Caminito del Rey wandelpad: must do in Málaga, Andalusië

En daar gaan wij weer, gekkies, op het heetst van de dag een wandeling maken! De thermometer tikt deze dag de 43 graden aan en het is windstil. Maar dat maakt ons niet zo veel uit, want naar deze dag hebben we al maanden uitgekeken. We gaan vandaag eindelijk het beroemde Caminito del Rey wandelpad lopen, het koningspad dat bijna 120 jaar geleden op 100 meter hoogte in de El Chorro kloof is aangelegd. We hebben er zin in!

Caminito del Rey als stop op een roadtrip door Andalusië

We lopen het wandelpad van Caminito del Rey tijdens een 5-daagse roadtrip door Andalusië. Naast deze wandeling maken we ook een wandeling in El Torcal de Antequera, bekijken we Sevilla op de step en fietsen we door Cádiz. We bekijken alle hoogtepunten van Ronda tijdens een stadswandeling en slapen in een te gekke B&B in Montecorto. Andalusië ontdekken in 5 dagen kan heel goed; de afstanden zijn niet groot en als je een beetje vroeg uit de veren komt kun je het maximale uit je dag halen. Is 5 dagen niet lang genoeg voor je? Kijk dan eens naar deze 14-daagse rondreis door Andalusië, waarbij je naast bovenstaande plaatsen ook Nerja, Frigiliana, de Tabernaswoestijn, de Sierra Nevada, Granada en Guadix bezoekt. Bovendien doorkruis je op deze laatstgenoemde route ook de Sierra Nevada over de mooie bergpas A337.

Een duik in de geschiedenis van Caminito del Rey

Toen ik ooit voor het eerst hoorde over het koningspad zag ik het meteen voor me. Een Spaanse koning die, aan het begin van de vorige eeuw, op een ezeltje over het pad door de kloof werd geleid. Of beter nog, misschien werd hij wel gedragen door zijn bedienden. Niets van dit alles blijkt ooit te zijn voorgevallen. Het pad kreeg zijn bekende naam in 1921, toen de Spaanse koning Alfons XIII over het pad liep op weg naar de opening van een nieuwe dam. Twintig jaar daarvoor, in 1901, werd gestart met de bouw van het pad. Niet voor de koning, maar voor het overbrengen van benodigde materialen om de hydraulische centrales bij de Gaitanejo watervallen en de Choro watervallen werkend te houden. Foto’s uit die tijd geven je meteen de rillingen; dat ze het aandurfden om er over heen te lopen!!!

Lees ook: 15 Sevilla tips voor een onvergetelijke stedentrip

Balconcillos de los Gaitanes Caminito del Rey begin 20e eeuw Andalusië Reislegende

Sluiting Caminito del Rey

Jarenlang is het oude Caminito del Rey wandelpad een uitdaging geweest voor echte thrillseekers. Dat het pad op diverse plekken uit niet meer dan een metalen balk bestond maakte voor veel durfals niet uit. In 1992 werd het pad geheel afgesloten. Boetes van 6000 euro werden uitgedeeld als je je toch op het pad waagde én het eerste gedeelte van het pad werd afgebroken waardoor de rest moeilijk te bereiken was. Het hield mensen niet tegen. Vier mensen kwamen om in 1999, 2000 en 2010, waarna er plannen kwamen voor een nieuw pad. In 2014 werd gestart met de bouw van het nieuwe pad en in 2015 ging Caminito del Rey weer open voor publiek.

Spectaculaire wandeling Caminito del Rey Andalusië - Reislegende.nl

Online Caminito del Rey tickets kopen

Toegangskaarten voor het Caminito del Rey wandelpad kunnen het beste vooraf online worden gekocht, je weet dan zeker dat je de wandeling kunt maken. Ter plaatse verkopen ze ook nog een aantal tickets maar naar verluid zijn dat er niet veel en is de kans groot dat je mis grijpt. En dat wil je niet, deze wandeling missen als je in de buurt bent… toch? Wij kopen onze tickets voor Caminito del Rey online en al zo’n 2 maanden vooraf. Aangezien we op een specifieke dag (eind juni) de wandeling willen maken (ivm de verdere planning van onze roadtrip door Andalusië) hebben we niet heel veel keuze. De toegangsbewijzen zijn niet geldig voor de hele dag maar je koopt een tijdslot. Voor de ochtend waren alle tickets helaas al weg dus we kiezen uiteindelijk voor 12.00u. Lekker op het heetst van de dag. Echt iets voor ons!

