15x wat te doen in Sevilla, bezienswaardigheden en tips

Wauw wat is Sevilla gaaf! En wat is er veel te doen en zien. Je kunt makkelijk een aantal dagen doorbrengen in deze warme Spaanse stad. Tijdens onze roadtrip door Andalusië zijn we twee dagen in Sevilla, nadat we de beroemde Caminito del Rey hebben gelopen en voordat we in een toffe B&B vlakbij Ronda overnachten. Andalusië ontdekken wij in 5 dagen en met een bezoek aan onder andere El Torcal de Antequera, Sevilla, Cádiz en Ronda is deze roadtrip door het zuiden van Spanje gevarieerd en ontzettend leuk. Sevilla springt er om diverse redenen uit. De stad is niet zo druk als ik vooraf dacht en er hangt een gemoedelijke, relaxte sfeer. Welke bezienswaardigheden in Sevilla je echt niet mag missen en wat je in Sevilla kunt doen lees je in dit artikel.

Hoe je Sevilla het beste kunt ontdekken

Er zijn diverse manieren waarop je Sevilla kunt ontdekken. Allereerst natuurlijk lopend; wat mij betreft de beste manier om een stad te leren kennen. Als je lopend bent sta je snel ergens stil en loop je vaak weer terug naar een plek die je mooi vindt. Moet je grotere afstanden afleggen dan is het openbaar vervoer in Sevilla ook fijn. In Sevilla kun je gebruik maken van speciale tickets voor 1 dag of voor meerdere dagen, zodat je met het openbaar vervoer overal naartoe kunt. Heb je af en toe een rit nodig dan kun je ook in de tram of in de bus een kaartje kopen. Meer informatie vind je op de website van Tussam. Met de fiets kom je natuurlijk ook altijd snel van A naar B.

Elektrische step of fiets huren in Sevilla?

Wat ons betreft is op de elektrische step de leukste manier om Sevilla te ontdekken. Je bent niet zo “groot” als met een fiets en je mag ook op plekken komen waar fietsen niet is toegestaan. Je kunt elektrische stepjes (ook wel electric scooters genoemd) huren en zelf op pad gaan. Wij boeken een Airbnb experience op elektrische stepjes met een gids. De gids laat ons in de 2 uur durende tour door Sevilla een aantal hotspots en bezienswaardigheden in de stad zien. Erg leuk, vooral in combinatie met de verhalen die we erbij te horen krijgen. Liever zitten op een zadel dan staan op een smal plankje? Fietsen in Sevilla kan ook!

Op de elektrische step door Sevilla - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

Wat zien en doen in Sevilla

Ondanks het feit dat Sevilla met een oppervlakte van 109 km² en ruim 38.000 inwoners geen hele grote stad is zijn er veel bezienswaardigheden. Maar die kun je dus ook vrij makkelijk in een korte tijd bezoeken als het nodig is. Zo kun je in 1 dag al behoorlijk goed de stad proeven, zeker wanneer je ook ’s avonds nog in de stad bent. Hieronder een aantal tips: plekken om te zien in Sevilla en dingen om te doen.

Plaza de España

In 1929 vond in Spanje op twee locaties de wereldtentoonstelling plaats: in Barcelona (Exposición Internacional de Barcelona) en in Sevilla (Exposición Ibero-Americana). Kosten nog moeite werden gespaard voor deze gelegenheid. In Sevilla meerdere landen paviljoens aangelegd, waaronder paviljoens van Portugal, Brazilië, Mexico en meerdere overzeese landen. Vandaag de dag is Plaza de España waarschijnlijk het meest bekende en meest bezochte paviljoen van de wereldtentoonstelling.

