Route langs vuurtorens aan de westkust van Denemarken

Noord-Jutland is een prachtige vakantiebestemming waar veel Nederlanders ieder jaar weer naartoe trekken. Vaak wordt de route met een lengte van zo’n 900 kilometer (Utrecht-Aalborg) in één keer afgelegd, er valt onderweg namelijk niet zo veel te zien. Denkt men. Er is onderweg naar het noorden van Denemarken juist heel veel te zien. Maar, niet vanaf de snelweg natuurlijk! Pak wat extra dagen wanneer je naar Noord-Jutland rijdt en rij eens via de westkust van Denemarken naar boven in plaats van over de snelweg. Bezoek onderweg leuke oude stadjes, rij langs mooie uitkijkpunten, bezoek de nationale parken en geniet van de adembenemende vergezichten. Het kan ook leuk zijn om een doel te hebben tijdens zo’n route door Denemarken. Rij bijvoorbeeld langs plekken die in de tijd van de Vikingen aanzien genoten, overnacht in bijzondere accommodaties of rij, zoals ik doe, deze route langs alle vuurtorens aan de westkust van Denemarken.

Route langs vuurtorens in het westen van Denemarken

Vuurtorens hebben altijd al een aantrekkingskracht op mij gehad. Bij het plannen van een reis naar Noord-Jutland weet ik dus meteen dat we niet over de snelweg de eindbestemming zullen bereiken. Ik stippel een route uit langs de westkust van Denemarken waarbij ik op 4 verschillende plekken een accommodatie boek. De route gaat van vuurtoren naar vuurtoren, waarbij we onderweg mooie en bijzondere plekken bekijken. De kans is aanwezig dat ik hier en daar een vuurtoren vergeet maar één ding is zeker: op deze route langs de Deense westkust kom je al een aantal van de mooiste Deense vuurtorens tegen.

Begin van de vuurtoren route in Denemarken

De route begint uiteraard in Nederland en de eerste overnachting boek ik in Ribe, de oudste stad van Scandinavië. Volop authentieke vakwerkhuizen in Ribe, allemaal rondom de Dom van Ribe gebouwd. Het is heerlijk om in Ribe door de smalle straatjes te struinen. Heb je een paar uurtjes de tijd, maak dan deze leuke stadswandeling door Ribe. Vanuit Ribe ben je zo bij de Waddenzee, waar het nieuwe bezoekerscentrum van Nationaal Park Vadehavet een aanrader is om te bezoeken. Hiervandaan rij je gemakkelijk met de auto naar de kustlijn, waar je zeehonden en zeearenden kunt spotten. Mocht de kustlijn niet bevredigend genoeg zijn dan kun je een ritje maken in een aanhanger, die door een traktor het wad opgetrokken wordt. Nóg meer kans op het zien van zeehonden. Geïnteresseerd in de tijd van de Vikingen? Dan kun je een bezoek brengen aan Ribe VikingeCenter. Hou je van weidse uitzichten dan is de nieuwe 25 meter hoge Marsk Tower bij Marsk Camp een echte aanrader.

Lees ook: Prachtige route door heel Denemarken

Blåvandshuk Fyr

De eerste vuurtoren op deze route langs vuurtorens in Denemarken is Blåvandshuk Fyr. Zoals de naam al doet vermoeden ligt deze vuurtoren in de plaats Blåvandshuk, een populaire vakantiebestemming. Verspreid over een duinrijk gebied staan hier vele vakantiewoningen die door het veelvuldig gebruik van rieten daken helemaal in de omgeving opgenomen lijken te worden. Bij het zien van deze mooi gelegen vakantiehuizen moet ik meteen aan Scandinavische films denken. Geen idee waarom, het is een gevoel!

De 39 meter hoge Blåvand vuurtoren werd in 1900 gebouwd op het meest westelijke punt van Denemarken. Vanaf 1888 werd deze plek al gebruikt als baken, maar de eerste jaren dus nog nog niet met een “echte” vuurtoren. Rondom de vuurtoren van Blåvand zijn vele bunkers te vinden, zowel op het strand als in de duinen. De bunkers werden in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitsers als onderdeel van de Atlantikwall, een ruim 5.000 kilometer lange verdedigingslinie langs de westkust van alle bezette gebieden in Europa. Enkele bunkers op het strand vlakbij de vuurtoren (Hvidbjerg Strand) werden 50 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog door kunstenaar Bill Woodrow omgetoverd tot Bunker Mules, als symbool van vrede.