We betalen € 11,55* per persoon. Dit bedrag is inclusief een busrit vanaf het einde van de wandeling terug naar het startpunt. Wil je de busrit niet dan betaal je € 10,00. Als je een gids wilt bijboeken (je loopt dan in een groepje) dan ben ongeveer €7,00 meer kwijt, indien je rechtstreeks boekt op de website van Caminito del Rey. Via Get Your Guide zijn er diverse goede package deals te boeken. *Prijspeil 2019

Water reservoir Caminito del Rey Andalusië - Reislegende.nl

Slapen in de buurt van Caminito del Rey

We willen niet stressen op de dag van de wandeling. Stel je voor dat het verkeer tegen zit en we ons tijdslot niet halen… dat gaat ons niet gebeuren! We slapen in de buurt van Caminito del Rey (Ardales) in het plaatsje Carratraca. Ideaal, want het stadje ligt op een afstand van nog geen half uur rijden met de auto. We zorgen dat we op tijd gaan rijden, aangezien we geen idee hebben hoe het zit met parkeren bij Caminito del Rey zo midden op de dag.

Waar parkeren bij Caminito del Rey?

We willen de auto het liefst parkeren in de buurt van Restaurante El Kiosko. Rechts van het restaurant is namelijk het tunneltje waar de “lange” wandeling van 2,7 kilometer naar het begin van de kloof begint. Er is ook een korter wandelpad van 1,5 kilometer naar het begin van de kloof, hiervoor moet je door een andere tunnel lopen. Deze tunnel (tunnel largo) ligt nog voor Restaurante El Kiosko langs de weg.

Caminito del Rey overzicht en plattegrond Andalusië - Reislegende.nl

Wij ervaren het als meest handige om eerst helemaal naar Restaurant El Kiosko te rijden. Parkeer daar de auto en is er geen plek, rijd dan dezelfde weg terug tot je een plekje langs de kant van de weg vindt. Parkeren langs de weg is gratis. Als alles vol is kun je altijd nog doorrijden naar de plekken waar je betaald kunt parkeren. Kies je bij voorbaat al voor de 1,5 kilometer wandeling naar het begin van Caminito del Rey, dan kun je parkeren zodra je Restaurante El Mirador Ardales tegenkomt of net daarna. De tunnel naar de 1,5 kilometer wandeling ligt precies tussen de twee restaurants in, dus is vanaf beide restaurants ook goed te bereiken.

Wandeling naar het begin van de kloof

Wij parkeren de auto langs de kant van de weg, een stukje voor Restaurant El Kiosko. Het 2,7 kilometer lange pad naar het begin van de kloof ligt in een bosrijke omgeving en loopt voor een groot deel langs het water. Mooie doorkijkjes dus en zo nu en dan voelt het door het blauwe water en de palmbomen alsof je je in de tropen begeeft. Het is een goed begaanbaar pad zonder obstakels, wat hier in daar wat in hoogte verschilt.

Wandeling Caminito del Rey Andalusië - Reislegende.nl

Het begin van het wandelpad

Eenmaal aangekomen bij de ingang van de kloof is het wachten op onze beurt. Handig is om te zorgen dat je iets vroeger dan jouw tijdslot aankomt. Het kan zo maar zijn dat je met de groep voor jou mee kunt en dat is (vooral als het erg heet is) mooi meegenomen. Nadat onze toegangsbewijzen zijn gescand krijgen we een haarnetje en een helm. Er worden wat instructies gegeven en off we go! Eerst lopen we langs de dam en al snel verschijnt het eerste gedeelte van de kloof in beeld.

Caminito del Rey begin van de wandeling in de kloof Andalusië - Reislegende.nl

Het Caminito del Rey wandelpad

Het wandelpad in de kloof is gemaakt van houten planken tegen de rotswand aan. De ruimte tussen de planken vind ik op veel plekken behoorlijk groot. Gevaarlijk dus wanneer je bijvoorbeeld je smartphone laat vallen, het glipt zo tussen de planken door en dan ben je het kwijt! Oppassen ook dus met sleutels en andere kleine dingen. Het hekwerk van gevlochten rvs is vrij hoog, een fijn idee wanneer je met kinderen (mag vanaf 8 jaar) de wandeling maakt.

