Wandelen in El Torcal de Antequera

Spanje is een land waar ontzettend veel gewandeld wordt. Niet zo gek, want het land beschikt over prachtige natuurgebieden. Eén van die natuurgebieden is El Torcal de Antequera. El Torcal de Antequera, kortweg ook wel El Torcal genoemd, ligt op ongeveer 50 kilometer afstand van Málaga en het nabij gelegen Torremolinos. Het is een natuurreservaat van 1171 hectare groot waar het barst van de kalksteenformaties. El Torcal is sinds 1929 een beschermd natuurgebied en in 1989 kwam het park op de lijst met beschermde vogelgebieden en natuurreservaten. El Torcal de Antequera ligt bovenop een grote heuvel, of beter gezegd: El Torcal is één grote heuvel. Aan de noordelijke zijde van El Torcal ligt de stad Antequera. De plaatsen Villanueva de la Concepción en La Joya liggen aan de zuidelijke zijde.

Wandelen in El Torcal de Antequera - Reislegende.nl

Roadtrip door Andalusië

El Torcal de Antequera is de eerste stop op onze 5-daagse roadtrip door Andalusië. We beginnen onze trip in Málaga, waarna we gaan wandelen in El Torcal de Antequera. Daarna rijden we naar Carratraca, waar we overnachten voor we de Caminito del Rey gaan lopen. Hierna rijden we door om Sevilla te ontdekken. In Sevilla slapen we twee nachten, waarna we door rijden naar Cádiz. Deze stad hadden we eerst niet opgenomen in onze route maar achteraf ben ik blij dat we dat wel hebben gedaan. Van Cádiz rijden we naar een fantastische b&b in Montecorto, vlakbij Ronda. Na Ronda bezocht te hebben is het tijd om richting Málaga te rijden voor onze vlucht terug naar Nederland.

Lees ook: 14-daagse rondreis door Andalusië, route en tips

Fietstour in Andalusië met Nederlandse gids

Overigens is een fietstour met Nederlandse gids in Andalusië hartstikke leuk om ergens in te plannen. In diverse steden in Andalusië kun je zo’n tour boeken. Ik maakte zo’n fietstour met Nederlandse gids in Malaga en in Cadiz en Sevilla ontdekte ik op een step. Stuk voor stuk aanraders!

Wandelen in El Torcal met 40 graden

Het is snikheet op de dag dat wij gaan wandelen en we komen ook nog eens aan het begin van de middag aan, op het heetst van de dag. Het is heel rustig, waarschijnlijk zijn andere mensen verstandiger en hebben ze in de ochtend al gewandeld. De thermometer tikt de 40 graden aan en er is geen zuchtje wind voelbaar. De eerste tip die ik je mee wil geven is om de wandeling aan het begin van de dag te doen, als het nog niet zo heet is. Bovendien heb je dan, door de lager staande zon, meer schaduw. Helaas was dit voor ons de enige mogelijkheid, anders hadden we zeker voor een ochtend gekozen.

Wandelen in El Torcal de Antequera - Reislegende.nl

De wandelingen in El Torcal de Antequera

In het park kun je 3 verschillende uitgezette wandelingen maken. De groene route is 1,5 kilometer lang, de gele route is 3 kilometer lang en de oranje route is 3,6 kilometer lang. De eerste twee wandelingen zijn rondwandelingen, de laatste is een one-way. Wij kiezen voor de 3 kilometer lange gele wandeling, waarbij er wordt aangegeven dat je hier ongeveer 2 uur over doet. Twee uur over 3 kilometer, dat belooft een hoop geklauter en geklim! Overigens zijn er 2 korte paden van 100 meter (naar een mooi uitkijkpunt) en 400 meter die begaanbaar zijn met kinderwagen of rolstoel.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in de buurt van El Torcal

Wandelen in El Torcal de Antequera - Reislegende.nl

Torcal de Antequera gele wandeling

De wandeling door het gebied is prachtig en de ene rotsformatie is nog mooier dan de andere. Het eerste deel van de gele route gaat gelijk op met de groene route. Op een gegeven moment buigt de groene route af en gaat de gele door. Het is continue oppassen op het pad, het is ongelijk en overal liggen losse of vaste keien en stukken rots. Je loopt door smalle openingen tussen grote rotsblokken door, je moet bukken om struiken te ontwijken en geregeld is het even zoeken naar waar het pad precies naartoe gaat. Ik hou er van! Ik kan het nooit bevatten wanneer ik op zulke plekken ben, dat het al zo lang gewoon is zoals het is. Ook hier. Deze rotsformaties zijn 150 miljoen jaar geleden ontstaan, bijna niet te bevatten. Door erosie, wind en water hebben de rotsformaties hun huidige vorm gekregen. Het gebied heeft miljoenen jaren geleden onder de zeespiegel gelegen waardoor hier ook veel fossielen te vinden zijn.