Wil je meer te weten komen over de Atlantikwall? Dan kun je een bezoek aan het nieuwe museum Tirpitz niet overslaan. Het museum is ondergronds verbonden met een grote bunker uit de Tweede Wereldoorlog en de vier tentoonstellingsruimten zijn een lust voor het oog.

Blavand Fyr - Route langs vuurtorens aan de westkust van Denemarken - Reislegende.nl
Blåvandshuk Fyr

Lyngvig Fyr

Een plaatje van een vuurtoren is Lyngvig Fyr. De vuurtoren werd in 1902 gebouwd bovenop een duin in Hvide Sande, op een smalle, 38 kilometer lange kuststrook tussen de Noordzee en Ringkøbing Fjord. De kuststrook wordt ook wel Holmlands Klit genoemd en is een geliefde vakantiebestemming, ook bij de Denen zelf. De stranden in dit gebied zijn prachtig. Vergelijkbaar met de Nederlandse stranden maar het zand lijkt een stuk witter, waarschijnlijk iets waar de plaats zijn naam aan te danken heeft (wit zand). De haven van Hvide Sande behoort tot de vier grootste vissershavens van Denemarken. Een perfecte plek dus als je houdt van bedrijvigheid, van wandelen op lange pieren en van verse vis eten!

Lees ook: In ieder seizoen een prachtige vakantie in Scandinavië

Lyngvig Fyr - Route langs vuurtorens aan de westkust van Denemarken - Reislegende.nl
Lyngvig Fyr

Bovbjerg Fyr

En daar is de vuurtoren die wel op mijn lijstje staat om te bezoeken, maar waar we gewoon aan voorbij rijden. Ik ben té veel bezig met de route een stukje verderop, waar we de keuze moeten maken tussen een stukje omrijden of de pont pakken. Anyway, een mooie foto van Bovbjerg Fyr, gemaakt door Janina Schwede. Volgens vele is Bovbjerg Fyr een van de mooiste en meest populaire vuurtorens van Denemarken. De vuurtoren is gebouwd in 1877, in de gemeente Lemvig. Balen dat we hier gewoon aan voorbij gereden zijn, terwijl hij toch echt langs de route te vinden is.

Bovbjerg Fyr - Route langs vuurtorens aan de westkust van Denemarken - Reislegende.nl
Bovbjerg Fyr | © Janina Schwede | Shutterstock

Ik geef gewoon de volgende vuurtoren op onze route de schuld van het missen van de vorige. Ik wil deze volgende vuurtoren heel graag zien, maar eigenlijk ligt hij niet echt op de route. Het meest voor de hand liggend is namelijk om vanuit Thyborøn, de havenplaats waar we onze lunch plannen, met de pont over te varen naar Thy National Park. We denken er nog even over na.

In Thyborøn bezoeken we eerst Sneglehuset, een koffiehuisje en museum helemaal versierd met zeeschelpen en slakkenhuizen. Niet alleen van buiten, óók van binnen. Een visser met gevoel voor kunst bouwde tussen 1949 en 1974 aan dit bijzondere project. Fish and chips eten we bij Fiskehallen, een aanrader als het gaat om verse vis en leuk om zowel buiten als binnen te zitten met uitzicht op de haven.

Grisetåodde Fyr

We besluiten om de pont te laten voor wat het is en een stukje om te rijden, langs de meest schattige vuurtoren van Denemarken: Grisetåodde Fyr. Grisetåodde Fyr is met een hoogte van 8 meter een mini vuurtoren vergeleken bij de andere vuurtorens. Maar hoe cute!! De vuurtoren staat sinds 1909 op het puntje van een spitse landstrook aan de Oddesund, naast de Oddesundbrug. Een heerlijke plek om even wat tijd door te brengen op de kleine strandjes naast de vuurtoren, met het geluid van kabbelend water op de achtergrond. Blij dat we zijn omgereden!

Grisettaodde Fyr - Route langs vuurtorens aan de westkust van Denemarken - Reislegende.nl
Grisetåodde Fyr

Hanstholm Fyr

We vervolgen onze weg naar Hanstholm, voor Hanstholm Fyr. Deze vuurtoren staat bovenop een duin, aan noordelijke zijde van Thy National Park. Hij werd gebouwd in 1843 en is nog steeds in gebruik. Je kunt overnachten op het terrein van de vuurtoren en overdag is de vuurtoren open voor bezoek.