Langs grote delen van de wandeling is er een kabel aan de rotswand aanwezig waar je je aan vast kunt houden mocht je bijvoorbeeld last hebben van hoogtevrees. Het pad is behoorlijk breed dus mensen kunnen elkaar gemakkelijk passeren. Bij de aanleg van het wandelpad is rekening gehouden met een mensenstroom vanaf zowel de noordzijde (Ardales) als de zuidzijde (El Chorro). Na een jaar werd toegang vanaf beide kanten echter afgeschaft omdat het té chaotisch was. Nu kun je alleen vanaf de noordzijde de wandeling beginnen.

Caminito del Rey wandelpad Andalusië - Reislegende.nl

Eerste gedeelte van het Caminito del Rey wandelpad

Het eerste gedeelte is meteen imposant. Aan de overkant van de smalle kloof zie je een deel van het oude pad liggen. Ik denk dat hier vroeger een brug geweest is want aan onze kant van de kloof loopt het oude pad door, onder het nieuwe pad. Het galmt behoorlijk in de kloof en er vliegen veel vogels op en af. Voor deze dieren moet dit een ideale plek zijn! We zijn zo druk met foto’s maken dat we al snel niet meer mee lopen met de groep. Soms staan we zelfs zó lang ergens te genieten dat een volgende groep ons alweer passeert. We laten ons niet gek maken, we houden lekker ons eigen tempo aan. Hier wil je toch optimaal van genieten?

Eerste kloof Caminito del Rey Andalusië - Reislegende.nl
Caminito del Rey wandelpad eerste kloof Andalusië - Reislegende.nl
Wandelpad eerste kloof Caminito del Rey Andalusië - Reislegende.nl
Eerste kloof Caminito del Rey grot Andalusië - Reislegende.nl
Wandelpad eerste gedeelte Caminito del Rey Andalusië - Reislegende.nl

Valle del Hoyo, tussen de 2 kloven in

Het eerste gedeelte van het wandelpad ligt dus in een smalle kloof. Daarna volgt een open vlakte (Valle del Hoyo) met wat laag struikgewas en bomen. Dit is dé plek waar je even iets kunt eten en drinken. Dit moet je echter zelf meegenomen hebben want er is niets te koop. Ook zijn er geen toiletten aanwezig. Wel staan er een aantal bankjes waarop je even je rustmomentje kunt pakken. Vooral lekker als het erg warm is! Wij hebben 1,5 liter water mee per persoon, wat echt nodig is met dit hete weer. Trek in eten hebben we eigenlijk niet, maar je kunt het maar beter bij je hebben.

Wandelpad Caminito del Rey naar Valle del Hoyo Andalusië - Reislegende.nl
Valle del Hoyo wandelpad Caminito del Rey Andalusië - Reislegende.nl
Valle del Hoyo Caminito del Rey Andalusië Andalusië - Reislegende.nl

Meest spectaculaire gedeelte van Caminito del Rey

Na de open vlakte begint het echte werk: enorme steile rotswanden die aan beide kanten zó recht zijn dat je goed kunt zien dat ze miljoenen jaren geleden van elkaar afgescheurd zijn. Bizar, zo mooi! Aan het begin van het pad is een vrijhangend gedeelte met glazen bodem voor de mensen die durven. Eén van de mooiste en meest indrukwekkende stukken van het wandelpad vind ik waar het pad een bocht maakt in een smalle arm van de kloof, waardoor het oude pad heel goed zichtbaar is. Ook een oude “brug” is hier nog te zien. Geen haar op mijn hoofd die er aan zou denken om daar overheen te lopen! Dit gedeelte is ook zo gaaf omdat je goed zicht hebt op een volgend gedeelte van de route, met het oude en het nieuwe pad boven elkaar.

