Barrio de las Cuevas, wijk met grotwoningen in Guadix

In Andalusië zijn op meerdere plekken grotwoningen te vinden. Mochten ze ergens op je route liggen dan is het zeker een aanrader om er een kijkje te nemen. Ik neem tijdens één van mijn roadtrips door Andalusië een kijkje bij de grotwoningen in Guadix. Guadix ligt op 50 kilometer afstand van Granada, perfect dus om mee te pakken wanneer je een rondje om Parque Natural Sierra Nevada heen rijdt of de bergpas Puerto de la Ragua (A337) dwars door de Sierra Nevada pakt.

Lees ook: 14-daagse rondreis door Andalusië, route en tips

Geschiedenis van grotwoningen in Andalusië

Guadix beschikt over meer dan 2000 grotwoningen. Daarmee is het in Europa de plek met het grootste aantal ondergrondse woningen. Al vanaf de 8e eeuw woonden er kleine groepen mensen ondergronds in de bergachtige gebieden van Andalusië. Maar toen de katholieke vorsten aan het einde van de 15e eeuw begonnen met het verdrijven van Moren uit de grote steden (opstand van Alpujarras) steeg het aantal grotwoningen explosief. Ontheemde mensen vluchtten bergachtig gebied in en konden niet anders dan ondergronds wonen. Omdat er geen middelen waren om een huis te bouwen maar ook omdat je je in een ondergrondse woning beter kunt verschuilen. Tientallen jaren lang bleven de katholieken de Moren namelijk opjagen, wanneer ze zich niet wilden bekeren tot het christendom.

Lees ook: Wat te doen in de Tabernaswoestijn

Barrio de las Cuevas, wijk met grotwoningen in Guadix - Reislegende.nl

Barrio de las Cuevas, grottenwijk van Guadix

In Guadix is Barrio de Cuevas dé plek om naartoe te gaan als je grotwoningen wilt bekijken. In de volksmond wordt deze wijk ook wel Barrio de Santiago genoemd. In deze grottenwijk zijn ongeveer 200 grotwoningen te vinden. Ze zijn niet allemaal even goed onderhouden maar echt, er zitten plaatjes tussen! Het is heerlijk om lekker door de smalle, steile straatjes heen te slenteren en grotwoningen te vinden op de meest onvoorspelbare plekken. Vaak zie je niet eens dat er op een bepaalde plek een ondergrondse woning is, maar besef je bij het zien van een witte schoorsteen dat er toch eentje moet zijn. Gekleurde deuren, prachtig wit gekalkte muren, smalle straatjes én de zo kenmerkende witte schoorstenen; het is allemaal heel idyllisch.

Grottenwijk Barrio Guadix - Reislegende.nl

Hoe mensen nu nog steeds in grotwoningen leven

Grotwoningen zijn nog steeds erg populair om in te wonen. Door de dikke muren is de temperatuur behoorlijk constant; rond de 20 graden, zowel in de zomer als in de winter. Er zijn heel bescheiden ondergrondse woningen maar je ziet ook heel luxe grotwoningen. Een grotwoning bevat meerdere ruimtes, zonder tussendeuren. Als “deur” gebruikt men lakens of gordijnen. De laatste jaren worden er steeds meer grotwoningen verhuurd aan toeristen.

Check prijzen en beschikbaarheid van overnachten in een grotwoning in Guadix

Guadix grottenwijk bezoeken - Reislegende.nl

Mirador de las Cuevas de Guadix voor het beste uitzicht

Een goed uitkijkpunt voor het zien van grotwoningen is Mirador de las Cuevas de Guadix. Je hebt hier een 360 graden uitzicht over de wijk Barrio de Cuevas. Ik moet zeggen dat het er van bovenaf allemaal wat vervallen en rommelig uit ziet, vooral het gedeelte tussen het uitkijkpunt en Alcazaba van Guadix. Aan de andere zijde van Mirador de las Cuevas de Guadix, tegen de rotsen aan, lijken de grotwoningen recenter opgeknapt en beter onderhouden. Een ander uitkijkpunt is Mirador Cerro de la Bala.