In El Torcal kun je ook steenbokken, slangen, hagedissen, dassen of wezels tegen komen. Maar niet als het zo heet is als tijdens onze wandeling, dan zoeken de dieren lekker de schaduw op. De beste periodes voor het spotten van dieren in El Torcal zijn het voor- en het najaar, al is de kans vroeg in de ochtend of rond zonsondergang ook groot.

Als we terug komen van bijna 2 uur wandelen zijn we oververhit. Al het water dat we hadden meegenomen is natuurlijk op en nu moet er moet Cola light in. Een dingetje van ons zeg maar ;-) We gaan op het terras bij de cafetaria en nemen een drankje. En genieten nog even van het prachtige landschap hier.

Wandelen in El Torcal de Antequera - Reislegende.nl

Tips voor wandelen in El Torcal de Antequera

Tip 1: Ga aan het begin van de dag. Zorg dat je er lekker vroeg bent, dan is het nog niet zo heet. Je hebt ook meer schaduw van de rotsformaties doordat de zon nog niet recht boven je staat. Tip 2: Ga niet van de paden af. Het is echt een doolhof middenin El Torcal en je verdwaalt voor je het weet. Echt alles lijkt op elkaar! Tip 3: Neem voldoende water mee en eigenlijk ook iets voor op je hoofd als het erg warm is. Tussen die rotsformaties is het echt snikheet als de zon schijnt en de kans is groot dat je geen zuchtje wind voelt. Tip 4: Trek goede schoenen aan. Met mooi weer zijn fijne sneakers prima, maar heeft het geregend dan kan het glad zijn en dan zijn schoenen met meer profiel wellicht een betere keuze. Op slippers of simpele sandaaltjes lopen is toch echt wel een no go hier.

Lees ook: Wandeling in de Tabernaswoestijn naar Lawrence of Arabia oase

Wandelen in El Torcal de Antequera - Reislegende.nl

Hoe kom je in El Torcal de Antequera?

Helaas is het niet mogelijk om met het openbaar vervoer naar El Torcal de Antequera te komen. Om El Torcal te bereiken zul je een auto tot je beschikking moeten hebben óf gebruik moeten maken van een taxi. Wij huren altijd een auto bij Sunny Cars, ook nu in Málaga. Ideaal door de all-in formule! Zo ben je overal voor verzekerd en krijg je bij schade je eigen risico terug betaald. Geen gedoe met extra verzekeringen ter plaats.

Parkeren bij El Torcal de Antequera

Parkeren bij El Torcal kan gemakkelijk op de parkeerplaats bij het informatiecentrum. Parkeren is hier gratis, evenals de toegang tot het park. Je kunt de auto ook al langs de toegangsweg omhoog parkeren, als je zin hebt in een langere wandeling.

Guided hike in El Torcal de Antequera

Liever met een gids El Torcal verkennen? Dat kan! Vanuit Malaga bijvoorbeeld kun je een wandeling door El Torcal met gids boeken. Je wordt opgehaald, hebt dus vervoer naar El Torcal, maakt de wandeling onder begeleiding en je wordt daarna weer netjes terug gebracht.

Wandelen in El Torcal de Antequera - Reislegende.nl

El Torcal bezoekerscentrum

Voor of na je wandeling kun je genieten van een drankje en een hapje in de cafetaria. De cafetaria vind je in het bezoekerscentrum waar ook het informatiepunt gevestigd is. Er is een terras waar je mooi uitzicht hebt over een deel van het park. Verwacht geen hoogstandjes wat betreft eten; het is een beetje een veredelde snackbar met selfservice. Maar prima in combinatie met het uitzicht.

Wil je meer weten over mooie plekken in Andalusië? Lees dan dit artikel over bezienswaardigheden in Andalusië, waarin maar liefst 10 plaatsen en steden worden uitgelicht. Rij deze gave 5-daagse route door Andalusië of maak zelfs deze 14-daagse Andalusië rondreis als je meer tijd hebt. Liever een rondje om de Sierra Nevada rijden? Bekijk het Alhambra in Granada, de grotwoningen in Guadix en rij de Puerto de la Ragua, prachtige bergpas dwars door de Sierra Nevada. Vergeet niet een kijkje te nemen in de Tabernaswoestijn en struin door de heerlijke dorpjes Frigiliana en Nerja. Sluit je route af in het mooie Malaga!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button