13 bezienswaardigheden in Noord-Jutland

Ben je benieuwd naar wat het noorden van Denemarken te bieden heeft? Lees dan verder! In Noord-Jutland is de natuur prachtig, zijn de dorpen idyllisch en de vuurtorens sprookjesachtig mooi. In het meest noordelijke puntje van Denemarken zie je twee zeeën in één oogopslag, terwijl je je even verderop in een woestijn waant. De brede stranden in het noorden van Denemarken hebben een grote aantrekkingskracht, en niet alleen op zonaanbidders. De stranden nodigen uit tot lange wandelingen en de golven zijn geliefd bij surfers. En dat is nog niet alles!

Bezienswaardigheden in Noord-Jutland

Kleine dorpjes met leuke restaurantjes voor mensen met een culinaire interesse, opgravingen uit de Vikingtijd voor diegene met een voorliefde voor geschiedenis. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken in Noord-Jutland. Wat een gave, prachtige plekken middenin de natuur vind je er! Liever een dagje vertoeven in een stad? Dat kan natuurlijk ook. Aalborg leent zich uitermate goed voor een dagje in de stad. En ook al hebben we het hier over een stad, er zijn straatjes met historische huisjes te vinden waar het voelt alsof je terug in de tijd bent. Lees hieronder welke bezienswaardigheden in Noord-Jutland je zeker niet mag missen.

Vuurtorens in Noord-Jutland

Waar zee is zijn vuurtorens en laat Denemarken nou nét een kustlijn hebben met een lengte van maar liefst 7314 kilometer. Vuurtorens in overvloed dus! Je vindt vuurtorens aan zowel de westkust als de oostkust van Noord-Jutland. Op weg naar Noord-Jutland kun je vanuit het zuiden deze prachtige route langs vuurtorens aan de westkust van Jutland rijden. Een aantal van de vuurtorens die in dit artikel worden beschreven liggen in Noord-Jutland, waaronder Hanstholm Fyr, Hirtshals Fyr, Skagen Fyr en Rubjerg Knude Fyr. De laatste is een wel heel bijzondere vuurtoren. Rubjerg Knude Fyr stond jaren lang wel heel erg dicht langs de rand met kliffen, die door erosie afbrokkelen. De vuurtoren werd in 2019 met een speciale rail enkele tientallen meters landinwaarts verplaatst. Door de verplaatsing kan de vuurtoren weer jaren mee zonder het gevaar om in zee te storten. Bij een bezoek aan Noord-Jutland kan een bezoek aan Rubjerg Knude Fyr niet ontbreken.

Lees ook: Ieder seizoen is prachtig in Scandinavië

Rubjerg Knude Fyr, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
Rubjerg Knude Fyr

Grenen, het meest noordelijke puntje van Denemarken

Een unieke plek in Noord-Jutland is Grenen, helemaal in het noorden van Denemarken. Op het uiterste puntje van de landtong komen de zeeën Skagerrak en Kattegat bij elkaar. Op dit punt zie je het zeewater naar elkaar toestromen, een mooi gezicht. Je kunt over het strand naar dit punt toe lopen (vanaf Skagen Fyr ongeveer 25 minuutjes) maar je kunt ook de traktor met aanhanger vanaf de parkeerplaats pakken. Persoonlijk zou ik voor de wandeling kiezen. Langs het strand aan de oostzijde van de landtong liggen mooie baaien. Het strand ligt bezaaid met prachtig gevormde ronde stenen en het water is helder blauw. Historie liefhebbers kunnen zich langs deze kust verdiepen in de geschiedenis van de vele bunkers die nog steeds in de duinen staan.

Lees ook: Route voor een roadtrip door Denemarken

Skagen strand, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
De mooie baaien in het noorden van Jutland

Skagen, het gele plaatsje in de kop van Jutland

Wanneer je met de auto naar Grenen rijdt kom je langs Skagen. Het is de moeite waard om hier een vers visje te gaan eten in de haven, waar je talloze restaurantjes hebt met uitzicht op de vissersboten. In Skagen vind je ontzettend veel gele gebouwen. Het centrum is wat aan de toeristisch kant, maar zodra je de drukte achter je laat kom je leuke en sfeervolle straatjes tegen. Leuk om even rond te wandelen! Je kunt in Skagen een kijkje nemen bij Skagen Fyr, de “grijze” vuurtoren. Een stuk verderop vind je Det Hvide Fyr, de oude vuurtoren die tot 1858 dienst deed. Vanaf de parkeerplaats bij deze oude vuurtoren loop je in een paar minuutjes naar Skagen’s Vippefyr, een voormalig navigatielichtmechanisme.

