Wat is er te zien in Bayeux? Bezienswaardigheden en tips

Bayeux is een mooie stad in Normandië, in het departement Calvados. De stad is vooral bekend om het Tapijt van Bayeux (Tapisserie de Bayeux) en om de immens grote Notre-Dame. Zeker gaan bekijken dus, als je in de buurt bent. Maar buiten dat is Bayeux ook een leuke stad om lekker doorheen te wandelen. Er zijn gezellige winkels te vinden, leuke restaurants en veel historische bouwwerken.

Bayeux, terug in de tijd

Bayeux werd in de 1e eeuw vóór Christus gesticht door de Romeinen. Een aantal eeuwen later werd er een kasteel gebouwd in Bayeux, werd de stad voorzien van stadsmuren als bescherming tegen invallen van de Saksen en startte de bouw van de kathedraal. In de 18e eeuw werden het kasteel en de stadsmuren weer afgebroken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Bayeux de eerste grote stad die bevrijd werd door de geallieerden.

Bayeux Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Wat is er te zien in Bayeux? Bezienswaardigheden en tips

Bayeux werd zonder weerstand bevrijd, waardoor de stad nagenoeg geen schade opliep. Dat betekent dat er in Bayeux nog veel historische gebouwen te bewonderen zijn. Ik raad je dan ook aan om lekker rond te dwalen door de stad. Langs de rivier de Aure, door smalle straatjes, over oude bruggen en langs mooie authentieke pandjes. Er zijn leuke restaurants, café’s en plekjes om even koffie of thee te drinken tijdens een bezoek aan Bayeux. Als gaat om de bezienswaardigheden in Bayeux springen er meteen een aantal uit; hieronder lees je er meer over.

Tapijt van Bayeux

Het Tapijt van Bayeux (Tapisserie de Bayeux) is de grootste trekpleister van de stad. Het is een 70 meter lang en 50 cm hoog borduurwerk met daarop onder meer de Slag bij Hastings uitgebeeld. Het borduurwerk werd rond 1068 gemaakt, men denkt speciaal voor de inwijding van de kathedraal van Bayeux. Het tapijt is erkend als UNESCO Wereld Erfgoed en is te bewonderen in Musée de La Tapisserie de Bayeux.

Musea in Bayeux

Naast het Musée de La Tapisserie de Bayeux waar het Tapijt van Bayeux te bewonderen is heeft Bayeux nog twee mooie museums. In het Musée de la Bataille de Normandie (Museum of the Battle of Normandy) kom je alles te weten over de invasie in Normandië tussen 7 juni en 29 augustus 1944. In het Musée d’art et d’histoire Baron Gérard (Museum of Art and History Baron Gerard) zijn vele kunstschatten te bewonderen, van prehistorische opgravingen tot hedendaagse kunst.

Cathédrale Notre-Dame de Bayeux

Aan het begin van de 11e eeuw werd de (in Romaanse stijl gebouwde) kathedraal van Bayeux ingewijd. Nadat de Romaanse kerk in de 12e eeuw afbrandde werd hij opnieuw opgebouwd in Gotische stijl. Het enige dat bewaard gebleven was na de brand was de crypte, die vandaag de dag nog steeds bezocht kan worden. Het is een prachtige ruimte met grove zuilen, kapitelen en fresco’s.

Historische monumenten in Bayeux

De Notre-Dame is het eerste bouwwerk dat aan het einde van de 19e eeuw werd opgenomen op de lijst met historische monumenten in Bayeux. Op de lijst staan rond de 30 monumenten en het is leuk om tijdens een wandeling een aantal monumenten op te zoeken.

Roue a Eau Bayeux Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Maison à pans de bois de la rue des Cuisiniers à Bayeux

Een van de monumenten die op de lijst pronken is Maison à pans de bois de la rue des Cuisiniers à Bayeux. Dit is een van de oudste vakwerkhuizen van Bayeux, zo niet het oudste. Je vindt dit pareltje op de hoek van Rue des Cuisiniers en Rue Saint-Martin. In de middeleeuwen was hier een herberg gevestigd. In de eeuwen daarna heeft het dienst gedaan als winkel, als VVV kantoor en als restaurant (Le Loge à Pieds).

Schuin aan de overzijde is poort, die ooit onderdeel was van de stadsmuur. In de late middeleeuwen was dit deel van Bayeux het toneel van vele slagers en beenhouwers die hun vlees op één plek verkochten: Halle aux Viandes. De poort die je hier ziet was in die tijd de toegangspoort van de vleeshal.

Maison a Pans de Bois de la rue des Cuisiniers Bayeux Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Arbre de la liberté

Achter de kathedraal staat Arbre de la liberté, een vrijheidsboom. Het plein waar de boom staat draagt de naam Place de la liberté. Het is een symbool van vrijheid, ontstaan na de Franse Revolutie. De boom, een plataan, werd in 1797 geplant. De vrijheidsboom is inmiddels 30 meter hoog en de stam van de boom heeft een diameter van ruim 2 meter. Ik kan je vertellen: hij is indrukwekkend! Ik heb dan ook meerdere rondjes om de boom heen gelopen om hem vanuit alle hoeken te bewonderen.

Arbre de la Liberte Bayeux Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Bayeux War Cemetery

Een plek waar je zeker even zou moeten stoppen is Bayeux War Cemetery. Op deze Britse militaire begraafplaats liggen ruim 4600 omgekomen soldaten, waarvan bijna 4000 de Britse nationaliteit hebben. Aan de overkant van de begraafplaats staat het Bayeux Memorial. Op deze plek worden 1801 namen vermeld van soldaten die geen fysiek graf hebben gekregen.

Meer plekken zien die een grote rol gespeeld hebben tijden D-Day en de daarop volgende maanden? Er zijn vanuit Bayeux toffe tours te boeken waarbij je met een gids langs diverse locaties gaat. Denk aan een privé tour met gids of zelfs een zijspantour met gids. Het laatste heb ik zelf gedaan in de Provence en dat was echt te gek!

Bayeux War Cemetery Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Jardín Botánico de Bayeux

Behoefte om even te genieten van een natuurlijke omgeving? Dan is Jardín Botánico de Bayeux the place to be in Bayeux. De botanische tuin werd geopend in 1864 en veel van de bomen die toen geplant zijn, staan er nu nog. De meest in het oog springende boom is El haya llorona, een treurberk met een diameter van ruim 40 meter. In 1932 werd de boom geclassificeerd als natuurmonument en sinds 2000 draagt de boom het predikaat Arbre remarquable de France.

Leuk overnachten in Bayeux: La plus petite maison de France

Ben je op zoek naar een bijzondere plek om te overnachten in Bayeux? Kijk dan eens naar La plus petite maison de France. Dit schattige kleine pandje aan de rivier de Aure met grijsblauwe luikjes staat midden in het centrum. Je kijkt uit op de kleurrijke roeibootjes in het water en op een gezellig terrasje, waar je ook nog eens lekkere crêpes kunt eten (Show Glacé creperie).

Rivier de Aure Bayeux Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button