Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden

In het zuiden van Duitsland ligt Europa-Park, een te gek attractiepark waar nog steeds veel Nederlanders niet eerder van hebben gehoord. En daar moet verandering in komen vinden wij. Europa-Park ligt in het plaatsje Rust in het Zwarte Woud, vlakbij de Duits/Franse grens. Vanaf Utrecht rij je er in 6 uurtjes naartoe (620 kilometer). En dát maakt Europa-Park Duitsland een ideale tussenstop op je route naar Oostenrijk, Zwitserland, Italië of nog zuidelijker gelegen bestemmingen.

Hoe Europa-Park ooit ontstond

In 1780 start de familie Mack een fabriek gespecialiseerd in het bouwen van houten postkoetsen. Een eeuw later komen daar wagens voor groot transport (kermissen en circussen) bij en in 1921 wordt de eerste houten achtbaan afgeleverd. De houten achtbanen worden al snel ingeleverd voor stalen achtbanen en andere attracties. Het familiebedrijf, inmiddels bekend onder de naam Mack Rides, opent in 1975 het attractiepark Europa-Park. Niet alleen een attractiepark, maar ook een grote showroom van de fabriek. In de jaren hierna worden er vele themagebieden toegevoegd aan het Duitse attractiepark en vanaf 1995 worden er ook hotels in verschillende thema’s gebouwd.

Themagebieden in Europa-Park

Inmiddels beschikt Europa-Park over 18 themagebieden. Hiervan hebben 15 gebieden een land als thema. De andere 3 gebieden zijn Avonturenland, Grimms sprookjesbos en het Koninkrijk van de Minimoys. De themagebieden zijn echt tot in de puntjes gedetailleerd, alles klopt tot in de laatste details.

Loop je door Griekenland dan waan je je ook echt in dat land. De smalle steegjes met lichtblauwe deuren, de witgekalkte muren, de bestrating en de geur van Gyros zorgen voor een echt Grieks gevoel. Hetzelfde geldt voor Zwitserland, met zijn smalle straatjes met aan weerszijden chalets. Het hout is rijkelijk bewerkt, de balkons zien rood van de bloemen en de geur van raclette komt je tegemoet.

In Frankrijk zijn het de croissants en de crêpes die wachten. Je geniet hier van deze lekkernijen aan de rand van het water. Met uitzicht op fonteinen, kleine Franse winkeltjes en de Moulin Rouge molen. In Spanje kun je niet om de grote arena heen, waar ridders te paard hun vechtkunsten laten zien. Terwijl je door de kleurrijke straatjes struint hier hoor je Flamenco muziek op de achtergrond en kun je kijken naar dansers en danseressen die deze mooie Spaanse dans opvoeren.

Zo kan ik nog wel even doorgaan! Elk themagebied heeft zijn eigen charmes maar ze hebben allemaal één ding gemeen; het voelt echt even alsof je in het betreffende land op bezoek bent.

Themagebied Griekenland - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Griekenland
Themagebied Nederland - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Nederland
Themagebied Zwitserland - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Zwitserland
Themagebied Scandinavië na brand - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Scandinavië
Themagebied Spanje - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Spanje

Europa-Park is het Walhalla voor achtbaan fans

Dat Europa-Park nog steeds dienst doet als showroom is goed te merken aan de aanwezige attracties en achtbanen. In het park zijn meer dan 100 attracties te vinden, waarvan er 13 achtbaan zijn. De oudste achtbaan is de Alpenexpress, gebouwd in 1984. Dit vinden wij (als gezin) ook meteen één van de leukste achtbanen. Een groot deel van deze achtbaan is in het donker, in de Diamantengrot. Een leuke ervaring is om in deze achtbaan te stappen met een VR bril op, wat in Europa-Park Coastiality heet. Zo zit je op dat moment niet in een achtbaan maar raas je op een sleetje een besneeuwde berg af!

