Rondreis Andalusië 14 dagen, route en tips

Andalusië is een heerlijke regio in Spanje. Misschien wel de meest populaire! In Andalusië is veel te doen en te zien. Natuurliefhebbers kunnen er hun lol op, want het is er wonderschoon. Voor wandelaars zijn er veel mooie wandelroutes te vinden en liefhebbers van historie kunnen geschiedenis snuiven in de vele oude steden.

Andalusië rondreis in de winter

Andalusië leent zich in elke periode van het jaar heel goed voor een roadtrip. In de winter mogen de nachten dan koud zijn (zeker in het binnenland) maar met een zonnetje overdag heb je al snel comfortabele temperaturen. De bladverliezende bomen zijn wel kaal, maar de amandelbomen daarentegen staan een aantal weken mooi in bloei. Een groot bijkomend voordeel van Andalusië in de winter is de rust. Geen rijen bij bezienswaardigheden, voor veel terrassen is het niet nodig om te reserveren en op mooie wandelroutes kom je maar weinig mensen tegen.

Winter rondreis Andalusië 14 dagen, route en tips - Reislegende.nl
Bloeiende amandelbomen in januari

Andalusië rondreis in voorjaar, zomer of najaar

Het voorjaar is prachtig; bloeiende bloemen, de bomen worden weer groen en de zon krijgt steeds meer kracht. De zomer is voor de echte diehards, mensen die wel wat hitte kunnen verdragen. En wat drukte, want Andalusië is ook middenin de zomer populair. Je hebt in de zomer natuurlijk lange dagen en vooral de zwoele avonden zijn fijn. In het najaar wordt het weer wat rustiger als het over grote mensenmassa’s gaat. Ook ben je in het najaar getuige van mooi verkleurende bomen en een zon die overdag nog steeds voor fijne warmte zorgt. Welk seizoen zou jij kiezen voor een 14-daagse rondreis in Andalusië?

Route voor 14 dagen Andalusië rondreis

Er zijn vele manieren om Andalusië te ontdekken. Zelf vind ik met een huurauto door Andalusië rijden om de regio te verkennen het fijnst. Ik ben er nu een paar keer geweest en maakte alle keren een rondje van een dag of 5. Benieuwd naar deze korte roadtrips door Andalusië? Check dan dit artikel over Andalusië ontdekken in 5 dagen of kijk in de categorie Andalusië welke artikelen we online hebben staan.

Dag 1 Nerja en Frigiliana

Transavia vliegt ’s morgens vroeg naar Malaga. En dat is top, dan haal je meteen alles uit zo’n eerste dag. Je pikt je bagage op, haalt de huurauto (aanrader ivm all-in formule: Sunny Cars) en voor je het weet rij je op de A7 richting Nerja en Frigiliana. Heb je de tijd en wil je het rustiger aan doen? Dan kun je ook de N-340 nemen langs de kust, die is prachtig. Zeker wanneer je hem deze kant op pakt, waardoor je aan de kant van de zee rijdt.

Nerja

Nerja is een stadje waar veel toeristen op af komen. Vanaf het beroemde Balcón de Europa heb je prachtig uitzicht over zee. Naast deze bekende plek liggen de mooie stranden Playa el Salón en Playa Calahonda. Vooral de laatstgenoemde is idyllisch. Doordat het ligt ingeklemd tussen rotsen én omdat er een mooie grotwoning tegen de rotswand aan gebouwd is. Op Plaza De España kun je neerstrijken op één van de vele zonnige terrassen. Na even lekker door de leuke straatjes heen gewandeld te hebben uiteraard! Andere gezellige restaurants, bars en terrassen vind je onder andere op Plaza de los Cangrejos.

