Skeiðará Bridge Monument in Skeiðarársandur

In het zuiden van IJsland tussen Kirkjubæjarklaustur en Hof ligt Skeiðarársandur. Skeiðarársandur is een 1.300 km² grote spoelzandwaaier, een vlakte die IJslanders een sandr (sandur) noemen. Wanneer een deel van IJslands grootste gletsjer Vatnajökull smelt ontstaat er een jökulhlaup, een gletsjerloop. De sandr biedt op zo’n moment voldoende ruimte om het smeltwater naar zee te laten stromen. Echter, wanneer een van de zeven vulkanen onder de Vatnajökull uitbarst kan het er veel heftiger aan toe gaan. Het kolkende smeltwater neemt dan geregeld enorme ijsblokken mee richting zee. Dat is wat er gebeurde in 1996, waarvan Skeiðará Bridge Monument nu stille getuige is.

Aanleg en opening van Skeiðarárbrú

In 1974 werd de Skeiðarárbrú (Skeiðará Bridge) geopend. De langste brug van IJsland zorgde ervoor dat ring road 1 compleet was. Vanaf dat moment kon men met de auto de Gígjukvísl rivier in Skeiðarársandur oversteken en IJsland rond rijden. De eenbaansbrug was een uitkomst voor inwoners van het zuidoosten van IJsland, die nu niet meer via het noorden richting Reykjavik (of naar huis) hoefden te rijden.

Gigjukvisl Skeidara Bridge Monument Skeidararsandur IJsland - Reislegende.nl

Grimsvötn uitbarsting 1996

Grímsvötn, een van de vulkanen onder de Vatnajökull gletser, barstte in 1996 uit. De uitbarsting had catastrofale gevolgen voor ring road 1. Het waterniveau van de rivieren die door Skeiðarársandur naar zee stromen steeg gigantisch. De kolkende watermassa sleurde 1.000-2.000 ton wegende ijsblokken richting zee, meerdere daarvan hadden de grootte van een huis. Meerdere bruggen werden verwoest en meegesleurd, waardoor een deel van de Skeiðarárbrú. Ook andere bruggen werden verwoest en een deel van de geasfalteerde weg ten westen van de Skeiðará brug verdween in de gletsjerloop.

Skeiðará Bridge Monument 

Grote delen van de brug zijn nooit terug gevonden. Twee sterk verbogen liggers van de brug die wel werden teruggevonden (veel verder stroomafwaarts) vormen nu Skeiðará Bridge Monument, ook wel Gígjukvísl Bridge Memorial genoemd. Een uniek monument middenin het IJslandse landschap die de herinnering aan de uitbarsting en de daarop volgende jökulhlaup uit 1996 levend houdt.

Skeidararsandur Skeidara Bridge Monument Gigjukvisl IJsland - Reislegende.nl

IJsland ontdekken met een huurauto

Met een huurauto ontdek je IJsland het beste. Je hebt de tijd aan jezelf, kunt langer op een plek blijven als je dat wilt of een keertje terugrijden naar die mooie bezienswaardigheid. Zelf huur ik een auto altijd bij Sunny Cars. Sunny Cars heeft een all-in formule, waarmee je altijd voor alles verzekerd bent. Geen gedoe met extra verzekeringen ter plekke, alles is meteen geregeld. Bovendien krijg je bij schade door eigen schuld je eigen risico gewoon terugbetaald. Ideaal toch? Ben je op zoek naar leuke plekken om te overnachten? Lees dan dit artikel met leuke accommodaties in het zuiden van IJsland.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button