Kaysersberg, bezienswaardigheden en tips

In de Franse regio Grand Est, middenin de Vogezen, vind je het mooie plaatsje Kaysersberg. Kaysersberg wordt minder vaak bezocht dan het 11 kilometer verderop gelegen Colmar, maar is een bezoekje zeker waard. In dit artikel lees je waarom je tijdens je reis door de Vogezen Kaysersberg toch even zou moeten bezoeken.

In het kort: de geschiedenis van Kaysersberg

De tijd gaat op deze plek eeuwen terug. In de boeken lezen we voor het eerst over Kaysersberg in de 12e eeuw. Kaysersberg lag in die tijd heel strategisch, direct naast een van de belangrijkste bergpassen in de Vogezen. De plek was hierdoor tijdens de oorlog tussen het rijk en de hertogen van Lotharingen van onschatbare waarde. Kaysersberg is een tijdlang rijksstad geweest binnen het Heilige Roomse Rijk. Keizer Frederik II bouwde aan het begin van de 13e eeuw de burcht die nu nog steeds de naam Château du Schlossberg draagt. De overblijfselen van deze burcht vind je op de flanken van de berg naast Kaysersberg. In de 14e eeuw werd Kaysersberg verwoest tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Duitsland. Pas in de 16e eeuw werd de stad herbouwd.

Stadswandeling door oude centrum van Kaysersberg bezienswaardigheden en tips in de Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Bezienswaardigheden Kaysersberg vakwerkhuizen in Elzas - Reislegende.nl

Château du Schlossberg in Kaysersberg

Het château, Château du Schlossberg, werd in de 13e eeuw gebouwd om de wegen vanuit Lotharingen te blokkeren. Opgravingen hebben aangetoond dat het kasteel in de 16e eeuw verlaten werd. Het is een korte klim naar de burcht en het uitzicht onderweg naar boven wordt mooier en mooier. Tijdens de klim omhoog zie je goed de wijnranken op de berghelling staan. In de 16e eeuw werd begonnen met druiventeelt, waarna er een bloeiende wijnhandel ontstond. Het zicht op het oude centrum van Kaysersberg wordt steeds beter, hoe hoger je komt. De klokkentoren van Église de l′Invention de la Sainte-Croix steekt overal bovenuit, vanaf welke plek je ook naar beneden kijkt.

Eenmaal boven kun je nog 100 treden naar de top van de donjon pakken. Vanaf hier heb je helemaal een weids uitzicht over Kaysersberg. Het oude centrum, het nieuwere gedeelte, de achterliggende bossen en de wijngaarden. Alles in één oogopslag!

Het oude centrum van Kaysersberg

Het oude centrum lijkt één groot middeleeuws museum. Vakwerkhuizen in alle kleuren, geplaveide straatjes en een eeuwenoude versterkte brug waarop je een mooi 360 graden zicht hebt. Dat inwoners van de Elzas hun huizen graag kleurrijk aankleden is ook hier weer goed te zien. Het is mij een raadsel waarom Kaysersberg geen label heeft ontvangen van Les Plus Beaux Villages de France, net als de eeuwenoude dorpen in de Vaucluse. Wellicht is de plaats te groot?

Check beschikbaarheid en prijzen van accommodaties in en rondom Kaysersberg

Zicht op Kaysersberg bezienswaardigheden en tips Elzas hoogtepunten Frankrijk - Reislegende.nl
Aanraders in Kaysersberg bezienswaardigheden en tips Elzas - Reislegende.nl
Wandeling door Kaysersberg bezienswaardigheden en tips in Franse Elzas - Reislegende.nl
Elzas kleurrijke vakwerkhuizen in Kaysersberg bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Historische bezienswaardigheden in Kaysersberg

Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Kaysersberg te zien. Sowieso zijn er veel eeuwenoude panden, een bezienswaardigheid op zich. Het is dan ook een feestje om door het oude centrum te wandelen en heerlijk om je heen te kijken. Iets lekkers kopen en ergens op een muurtje gaan zitten, alles op je in laten werken. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kaysersberg.

Château du Schlossberg

Het kasteel dateert uit de 13e eeuw en is een van de belangrijkste historische bouwwerken in Kaysersberg. Het staat op een hoogte van 295 meter, op de flank van de naast het plaatsje gelegen berg. De ronde donjon (versterkte toren) met muren tot wel 4 meter dik is een van de oudste ronde donjons die je kunt vinden in deze regio.

Donjon Kaysersberg bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Pont Fortifié

De versterkte brug Pont Fortifié werd aan het begin van de 16e eeuw gebouwd over de rivier de Weiss. Het deed dienst als oversteekplaats maar had ook een functie tijdens overstromingen van de rivier, die regelmatig plaatsvonden. Staande op de brug kun je mooi in het rond kijken, werkelijk overal is wel iets te zien. Eén van de mooiste en meest indrukwekkende plekjes van Kaysersberg.

Kaysersberg bezienswaardigheden en tips Kaysersberg Pont Fortifie Frankrijk - Reislegende.nl

Rue du Général de Gaulle

Een straat in Kaysersberg waar je het gevoel hebt terug de tijd in te lopen is Rue du Général de Gaulle. Het ontbreken van de kleuren, die je op andere plekken in Kaysersberg juist wél ziet, versterkt dit gevoel alleen nog maar meer. Een bijzonder stukje Kaysersberg als je het mij vraagt, echt authentiek.

