Het rode huisje in Fagridalur Valley, Oost-IJsland

Tijdens mijn bezoek aan Oost-IJsland word ik verliefd op grote delen van ring road 1 in dit deel van het land. Die vergezichten! Zó mooi om te zien hoe de ringweg door het landschap heen slingert; dan weer hoger, dan weer lager… het zorgt voor adembenemende uitzichten. Dit is ook het geval in Fagridalur Valley, een bergpas tussen Reyðarfjörður en Egilsstaðir. Als ik door deze Fagridalur vallei heen rij heeft het net gesneeuwd waardoor het er misschien wel extra sprookjesachtig uitziet. Ik begrijp meteen waarom deze vallei zijn naam gekregen heeft, wat “beautiful valley” betekent. Opvallend is het rode huisje ergens middenin de vallei. Wat doet dit oranje huisje hier zo alleen? In de wijde omtrek is geen leven te bekennen. Ik ga op onderzoek uit en kom erachter waarom het rode huisje hier zo verlaten in Fagridalur Valley staat.

Fagridalur Valley

Fagridalur Valley in het oosten van IJsland is een lange vallei waar een beek doorheen stroomt. Naast de beek ligt ring road 1. De regio waar Fagridalur Valley in ligt heeft een toendraklimaat. Dit geldt voor heel het oostelijke deel van IJsland. De gemiddelde temperatuur in het oosten van IJsland is 4°C. Er valt veel neerslag, van de 365 dagen in het jaar zijn er zo’n 75 dagen dat het droog blijft. Niet zo gek dus dat het ook in de zomermaanden mooi wit kan worden in Fagridalur Valley.

Fagridalur Valley ring road 1 oost ijsland - Reislegende.nl

Neyðarskýli in Fagridalur Valley, het rode huisje

Fagridalur Valley is voornamelijk kaal; er is nauwelijks begroeiing, op bepaalde grassoorten na. Ook zie je hier geen enkele vorm van bewoning. Des te meer valt het rode huisje middenin de vallei op. Het blijkt dat het huisje een neyðarskýli is; een huisje om in te schuilen (emergency shelter). Jaren terug werd het geregeld gebruikt door mensen die tijdens het oversteken van de bergpas door slecht weer werden overvallen. Tegenwoordig wordt de bergpas bij slecht weer afgesloten, waardoor het huisje nauwelijks meer gebruikt hoeft te worden. Vandaag de dag zorgt het rode huisje vooral een heel fotogeniek plekje in het oosten van IJsland. In welk seizoen je dit deel van Oost-IJsland ook bezoekt, dit rode huisje in Fagridalur Valley zal in iedere situatie uit je foto springen.

Fagridalur Valley rode huisje ring road 1 oost ijsland - Reislegende.nl

Wandelen naar Rauðshaugur vanuit Fagridalur Valley

Vanuit Fagridalur Valley kun je een mooie wandeling maken naar Rauðshaugur. Rauðshaugur is een rotsachtige heuvel; volgens een sage een grafheuvel. In de sage werd legende Rauður hier begraven met al zijn rijkdommen. Kijk voor meer informatie over deze wandeling op de website van Visit Austurland.

Fagridalur Valley ringweg 1 oost ijsland - Reislegende.nl

Öxi pass (road 939) of Fagridalur Valley (ring road 1)?

Volg je de ringweg tijdens je reis door IJsland? Dan kun je in het oosten van het land kiezen om de Öxi pass (road 939) te rijden. Deze indrukwekkende bergpas is alleen open wanneer de weersomstandigheden goed zijn. Heb je de kans om hem te pakken, dan zou ik het zeker doen. Kom je vanuit noordelijke richting? Dan moet je om de Öxi pass te rijden vanuit Egilsstaðir eerst road 95 pakken. Mocht de Öxi pass toch ineens dicht zijn, dan kun je road 95 verder volgen tot je weer op ring road 1 uitkomt. Kies je niet voor de Öxi pass en volg je gewoon ring road 1, dan rijd je vanzelf door Fagridalur Valley. Allebei prachtig, alhoewel gezegd moet worden dat de Öxi pass een stuk ruiger en uitdagender is. Het échte IJsland!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button