Les Orgues d’Ille-sur-Têt: natuurlijke schoorstenen in de Franse Pyreneeën

In het oostelijke deel van de Pyreneeën, vlakbij de stad Perpignan, vind je een mooi natuurlijk verschijnsel: Les Orgues d’Ille sur Têt. Dit door erosie gevormde landschap doet denken aan beroemde plekken als Cappadocië (Turkije) en Bryce Canyon (Verenigde Staten) maar is in werkelijkheid een stuk dichterbij je vakantieadres in Zuid-Frankrijk. Tijdens mijn verblijf in Perpignan stap ik in de auto en rij ik in een klein half uurtje naar dit bijzondere landschap dat sinds 1981 staat aangemerkt als beschermd natuurmonument.

Landschap gevormd door erosie

De 10 tot 12 meter hoge schoorstenen in dit stukje van de oostelijke Pyreneeën worden gevormd door erosie. Wind en regen zijn hier de baas; na iedere regenbui en na elke storm veranderen de formaties van zandsteen weer een beetje. De bovenste laag van de schoorstenen bestaat uit harder materiaal, waardoor het minder snel erodeert dan de onderlaag. Het materiaal in de onderlaag is erg broos, waardoor er vooral bij veel neerslag een hoop zand wegspoelt. Hierdoor worden de kolommen gevormd die lijken op (feeën)schoorstenen. Doordat een gebied als dit zó onderhevig is aan weersinvloeden kan het zomaar zijn dat smalle schoorstenen die je nu op deze foto’s ziet over een aantal jaren in elkaar gestort zijn.

Hoe kom je bij Les Orgues d’Ille sur Têt?

De Orgues van Ille sur Têt staan goed op Google Maps aangegeven. Volg je de aanwijzingen dan kom je uit op een parkeerplaats waar je toegangskaartjes kunt kopen in het kleine bezoekerscentrum. Bij de aankoop van een ticket (5 euro, prijspeil 2024) ontvang je ook een boekje met informatie in het Nederlands (of in een andere taal).

De wandeling naar het gebied heeft een lengte van ca. 800 meter. Onderweg staan bordjes met nummers; in het boekje kun je over die specifieke plek informatie vinden. Eenmaal op de plek aangekomen is er iemand die je ticket controleert en daarna kun je vrij rondlopen tussen de formaties. Op zich is het niet heel groot, maar wel indrukwekkend. De meeste formaties kun je van een afstandje bekijken. Op een paar plekken is er zoveel zand weggespoeld dat er doorgangen zijn ontstaan, waar je doorheen kunt lopen.

Lees ook: Le Sentier des Ocres, wandelen door de okergroeves in Roussillon

Is een bezoek aan Les Orgues d’Ille sur Têt de moeite waard?

Vooraf dacht ik dat het gebied iets groter zou zijn en dat je nog meer tussen de schoorstenen door kon lopen. Dat wil zeker niet zeggen dat ik het bezoek tegen vond vallen. De formaties zijn prachtig en het geheel is een waar kunstwerk, gecreëerd door de natuur.

Combineer een bezoek met andere mooie plekken in de omgeving

In dit deel van Pyrénées-Orientales is veel te doen en te zien. Zo is deze wandeling door het kleurrijke Perpignan een echte aanrader. Ontdek de historische gebouwen, gezellige pleintjes, leuke winkels en goede restaurants in Perpignan. Dit alles overgoten met een Catalaanse sfeer! Ook het Les Plus Beaux Villages de France dorp Castelnou zou op je must-visit lijstje van deze regio moeten staan. Carcassonne ligt ook vlakbij en wil je genieten van strand, zee en lekker eten dan kun je terecht in Collioure en Canet-en-Roussillon. Meer weten? Lees dan dit artikel over wat er te doen en te zien is in de omgeving van Perpignan.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button