Skagen Fyr, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
Skagen Fyr, de grijze vuurtoren
Skagen, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
Een van de vele gele huizen in Skagen

Råbjerg Mile, adembenemend mooi bewegend duin

Een andere bijzonder plek op de landtong in het noorden van Denemarken is Råbjerg Mile, een 40 meter hoog wandelend duin. Råbjerg Mile verplaatst elk jaar wel 15 meter, waardoor het behoort tot de grootste bewegende duinen van Europa. Het zand is hier spierwit, waardoor je je echt in een woestijn waant. Wanneer je bovenop het duin staat zie je zowel het Kattegat als Skagerrak liggen. Het is even een klim, maar zeker een must-do. Wat mij betreft één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Noord-Jutland!

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Kopenhagen

Råbjerg Mile, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
Råbjerg Mile

Bulbjerg, imposante vogelkliffen

Een stuk zuidelijker, aan de westkust van Noord-Jutland ligt Bulbjerg. Bulbjerg is een enorme kalkstenen rots van 47 meter hoog. Vroeger lag alleen het bovenste gedeelte van deze rots boven water, waardoor men nu in de onderste lagen van de berg fossielen vindt van tientallen miljoenen jaren oud. De rots brokkelt steeds verder af door de golven die er tegenaan slaan. De steile rotswanden maken de plek ideaal voor vogels om te broeden. Een aantal vogelsoorten komen alleen op deze plek voor. Je kunt de rots aan beide kanten beklimmen. Trek wel goede schoenen aan, want het zijn geen “uitgezette” paden. Bovenop de rots is een bunker te vinden, waarvan een klein museum is gemaakt.

Lees ook: Mooiste krijtrotsen in Denemarken

Bulbjerg, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
Bulbjerg
Broedende vogels Bulbjerg, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
Broedende vogels op de kliffen van Bulbjerg
Bulbjerg, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
Uitzicht van bovenop de Bulbjerg

Indrukken opdoen in National Park Thy

Zin in een leuke activiteit? Huur dan een fiets en ontdek National Park Thy. Een fietstocht door de duinen van dit nationale park staat garant voor mooie vergezichten in het overwegend heuvelachtige landschap. Surfers weten in dit gebied het plaatsje Klitmøller te vinden, wat bekend staat als Cold Hawaii. Vorupør is een leuke plek voor het eten van een vers visje met uitzicht op vissersboten op het strand. Stenbjerg is ook een aanrader. Hier kun je zien hoe lokale vissers aan het werk zijn. Stenbjerg staat bekend om de schattige witte vissershuisjes.

Stenbjerg vissers, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
Een visser vaart uit vanaf het strand van Stenbjerg
Stenbjerg, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
Een van de Stenbjerg vissershuisjes
National Park Thy, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
National Park Thy

Lindholm Høje, historische begraafplaats

Wanneer je geïnteresseerd bent in de tijd van de Vikingen dan mag Lindholm Høje niet op je lijstje ontbreken. Lindholm Høje ligt vlakbij Aalborg en is de grootste historische begraafplaats van Denemarken. De grafheuvel is lange tijd bedekt geweest met een laag zand, waardoor de graven eeuwenlang goed bewaard bleven. Op de 42 meter hoge heuvel zijn bijna 700 graven gevonden uit de tijd van de Vikingen.

Lindholm Høje, Noord-Jutland bezienswaardigheden en tips in het noorden van Denemarken
Lindholm Høje

Lekker en gezellig eten in Aalborg

Bij een verblijf in Noord-Jutland is ook een bezoek aan Aalborg, de op drie na grootste stad van Denemarken, een aanrader. In Aalborg vind je een mooi historisch centrum met oude, smalle straatjes en gekleurde huisjes. Heerlijk om doorheen te slenteren! Zoek vooral Hjelmerstald en omliggende straatjes en steegjes op. Ontbijten, brunchen of lunchen doe je het beste bij het leuke Café Penny Lane. Dit leuke café heeft verschillende vertrekken en staat bordevol met het leukste meubilair. Aan de wanden hangen allemaal leuke spulletjes die je het liefst meteen mee naar huis zou nemen. En dat kan! Bij Penny Lane verkopen ze van alles en nog wat, niet alleen maar eten. De gerechten op de kaart en de broodjes to-go zijn heerlijk. Ben je fan van streetfood? Dan is Aalborg Street food (Køkkenfabrikken) the place to be. Keukens uit meer dan 16 verschillende landen vind je in deze oude fabriekshal. Buiten staan vele picknicktafels, waar altijd wel een plekje voor je vrij is. Met uitzicht op Skudehavnen, ook dat nog!