Caminito del Rey wandelpad Valle del Hoyo panorama Andalusië - Reislegende.nl
Caminito del Rey wandelpad tweede gedeelte van het wandelpad Andalusië - Reislegende.nl
Oude en nieuwe wandelpad Caminito del Rey Andalusië - Reislegende.nl
Oude brug in kloof, Caminito del Rey wandelpad Andalusië - Reislegende.nl
Caminito del Rey spectaculaire wandeling in Andalusië - Reislegende.nl

De hangbrug in de El Chorro kloof

De hangbrug aan het einde van de wandeling door de El Chorro kloof is best uitdagend. Ten eerste kijk je door het rooster diep de afgrond in en ten tweede beweegt de brug, ook al bij weinig wind. En natuurlijk door de mensen die er overheen lopen. Moet je tegen kunnen! Ik zou zeggen: verstand op nul en gewoon doorlopen. Wellicht met knikkende knieën :-) Deze hangbrug is vaak de reden voor het sluiten van het pad, bij te veel wind. Zelfs als het rondom de kloof lijkt alsof het windstil is voel je in de kloof wind. Na de hangbrug volgt nog een stuk pad met trappen omhoog, langs een eveneens loodrechte wand. Het gebeurt trouwens regelmatig dat de kloof gesloten is. Niet alleen bij veel wind maar bijvoorbeeld ook bij steenval, regen of natuurlijk werkzaamheden aan het pad.

Lees ook: Verblijf in deze toffe B&B in de buurt van Ronda

Caminito del Rey hangbrug Andalusië - Reislegende.nl
Hangbrug Caminito del Rey wandelpad Andalusië - Reislegende.nl
Laatste gedeelte Caminito del Rey wandelpad Andalusië - Reislegende.nl
Caminito del Rey oude en nieuwe wandelpad boven elkaar Andalusië - Reislegende.nl
Caminito del Rey einde van het wandelpad Andalusië - Reislegende.nl

De weg naar de shuttle bus

Jeetje wat is het heet vandaag! We lopen nu ongeveer 2 uur in totaal en we moeten nog 2 kilometer naar de plek waar de shuttle bus staat. Met deze temperaturen is het bijna niet te doen hier. Een weg van asfalt, vol in de zon zonder beschutting. De enkele boom die we tegenkomen zouden we wel willen knuffelen, zo blij zijn we met een beetje schaduw. Het duurt een hele tijd voor we het punt tegenkomen waar de helmen kunnen worden ingeleverd. Dan volgt er nog een plek met een kiosk, maar ook hier moet je nog een stukje doorlopen naar de opstapplek voor de bus.

Caminito del Rey wandelpad zuid ingang Andalusië - Reislegende.nl

Hoe lang is het Caminito del Rey wandelpad?

Als we uiteindelijk bij de bus aankomen hebben we een totale wandeling van 7,7 kilometer. Het stuk naar het begin van de kloof is 2,7 kilometer, de wandeling door de kloof zelf 3 kilometer en het stuk na de kloof is 2 kilometer. Als we eenmaal in de bus met airco zitten zijn we de hitte snel weer vergeten en zijn we weer een ervaring rijker. We zijn blij dat we de wandeling hebben gelopen, ook met temperaturen van 43 graden. Uiteindelijk is het in de kloof prima te doen met een windje, het zijn de stukken ervoor, in het midden en erna waar het het heetst is. Tijd voor een Cola light!

Tips voor het huren van een auto in Andalusië

De beste manier om Andalusië te ontdekken is wat ons betreft met een huurauto. Een auto in Malaga huur je het best bij Sunny Cars. Bij Sunny Cars huur je een all-in auto. Dat wil zeggen dat je misschien iets meer betaalt dan bij een andere verhuurder, maar je bent wel voor alles verzekerd. Rij je bijvoorbeeld schade, dan wordt je eigen risico gewoon teruggestort. Met een lekker gevoel de weg op dus!

Andalusië ontdekken op de fiets

Stap je liever op de fiets dan in de auto? Dan is een fietstour met Nederlandse gids in Andalusië hartstikke leuk om ergens in te plannen. In diverse steden in Andalusië kun je zo’n tour boeken. Ik maakte zo’n fietstour met Nederlandse gids in Malaga en in Cadiz en Sevilla ontdekte ik op een step. Stuk voor stuk aanraders!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button