6x wat te doen in de Tabernaswoestijn

De enige woestijn in Europa is te vinden in Spanje, in de provincie Almería. De Tabernaswoestijn, oftewel Desierto de Tabernas, is 280 km² groot en bestaat uit kurkdroge, dorre vlaktes, diepe canyons en grillige rotsformaties. De Tabernaswoestijn wordt omringd door bergketens met in het noorden de Sierra de los Filabres en in het zuiden de Sierra de Alhamilla. De regen valt in deze omliggende bergen waardoor het klimaat in de Tabernaswoestijn extreem droog is. Het regent gemiddeld maar 4 dagen per jaar, terwijl de zon meer dan 3000 uren per jaar schijnt. Een van meest droge plekken op het Europese continent dus, zo niet de droogste. De Tabernaswoestijn staat bij mij zeker in de top 5 bezienswaardigheden in Andalusië.

Het bijzondere woestijnlandschap van Tabernas

De Tabernaswoestijn doet meteen bij de eerste aanblik denken aan het Amerikaanse Wilde Westen. Ook wanneer je nooit in het westen van de VS geweest bent zul je het meteen herkennen. Het toont gelijkenissen met het landschap uit de Marlboro reclames van vroeger, met vergezichten uit films die in een woestijn zijn opgenomen en natuurlijk lijkt op de setting in western films. Niet zo gek dus dat filmmakers en producenten graag naar de Tabernaswoestijn komen voor opnames. Verspreid door de Tabernaswoestijn vind je verschillende (voormalige) filmsets en filmlocaties. Sommige worden nog steeds gebruikt, andere zijn verlaten en vervallen.

Wat kun je allemaal doen in de Tabernaswoestijn?

Mede door het bovengenoemde hebben veel van de bezienswaardigheden in de Tabernaswoestijn een link met de filmindustrie. Hieronder benoem ik 6 activiteiten waarvan ik vind dat ze niet zouden mogen ontbreken op je lijstje met doen in de Tabernaswoestijn.

Bezoek één van de themaparken

Filmsets in overvloed dus, in de Tabernaswoestijn. Verschillende sets zijn vervallen of afgesloten voor publiek. En er zijn natuurlijk ook plekken waar alle “props” die nodig waren om te filmen weer zijn verwijderd. Er zijn drie western “mock-up sites” in Tabernas die zijn omgebouwd tot themapark: Texas Hollywood / Fort Bravo, Western Leone en Oasys Mini Hollywood. Alles in deze parken is in de stijl van het Wilde Westen. Er worden shows gegeven door cowboys, zowel binnen in de saloon als buiten met paarden. Zeker een aanrader om één van deze themaparken in de woestijn van Tabernas te bezoeken. Mocht je ook op zoek zijn naar een overnachting in de Tabernaswoestijn, dan kan ik je een cottage in themapark Texas Hollywood / Fort Bravo aanraden. Basic, maar netjes, schoon en inclusief handdoeken en opgemaakte bedden. Middenin de woestijn, met om je heen alleen maar het Wilde Westen gevoel. Meer over deze themaparken lees je in het artikel dat ik schreef over bekende filmlocaties in de Tabernaswoestijn.

Show in Tabernas themapark met cowboys - Fort Bravo / Texas Hollywood - 6x wat te doen in de Tabernaswoestijn - Reislegende.nl

Maak een wandeling in de woestijn van Tabernas

Op het lijstje met wat je allemaal kunt doen in de Tabernaswoestijn is natuurlijk ook een plekje gereserveerd voor wandelen. Maar wandelen in de Tabernaswoestijn kan nogal een uitdaging zijn. Er zijn niet veel uitgezette wandelroutes en in het wilde weg zo maar gaan wandelen wordt ten zeerste afgeraden. Er verdwalen elk jaar best wat mensen en dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig zijn er een paar plekken waar wandelroutes redelijk goed staan aangegeven. Vanaf Oasys Mini Hollywood kun je bijvoorbeeld een wandeling naar de oase van Lawrence of Arabia maken. Ik maakte deze wandeling in de winter en ik kan je zeggen; het is een aanrader. Hier begeef je je middenin de ruige woestenij van Tabernas. Daarnaast bezoek je ook nog eens een voormalige filmset tijdens deze wandeling. Twee vliegen in één klap!