Coastiality is ook mogelijk in de Eurosat CanCan Coaster. De CanCan Coaster is in 2018 gebouwd in de Eurosat, de zo herkenbare zilveren bol in het Franse themagebied. Al cirkelend om de Eiffeltoren heen draai je in de achtbaan omhoog, waarna de tocht naar beneden begint. Eerst langzaam, vervolgens steeds sneller op levendige CanCan muziek.

Eurosat CanCan Coaster - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Eurosat CanCan Coaster
Bobbaan - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Bobbaan

De achtbaan met de hoogste snelheid van 130 kilometer per uur is de Silver Star. Alleen de echte diehards stappen in deze langste achtbaan van Europa-Park met een hoogste punt van 73 meter. Hetzelfde geldt voor Wodan, een houten achtbaan uit 2012. Deze achtbaan haalt een snelheid van 100 kilometer per uur en rammelt en kraakt aan alle kanten. Niet echt natuurlijk… veiligheid voorop. Maar dat hij herrie maakt, dat is wel duidelijk!

Een andere favoriet onder achtbanen fans is Blue Fire Megacoaster. Deze blauwe achtbaan in het themagebied IJsland haalt ook een snelheid van 100 kilometer per uur en is met zijn kurkentrekkers en looping echt een achtbaan voor thrillseekers.

Blue Fire Megacoaster - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Blue Fire Megacoaster

De mooiste achtbaan is naar mijn idee Arthur. Deze attractie werd in 2014 geopend in het themagebied Koninkrijk van de Minimoys en is een ware lust voor het oog. Het grootste deel van de achtbaan is binnen, waar je je in één grote sprookjeswereld bevindt. Bijzondere special effects en zó mooi gemaakt allemaal.

Dit zijn nog maar vijf van de 13 achtbanen in Europa-Park; ik zou nog wel even door kunnen gaan. Ze hebben ieder hun eigen, bijzondere eigenschappen. In het donker, extra snel, special effects, of ze eindigen in het water zoals de Poseidon en de Atlantica Supersplash.

Poseidon - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Poseidon

Nieuw in Europa-Park: Rulantica

Voor waterliefhebbers is er iets nieuws in Europa-Park: Rulantica. Rulantica is één grote wildwater wereld en het ligt direct naast Europa-Park. In dit waterpark vind je, net als in Europa-Park, allerlei themazones. Alles is in Scandinavische stijl en de Noordse mythologie heeft hier voor de inspiratie gezorgd. Rulantica is maar liefst 300.000 m3 meter groot en naast een golfslagbad (Surf Fjørd) zijn er te gekke glijbanen en wildwaterbanen (Vildstrøm). Glijbanen waar je tegen elkaar kunt racen in banden (Hugin), glijbanen met grote banden voor 4 personen (Svalgur Rytt) en er zijn zelfs glijbanen waar je steil naar beneden valt doordat de bodem waarop je staat wordt weggetrokken (Vildfål en Dugdrob). Buiten is een gigantisch bastion, genaamd Svalgurok. Hier zijn 10 glijbanen en wel 100 verschillende speelmogelijkheden.

Rulantica - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Rulantica
Svalgurok Rulantica - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Svalgurok | © Europa-Park
Hugin Rulantica - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Hugin | © Europa-Park
Vildstrom Rulantica - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Vildstrøm | © Europa-Park

Wil je na al dit geweld even relaxen dan kun je je laten meevoeren op lazy river Snorri’s Saga, dobberend in een band. Je komt door een mooie onderwatergrot waar alles in het teken van zeemeermensen staat waar je nog moet oppassen dat je niet in slaapt valt, zo relaxed is het! Ook kun je je terug trekken in Hyggedal. Hier zijn relaxruimtes met ligbedden en bankjes te reserveren en kun je gebruik maken van de sauna. Overigens staan er overal ontzettend veel ligbedden in Rulantica in de buurt van het water. Geen “handdoekje alvast neerleggen” toestanden dus hier.

