Dynjandi (Fjallfoss), mooiste waterval in de Westfjorden van IJsland

De grootste waterval van de Westfjorden is Dynjandi, ook wel bekend als Fjallfoss. De waterval is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid in de Westfjorden. Doordat Dynjandi in het zuidelijke deel van de Westfjorden ligt is de waterval redelijk makkelijk te bereiken, ook buiten de zomermaanden (bij goede weersomstandigheden).

Dynjandi (Fjallfoss)

Dynjandi betekent “donderend”. De waterval doet zijn naam eer aan, want donderen doet het zeker! Hoe dichter je bij de waterval in de buurt komt hoe luider het geluid wordt en hoe meer je de grond voelt trillen. Dynjandi is maar liefst 100 meter hoog en daarmee de hoogste waterval die je vindt in de Westfjorden. Van boven is Dynjandi 30 meter breed. Het water valt als een “bruidssluier” naar beneden, waardoor de onderkant met 60 meter dubbel zo breed is. Als je staat te kijken naar Dynjandi krijg je bijna het gevoel dat het water in slow-motion naar beneden valt. Het glijdt over het basalt naar omlaag, in tegenstelling tot veel andere watervallen waar het water een “vrije val” maakt. Het zorgt voor soort dromerig effect!

Lees ook: Met de auto naar de Westfjorden

Dynjandi (Fjallfoss), mooiste waterval in de Westfjorden van IJsland - Reislegende.nl

De andere watervallen bij Dynjandi

Dynjandi is niet alleen. Aan de voet van deze reus in de Westfjorden vind je nog 6 watervallen: Hæstahjallafoss, Strompgljúfrafoss (Strompur), Göngumannafoss, Hrísvaðsfoss – Kvíslarfoss, Hundafoss en Bæjarfoss (Sjóarfoss). De watervallen liggen achter elkaar of naast elkaar en vanaf het 200 meter lange pad omhoog heb je er goed zicht op. Op diverse plekken langs dit gedeelte van het pad zijn platformen te vinden waar ook mensen die slechter ter been zijn goed kunnen komen voor een mooi zicht op Dynjandi en de andere watervallen. Het laatste stijgende stuk van het pad is in 1996 aangelegd door vrijwilligers. Het is een lekkere klim, maar wel oppassen voor de smalle en vooral ongelijke treden. Het omhoog klauteren loont. Aan de voet van de 100 meter hoge en 60 meter brede waterval voel je je kleiner dan ooit.

Dynjandi ligt in een gebied dat sinds 1981 beschermd wordt en staat op de lijst met Nationale Monumenten. In eerste instantie was het de bedoeling om de de waterval zelf en de Dynjandisá (rivier) te beschermen maar in de loop van de tijd is het gebied uitgebreid en inmiddels staan er ruim 38 historische overblijfselen in de omgeving van de waterval geregistreerd. Opgravingen tonen aan dat er in de Middeleeuwen op deze plek al een boerderij te vinden was.

Lees ook: Vulkaanuitbarsting IJsland 2021 en 2022

Dynjandi (Fjallfoss), mooiste waterval in de Westfjorden van IJsland - Reislegende.nl
Dynjandi (Fjallfoss), mooiste waterval in de Westfjorden van IJsland - Reislegende.nl

Hoe kom je bij Dynjandi?

Vanaf Reykjavik ben je ongeveer 5 uur onderweg om de waterval in het noordwestelijke deel van IJsland te bereiken (365 kilometer). Het eerste stuk rij je hiervoor in noordelijke richting over de ringweg 1, daarna sla je af en volg je road 60 door de zuidelijke Westfjorden. Kom je vanaf Ísafjördur dan heb je maar 80 kilometer af te leggen. Je kunt dan kiezen voor de prachtige road 626 óf voor de nieuwe tunnel.

Vanaf oktober 2020 is het mogelijk om te kiezen voor de nieuwe Dýrafjarðargöng tunnel tussen Arnarfjörður en Dýrafjörður als je vanaf Ísafjördur komt. Door het pakken van deze tunnel wordt de afstand vanaf Ísafjördur naar Dynjandi 26 kilometer korter en vermijd je Hrafnseyrarheiði heath, de bergpas (road 626) die bij slechte weersomstandigheden voor grote problemen kan zorgen of zelfs maanden achter elkaar gesloten is. Ik zeg, als het mooi weer is, zeker road 626 pakken!

Ook vanuit zuidelijke richting heb je buiten de zomermaanden kans dat je vast komt te zitten, aangezien een groot deel van de af te leggen route onverhard is en in de wintermaanden niet wordt onderhouden. In de komende tijd worden de onverharde delen van road 60 geasfalteerd, waardoor de bereikbaarheid van Dynjandi beter wordt. Check altijd voor je op pad gaat de meldingen op Road.is.

Lees ook: Mooiste hot pools in de Westfjorden van IJsland

Er is ruime parkeergelegenheid bij Dynjandi. In het zomerseizoen zijn er sanitaire voorzieningen beschikbaar, ten tijde van ons bezoek zijn deze al gesloten (half oktober).

Watervallen onderaan de Dynjandi Westfjorden Reislegende - Reislegende.nl

Tips voor het huren van een auto in IJsland

De laatste jaren huur ik zelf altijd een auto bij Sunny Cars. Zij maken gebruik van een all-in formule waardoor je voor echt alles verzekerd bent. Zo krijg je je eigen risico terugbetaald wanneer je onverhoopt zelf schade rijdt. Toch een fijn gevoel, wanneer je dagen lang met een auto van iemand anders op pad gaat!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button