Kaysersberg bezienswaardigheden en tips Rue du General de Gaulle - Reislegende.nl
Rue du General de Gaulle Kaysersberg bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Eglise Sainte-Croix

Dé kerk van Kaysersberg is Eglise Sainte-Croix, ofwel voluit Église de l’Invention de la Sainte-Croix. De kerk staat sinds 1932 te boek als Monument historique en is een bezoekje zeker waard. In de 13e eeuw werd begonnen met de bouw van de kerk en door de eeuwen heen werd de kerk uitgebreid. In deze kerk vind je bijzondere kunstwerken, zoals onder meer het altaarstuk, beelden, crucifixen en diverse andere items. Allemaal zijn ze geclassificeerd als historische monumenten.

Eglise Sainte-Croix Kaysersberg bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Kaysersberg Eglise Sainte-Croix bezienswaardigheden in Kaysersberg tips in Elzas - Reislegende.nl

Rue des Forgerons

Een idyllisch straatje in Kaysersberg is zonder meer Rue des Forgerons. Een smal straatje met kleine huisjes die in de zomermaanden vol hangen met bloembakken. In het vroege voorjaar overigens ook al, zoals ten tijde van mijn bezoek. Het straatje is totaal anders dan bijvoorbeeld Rue du Général de Gaulle, het zorgt voor een compleet andere sfeer. Heerlijk om even doorheen te struinen.

Rue des Forgerons Kaysersberg bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Fontaine Constantin

De Fontaine Constantin wordt beschouwd als een van de mooiste fonteinen die er in de Elzas te vinden zijn. Hij werd in de 16e eeuw gebouwd en is door de eeuwen heen heel mooi gehouden. Je vindt de fontein voor de ingang van de Eglise Sainte-Croix.

Kaysersberg bezienswaardigheden en tips Kaysersberg Fontaine Constantin - Reislegende.nl
Frankrijk Kaysersberg tips en bezienswaardigheden Kaysersberg Fontaine Constantin - Reislegende.nl

Musée Historique de Kaysersberg

Musée Historique de Kaysersberg is een klein museum in het centrum van Kaysersberg. Het is niet groot, een uurtje is genoeg om hier even rond te kijken. Je komt in dit museum veel te weten over de geschiedenis van Kaysersberg en er zijn bijzondere voorwerpen te zien uit de omgeving.

Lees ook: Herfst in de Vogezen, een goudgele wereld

Maison Loewert

Maison Loewert is een vakwerkhuis uit de 16e eeuw met een spitse hoekerker. Het pand met mooie muurschildering van de Heilige Maria wordt beschouwd als een van de mooiste vakwerkhuizen in Kaysersberg. In het pand is een bakkerij gevestigd. Zeker even iets lekkers halen zodat je het bijzondere pand ook van binnen even kunt bekijken.

Maison Loewert Kaysersberg bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Biscuiterie La Table Alsacienne

Hou je van zoete lekkernijen dan is het ook een must om even bij Biscuiterie La Table Alsacienne naar binnen te stappen. Hier maken en verkopen ze diverse specialiteiten uit de Elzas zoals onder andere bredalas, kokosmakronen, jam, honing, peperkoek en andere zoetwaren. Koop iets, zoek een rustig plekje op en geniet van het oude centrum van Kaysersberg.

Musée Albert Schweitzer

Benieuwd naar het leven van Albert Schweitzer? Dan kun je terecht in Musée Albert Schweitzer. Albert Schweitzer werd geboren in Kaysersberg. In het kleine museum is vooral veel fotomateriaal te vinden. Ook persoonlijke bezittingen en voorwerpen uit Gabon en Lambarene vind je er, waar hij werkte als arts. Uiteraard is het certificaat van de Nobelprijs voor de Vrede, wat hij ontving in 1952, ook te zien.

Au Péché Mignon

Alhoewel de winkel momenteel gesloten is, is Au Péché Mignon zeker een pand waar je even bij stil zou moeten staan. Geweldig om te zien hoe scheef de ramen zijn en hoe daarop de luiken weer zijn afgesteld. Mooi om te zien dat ze het op deze manier toch allemaal passend krijgen.

Check beschikbaarheid en prijzen van accommodaties in en rondom Kaysersberg

Kaysersberg bezienswaardigheden en tips Kaysersberg middeleeuwse gebouwen - Reislegende.nl

Kaysersberg, must see in de Vogezen

Kortom, ik kan foto’s blijven delen van deze mooie plek in de Vogezen. Kaysersberg is een heerlijke plaats om lekker doorheen te struinen. In het voorjaar en in de zomer zijn de panden rijkelijk “behangen” met bloembakken, die vol staan met felgekleurde bloemen. Maar zelfs buiten de zomermaanden om is Kaysersberg de moeite waard om doorheen te wandelen. Goed te combineren met een bezoek aan Colmar, met andere plekken in de Elzas óf om mee te pakken tijdens je roadtrip door de Vogezen!

Le Barths Kaysersberg bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Kaysersberg bezienswaardigheden en tips Kaysersberg historische panden - Reislegende.nl
Kaysersberg bezienswaardigheden en tips Kaysersberg historisch centrum in Elzas - Reislegende.nl
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button