Tabernaswoestijn wandeling naar Lawrence of Arabia oase

De Tabernaswoestijn in het zuiden van Spanje biedt 280 km² aan kurkdroge woestenij, diepe canyons en snikhete uithoeken. Het Wilde Westen maar dan in Europa! Niet meteen een plek waar je in het wilde weg gaat wandelen. Op zoek dus naar een uitgezette wandelroute in de Tabernaswoestijn. We lezen namelijk dat er jaarlijks behoorlijk wat mensen verdwalen in deze uitgestrekte, droge wildernis. Helaas zijn er weinig wandelingen in de Tabernaswoestijn te vinden. Wel is er een paaltjesroute naar Oasis de Lawrence de Arabia. En dat komt goed uit, want deze filmlocatie (een oase) van Lawrence of Arabia staat op ons lijstje om te bezoeken.

De film Lawrence of Arabia

Lawrence of Arabia is een Engelse biografische film uit 1962. Het filmscript is gebaseerd op het door Thomas Edward Lawrence geschreven boek Seven Pillars of Wisdom. Hij schreef dit boek tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin hij de opdracht kreeg om naar Arabië af te reizen om te beoordelen hoeveel kans van slagen de Arabische Opstand tegen de Turken had. Uiteindelijk stond hij zelf aan het hoofd van een guerrillaoorlog tegen de Turken en veroverden de Arabieren onder zijn leiding Damascus. Heel kort samengevat, want er valt zoveel meer te vertellen over deze persoon. De film Lawrence of Arabia won 7 Oscars en wordt nog steeds geroemd om de prachtige woestijnvergezichten. Het grootste deel van de film werd opgenomen in de Wadi Rum (Jordanië), maar er werd ook gefilmd in Marokko én in de Spaanse Tabernaswoestijn.

Oasis de Lawrence de Arabia filmset

Niet ver vanaf de A-92 op de oever van een droge rivierbedding ligt de plek die in de film dienst doet als de oase waar T.A. Lawrence verblijft. De plek staat bekend als Oasis de Tabernas maar wordt op Google Maps aangegeven als Oasis de Lawrence de Arabia. In 1962 werd deze gortdroge plek omgebouwd tot oase. Er werden veel (verschillende soorten) palmbomen geplaatst en er werden waterplaatsen gecreëerd. De meeste bomen hielden het daarna niet vol. De palmbomen die er nu nog steeds staan zijn toevallig van het soort geweest dat ook van nature zou kunnen groeien op deze plek.

Lees ook: Bezoek filmlocaties in de Tabernaswoestijn

Wandelen in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl

Tabernaswoestijn wandeling naar Lawrence of Arabia oase

Online lees ik over verschillende manieren om bij de oase te komen, maar helemaal goed kom ik er niet uit. Er zijn een hoop onduidelijkheden. Zo heeft iemand het over de auto parkeren langs de A-92 en dan te voet een kloof volgen. Maar we hebben het hier niet over een landweggetje, de A-92 is gewoon een serieuze snelweg. Geen mogelijkheid dus om ter plekke uit te zoeken hoe het precies in elkaar steekt. Na veel zoekwerk komen we erachter dat er een parkeermogelijkheid is bij Oasys Mini Hollywood. Vanaf dat punt kun je een route volgen naar de oase, door een droge rivierbedding. En alhoewel dat super simpel lijkt is het nog steeds zoeken als we deze wandeling in de Tabernaswoestijn daadwerkelijk gaan maken.

Parkeren voor wandeling naar Oasis de Lawrence de Arabia

Rij je op de N-340a (vanaf de A-92) dan sla je rechtsaf bij Oasys Mini Hollywood. Rij niet door tot de toegangspoort van Oasys maar sla meteen weer rechtsaf. Je komt dan uit op een onverharde, zanderige parkeerplaats bij een klein gebouw waar je de auto kunt parkeren. Mocht het nou heel erg druk zijn met geparkeerde auto’s dan kun je ook nog naar mogelijkheden kijken aan de andere kant van de N-340a; hier zien wij namelijk ook een aantal auto’s geparkeerd staan.

Lees ook: Wat kun je allemaal doen in de Tabernaswoestijn?

Met camer naar Tabernas woestijn camping tips - Reislegende.nl

Startpunt van wandelroute door de kloof naar Lawrence of Arabia oase

Op de parkeerplaats staat een bord waarop de verschillende wandelroutes staan aangegeven maar heel duidelijk is het niet. Ik weet in ieder geval dat de oase ergens in die kloof ligt, de route lijkt die kloof te volgen dus dan zou je denken dat we er vanzelf komen zo lang we de rivierbedding in de kloof blijven volgen.

