Lækjavik en Fauskasandur, zwarte stranden in het oosten van IJsland

In IJsland vind je veel stranden met zwart zand, waarvan Reynisfjara black sand beach bij Vík í Mýrdal ongetwijfeld de meest bekende is. Maar er zijn veel meer bekende én minder bekende zwarte stranden in IJsland. In de Westfjorden bijvoorbeeld stikt het van de mooie zwarte stranden. Ook in het oosten van IJsland zijn meerdere zwarte stranden te vinden. Zelf ben ik erg onder de indruk van de stranden Fauskasandur en Lækjavik. De hier in de branding staande monoliet Stapi in Stapavík springt meteen in het oog bij het zien van de kustlijn. De uitzichten in dit oostelijke deel van IJsland zijn werkelijk fenomenaal en dat laat ik je in dit artikel graag zien.

Indrukwekkende uitzichten bij Lækjavik en Fauskasandur

Wellicht heb je Jökulsárlón en Höfn bezocht, rondgelopen op het prachtige schiereiland Stokksnes of genoten van het thermale water in de hier vlakbij gelegen Hoffell hot pots. Wanneer je via ring road 1 je weg vervolgt richting de oostfjorden rij je eerst langs de ondiepe lagune Lón en vervolgens langs de imposante Eystrahorn (Krossanesfjall). Kom je voorbij de bocht van Eystrahorn dan begint een heel indrukwekkend stuk van ringweg 1. Zo’n 10 minuten lang rij je hier langs gladde berghellingen die eindigen in de Atlantische Oceaan. Het enige wat deze hellingen onderbreekt is de ringweg. Het landschap is (net als eigenlijk overal in IJsland) waanzinnig. De kleuren zijn intens en ineens zo veel anders dan een aantal kilometers terug. Vooral met een verse laag sneeuw op de toppen heb je prachtig contrast. Ik zou bij iedere parkeergelegenheid die je tegenkomt even stoppen om vervolgens op je gemak om je heen te kijken.

Fauskasandur zwart strand must see in het oosten van IJsland - Reislegende.nl
De weg naar Fauskasandur Black Sand Beach bezienswaardigheden in het oosten van IJsland - Reislegende.nl

Lækjavik en Fauskasandur, minder bekende stops langs ring road 1

Bij Lækjavik en verderop bij Fauskasandur kun je de ringweg af om een stukje naar het strand te rijden. Er is hier parkeergelegenheid zodat je een stukje het strand op kunt lopen. De kustlijn is bezaaid met kleinere rotspartijen, waar hier en daar zwarte strandjes tussen liggen. Tot aan Fáskrúðsfjörður ligt de rondweg van IJsland (ring road 1) dicht langs de kust. Er komen verderop ringweg 1 dus nog veel meer plekken die zorgen voor waanzinnige uitzichten. Maar deze kilometers na Eystrahorn en vóór Álftafjörður vind ik zelf misschien wel garant staan voor de meest spectaculaire uitzichten van dit zuidoostelijke deel van IJsland. Dit zijn ook nog eens plekken waar veel mensen gewoon doorrijden, op weg naar de bekende bezienswaardigheden in het oosten van IJsland. De stranden van Lækjavik en Fauskasandur worden namelijk nauwelijks genoemd in de reisboekjes. Bijna een plek voor jou alleen dus!

Stapi in Stapavik Laekjavik beach - Fauskasandur Black Sand Beach bezienswaardigheden langs oostkust IJsland - Reislegende.nl

Stapi in Stapavík, monoliet aan oostkust van IJsland

Langs deze kustlijn in Stapavík, bij de afslag Lækjavik, staat een 20 meter hoge monoliet in de branding: Stapi in Stapavík. De majestueuze rots is al vanaf een afstand te zien maar hoe dichterbij je komt, hoe imposanter hij wordt. De hellende bovenzijde van de monoliet is begroeid met planten, iets wat je alleen ziet vanaf de noordkant. Stapi in Stapavík is vrij onbekend bij toeristen, maar IJslandse fotografen weten de monoliet goed te vinden. Of het nu zonnig is, stormt, regent of sneeuwt; de monoliet is altijd een boeiend object om vast te leggen.