Rulantica - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Drankje in het zwembad | © Europa-Park

Eten en drinken kan op verschillende plekken in Rulantica. Je kunt onder meer snacken bij Snekkjas, sandwiches halen in het Kelpie Café of salades, braadworsten en andere lekkernijen halen op Kök Strand. Drankjes kun je op een meerdere plekken halen. Uiteraard in de restaurants maar bijvoorbeeld ook op een paar plekken bij poolbars binnen en buiten. Aan cash geld of pinpassen hoef je niet te denken bij een bezoek aan Rulantica. Bij binnenkomst krijgt iedereen een polsbandje die je laat scannen wanneer je iets koopt. Bij het uitchecken reken je af wat er op het polsbandje staat. Met hetzelfde polsbandje open je ook je eigen locker. Ideaal.

Rulantica tickets en arrangementen

Wil je Rulantica bezoeken dan heb je aparte tickets nodig, met een ticket voor Europa-Park zelf heb je geen toegang tot Rulantica. Tickets voor Rulantica zijn vanaf 90 dagen voor de dag van het bezoek beschikbaar. Wil je Rulantica eerder bezoeken dan kan dat in combinatie met een hotelovernachting. Kijk hier voor meer informatie over Rulantica tickets.

Overnachten in een themahotel van Europa-Park

Tijdens ons bezoek aan Europa-Park overnachten we in El Andaluz, één van de zes themahotels. Naast El Andaluz zijn er nog vijf andere hotels: Bell Rock, Castillo Alcazar, Colosseo, Santa Isabel en het nieuwe Krønasår bij Rulantica. In El Andaluz waan je je geheel in Andalusië. Alles, maar dan ook echt alles is Spaans. Bij wijze van spreke tot de toiletrol-houder in je hotelkamer aan toe! Het is een heerlijke sfeer, helemaal wanneer het buiten ook nog eens lekker warm weer is.

Bij een verblijf in één van de themahotels heb je diverse voordelen ten opzichte van bezoekers met alleen een ticket voor het park. Zo kun je als hotelgast een half uur eerder het park in en hetzelfde geldt voor Rulantica (daar is het zelfs een uur eerder). Je parkeert de auto gratis op de parkeerplaats bij het hotel. Koop je in het park souvenirs? Dan kun je gebruik maken van de souvenir-express. De souvenirs worden dan bezorgd bij de receptie in het hotel. Boek je één overnachting, dan kun je twee dagen het park in. Op de dag van aankomst zelfs al voor je de sleutel van je kamer krijgt.

Wanneer je slaapt in één van de themahotels kun je ook gerust een kijkje gaan nemen in alle andere hotels. Of in een ander hotel gebruik maken van de faciliteiten. Misschien vind je het zwembad in Santa Isabel wel veel leuker dan in El Andaluz, geen probleem! Als je überhaupt toe komt aan een dip in het zwembad tenminste, iets wat ons niet gelukt is. Bij een eventueel volgende keer ga ik zeker in alle verschillende hotels een kijkje nemen om de verschillende sferen te proeven.

Themahotel El Andaluz - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
De mooie centrale ruimte van El Andaluz
Themahotel El Andaluz hotelkamer - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Hotelkamer in El Andaluz
Themahotel Santa Isabel - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Santa Isabel
Krønasår - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Het nieuwste themahotel Krønasår

Europa-Park Camp Resort en camping

Naast slapen in een hotel kun je ook met eigen caravan, camper of tent naar Europa-Park komen en overnachten op de camping bij het Camp Resort. Het Camp Resort is geheel in Wild West stijl gebouwd, met massieve blokhutten, huifkarren en tipi tenten waar je ook in kunt overnachten. De faciliteiten zijn perfect. Wij hebben hier zelf een keer overnacht in een blokhut en vonden het hele concept heel leuk. De douches zijn goed en bevinden zich in goed verwarmde gebouwen. Heel de entourage is hier leuk, het voelt écht alsof je je in het wilde westen bevindt.