Mocht je langer verblijven in National Park Thy dan is hier van alles te doen. Wij pakken de fiets om een groot gedeelte van het nationale park te ontdekken. We fietsen urenlang door de mooie duinen, waarbij je onderweg getrakteerd wordt op prachtige vergezichten. We zien tientallen “surf dudes” golven trotseren in Klitmøller, ook wel Cold Hawaii genoemd. We lunchen in Vorupør met uitzicht op het strand, waar vissersbootjes op het strand liggen te wachten tot ze weer de zee op kunnen. Na onze fietstocht rijden we met de auto naar Stenbjerg, bekend om de witte vissershuisjes. Genoeg te doen in deze regio, in National Park Thy kun je je wel een paar dagen vermaken.

Vergeet vanuit Thy niet om ook een uitstapje te maken naar de Bulbjerg, een fascinerende 47 meter hoge kalkstenen rots aan zee. Tientallen miljoenen jaren oud zijn de de onderste lagen van de Bulbjerg, waardoor hier veel fossielen gevonden kunnen worden.

Lees ook: Hier vind je de mooiste krijtrotsen van Denemarken

Hanstholm Fyr - Route langs vuurtorens aan de westkust van Denemarken - Reislegende.nl
Hanstholm Fyr

Rubjerg Knude Fyr

Inmiddels zijn we in Noord-Jutland aangekomen en de volgende vuurtoren die we bezoeken is een bijzondere: Rubjerg Knude Fyr. De vuurtoren staat in Lønstrup op een 60 meter hoog stuifzand duin en heeft een bijzondere geschiedenis. Rubjerg Knude Fyr was van 1900 tot 1968 in gebruik als lichtbaken en daarna fungeerde de vuurtoren samen met de bijgebouwen tot 2002 als museum. De de enorme druk van het stuifzand én de erosie van de kust dreigde de vuurtoren de diepte in te storten. De bijgebouwen werden gesloopt en er werd een plan gemaakt om de vuurtoren landinwaarts te plaatsen door middel van een speciaal hiervoor gemaakte rail, wat in 2019 uiteindelijk gebeurde. Men denkt dat de vuurtoren nu zeker tot 2060 veilig is.

Een bijzondere plek, zowel vanuit de verte (zie foto bovenaan dit artikel) als van dichtbij. De toren is opengesteld en van bovenaf heb je goed zicht op de afbrokkelende kust. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een kwartiertje door de duinen lopen om bij de vuurtoren te komen. Deze vuurtoren mag je echt niet missen tijdens een bezoek aan Noord-Jutland. Lees hier meer over mijn bezoek aan Rubjerg Knude Fyr.

Rubjerg Knude - Route langs vuurtorens aan de westkust van Denemarken - Reislegende.nl
Rubjerg Knude Fyr

Hirtshals Fyr

De volgende vuurtoren op de route langs vuurtorens in het westen van Denemarken is Hirtshals Fyr; ook al zo’n tot de verbeelding sprekende vuurtoren. Bijna sprookjesachtig vind ik hem, zo mooi wit! De 35 meter hoge vuurtoren werd gebouwd in 1863, in de tijd van koning Frederik VII. De voet van de vuurtoren is 22 meter boven zeeniveau, wat ervoor zorgt dat het licht van de vuurtoren 57 meter hoog is. Vlakbij de vuurtoren, achter de parkeerplaats, is een klein bunkermuseum dat vrij toegankelijk is.

Hirtshals Fyr - Route langs vuurtorens aan de westkust van Denemarken - Reislegende.nl
Hirtshals Fyr

Skagen Fyr

Wanneer je in Noord Jutland bent staat een bezoek aan Skagen, de meest noordelijke plaats van Denemarken, vast op je to-do list. Denemarken loopt hier taps toe en wanneer je op het uiterste puntje strand (Grenen) staat zie je het water van Skagerrak en Kattegat tegen elkaar instromen. Deze Deense landtong heeft een hoop mooie plekken om te bekijken. Het is er wel behoorlijk druk, dit gedeelte van Denemarken is geliefd bij toeristen. Allereerst is Skagen Fyr op deze route langs Deense vuurtorens natuurlijk een plek die je niet voorbij kunt rijden. Deze 46 meter hoge vuurtoren werd in 1858 in gebruik genomen, nadat de oude vuurtoren Det Hvide Fyr na jaren trouwe dienst met “pensioen” ging. Tot 1952 was het de hoogste vuurtoren van Denemarken. Skagen Fyr wordt ook wel Det Grå Fyr genoemd doordat hij grijs is in tegenstelling tot veel andere vuurtorens. Skagen Fyr staat direct langs de kust en je vindt op deze plek prachtige kleine baaien met blauw water en de mooiste pebbles stenen. Vanaf deze plek is het ongeveer 25 minuutjes lopen over het strand naar Grenen, het strandpunt waar de twee zeeën bij elkaar komen.

