Carratraca, bescheiden dorp in de heuvels van Malaga

Tijdens onze roadtrip door Andalusië is Carratraca een van de plaatsen waar we overnachten. Niet zo zeer door wat er te doen en te zien is in Carratraca maar omdat het op 20 minuten afstand ligt van Caminito del Rey. Lekker dichtbij! Zo weten we zeker dat we op tijd zijn voor ons Caminito del Rey tijdslot. Terwijl we door de smalle steegjes heen struinen ontdekken we dat Carratraca niet alleen een goede uitvalsbasis voor Caminito del Rey is; het heeft meer te bieden.

Carratraca, diamant van Malaga

Het als “diamant van Malaga” bekende Carratraca ligt in de regio Sierra Blanquilla, tussen de plaatsen Ardales en Alora in. Carratraca werd in het begin van de 19e eeuw gesticht en is vooral bekend om zijn kuuroord Balneario de Carratraca, waarvoor water wordt gebruikt uit plaatselijke bronnen met zwavelhoudend water. Het dorp heeft een oppervlakte van zo’n 22 vierkante kilometer en er wonen 750 mensen. Dat de plek al veel eerder bewoond was blijkt uit meerdere vondsten. Zo zijn er Romeinse munten gevonden en resten van graven in een 40 meter diepe kloof. Waarschijnlijk hebben de Romeinen in hun tijd ook al gebruik gemaakt van de geneeskrachtige werking van het water uit de zwavelbronnen.

Lees ook: Bezoek de grotwoningen van Guadix

Carratraca, bescheiden dorp in de heuvels van Malaga - Reislegende.nl

Carratraca bezienswaardigheden

In de 19e eeuw bouwden vooraanstaande families in Carratraca hun recreatiewoningen, dichtbij het kuuroord. Naast de thermen beschikt Carratraca dus ook over een aantal bijzondere gebouwen, zoals The Arab House. In de arena vinden jaarlijkse festiviteiten plaats die tot in de wijde omtrek bekend zijn en ook de plaatselijke kerk Nuestra Señora de la Salud geldt als een van de bezienswaardigheden van Carratraca.

Carratraca, bescheiden dorp in de heuvels van Malaga - Reislegende.nl

Nuestra Señora de la Salud

De parochiekerk van Carratraca, Nuestra Señora de la Salud, is een in het oog springend gebouw. De kerk is gebouwd aan het begin van de 19e eeuw, op de plek van een oude hermitage. In de kerk is goed zichtbaar dat er drie beuken zijn met halfronde bogen, waarbij alles met hout is afgewerkt. Dat de kerk eveneens een ontmoetingsplaats is voor de locals is wel duidelijk als wij rondlopen in Carratraca en het overal stil en leeg is. Als we richting de kerk lopen is de dienst net afgelopen. Mensen komen naar buiten, vormen groepjes op straat en kletsen ronduit. Na een half uur wordt het bij de ingang van de kerk weer een beetje leeg, als de mensen op gemak naar huis lopen.

Nuestra Señora de la Salud - Carratraca, bescheiden dorp in de heuvels van Malaga - Reislegende.nl

Carratraca Town Hall / The Arab House

Het stadhuis van Carratraca werd rond 1885 gebouwd in opdracht van Doña Trinidad Grund de Heredia. Het huis werd gebouwd in Mudejar stijl (Arabisch), waardoor het al snel de bijnaam The Arab House kreeg. De familie Grund was een vooraanstaande familie in Malaga en het huis in Carratraca was bedoeld voor vakantie en recreatie. In 1963 stortte de toren (onderdeel van de omheining) in. Begin jaren ’90 is het gebouw gerestaureerd en werd de toren opnieuw gebouwd. Vandaag de dag wordt het gebouw gebruikt als stadhuis. Het is een echte blikvanger in Carratraca, zowel door de kleuren als door de vormgeving en de bijzondere details.