Online lezen we dat de wandelroute naar de oase van Lawrence of Arabia begint onderin de kloof. Hoe je in die kloof komt staat ook perfect omschreven; met een houten trap, rechts van de parkeerplaats bij Oasys Mini Hollywood. Nou ik kan je vertellen dat het niet zo simpel is als het lijkt! Op het bord staat geen trap aangegeven en eenmaal van de parkeerplaats af weten we eigenlijk meteen al niet waar we naartoe moeten.

Lees ook: Kijk een show en slaap in Fort Bravo Texas Hollywood

Tabernas canyon - Wandelen in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl
Wandeling naar Oasis de Lawrence de Arabia - Reislegende.nl

Waar is de trap naar Lawrence of Arabia oase?

We lopen richting de rand van de kloof, waar we ons verbazen over het prachtige uitzicht. Maar de trap kunnen we niet meteen vinden. We besluiten de kloof een stuk langs de bovenrand te volgen en daar zien we uiteindelijk iets wat op een hek lijkt. Gevonden!

Je kunt de plek van de trap makkelijker vinden door uit te kijken naar de “doorkijk” van palen, te zien aan de linkerkant op de foto hieronder. Maar als je de trap eenmaal gevonden hebt voelt het eigenlijk ook ineens heel logisch dat hij op deze plek is. Het kan ook niet heel veel anders, als je de rand van de kloof gewoon volgt kom je hem vanzelf tegen. Zie je de palen al van een afstand dan kun je ook gaan voor een “short-cut” en er in een rechte lijn naartoe lopen.

De trap is NIET geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. De houten treden staan rechtop, ze zijn in de ondergrond geslagen. Maar het zand en gesteente is op veel plaatsen weggespoeld waardoor er grote openingen ontstaan zijn. Al snel besluit ik mijn camera in mijn tas te stoppen omdat ik bang ben dat ik een misstap zet en daarmee mijn camera beschadig. Echt even opletten, zeker wanneer je deze wandeling met kleine kinderen maakt.

De trap naar de canyon voor wandeling naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl
Trap naar canyon bij Mini Hollywood - Wandelen in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl
Startpunt trappen naar canyon wandeling Lawrence of Arabia route - Reislegende.nl

Tabernaswoestijn wandeling door kloof naar Oasis de Tabernas

Eenmaal beneden lijkt het al een beetje op een oase. Al is het water niet helder en fris omdat het stil staat. We banen ons een weg door de begroeiing en komen terecht bij iets wat op een pad begint te lijken. Paaltjes zien we niet; we volgen eenvoudigweg de droge rivierbedding. Even verderop moeten we een klein beekje oversteken, tenminste, dat denken we. We zien een aantal mensen vanaf de andere kant hetzelfde doen, zij zijn vast op de terugweg. Meer mensen zien we trouwens niet tijdens deze wandeling, we wanen ons echt in the middle of nowhere!

Een stuk verderop zien we dan toch een eerste paaltje, een van de weinige paaltjes overigens. In plaats van paaltjes komen we een paar keer een steen tegen met daarop een kleur geschilderd, maar het is echt zoeken. Op zich maakt het ook niet heel veel uit. Op een aantal plekken kun je kiezen voor wandelen door de droge rivierbedding of voor wandelen tussen struikgewas door. In het grote plaatje kun je maar één kant op.

Ik hou ervan, van dit soort landschappen. De vergezichten, de vegetatie, de vorm van de rotspartijen; ik vind het allemaal mooi! We komen langs plekken waar weer wat water te vinden is, maar het staat bijna overal stil. Een broeiplaats voor muggenlarven en een soort algen (denk ik). Soms zie je lange groene slierten in het stilstaande water. Genoeg mooie plekjes om de camera tevoorschijn te halen.

Oase Tabernas - Wandelen in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl
Trap naar de canyon voor wandeling naar Lawrence of Arabia oase - Wandelen in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl
Paaltjesroute Tabernas vanaf Mini Hollywood naar oase - Wandelen in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl
Route aanduiding wandeling in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl
Tabernaswoestijn landschap - Wandelen in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl
Fotograferen in Tabernaswoestijn - Wandelen in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl
Landschap Tabernaswoestijn - Wandelen in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl

Oasis de Lawrence de Arabia

Een heel stuk lopen we door een brede, droge rivierbedding. Of dit nu allemaal van dezelfde rivier is vraag ik me af. Misschien heeft de rivier niet eens een naam, maar is het een soort “overloop” gebied voor een periode dat er een keer wél veel regen valt. Wat ik me weer niet goed kan voorstellen, het regent hier namelijk gemiddeld 4 dagen per jaar. Hierover nadenkend zien we de eerste palmbomen opdoemen aan de linkerkant van de brede rivierbedding. De plaatjes en beschilderde keien hebben we al een tijdje niet gezien maar ik check het op Google Maps. Ik heb zowaar bereik en inderdaad, we zijn aangekomen bij de Lawrence of Arabia oase.