Stapi in Stapavik Laekjavik beach - Basalt rots op Fauskasandur Black Sand Beach highlights oostkust IJsland - Reislegende.nl

Zwarte stranden van Lækjavik en Fauskasandur

De zwarte stranden van Lækjavik en Fauskasandur worden beschouwd als unieke, natuurlijke juweeltjes aan de oostkust van IJsland. Zoals ik hierboven al schreef weten toeristen de stranden nog niet echt te vinden, maar de lokale bevolking wel. Ze wandelen van Lækjavik naar Fauskasandur of komen een kijkje nemen bij Stapi en waaien even uit. Vooral met rustig weer is het een fijne plek om wat tijd door te brengen. Waait het nauwelijks of komt de wind uit het westen dan kun je hier in de luwte heerlijk genieten van het zonnetje.

Fauskasandur Black Sand Beach must see in het oosten van IJsland - Reislegende.nl

Hoe kom je bij de zwarte stranden van Lækjavik en Fauskasandur?

Als je heel IJsland rond gaat rijden dan kom je vanzelf langs de zwarte stranden van Lækjavik en Fauskasandur. Blijf je alleen in het zuiden en zuid-oosten van IJsland? Dan zou je deze mooie plekken ook nog mee kunnen pakken. Vanaf Reykjavik moet je zo’n 600 kilometer afleggen om bij Lækjavik te komen, eenvoudig via ring road 1. Zou je in één keer doorrijden, dan kost je dat net geen 7 uur. Maar dat doet natuurlijk niemand, er is zó veel moois te zien in het zuiden van IJsland. Denk aan Vestrahorn, de thermale rivier van Reykjadalur, Jökulsárlón, Þórsmörk en de Fjaðrárgljúfur Canyon. Denk je nu, lukt niet, veel te ver? Nee hoor! Bekijk deze 3-daagse IJsland route en je ziet dat er veel mogelijk is op een dag, als je maar lekker vroeg op pad gaat. Mocht je verder rijden richting de oostfjorden overweeg dan om (bij goede weersomstandigheden) de Öxi pass (road 939) te pakken. Lukt dit niet en blijf je op de ringweg? Dan kom je vanzelf door de mooie Fagridalur Valley; ook zeker geen straf!

Auto huren in IJsland

In IJsland kun je heel goed zelf met een auto rond rijden. De wegen zijn perfect en alles wordt goed onderhouden. Toch kan het weer wel eens voor gekke situaties zorgen. Denk aan onverwachte stormen, sneeuwbuien, steenslag of glijpartijen ijzig oppervlak. In IJsland is het dus fijn om goed verzekerd de weg op te gaan. Om deze reden huur ik zelf altijd een auto bij Sunny Cars. Sunny Cars maakt gebruik van een all-in formule; hiermee ben je altijd voor alles verzekerd. Je hoeft ter plaatse geen extra verzekeringen af te sluiten. Zelfs bij schade door eigen schuld krijg je je eigen risico terug betaald door Sunny Cars.

Overnachten in de buurt van Lækjavik en Fauskasandur

Overnachten in de buurt van Lækjavik en Fauskasandur doe ik in Viking Cafe, op Stokksnes peninsula. Een perfecte uitvalsbasis om Vestrahorn uitgebreid te bekijken, om van het thermale water in Hoffell hot pots te genieten én om de mooie stranden van Lækjavik en Fauskasandur te bekijken. Het kost je een klein uurtje om vanaf Viking Cafe naar Lækjavik en Fauskasandur te rijden. In de praktijk zal dit meer tijd in beslag nemen, omdat je natuurlijk overal stopt om foto’s te maken. Meer over mijn overnachting in Viking Cafe lees je onderin dit artikel.

Check beschikbaarheid en prijzen voor overnachten bij Viking Cafe

Insight Guides Iceland – met gratis eBook
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:09


Lonely Planet Iceland’s Ring Road
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:07

Capitool Reisgidsen Top 10 – IJsland 
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:00
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 01:43

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button