Een paar kilometer verderop liggen de in 1959 ontdekte Cuevas de Nerja. Deze grotten behoren tot de top 5 met belangrijkste bezienswaardigheden in Spanje en zijn in de zomermaanden te bezoeken. Vooral de concerten die er gegeven worden zijn erg populair.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in (de buurt van) Nerja

Frigiliana

Heb je de tijd dan zou ik zeker ook Frigiliana bezoeken. Heb je minder tijd, dan geef ik zelf de voorkeur aan Frigiliana boven Nerja. Volgens de Spanjaarden zelf is Frigiliana één van de mooiste dorpen in Spanje, zo niet het mooiste. De geschiedenis gaat in dit dorp terug naar 1700 voor Christus, naar de tijd dat de Christenen de Moren uit Spanje verdreven. Het oude centrum van Frigiliana is prachtig behouden gebleven. Smalle straatjes met veel trappen en mooi witgekalkte huisjes. Frigiliana is nationaal erfgoed en sinds 2014 draagt het de titel Conjunto Histórico Artístico.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in (de buurt van) Frigiliana

Frigiliana, mooiste dorp van Andalusië - Reislegende.nl
Het mooie Frigiliana

Dag 2 Tabernaswoestijn

De Tabernaswoestijn is een bijzondere bezienswaardigheid in Andalusië. Veel mensen hebben geen idee van deze plek in de provincie Almería. De 280 km² grote woestijn ligt ingeklemd tussen de gebergtes Sierra de los Filabres in het noorden en de Sierra de Alhamilla in het zuiden. Doordat neerslag in deze omringende bergen valt is het gedeelte er tussenin kurkdroog. In het verleden zijn er veel western films opgenomen in de Tabernaswoestijn, door de gelijkenis met het Wilde Westen in de Verenigde Staten. Een aantal filmsets in de Tabernaswoestijn kun je bezoeken. Bij Fort Bravo Texax Hollywood kun je zelfs blijven overnachten. Super leuk, kan ik uit eigen ervaring vertellen! Pak een show met cowboys en paarden mee, drink een drankje in de saloon en waan je in het Wilde Westen. Je kunt ook een wandeling naar de oase van Lawrence of Arabia maken, waar ooit scenes van de gelijknamige film werden opgenomen. Wat mij betreft is de Tabernaswoestijn één van de hoogtepunten van Andalusië.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in de Tabernaswoestijn

Met deze tips krijg je landschapsfotografie snel onder de knie - Reislegende.nl
Tabernaswoestijn, het Wilde Westen van Spanje

Dag 3 Tabernaswoestijn en Guadix

Een aanrader op dag 3 is om in de ochtend naar de zonsopkomst te kijken bij Castillo de Tabernas. Het kasteel ligt op een 200 meter hoge heuvel, waar je te voet kunt komen via een goed aangelegd pad. Het kasteel dateert uit de tijd van de Moren maar is in de eeuwen daarna diverse keren afgebroken en weer opnieuw opgebouwd. Dat het strategisch een goede plek is, is wel duidelijk wanneer je bovenop de heuvel staat. Je hebt hier een prachtig 360 graden view!

In de middag is het tijd om naar de grotwoningen van Guadix te rijden. Guadix herbergt ruim 2000 grotwoningen, waarvan er nog vele worden bewoond. Al in de 8e eeuw woonden er in deze regio kleine groepen mensen in grotten, maar dit aantal steeg toen de katholieken in de 15e eeuw de Morgen verdreven uit de grote steden. Er zijn in Guadix een aantal plekken vanwaar je mooi zicht hebt op de grotwoningen, zoals bijvoorbeeld Mirador de las Cuevas de Guadix. Je kunt overnachten in (de buurt van) Guadix of alvast doorrijden naar Granada.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in (de buurt van) Guadix

Barrio de las Cuevas Guadix - Reislegende.nl
Grotwoningen in Guadix

Puerto de la Ragua A337

Je zou ervoor kunnen kiezen om via de A337 naar Guadix te rijden, een prachtige bergpas dwars door de Sierra Nevada. Ik reed deze bergpas precies de andere kant op. Je komt langs kleine dorpjes en op punten waar je mooie uitzichten hebt. Het neemt wat meer tijd in beslag maar dat is het zeker waard.