Aalborg Zoo, intiem dierentuin bezoekje

Ben je met kinderen op vakantie in Noord-Jutland dan is een bezoekje aan Aalborg Zoo leuk om in je programma op te nemen. Aalborg Zoo is een kleine, intieme dierentuin met een oppervlakte van 8,5 hectare. Ter vergelijking: Rotterdam Zoo heeft een oppervlakte van maar liefst 28 hectare. Geen ellenlange wandelingen in deze Deense dierentuin dus, perfect voor een dagje uit met het gezin. In de dierentuin vind je onder meer ijsberen, olifanten, chimpansees, giraffen, tijgers en leeuwen. Er zijn leuke speelplekken voor kinderen en zoals in de meeste Deense attractieparken ook hier volop gelegenheid om je eigen vlees te grillen op vaste (gas-) bbq’s, te vinden op speciaal hiervoor ingerichte picknick plekken.

Achtbanen en waterpret in Fårup Sommerland

Een andere leuke tip wanneer je met kinderen op vakantie bent in Noord-Jutland (of wanneer je zelf van achtbanen houdt ;-) is Fårup Sommerland. Fårup Sommerland is een van de grootste attractieparken van Denemarken. Het ligt aan de westkust van Noord-Jutland en is niet alleen bekend om zijn gave achtbanen. Het park heeft een Aqua Park; een gedeelte met zwembaden en toffe waterglijbanen. Normale glijbanen, glijbanen waar je met meerdere personen tegelijk vanaf kunt glijden en glijbanen waar een grote zwemband voor nodig is. Daarnaast is er een golfslagbad en zijn er leuke plekken in het water voor kleine kinderen. Handig is dat je de auto in het park mag parkeren. Je koopt entree tickets vanuit de auto en parkeert daarna op de parkeerplaats in het park. Ideaal wanneer je toch nog even die jas uit de auto wilt halen, of je natte zwemspullen na het zwemmen weg wilt leggen.

Leren over het zeeleven in Nordsøen Oceanarium

Onverhoopt slecht weer in Noord-Jutland? Bezoek dan het mooie en interessante Nordsøen Oceanarium. Het Noordzee Aquarium is het grootste aquarium van Noord-Europa. Miljoenen liters zeewater met daarin duizenden vissen en andere zeedieren vind je hier in dit aquarium in Hirtshals. Kijken hoe een duiker in het grootste basin de haaien voert, met eigen handen zeesterren oppakken en wandelen door het skelet van een vinvis die in 2016 aanspoelde op het strand van Blokhus; er is veel te doen en te leren in dit mooie aquarium. Zowel voor kinderen als voor volwassenen!

Skallerup Seaside Resort, perfecte uitvalsbasis

Tijdens de eerste week van onze reis door Jutland genieten we uiteraard van alles wat er op ons pad komt, maar we kijken ook erg uit naar een week lang verblijf op Skallerup Seaside Resort. Een prachtig park met accommodaties direct langs de kust. Skallerup Seaside Resort is een ideale uitvalsbasis voor het bezoeken van veel plekken in Noord-Jutland en ook op het park zelf is er veel te beleven en te doen. Zowel voor gezinnen als voor stellen zonder kinderen. Typisch Scandinavische huisjes staan verspreid over het park, middenin het duingebied. Er is volop vertier voor kinderen; binnenzwembad, indoor speeltuin, sportvelden (buiten), bowlingbaan, (glow in the dark) midgetgolf en veel meer. Volwassenen kunnen relaxen in de mooie Romulus Spa, een drankje drinken in de gezellige bar, fitnessen of indoor badminton spelen. Zwemmen in de zee? Daarna kun je lekker opwarmen in de sauna bij het strand, met uitzicht over zee. Een aanrader!

Skallerup Seaside Resort, accommodatie direct aan het strand

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button