Plaza de Espana - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

Plaza de España heeft de vorm van een halve cirkel waarbij aan de buitenrand de gebouwen staan. Evenwijdig aan de gebouwen ligt het kanaal, wat de Guadalquivir rivier vertegenwoordigt. Over het kanaal liggen 4 bruggen die staan voor de 4 oude koninkrijken van Spanje (Castilla, Aragón, León en Navarra). Langs de gebouwen vind je prachtige tegelmozaïeken en fresco’s. Alle 52 provincies van Spanje worden hier afgebeeld in Andalusische tegeltjes (Azulejos).

Het plein is ontzettend fotogeniek. Overal vind je mooie doorkijkjes en versierde wanden met mozaïek en/of prachtige tegeltjes. ’s Morgens staat de zon achter de gebouwen dus heb je plannen om uitgebreid te gaan fotograferen dan is de beste tijd hiervoor aan het einde van de dag. Deze plek mag echt niet ontbreken op je lijstje “wat te doen in Sevilla”!

Plaza de Espana - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl
Op de elektrische step door Sevilla - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

Plaza de América

Ietsje verderop ligt Plaza de América. Supermooi aangelegd plein met palmbomen, gekleurde bloemen en een waterpartij in het midden. Het Museum of Popular Arts and Traditions ligt hier (op de foto het gebouw op de achtergrond). Andere gebouwen rondom Plaza de América zijn Archeological Museum of Seville en Pabellón Real.

Plaza de América - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

Parque de Maria Luisa

De hierboven genoemde paviljoens liggen allemaal in Parque de Maria Luisa, waar je prima een halve dag tot een dag kunt vertoeven. De tuinen zijn prachtig aangelegd en zijn fijne plekken om te relaxen. Kleedje mee, een drankje en iets te eten en je zit helemaal goed! Grote delen van het park behoorden ooit tot de tuinen van het naastgelegen Palacio de San Telmo. In 1893 werd een groot deel van de tuin geschonken aan de stad zodat het gebruikt kon worden als openbaar park. Inmiddels is het dus een prachtig groen park met brede lanen, grote vijverpartijen, paviljoens, gebouwen en mooie gedenkplekken.

Parque de Maria Luisa Sevilla tips - Reislegende.nl

La Casa de la Ciencia

Tijdens de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 werden nog veel meer paviljoens gebouwd, waaronder het Peruaanse paviljoen. Het wetenschapsmuseum La Casa de la Ciencia is gehuisvest in 1 van de gebouwen van het Peruaanse paviljoen. In deze wijk, die naast Parque de Maria Luisa ligt, zijn onder andere ook het paviljoen van Chili en het paviljoen van Uruguay te vinden. Wanneer je hier loopt, fietst of stept heb je totaal niet het idee dat je in Spanje bent. Eerder ergens in midden- of zuid Amerika!

Science museum Sevilla - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

Palacio de San Telmo

Het paleis van San Telmo is in barokke stijl gebouwd aan het einde van de 17e eeuw. Je kijkt je ogen uit wanneer je voor de hoofdingang van het gebouw staat en alle details op de gevel ziet. Tot halverwege de 19e eeuw heeft het gebouw dienst gedaan als universiteit voor zeevaarders. Helaas is het gebouw niet toegankelijk voor publiek. Als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard om er even langs te gaan om het van buiten te bekijken. Het gebouw staat bekend als één van de mooiste gebouwen van Sevilla.

Palacio de San Telmo - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

Kathedraal van Sevilla

De kathedraal van Sevilla kun je niet missen wanneer je de stad bezoekt. Het is het grootste Gotische kerkgebouw van de wereld en sinds 1987 staat de kerk op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Begin 15e eeuw werd begonnen met de bouw van de kerk, op de plek van een Moorse moskee. De minaret van die moskee is bewaard gebleven, dat is de Giralda klokkentoren. In totaal nam de bouw ongeveer 100 jaren in beslag. Binnenin de kerk zijn naast vele kunstschatten meer dan 70 glasschilderingen te zien waarvan de oudste dateren uit de 15e eeuw. Daarnaast kun je ook veel altaarstukken en grafmonumenten zien en maken het koor en de hele kerkruimte in het algemeen veel indruk.