Camp Resort - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Camp Resort

Eten in Europa-Park

Ook aan eetmogelijkheden is in Europa-Park geen gebrek. In het park vind je maar liefst 60 eetgelegenheden. Van fine dining restaurant met twee Michelin sterren (Ammolite – The Lighthouse Restaurant) tot restaurant waar het eten via loops naar je tafel komt (FoodLoop) tot cafetaria’s; er is echt voor iedereen iets te vinden. In de themagebieden kun je eten waar het betreffende land bekend om staat. Denk aan braadworsten in Duitsland, raclette in Zwitserland, wafels in Scandinavië en bitterballen in Nederland.

Restaurant Castillo - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Restaurant Castillo in El Andaluz

Europa-Park nieuwe ontwikkelingen

Wij hebben Europa-Park inmiddels drie keer bezocht. En alhoewel ik niet zo dol ben op attractieparken is dit er nog steeds eentje waar ik morgen zó weer naartoe ga. Ieder jaar is er wel weer iets nieuws te ontdekken. Zo wordt er nu gebouwd aan een nieuw themagebied: Kroatië. Ook is men bezig met een nieuw restaurant: Eatrenalin. In dit 5d restaurant zal een attractie worden gecombineerd met gastronomie en een twee sterren chefkok zal hier het menu verzorgen. Je zult genieten vanaf een transportsysteem, terwijl al je zintuigen worden geprikkeld door sferen, reuken, smaken en lichteffecten. In september zal Eatrenalin openen en ik ben ontzettend benieuwd!

Fjord Rafting - Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Fjord Rafting

Tips voor een bezoek aan Europa-Park

Wil je toch liever in een accommodatie slapen in de buurt in plaats van één van de themahotels? Kijk dan hier voor b&b’s, huisjes, appartementen en hotels in de buurt van Europa-Park. Iets verder weg overnachten is ook goed te doen, zo hebben wij vanuit Colmar ook al eens een keer Europa-Park bezocht.

Europa-Park is dé ultieme tussenstop op je reis richting het zuiden. Zo is ons bezoek aan Europa-Park dit keer vóór we aan onze roadtrip door de Vogezen beginnen. Maar ook zijn we er al twee keer eerder gestopt op weg naar Oostenrijk.

Vergeet niet om in elk land naar het toilet te gaan. Toiletten zijn er echt in overvloed. Wanneer je moet is er altijd wel eentje in de buurt. En geheel in stijl van het land waar je je op dat moment bevindt.

Kom je voor een dag naar Europa-Park? Neem dan bij de ingang meteen de EP Express. Je kunt in deze monorail het hele park rondrijden en op verschillende plekken uitstappen. Op deze manier kun je goed zien waar het druk is en waar niet. Handig!

Maak gebruik van de Europa-Park app. Hierop kun je precies zien waar alle attracties zich bevinden en hoe lang de wachttijden zijn. Je kunt de tijden checken van de shows die worden opgevoerd én je kunt bij diverse attracties zelfs virtueel de wachtrij in.

Ben je met familie of vrienden in het park en wil jij als enige in een achtbaan of andere attractie? Maak dan zeker gebruik van de single rider line. Je kunt hier nagenoeg zo doorlopen en om na je rit weer snel aan te sluiten bij je familie of vrienden.

Bezoek voor of na Europa-Park één van de mooie plekken of stadjes in de buurt. Denk aan Kaysersberg, Colmar, Freiburg, Freudenstadt of Gengenbach. Ben je meer van natuur? Dan zijn er mooie watervallen te zien bij Triberg en Todtnau. Sowieso is het Zwarte Woud een prachtige plek om een paar dagen te verblijven. Ga fietsen, wandelen of rodelen op de langste rodelbaan van Duitsland in Todtnau. Genoeg te doen in deze mooie regio van Duitsland!

Euro-Tower overzicht Europa-Park Duitsland, dé ideale tussenstop op weg naar het zuiden - Reislegende.nl
Zicht op Europa-Park vanuit de Euro-Tower

Meer informatie over Europa-Park

Enthousiast geworden maar heb je in dit artikel niet alle informatie kunnen vinden over Europa-Park? Neem dan een kijkje op de website van Europa-Park. Hier vind je alles over het park, de attracties, de themahotels, de restaurants en meer.

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button