des ifs staat zeker op het lijstje met bezienswaardigheden in Gerberoy, naast de tuinen van Henri Le Sidaner.

Collégiale Saint-Pierre

De collegiale kerk Saint-Pierre mag je bij een bezoek aan Gerberoy eigenlijk niet zo maar voorbij lopen. De kerk werd gebouwd in 1015, verwoest in 1419 en weer herbouwd tussen 1451 en 1468. De oudste delen van de kerk zijn Romaans, de nieuwere delen Gotisch.

Collegiale Saint Pierre Gerberoy wat te zien in Oise Picardie Frankrijk - Reislegende.nl

La Ruelle Saint-Amant, mooiste straatje van Gerberoy

Een van de meest schilderachtige straatjes in Gerberoy is ongetwijfeld La Ruelle Saint-Amant. Het straatje heeft misschien meer weg van een brede steeg en geeft je bijna het gevoel een nostalgische ansichtkaart in te stappen. La Ruelle Saint-Amant is geplaveid met keien, aan beide zijden staan schots en scheve vakwerkhuizen die bedekt zijn met klimplanten, kleurrijke bloemen en rozen. Echt een plaatje!

Rle Saint Amant mooiste straatje van Gerberoy Oise Picardie wat te doen Frankrijk - Reislegende.nl
Mooiste straat van Gerberoy Rle Saint Amant Oise Picardie Frankrijk - Reislegende.nl

Het blauwe huis

Misschien wel het bekendste huis van Gerberoy is het blauwe huis aan het begin van La Ruelle Saint-Amant. Dit huis was een geliefd object voor Henri Le Sidaner om te schilderen en als je voor het huis staat begrijp je meteen waarom.

Blauwe huis Gerberoy bezienswaardigheden Oise Picardie Frankrijk - Reislegende.nl

La Tour Porte

Middenin Gerberoy, net voorbij het blauwe huis, vind je de overblijfselen van de oude stadspoort: La Tour Porte. De stadspoort was ooit een belangrijk onderdeel van de verdedigingswerken. De poort is nu een stille getuige van de strategische positie die Gerberoy ooit innam.

Gerberoy Le Tour Porte Oise Picardie Frankrijk - Reislegende.nl

Restanten van de stadswallen

Loop je onder de poort door de heuvel op dan kun je een wandeling maken over de voormalige stadswallen. Hier heb je zicht op een deel van de tuinen van Henri Le Sidaner. Ook aan de andere zijde van Gerberoy kun je op de restanten van de stadswallen lopen; hier loop je over een mooi pad met aan beide kanten hoge bomen.

Hôtel de ville en de waterput

Waar Rue Henri Le Sidaner en Rue du Logis du Roy samenkomen staat Hôtel de ville; het 18e eeuwse gemeentehuis. Hou je van fotograferen dan is dit een prachtig plekje, de togen in het gebouw staan namelijk garant voor prachtige doorkijkjes. Direct naast het gemeentehuis is de 70 meter diepe waterput van het plaatsje.

Hotel de Ville Gerberoy bezienswaardigheden Oise Picardie Frankrijk - Reislegende.nl
Gerberoy bezienswaardigheden Oise Picardie Frankrijk - Reislegende.nl

Eten en drinken; restaurants in Gerberoy

In Geberoy zijn een aantal goede en vooral charmante restaurants te vinden. Bij Le restaurant du jardin des ifs kun je terecht voor een goede kaart en tevens voor een koffiepauze met lekkers. Met mooi weer zit je heerlijk buiten met zicht op de tuin. L’ Atelier Gourmand de Sarah staat bekend om de binnenplaats in brocante stijl en de theesalon. Hier eet je de lekkerste zelfgemaakte gebakjes en cake maar ook voor lunches en brunches ben je hier aan het goede adres. In het restaurant van Hostellerie Du Vieux Logis serveren ze authentieke gerechten met een moderne touch. Bij Les Remparts kun je terecht voor iets meer doorsnee gerechten. Voor ieder wat wils in Gerberoy!

L Atelier Gourmand de Sarah Gerberoy Oise Picardie wat te doen Frankrijk - Reislegende.nl
L’ Atelier Gourmand de Sarah
Gerberoy restaurant Les Ramparts Oise Picardie wat te doen Frankrijk - Reislegende.nl
Restaurant Les Remparts
Hostellerie Du Vieux Logis Gerberoy wat te zien in Oise Picardie Frankrijk - Reislegende.nl
Hostellerie Du Vieux Logis

Tips voor een bezoek aan Gerberoy

Veel specifieke tips zijn er niet te geven voor een bezoek aan Gerberoy. Eenvoudigweg lekker rondslenteren in dit mooie plaatsje! Er is net buiten Gerberoy voldoende parkeerplek, maar hoe het op mooie zomerdagen is kan ik niet uit ervaring vertellen. Als ik het zo hoor, kan het behoorlijk druk zijn. Misschien is de beste tip dan ook wel om Gerberoy te bezoeken als het slecht weer is, dan ben je namelijk zo goed als alleen in het plaatsje. Is het ook nog eens extra mooi groen, net na een flinke regenbui.

Sla Gerberoy niet over tijdens je bezoek aan Picardië

Bezoek je (voormalig) Picardië, tegenwoordig Hauts-de-France? Sla Gerberoy dan zeker niet over. Een bezoek aan Gerberoy is goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de regio. Denk aan het kasteel van Pierrefonds en Abbye Notre-Dame d’Ourscamp bijvoorbeeld. Gerberoy kun je ook makkelijk meepakken als je in Normandië op vakantie bent. Misschien op de weg terug van Normandië naar Nederland, zoals wij deden? Het is dat het nét niet meer in deze regio ligt, anders had het zeker op de lijst met mooie steden en plaatsen in Normandië gestaan!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button