Laroles Sierra Nevada - Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada - Reislegende.nl
Lalores in de Sierra Nevada, langs de A337

Dag 4 Guadix en Granada

Tijd om af te reizen naar Granada, beroemd om het Alhambra. Neem ruim de tijd om dit uitgebreide, indrukwekkende complex te bezichtigen. Het Alhambra werd ooit gebouwd door de Moren en in de eeuwen daarna is het geheel meermaals uitgebreid, aangepast en gerenoveerd. Mooi zicht op het Alhambra én een mooie zonsondergang heb je vanaf Mirador de San Nicolas in de Arabische wijk El Albaicín, de oudste en misschien wel leukste wijk van Granada. Lees hier alles over een bezoek aan het Alhambra.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in (de buurt van) Granada

Rondreis Andalusië 14 dagen, route en tips, Alhambra Granada, Mirador de San Nicolas - Reislegende.nl
Zicht op Alhambra vanaf Mirador de San Nicolas

Dag 5 Granada

In Granada is meer te zien dan alleen het Alhambra. Pak dag 5 van je rondreis door Andalusië om het klooster Monasterio de San Jerónimo te bezoeken. Neem zeker ook een kijkje bij de kathedraal van Granada, gebouwd in de 16e eeuw en de Capilla Real, waar vanaf het begin van de 16e eeuw katholieke vorsten werden begraven. Overigens zijn er niet alleen in Guadix grotwoningen te vinden, ook in Granada heb je die. In de zigeunerwijk Sacromonte vind je uit rotsen gehakte woningen, bars en winkeltjes. Ook is het grottenmuseum hier gevestigd.

Palacio de los Leones

Dag 6 El Torcal de Antequera

Tijd voor een leuke wandeling! Wandelen kun je in Andalusië op veel plekken, maar een heel mooie plek voor een wandeling is El Torcal de Antequera. El Torcal, zoals het in de volksmond wordt genoemd, is een 1171 hectare groot natuurreservaat vol met kalksteenformaties. Je kunt er 3 verschillende wandelingen maken: van 1,5 kilometer, 3 kilometer of van 3,6 kilometer. Met een beetje geluk kom je ook nog wildlife tegen. In El Torcal leven slangen, steenbokken, wezels, hagedissen en dassen. Ook zijn er veel verschillende vogels die zich in dit gebied ophouden. Na de wandeling kun je een drankje drinken bij het bezoekerscentrum.

Wandelen in El Torcal de Antequera - Reislegende.nl
Wandelen in El Torcal de Antequera

Antequera

Drink je liever een drankje in het historische centrum van het nabijgelegen Antequera? Dat kan ook! Kun je meteen lekker lunchen op één van de leuke terrasjes. Bezoek de kitscherig aandoende Iglesia del Carmen en/of de iets meer sobere Colegiata de Santa Maria la Mayor. Meer weten over de geschiedenis van Antequera? Dat kan in Museo Municipal. Eveneens is het een aanrader om Alcazaba de Antequera te gaan bekijken. De Moren bouwde dit fort op de fundering van Romeinse gebouwen. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het lager gelegen Antequera.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in (de buurt van) Antequera

Dag 7 Sevilla

En dan? Op naar het mooie Sevilla! Neem de tijd om Sevilla te ontdekken. Struin lekker rond door de smalle straatjes, verken Sevilla met een gids of boek een fietstour. Er is zó veel moois te zien in deze stad! Er zijn ontzettend veel restaurantjes waar je heerlijke tapas kunt eten.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in (de buurt van) Sevilla

Kathedraal van Sevilla - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl
Catedral de Santa María de la Sede

Dag 8 Sevilla

Blijf ook op dag 8 in Sevilla. Rij rond op een elektrische step, bijvoorbeeld richting Plaza de España. Plaza de España werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1929, evenals meerdere andere gebouwen. Ook het dichtbij gelegen Plaza de América is een bezoekje waard, evenals La Casa de la Ciencia, het van oorsprong Peruaanse paviljoen waar vandaag de dag het wetenschapsmuseum in gevestigd is. Kijk naar Flamenco danseressen op verschillende pleintjes en geniet van vers gemaakt schepijs in de buurt van La Giralda, de beroemde klokkentoren. In Sevilla zou je zeker 1,5 dag lekker moeten rondstruinen!

Dag 9 Cadiz

Vanuit Sevilla gaat deze 14-daagse rondreis door Andalusië verder naar authentiek Andalusië in Cadiz. Cadiz is een leuke stad om op de fiets te ontdekken. Liefst samen met een gids, die je ook nog eens van alles vertelt over deze bijzondere stad. Bekijk het historische oude centrum en fiets over de lange, mooie boulevard. Cadiz werd maar liefst 3000 jaar geleden al gesticht, er is dus veel te zien uit verschillende tijdperken.