Carratraca, bescheiden dorp in de heuvels van Malaga - Reislegende.nl
Carratraca, bescheiden dorp in de heuvels van Malaga - Reislegende.nl

Balneario de Carratraca / Thermas de Carratraca

De thermen (balneario) van Carratraca is een van de meest fascinerende van alle traditionele spa’s in Andalusië. Vondsten geven aan dat het zwavelhoudende water uit de bronnen van Carratraca eeuwen geleden al gebruikt werd, ver voordat het dorp daadwerkelijk gesticht werd. Romeinen zouden er al gebruik van hebben gemaakt en ook boeren zouden met het water hun dieren hebben genezen. Dat het water nog steeds een geneeskrachtige werking heeft blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Mensen met aandoeningen aan huid en/of slijmvlies hebben veel baat bij behandelingen met dit water, evenals personen met reumatische klachten.

De thermen werden halverwege de 19e eeuw gebouwd van zandsteen en marmer, geheel in neoklassieke stijl en ingewijd door Fernando VII. Al snel na de bouw was de spa van Carratraca beroemd tot in verre oorden. De spa ontving diverse prijzen en veel mensen reisden af naar Carratraca voor behandelingen met het geneeskrachtige water. Een bezoek was in die tijd vooral voor mensen weggelegd die in weelde leefden. Onder meer keizerin Eugenia van Montijo (vrouw van Napoleon III) en Lord Byron bezochten Balneario de Carratraca.

De interesse in de thermen is altijd gebleven, alhoewel het aan het einde van de 20e eeuw een stuk minder werd. In 2007 werden de thermen na een grootschalig renovatieproject opnieuw geopend. De twee gebouwen worden inmiddels erkend als belangrijke historische gebouwen door La Junta de Andalucía. Na de renovatie won het thermen complex (hotel+spa) al twee keer de Medical Wellness & Spa of Spain award.

Carratraca, bescheiden dorp in de heuvels van Malaga - Reislegende.nl

Carratraca Plaza de Toros

Aan de andere zijde van de heuvel waartegen Carratraca aan is gebouwd ligt Carratraca Plaza de Tores, een arena die deels uit een rots gegraven is. De arena stamt uit 1878 en heeft een capaciteit voor ongeveer 3000 mensen. Stierengevechten worden hier niet meer gehouden, maar de kleine arena is nog steeds een belangrijke en geliefde plek voor het vieren van verschillende festiviteiten. Zo wordt hier elk jaar tijdens de Heilige week de passie van Christus opgevoerd. De Escenificación de la Pasión is een live weergave van de passie, dood en opstanding van Christus. De theatervoorstelling wordt al sinds 1963 vertoond door ongeveer 140 inwoners van Carratraca en is door de jaren heen nauwelijks veranderd.

Carratraca, bescheiden dorp in de heuvels van Malaga - Reislegende.nl

Wandelen in de buurt

In de buurt van Carratraca zijn meerdere goede wandelmogelijkheden. Zo kun je voor een wandeling bijvoorbeeld richting Sierra de Alcaparain, op 15 minuten afstand van Carratraca. Voor het Caminito del Rey wandelpad zit je 20 á 25 minuten in de auto. Ook El Torcal de Antequera is goed te doen, al ben je hiervoor met de auto iets langer onderweg: een uurtje ongeveer. Ben je in voor een woestijn avontuur? Reserveer dan wat tijd in je programma voor een bezoek aan de Tabernaswoestijn in de provincie Almería. Je kunt hier filmsets bezoeken en ook een mooie kloofwandeling naar Lawrence of Arabia oase maken, een plek die in de jaren ’60 werd gebruikt voor de gelijknamige film.

Wandelen in El Torcal de Antequera - Reislegende.nl

Leuk overnachten in Carratraca

In Carratraca kun je op diverse plekken leuk overnachten. Kom je speciaal voor de thermen naar Carratraca? Dan is overnachten in het 5-sterren Villa Padierna Thermas de Carratraca natuurlijk een must. Andere leuke overnachtingsplekken zijn Casa Rural Los Baños, Finca el Albero, Casa Maria en Apartamento el Parador.

Tips voor het huren van een auto in Malaga

Wil je Andalusië gaan ontdekken met een huurauto? Dan kunnen we een auto huren bij Sunny Cars van harte aanraden. Sunny Cars maakt gebruik van een all-in formule waardoor je voor alles verzekerd bent. Rij je bijvoorbeeld onverhoopt schade, dan krijg je zelfs je eigen risico teruggestort. Zo kun je met een gerust hart de Spaanse wegen op!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button