Philosophenweg en Schlangenweg, leuke wandeling in Heidelberg

Ga je Heidelberg bezoeken? Dan wil je vast alle mooie plekken in de Altstadt gaan bekijken. Wil je daarnaast ook nog een leuke wandeling maken dan is een wandeling over de Philosophenweg een absolute aanrader. Deze historische wandelroute heeft naast mooie uitzichten ook een interessante geschiedenis. In dit artikel lees je meer over de Philosophenweg én de Schalangenweg; een short-cut terug naar het centrum van Heidelberg.

Philosophenweg in Heidelberg

De Philosophenweg ligt aan de voet van de Heiligenberg en bestaat al eeuwenlang. De weg biedt prachtig zicht op het oude stadcentrum van Heidelberg. De naam van de weg is afgeleid van de vele filosofen, hoogleraren en studenten die vroeger langs deze weg liepen om inspiratie op te doen. Als je er zelf loopt dan kun je je daar wel iets bij voorstellen, dat je op deze plek inspiratie op kunt doen. Het is een mooie plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en je te begeven in het groen.

Wandeling over de Philosophenweg

Wij starten onze wandeling over de Philosophenweg langs de rivier de Neckar, die dwars door Heidelberg heen stroomt. Via de Theodor-Heuss-Brücke steken we de rivier over en slaan we de Brückenkopfstraße in. Het is koud en nat, dus we drinken eerst nog even warme chocolademelk in het leuke River Café. Als het weer een beetje droog is lopen we de Bergstraße in en al snel duikt de Philosophenweg rechts van ons op. De weg loopt hier wat omhoog, waardoor de uitzichten steeds beter worden. In het voorjaar en in de zomer is het hier weelderig groen en er zijn veel kleurrijke bloemen te vinden. Super mooi om vanaf deze kant de Altstadt van Heidelberg te fotograferen. Je hebt goed zicht op Schloss Heidelberg en de berg Königstuhl waar het kasteel op staat. Ook zie je hier heel goed de oude brug van Heidelberg Karl-Theodor-Brücke liggen. Verderop aan de overkant van de rivier staat ook Karsltor, de triomfboog in Romeinse stijl uit de 18e eeuw.

Je kunt nog een heel stuk verder over de Philosophenweg lopen. Ook kun je, als je zin hebt in een goede klim, de Heiligenberg nog verder naar boven lopen om het amfitheater Thingstätte te gaan bekijken. Vlakbij deze plek liggen ook de klooster ruïnes van St Michael uit de 11e eeuw. Op de Heiligenberg zijn vele wandelroutes te vinden die je naar mooie plekken leiden. Genoeg opties voor wandelliefhebbers hier!

Wandeling Philosophenweg Heidelberg Duitsland - Reislegende.nl
Zicht op Heidelberg vanaf Philosophenweg Duitsland - Reislegende.nl

Schlangenweg afdalen terug naar Heidelberg centrum

Wij besluiten weer af te dalen naar de rivier via de Schlangenweg, waarna je uitkomt bij de oude brug. Naar verluidt is dit een van de oudste paden in Heidelberg. Je kunt je heel goed voorstellen dat dit er al honderden jaren precies hetzelfde uit ziet! Vooral met nat weer kan het glad zijn, er groeit op veel plekken een soort mos op de kasseien en het is ook nog eens behoorlijk steil. Schoenen met een goed profiel zijn in deze tijd van het jaar (eind april) geen overbodige luxe. We dalen voorzichtig af en voor ik het weet staan we weer op de oever van de Neckar, met zicht op de imposante Alte Brücke.

Schlangenweg wandeling Heidelberg Duitsland - Reislegende.nl

Lengte van deze wandeling in Heidelberg

Via de brug lopen de Altstadt in, door het historische centrum terug naar het beginpunt van onze wandeling. De lengte van onze wandeling is ongeveer 5 kilometer en we doen er ruim twee uur over. We stoppen op veel plekken, fotograferen veel en genieten vooral van het uitzicht.

Andere bezienswaardigheden in Heidelberg

Er zijn nog veel meer interessante bezienswaardigheden te zien in Heidelberg. Een van de bekendste is Schloss Heidelberg, dat hoog boven de stad uittorent en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Het kasteel is een mix van gotische, renaissance- en barokarchitectuur en heeft mooie tuinen. De hierboven al genoemde Alte Brücke is ook een trekpleister, de historische brug die de Altstadt van Heidelberg verbindt met de wijk Neuenheim. Ben je in de Altstadt, neem dan zeker een kijkje bij de Ruprecht-Karls-Universiteit. Verder is de Studentenkarzer, een voormalige gevangenis voor studenten, een interessante plek om te bezoeken en meer te leren over de studentencultuur van Heidelberg. Karsltor, de 18e eeuwse triomfboog, vind je in het meest oostelijke puntje van de Altstadt. De Marktplatz is het centrale plein van de stad; een levendige plek met veel cafés, restaurants en winkels. Bovendien staat hier ook de imposante grote kerk van Heidelberg: de Heiliggeistkirche.

Parkeren in Heidelberg

In Heidelberg kun je parkeren op diverse plekken. Aangezien wij tijdens ons bezoek aan Heidelberg meteen willen beginnen aan onze wandeling over de Philosophenweg, parkeren we dichtbij de Theodor-Heuss-Brücke. Meteen aan de rivier vind je daar een E.B. Parking. Deze garage ligt heel centraal, ook als je andere dingen wilt ondernemen in Heidelberg of bijvoorbeeld de Altstadt wilt bekijken. Rij je elektrisch, dan kun je in deze garage ook je auto opladen. Rij je liever geen parkeergarage in? Dan is er ook een ruime parkeerplaats iets verderop waar je kunt parkeren (adres: Plöck 27).

Heidelberg Philosophenweg en Schlangenweg wandeling Duitsland - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button