Baumwipfelpfad Bad Wildbad, tip in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud (Schwarzwald) in het zuidwesten van Duitsland staat bekend om zijn bergachtige landschap met uitgestrekte bossen. Natuurliefhebbers en actievelingen weten het gebied goed te vinden. Je kunt in het Zwarte Woud eindeloos wandelen, mountainbiken, kastelen bekijken, mooie dorpen bezoeken én leuke activiteiten ondernemen. Een plek in deze mooie Duitse regio om zeker te bezoeken is Baumwipfelpfad Schwarzwald, prachtig gelegen in Bad Wildbad. Ik bezoek dit boomkroonpad in het Zwarte Woud na een roadtrip door de Vogezen, als we via Duitsland terug rijden naar Nederland.

Baumwipfelpfad Schwarzwald in Bad Wildbad

In 2014 werd het 1,2 kilometer lange boomkroonpad op de Sommerberg in Bad Wildbad geopend voor publiek. Een kleine 650 meter lang wandel je hoog tussen de boomtoppen op een mooi aangelegd pad, waar op verschillende plekken educatieve stations zijn geplaatst. Hier leer je alles over het Zwarte Woud; over de ecologie, over de natuur en over de dieren die er leven. Ook vind je op meerdere plekken stations waar naar hartelust kan worden geklauterd. Kinderen (eventueel met ouders) kunnen hier balanceren op evenwichtsbalken, springen van boomstronk naar boomstronk en lopen over netten. Super leuk!

Baumwipfelpfad Schwarzwald Bad Wildbad Duitsland Zwarte Woud - Reislegende.nl
Baumwipfelpfad Schwarzwald Bad Wildbad Duitsland Zwarte Woud - Reislegende.nl

Uitkijktoren boomkroonpad Bad Wildbad

Na ongeveer de helft van de totale lengte van het pad te hebben afgelegd komt de uitkijktoren van boomkroonpad Bad Wildbad in zicht. De uitkijktoren biedt met een hoogte van 40 meter een 360 graden uitzicht over de dichte bossen van het Zwarte Woud. Je begrijpt meteen waar dit gebied zijn naam aan te danken heeft; in de Romeinse tijd stond het al bekend als donker en ondoordringbaar woud.

Over de gehele lengte is het pad lekker breed, bij drukte hoef je elkaar dus niet in de weg te lopen. Ook is het drempelvrij en de maximale helling van 6% maakt het mogelijk om de uitkijktoren op te komen met zowel een kinderwagen als een rolstoel. De uitzichten zijn subliem! De kleuren van het bos zijn prachtig, zeker in voorjaar en in het najaar. Bovenop de uitkijktoren staan borden met daarop namen van plaatsen die je in de verte ziet liggen.

Zwarte Woud Baumwipfelpfad Schwarzwald Bad Wildbad Duitsland - Reislegende.nl
Bad Wildbad Baumwipfelpfad Zwarte Woud Duitsland Zwarte Woud - Reislegende.nl

WildLine Hängebrücke Bad Wildbad

Staande bovenop de uitkijktoren van Baumwipfelpfad Schwarzwald springt de WildLine Hängebrücke meteen in het oog. Deze 380 meter lange en 60 meter hoge hangbrug zorgt voor een gave ervaring en biedt uitzicht op het in het dal gelegen Bad Wildbad. In een kwartiertje loop je vanaf het boomkroonpad naar deze indrukwekkende hangbrug en ter plaatse kun je tickets kopen voor toegang tot de brug.

Bad Wildbad Baumwipfelpfad Schwarzwald Duitsland Zwarte Woud - Reislegende.nl

Lopend omhoog, met de glijbaan weer naar beneden

Op een hoogte van 25 meter, in het midden van de uitkijktoren, is de start van de glijbaan waarmee je na een bezoek aan de top naar beneden kunt glijden. Voor 2 euro (alleen cash) krijg je een matje en kun je 55 meter lang door een spiraalvormige glijbaan beneden komen. En geloof me, voor je het weet ben je er. Man, dat gaat snel!!

Glijbaan Baumwipfelpfad Schwarzwald Bad Wildbad Duitsland Zwarte Woud - Reislegende.nl

Tips voor ná een bezoek aan Baumwipfelpfad Schwarzwald

Als je weer beneden bent, ben je ook meteen aan het einde van het boomkroonpad gekomen. Er is bij de uitgang een winkel met leuke souvenirs en je kunt bij een kleine bar terecht voor drinken en snacks. Ben je met kinderen, dan kunnen die zich eventueel nog lekker uitleven in Abenteuerwald Sommerberg. Helaas (voor onze kinderen) is Abenteuerwald Sommerberg gesloten tijdens ons bezoek en ploffen we in het zonnetje neer op het terras van het iets verderop gelegen Skihütte Skizunft Wildbad. Een heerlijke manier om de dag af te sluiten!

Boomkroonpaden in Duitsland

Er zijn in Duitsland op meerdere plekken boomkroonpaden te vinden. Een aanrader is het boomkroonpad in Saarland Baumwipfelpfad Saarschleife, wat ik jaren geleden al bezocht toen het net geopend was. Het uitzicht is hier fenomenaal, gelegen aan een bekende ronding in de rivier de Saar. Een opsomming van boomkroonpaden in Duitsland:

 • Baumwipfelpfad Bad Iburg in Bad Iburg
 • Baumwipfelpfad Harz in Bad Harzburg
 • Baumwipfelpfad Bavarian Forest in Neuschönau
 • Baumwipfelpfad Panarbora in Waldbröl
 • Baumwipfelpfad Steigerwald Tower in Ebracher Forst
 • Baumwipfelpfad Pfälzerwald in Fischbach bei Dahn
 • Baumkronenpfad im Nationalpark Hainich in Schönstedt
 • Skywalk allgäu Wald Abenteuerwelt in Scheidegg
 • Waldwipfelweg in Sankt Englmar
 • TreeTopWalk Baumkronenweg am Edersee in Edertal
 • Baumkronenpfad Beelitz Tree & Time in Beelitz
 • Baumwipfelpfad im Naturerbe Zentrum Rügen in Binz (Rügen)
Baumwipfelpfad Bad Wildbad Schwarzwald Zwarte Woud Duitsland - Reislegende.nl

Beste tijd om Baumwipfelpfad Schwarzwald te bezoeken

Voorafgaand aan ons bezoek (in de meivakantie) horen we van meerdere mensen dat het zó druk is op de Sommerberg dat de auto op de parkeerplaats parkeren niet meer mogelijk is. Mensen moeten onderaan de berg parkeren en omhoog wandelen. Om dit te voorkomen besluiten we om pas laat in de middag (rond 16.00u) naar het boomkroonpad te gaan. Bij aankomst is de parkeerplaats zo goed als leeg en wanen wij ons vervolgens zo goed als alleen op dit mooie boomkroonpad in het Zwarte Woud. Heerlijk!

In de zomermaanden is Baumwipfelpfad Bad Wildbad geopend tot 19.00u dus kom je rond 16.00u/17.00u aan dan heb je alle tijd om op je gemak naar de uitkijktoren te lopen. Je hoeft immers niet tijdens openingstijden heen en terug te lopen; het pad terug naar de auto kun je ook lopen na sluitingstijd. Ben je met kinderen en wil je ook Abenteuerwald Sommerberg bezoeken? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om dat eerst te doen en daarna het boomkroonpad te lopen. It’s up to you!

Capitool reisgidsen – Duitsland
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:42

De Groene Reisgids – Duitsland Zuid
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:40

Trotter Duitsland Zuid
Bekijk laagste prijs
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:38
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:38

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button