De kerk maakt niet alleen van binnen veel indruk, ook aan de buitenkant kijk je je ogen uit. Het duurt even voor je de kerk helemaal rond bent gelopen, overal zijn plekjes en doorkijkjes voor een mooie foto. Even de tijd voor nemen dus :-)

Kathedraal van Sevilla - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

La Giralda

La Giralda is de klokkentoren van de kathedraal van Sevilla, van origine een minaret. De toren werd aan het einde van de 12e eeuw gebouwd en was in die tijd met 76 meter de hoogste minaret van de wereld. In de tijd van de Moren ging de muezzin per ezel omhoog via de hellende gangen in de toren. Vanaf bovenin de toren werden gelovigen opgeroepen tot gebed. Tijdens een bezoek aan de kathedraal kun je ook de 97 meter hoge klokkentoren beklimmen.

La Giralda en kathedraal van Sevilla - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

De Flamenco dans

Als je in Sevilla rondloopt ontkom je niet aan de Flamenco. Op diverse plekken in stad hoor je van ver al muziek en het klikken van de Flamenco schoenen op een houten ondergrond. Leuk om hier even je rustmomentje te pakken en plaats te nemen op een bankje of muurtje in de buurt. Ook al heb je niet echt goed zicht op de dansers, alleen de muziek al draagt bij aan de ultieme Andalusische vibes!

flamenco danseres - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

Metropol Parasol / Setas de Sevilla

Een gave plek die voor veel mensen misschien net even te ver buiten het centrum (lees: te ver van de kathedraal af) ligt is Metropol Parasol (Setas de Sevilla) op Plaza de Encarnación. Vanaf het einde van de 19e eeuw was er op deze plek een boerenmarkt maar in de jaren ’70 moest de markt plaats maken voor parkeerplaatsen. Toen men ook een ondergrondse parkeergarage wilde maken werden tijdens bouwwerkzaamheden resten gevonden van een Romeinse nederzetting. Om Plaza de Encarnación nieuw leven in te blazen en de Romeinse opgravingen te behouden werd in 2004 een architectuur wedstrijd uitgeschreven. De Duitse architect Jürgen Mayer won de wedstrijd met Metropol Parasol, de grootste houten constructie ter wereld. Geen zin om in de rij te staan om Setas de Sevilla (Metropol Parasol) te bezoeken? Koop dan eenvoudig vooraf je “skip the line” tickets voor Setas de Sevilla online. Krijg je er ook nog een virtual experience bij!

Metropol Parasol - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

De boerenmarkt is weer terug en het overdekte gedeelte op het plein wordt vooral gebruikt als speel- en ontmoetingsplek voor jongeren. Ondergronds is het Antiquarium, waar Romeinse en Almohaadse opgravingen tentoongesteld worden. Vanaf deze plek kun je met de lift naar de top van Metropol Parasol, waar een wandelpad is gecreëerd. Je kijkt vanaf het wandelpad uit over Sevilla en omgeving en het is een prachtige plek om te genieten van de zonsondergang.

Metropol Parasol - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

Calle Sierpes

Calle Sierpes is één van de meeste bekende winkelstraten in Sevilla. Maar je vindt hier niet alleen winkels. Ook bars en restaurants zijn goed vertegenwoordigd, wat zorgt voor een leuke mix. De autovrije straat doet daarnaast gezellig aan door straatartiesten als muzikanten en schilders. Je vindt er kledingzaken, juweliers, ijswinkels en souvenirwinkels. Ik ben zelf nooit zo erg van de souvenirs maar wauw, wat vind ik de souvenirs in Sevilla leuk! Geen truttige spulletjes maar mooi beschilderde waaiers, aardewerk producten en andere hebbedingetjes.