Overnacht in Cadiz, in de buurt van de stad óf rij meteen door naar Ronda en overnacht daar. Beide steden kun je in een dag goed bekijken, het is dus maar net in welke stad je liever iets langer verblijft. Je kunt ook overnachten in deze superleuke B&B in Montecorto, El Molino del Abuelo, zoals ik zelf deed.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in (de buurt van) Cadiz

Iglesia de Santiago Apóstol Plaza de la Cathedral - Cadiz bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Plaza de la Catedral, Cadiz

Dag 10 Ronda

Vanuit Cadiz rijden we naar het beroemde Ronda. Ronda leent zich uitermate goed voor een wandeling. Maak bijvoorbeeld deze wandeling langs 22 Ronda bezienswaardigheden, die ik zelf liep. Het centrum is compact en er is onzettend veel te zien. De kloof is uiteraard de meest bekende bezienswaardigheid, met de 98 meter hoge brug Puente Nuevo. Maar ook Plaza de Toros de Ronda is een belangrijke plek in Ronda.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in (de buurt van) Ronda

Palacio del Marqués de Salvatierra - Wandelroute langs 22 Ronda bezienswaardigheden - Reislegende.nl
Puerta de Felipe, Ronda

Dag 11 Caminito del Rey

Het is weer tijd voor een leuke activiteit en wel voor het Caminito del Rey wandelpad! Een wandeling die bij menig persoon op het wensenlijstje staat. Het pad werd 120 jaar geleden aangelegd langs de wanden van de El Chorro kloof, op een hoogte van 100 meter. Niet om wandelaars te dienen, maar om de hydraulische centrales bij de Gaitanejo watervallen te voorzien van materialen. Het oude pad is jarenlang afgesloten geweest, doordat het veel gevaar opleverde. Inmiddels is er boven het oude pad een nieuw, veilig pad aangelegd. Het is een gaaf wandelpad geworden op duizelingwekkende hoogte, met een hangbrug om de kloof over te steken. Een echte aanrader!

Overnachten kun je ergens in de buurt van Caminito del Rey, maar je kunt natuurlijk ook al een stukje rijden richting Malaga, de volgende bestemming op deze rondreis van 14 dagen door Andalusië. Ik zelf overnacht tijdens deze trip in het kleine dorpje Montecristo, niet ver bij Caminito del Rey af.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in de buurt van Caminito del Rey

Oude en nieuwe wandelpad Caminito del Rey Andalusië - Reislegende.nl
Het beroemde wandelpad Caminito de Rey

Dag 12 en dag 13 Malaga

De laatste twee dagen van deze route door Andalusië brengen we door in Malaga. Relaxen aan het strand, door de stad slenteren en lekkere tapas eten op leuke terrasjes. Ook maken we een fietstour met gids door Malaga met Bajabikes, een aanrader. Met een (Nederlandstalige) gids kom je zó veel meer te weten over de stad! Bezoek de bezienswaardigheden van Malaga, of zoek een lekker plekje aan het strand. Heb je de auto nog? Dan zou je eventueel nog één van de leuke witte dorpjes in de omgeving kunnen bezoeken, als je daar aan het begin van de reis nog niet aan toegekomen bent.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in (de buurt van) Malaga

Zicht op een deel van de haven van Malaga

Dag 14 Malaga en vlucht terug naar huis

Misschien heb je geluk en vlieg je laat, dan heb je nog een dag om door te brengen in Malaga. Helaas zijn veel vluchten naar Amsterdam al vroeg in de ochtend en dat betekent dat er een einde is gekomen aan deze 14 daagse rondreis door Andalusië. Heb je meer tijd, wil je langer in de Spaanse zon verblijven? Dan is het zuidelijker gelegen Costa del Sol ook zeker aan te raden. Wat deze regio te bieden heeft lees je in dit artikel, met tips over wat je kunt doen in Costa del Sol.

14-daagse rondreis door Andalusië maken met een huurauto

Bovenstaande rondreis door Andalusië maak je het makkelijkst met een huurauto. Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule. Je bent bij Sunny Cars meteen voor alles verzekerd, ter plaatse hoef je dus niet extra bij te verzekeren. Mocht je onverhoopt zelf schade rijden dan betaalt Sunny Cars ook je eigen risico terug. Zo ga je met een gerust gevoel de Spaanse wegen op!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button