Wandelen in Tabernas woestijn naar Lawrence of Arabia oase vanaf Oasys Mini Hollywood - Reislegende.nl

Bekijk de zonsopkomst vanaf Castillo de Tabernas

Het kasteel van Tabernas is dé perfecte plek voor het bekijken van de zonsopgang. Tabernas Castle ligt op een 200 meter hoge berg en is via een goed pad (te voet) bereikbaar. Halverwege het pad kom je bij een informatiebord waarop een beknopt overzicht te zien is van films die in deze omgeving zijn opgenomen. Tabernas Castle werd gebouwd in de 11e eeuw tijdens de overheersing van de Moren. Ooit besloeg het de hele bergtop, maar er zijn maar enkele delen bewaard gebleven. Een klein deel is gerestaureerd. De meningen over deze restauratie zijn verdeeld, velen vragen zich af of het kasteel er vroeger wel echt zo uit heeft gezien. In 1993 werd Castillo de Tabernas opgenomen op de culturele monumenten lijst van Bien de Interés. Vanaf deze plek heb je een te gek uitzicht over Desierto de Tabernas én ben je getuige van een nieuwe, zonnige dag.

Bezoek bekende filmlocaties met een gids

Gebouwde (western) filmsets zijn natuurlijk makkelijk te vinden in de woestijn van Tabernas, maar dat geldt niet voor vele andere filmlocaties. Een gids weet precies waar bijzondere filmlocaties te vinden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zonder zelf te zoeken een kijkje nemen in La Rambla del Búho, een plek waar scenes zijn opgenomen uit seizoen 6 van Game of Thrones. Ook voor Indiana Jones en The Crown werd hier gefilmd.

Het bijzondere landschap van Tabernas - 6x wat te doen in de Tabernaswoestijn - Reislegende.nl

Eet lekkere tapas in Tabernas

In het laagseizoen hebben wij best moeite met een leuke plek vinden om lekkere tapas te eten in Tabernas. Maar per toeval komen we op een geweldig plekje terecht. Bij La Dalia in Tabernas eet je de lekkerste tapas, op moderne manier opgemaakt. Geen tapas op authentieke wijze hier, maar mini broodjes met daarop de lekkerste stukjes vlees, leuke spiesjes en bakjes gevuld met heerlijke lekkernijen. De rekening controleren we na onze lunch wel 3x; hoe kan dit zo goedkoop zijn? We betalen voor 2 drankjes en 6 tapasgerechtjes nog geen 15 euro. Daarna besluiten we ook voor diner en voor ontbijt nog een keertje terug te gaan naar dit plekje. Vergeet niet af te sluiten met de overheerlijke worteltaart!

Lekker tapas eten in Tabernas - 6x wat te doen in de Tabernaswoestijn - Reislegende.nl

Verken de Tabernaswoestijn te paard

Gek op paardrijden? Of lijkt het je gewoon leuk om eens te doen? Ga dan te paard de Tabernaswoestijn verkennen! Tochten te paard worden aangeboden vanuit de themaparken Texas Hollywood / Fort Bravo, Western Leone en Oasys Mini Hollywood. Elk themapark biedt andere mogelijkheden. Zo kun je er bij Texas Hollywood voor kiezen om op eigen gelegenheid te paard door het western stadje heen te rijden. Liever een langere rit? Dan kun je er ook voor kiezen om onder begeleiding de woestijn van Tabernas in te trekken.

Paardrijden in Tabernas - 6x wat te doen in de Tabernaswoestijn - Reislegende.nl

Met een huurauto Andalusië verkennen

De beste manier om Andalusië te ontdekken is met een huurauto. De afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn niet zo groot, je kunt dus gemakkelijk een dagje hier en een dagje daar doorbrengen. Volg bijvoorbeeld deze 5-daagse route door Andalusië of deze 14-daagse rondreis door Andalusië als je langer van huis wilt zijn. Je komt op de mooiste plekken in Andalusië. Denk aan Ronda, Cadiz, Guadix, Granada, Sevilla en ook de Caminito del Rey en wandelen in El Torcal de Antequera komen voorbij. Overnacht in het kleine Carratraca of in deze prachtige B&B in Montecorto, vlakbij Zahara de la Sierra. Er is zó veel te zien in Andalusië! Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule. Je bent meteen voor alles verzekerd en je hoeft ter plaatse geen extra verzekeringen af te sluiten. Zelfs wanneer je door eigen schuld schade rijdt krijg je gewoon je eigen risico terug betaald door Sunny Cars. Je hoeft je dus nergens zorgen over te maken wanneer je op deze manier met een huurauto Andalusië ontdekt!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button