Sneglehuset, schattigste huisje van Denemarken

Maak je een roadtrip langs de westkust van Denemarken? Dan is Thyborøn in Midden-Jutland een leuke plek voor een pitstop. In dit visserplaatsje met nog geen 2500 inwoners vind je namelijk een leuke bezienswaardigheid: Sneglehuset. Sneglehuset is een met schelpen versierd huisje. En dan heb ik het niet over een paar schelpen die op een muur geplakt zijn als decoratie. Alles wat je in en om dit schattige huisje bekijkt is van schelp.

Geschiedenis van Sneglehuset

Voor het ontstaan van het schelpenhuisje Sneglehuset in Thyborøn gaan we terug naar 1949. Alfred Pedersen was visser maar had daarnaast een grote voorliefde voor het maken van kunst. Hij kwam op het idee om op een heel bijzondere manier een huisje te versieren. Een huisje speciaal voor zijn vrouw. Dat moest zó bijzonder worden dat er vanuit de verste uithoeken mensen zouden komen kijken. Dat hij naast heel creatief ook heel geduldig was heeft hij wel bewezen, wat begon in 1949 was in 1974 voltooid.

Voor het versieren van Sneglehuset gebruikte Alfred Pedersen tienduizenden slakkenhuizen, schelphoorns en kokkels. Waar je ook kijkt, het is lastig om een stukje muur of stucwerk te vinden tussen alle schelpen.

Lees ook: Bezienswaardigheden en tips in Noord-Jutland

Wat kun je doen in Sneglehuset?

Sneglehuset is tegenwoordig vooral geliefd bij Instagrammers. Als je hier op een bankje zit zie je mensen aankomen, even snel een foto maken en weer vertrekken. Heb je wat meer tijd, neem dan zeker plaats op een bankje op het terras of duik in één van de leuke hoekjes. Bestel een ijsje of een kop koffie met een Deense Kringle en kijk lekker om je heen.

Binnen kun je tegen betaling lekker rondsnuffelen. Je zou de binnenkant van Sneglehuset kunnen zien als een klein museum. Je vindt er onder meer een tentoonstelling van flessenschepen, die gemaakt zijn door West-Jutlandse vissers. Daarnaast is er een winkeltje waar je allerlei snuisterijen kunt kopen die vaak iets met schelpen, strand en zee te maken hebben.

Lees ook: 16 bezienswaardigheden in Kopenhagen

Wat je nog meer kunt doen in Thyborøn

Gek op surfen? Dan kun je terecht bij Thyborøn Surfcenter. De kustlijn van Thyborøn heeft, net als de noordelijker gelegen kustlijn, perfecte golven om te surfen. Skaters kunnen los gaan in het THEMIS skatepark, ook wel bekend als Thyborøn skatepark. Skateboards hiervoor kunnen gehuurd worden bij Thyborøn Surfcenter.

Lunchen kun je ook goed in de kleine vissersplaats Thyborøn. Wij eten fish and chips bij Fiskehallen. Een zeer geliefde plek lijkt het, het grote terras zit er namelijk bomvol. Gelukkig hebben ze binnen ook een leuke plek om te zitten, met uitzicht op de haven.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button