Barrio de Santa Cruz - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

Biarro de Santa Cruz

Santa Cruz is een heerlijke wijk om doorheen te struinen. Ontzettend veel restaurants en bars vind je hier en het is dus ook behoorlijk druk. En dus gezellig! Wil je even weg van de drukte dan zoek je zo de rust op in de vele smalle straatjes en steegjes van Santa Cruz. Gekleurde muren, prachtige houten deuren en mooi vormgegeven tralies voor ramen; je kijkt ook hier je ogen uit.

Torre del Oro

Langs de Guadalquivir rivier staat Torre del Oro, ofwel de Gold Tower. De Moren bouwden de toren in de 13e eeuw als onderdeel van de stadsmuur. In de tijd van Columbus kreeg de toren zijn huidige naam: gouden toren. Zeeschepen kwamen later vanuit de koloniën naar Sevilla om hier te lossen. Het feit dat Sevilla tientallen kilometers landinwaarts ligt zorgde alleen maar voor meer veiligheid. Mochten vijandige schepen Sevilla toch bereiken dan werden ze door een ketting tegengehouden die van de Gold Tower naar de overkant was gespannen. Door al die eeuwen heen heeft de toren dienst gedaan als opslagplaats, als gevangenis en als kapel. Momenteel is in toren het Museo Marítimo gevestigd. Wanneer je gaat fietsen in Sevilla kom je op zeker langs deze bijzondere plek in Sevilla.

Torre del Oro - Sevilla tips: 15 dingen om te doen en te zien - Reislegende.nl

Real Alcázar de Sevilla

Helaas zijn wij er niet aan toe gekomen, een bezoek aan Real Alcázar de Sevilla. Tijdens ons verblijf in Sevilla zijn de wachtrijen zo ontzettend lang dat we onze tijd liever anders indelen. Wel heel jammer want ik ben erg benieuwd naar dit paleis, wat naar zeggen het oudste koninklijke paleis van Europa is. In het paleis werden verschillende scènes opgenomen voor de serie Game of Thrones, wat er mede voor gezorgd heeft dat het paleis nu te maken heeft met grotere bezoekersaantallen. Tickets voor Real Alcázar de Sevilla boek je vooraf gemakkelijk via deze website.

©  Lapa Smile | Shutterstock.com

Tapas eten in verschillende bars

Tapas vind je in Sevilla zo ongeveer op elke hoek van de straat. De ene tapasbar is nog leuker dan de andere! Bijna alle restaurants en tapasbars hebben gelegenheid om buiten te zitten. Maar vaak is het net zo leuk om ook eens binnen te eten, op authentieke stoeltjes naast rijkelijk versierde wanden vol met Azulejos.

Een aantal tapasbars en restaurants kan ik zeker aanraden. El Pinton is de eerste. El Pinton is een restaurant met middelgrote gerechten; hier kom je dus niet voor de kleine schaaltjes met tapas. Neem 2 of 3 gerechten om samen te delen en je zit heerlijk te eten. Je kunt buiten eten maar misschien nog wel leuker is het binnen. Ze hebben een authentieke ruimte, maar het grootste gedeelte van het restaurant is modern ingericht.

Een ander restaurant waar we met veel plezier en smaak eten is Taberna Coloniales. De eigenaar heeft restaurants op 2 locaties: Coloniales San Pedro aan het plein Plaza Cristo de Burgos in de wijk Alfalfa en Coloniales Cathedral, vlakbij de grote kathedraal. Wij eten bij San Pedro en genieten van de manier waarop de eigenaar zijn restaurant bestiert. Hij heeft een bord aan de muur hangen waarop hij de namen van de gasten schrijft als ze moeten wachten op een tafeltje. Wachten kan op het plein aan de overkant, zittend op een muurtje. Wanneer er een tafeltje vrij komt worden de namen op volgorde opgenoemd. Mooi! De tapas zijn heerlijk en goedkoop. En wat opvalt: er zijn hier veel locals te vinden. Een heel andere ervaring weer dan tapas eten in het drukke Santa Cruz.

15x wat te doen in Sevilla, bezienswaardigheden op de kaart

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button