In de haven van Skagen vind je talloze restaurantjes waar je vers gevangen vis kunt eten met uitzicht op de vissersboten. Een aanrader voor lekkere verse vis is Havnens Fiskehandel Skagen. Vergeet zeker niet om wat rond te slenteren door de straten van Skagen, waar je je begeeft tussen veel geel geschilderde huizen, pakhuizen en winkelgevels.

Skagen staat niet alleen bekend om bovengenoemde, maar zeker ook om Råbjerg Mile. Råbjerg Mile is een 40 meter hoog wandelend duin en behoort tot de grootste bewegende duinen van Europa. Ieder jaar beweegt dit zandgebied ca. 15 meter in noordoostelijke richting. Klim zeker even omhoog voor een prachtig uitzicht over de omgeving, waarbij je uitkijkt over zowel het Kattegat als Skagerrak. Het zand is spierwit en je vindt er geen enkel blaadje, takje of steentje. Echt een bijzonder mooie plek!

Lees ook: Tips en bezienswaardigheden Kopenhagen

Skagen Fyr - Route langs vuurtorens aan de westkust van Denemarken - Reislegende.nl
Skagen Fyr

Det Hvide Fyr

Det Hvide Fyr is de “gepensioneerde” vuurtoren die in 1858 het stokje overdroeg aan Skagen Fyr. De witte vuurtoren werd gebruikt van 1747 to 1858 en was de eerst Deense vuurtoren die van steen werd gebouwd. De vuurtoren is met een hoogte van 21 meter een stuk lager dan Skagen Fyr. Het gemis in hoogte wordt echter gecompenseerd door de vorm en de detaillering van de vuurtoren.

Naast Det Hvide Fyr is een parkeerplaats waar je je auto kwijt kunt, vanwaar je een korte wandeling kunt maken naar Skagen’s Vippefyr, een navigatielichtmechanisme. Het mechanisme dat nu te zien is is een kopie van het originele navigatielichtmechanisme. Het deed dienst van 1627 tot 1747, het moment waarop Det Hvide Fyr in gebruik werd genomen.

Det Hvide Fyr mooiste vuurtorens in westen van Denemarken - Reislegende.nl
Det Hvide Fyr

Tips voor overnachtingen langs deze Deense vuurtoren route

Een kleine week trekken we uit voor het bezoeken van bovenstaande vuurtorens en omliggende bezienswaardigheden. Op de route overnachten we onder andere in Ribe, in Kapellangaarden, een voormalige pastorie uit 1576. Host Eva legt je ontzettend in de watten, zeker als het om ontbijten gaat (niet inbegrepen). Een perfecte accommodatie voor gezinnen vinden we in Sønder Omme, Sdr. Omme Bed & Breakfast waar 4 kamers beschikbaar zijn voor gezinnen of stellen en je gebruik kunt maken van grote woonkeuken, eetkamer en tuin met trampoline. In Fjerritslev zijn we erg blij dat er twee nachten plek is voor ons bij Melgaard B&B. Tina en Niels runnen sinds kort deze fraaie B&B die beschikt over 4 kamers en prachtige algemene ruimtes. In Løkken hebben we onze laatste overnachting van de eerste week, in een fijn en compleet appartement langs een doorgaande weg.

Tijdens de eerste week genieten we uiteraard van alles wat er op ons pad komt, maar we kijken ook erg uit naar een week lang verblijf op Skallerup Seaside Resort, een prachtig park direct langs de kust. Skallerup is een ideale uitvalsbasis voor het bezoeken van veel plekken in Noord Jutland en ook op het park zelf is er veel te beleven en te doen, zowel voor gezinnen als voor stellen zonder kinderen. Typisch Scandinavische huisjes staan verspreid over het park, middenin het duingebied. Er is volop vertier voor kinderen; binnenzwembad, indoor speeltuin, sportveld (buiten), bowlingbaan, (glow in the dark) midgetgolf en veel meer. Volwassenen kunnen relaxen in het mooie Romulus wellness center, een drankje drinken in de gezellige bar, fitnessen of indoor badminton spelen. Zwemmen in de zee? Daarna kun je lekker opwarmen in de sauna bij het strand, met uitzicht over zee. Een aanrader!


Capitool reisgidsen – Denemarken
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 april 2024 - 07:23

ANWB landkaart / wegenkaart Denemarken
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 april 2024 - 07:17

ANWB Taalgids – Deens
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 20 april 2024 - 03:58
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 20 april 2024 - 05:09

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button