Er is niet veel te zien op de plek zelf, maar het is er wel heerlijk sereen. De omgeving is gewoon bijzonder en een paar palmbomen in het plaatje zijn altijd goed! Er zijn her en der nog wat resten zichtbaar van voormalige bebouwing, van een kleine stuwdam en er zijn twee bruggetjes. Op diverse plekken zie je stukken plastic uit de grond steken. Ik las al dat dat overblijfselen zijn van de waterpartijen die er in de jaren ’60 werden gemaakt, als onderdeel van de filmset. Best kwalijk dat dat nooit weggehaald is eigenlijk. We dwalen een klein half uurtje rond in de voormalige oase van Lawrence en beginnen dan aan dezelfde route terug. Er moet ook een soort omweg zijn, een soort lus die je kunt maken. Maar we komen er niet uit, welke kant we dan op moeten. Het is geen straf om dezelfde route terug te lopen :-)

Oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl
Route naar Oasis de Lawrence de Arabia - Reislegende.nl
Wandelen in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl

Hoe lang duurt de wandeling naar Lawrence of Arabia oase?

Dat ligt natuurlijk een beetje aan het wandeltempo. Als je overal stopt om foto’s te maken kun je zo maar uren onderweg zijn. De heenweg duurt bij ons in ieder geval een stuk langer dan de terugweg. Mijn Apple Watch geeft aan dat we in totaal ruim 8,5 kilometer hebben gewandeld. Als je lekker doorwandelt duurt deze wandeling dus ongeveer 1,5 uur. Kijkend naar de plattegrond zou ik zeggen dat we de lichtblauwe route hebben gepakt, maar toch klopt dat niet. Het lijkt op de plattegrond een soort lus die dan in de kloof gemaakt zou moeten worden. Ik ga er dus vanuit dat we eenvoudigweg de donkerroze route hebben gelopen, heen en terug. Met wat eigenhandige, kleine uitstapjes links en rechts :-)

Is een wandeling naar Oasis de Lawrence de Arabia de moeite waard?

Zoals ik hierboven al schreef stelt de plek zelf niet heel veel voor. Maar in combinatie met de wandeling er naartoe, waarbij je omringd wordt door de prachtige woestijnlandschappen en mooie vergezichten kan ik zeggen dat ik het zeker de moeite waard vind om hier wat tijd voor uit te trekken.

Beste periode en tijd voor wandeling naar Lawrence of Arabia oase

Persoonlijk zou ik de wandeling niet graag in de zomer maken, ik denk dat het dan bloedheet is. Wij maken de wandeling in januari en dan is het al warm in de middag, in de kloof zonder zuchtje wind. Trek in ieder geval goede schoenen aan, smeer je in (ook in de winter!) en neem voldoende water mee als je deze wandeling naar de oase maakt. In de zomermaanden is het verstandig om de wandeling vroeg op de dag of juist laat op de dag te maken, wanneer de ergste hitte er nog niet of juist al geweest is.

Tabernaswoestijn in de winter - Wandelen in Tabernaswoestijn naar de oase van Lawrence of Arabia - Reislegende.nl

Ontdek Andalusië met een huurauto

Andalusië ontdekken met een huurauto is echt te gek. Je hebt de tijd aan je zelf en de afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn niet zo groot. Je kunt gemakkelijk in een dag van de ene bezienswaardigheid naar de andere rijden en onderweg ook nog activiteiten ondernemen of plekken bezoeken. Heb je zelf niet zo veel inspiratie? Haal dan tips en ideeën uit deze 5-daagse route door Andalusië of uit deze 14-daagse rondreis door Andalusië. Deze routes door Andalusië brengen je onder meer langs Ronda, Cadiz, Guadix, Granada en Sevilla. In deze routes zijn ook de wandeling over het Caminito del Rey pad en de wandeling in El Torcal de Antequera opgenomen. Overnacht in het schattige Carratraca of in deze prachtige B&B in Montecorto, vlakbij Zahara de la Sierra. Er is zó veel te zien en te doen in Andalusië!

Een auto kun je het beste huren bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule. Door deze formule ben je meteen voor alles verzekerd, je hoeft ter plaatse geen extra verzekering af te sluiten. Ook wanneer je door eigen schuld schade rijdt krijg je je eigen risico terugbetaald door Sunny Cars. Een heerlijk gevoel, je nergens zorgen over hoeven maken terwijl je lekker door Andalusië heen rijdt in je huurauto!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button