Lees ook: Andalusië ontdekken in 5 dagen

Alcazaba de Guadix and Guadix Cathedral view - Reislegende.nl

Wat is er nog meer te doen in Guadix?

De stad mag dan bekend staan om zijn grotwoningen, er is nog meer te zien en te doen in Guadix. Zo kun je de kathedraal van Guadix Iglesia de Santa María de la Encarnación gaan bekijken, middenin het centrum. Begin van de 16e eeuw is men begonnen met de bouw van deze indrukwekkende kathedraal, op de resten van een voormalige moskee. Pas in de 18e eeuw werden de bouwwerkzaamheden afgerond. Het sfeervolle Plaza de la Constitución is het centrale plein in Guadix, hier zie je nog verschillende Romeinse en Moorse invloeden terug. Langs dit plein zijn veel restaurants, bars en cafés te vinden. Gek op musea? Dan kun je een kijkje nemen in het grotmuseum Museo Centro de Interpretación Cuevas de Guadix of in het aardewerkmuseum Cueva Museo de Alfarería La Alcazaba. Dan heb je nog het indrukwekkende Alcazaba de Guadix, gebouwd door de Moren in de 11e eeuw. Dit fort staat op de fundering van een vroegere Moorse vesting uit de 8e eeuw. Het is helaas niet opengesteld voor bezoekers, maar ook vanaf een afstand is het prachtig om te aanschouwen.

Nog meer in Andalusië ontdekken

Nog meer ontdekken in dit deel van Andalusië? Rij dan rondom de Sierra Nevada. Of pak de mooie bergpas A337, dwars door de Sierra Nevada. Maak een stop in de Tabernaswoestijn, waar in de afgelopen decennia honderden films zijn opgenomen. Je kunt hier genieten van het bizar droge landschap en filmsets bezoeken. De witte plaatsjes Nerja en Frigiliana nodigen uit voor een paar uurtjes lekker rondstruinen door smalle straatjes. Vergeet Malaga niet tijdens dit rondje, waar je kunt shoppen en kunt genieten van heerlijk eten, strand en zee. Ik maakte de fietstour door Malaga met een gids. Superleuk! In El Torcal kun je prachtig wandelen en in Granada wacht het mooie Alhambra op je. Wil je nog meer zien van Granada? Dan is een fietstour met gids door deze stad ook een aanrader.

Liever de andere kant op, een iets zuidelijker gelegen rondje maken? Of wellicht een langer rondje? Kijk dan eens naar deze 5-daagse roadtrip door Andalusië of zelfs naar deze 14-daagse Andalusië rondreis. Op deze route hebben we twee activiteiten ingepland: wandelen in El Torcal én de Caminito del Rey. Nog niet klaar met wandelen, dan ligt deze stadswandeling langs bezienswaardigheden in Ronda voor je klaar. Op deze route kom je ook langs de steden Cadiz en Sevilla, die beiden erg uitnodigend zijn om te ontdekken op de fiets of elektrische step. Enjoy Andalusië!

Ontdek Andalusië met een huurauto via Sunny Cars

Mocht je Andalusië willen ontdekken met een huurauto dan kan ik je Sunny Cars van harte aanraden. Zelf huur ik nooit ergens anders meer een auto. Sunny Cars verhuurt alle auto’s met een all-in formule. Hierdoor ben je voor echt alles verzekerd. Rij je onverhoopt toch een keertje schade? Dan komt die niet voor jouw eigen rekening. Hoe fijn voelt dat? Zo ga je met een heel gerust hart de Spaanse wegen op.

Rother wandelgids Andalusië
Bekijk laagste prijs
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:17

ANWB Ontdek – Andalusië
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:19

Capitool reisgidsen – Sevilla & Andalusië
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:23

bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:17

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button