Cádiz bezienswaardigheden en 16 tips

Cádiz staat een beetje bekend als het “ondergeschoven kindje” van steden in Andalusië. Het is een stad die door zijn ligging aan de Atlantische Oceaan misschien net niet helemaal lekker op de route ligt van mensen die een roadtrip maken door Andalusië. En dat is jammer! Ook wij dachten dat een bezoek aan Cadiz niet zou lukken op onze roadtrip van 5 dagen door Andalusië. Maar het tegendeel blijkt waar. We plakken de stad dan ook moeiteloos tussen een verblijf in Sevilla en een verblijf in de buurt van Ronda in en hebben geen moment spijt! Welke bezienswaardigheden in Cádiz je onder andere kunt bezoeken lees je hieronder en natuurlijk geven we je ook een aantal tips.

Lees ook: 14-daagse rondreis door Andalusië, route en tips

Eén van de oudste steden van Europa

Cádiz heeft een rijke historie. De stad werd ruim 3000 jaar geleden gesticht en kreeg de naam Gadir, een andere woord voor ommuurde stad. De stad lag op een eiland waardoor het goed te verdedigen was. Cádiz groeide in handen van Carthago later uit tot een belangrijke Fenicische stad. In de eeuwen daarna was de stad in handen van de Romeinen, van de Moren en later van de Castiliaanse vorsten. De stad was door de perfecte ligging aan zee een prominente havenstad en Columbus voer vanaf deze plek diverse keren naar Amerika. Niet zo gek dus dat je in Cádiz veel verschillende invloeden terug vindt.

Cadiz bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Bereikbaarheid van Cádiz

Dat Cádiz niet gemakkelijk te bereiken was door de ligging op een landtong is eeuwenlang een groot voordeel geweest. In deze tijden zorgt een ligging met water aan 3 zijden echter voor grote mobiliteitsproblemen. In 2015 werd de brug Puente de constitution de 1812 in gebruik genomen. Via deze brug is Cádiz een stuk beter te bereiken en de in 1969 gebouwde brug Puente José León de Carranza wordt hierdoor flink ontlast.

Cádiz is goed te bereiken met de auto. Vanaf Sevilla is het nog geen anderhalf uur rijden, vanaf Ronda iets langer dan anderhalf uur en vanaf Málaga ruim 2,5 uur. Het is handig om vóór aankomst in Cádiz al te kijken naar parkeergarages in het centrum. Voor veel straten in het centrum geldt eenrichtingsverkeer waardoor je rondjes blijft rijden als je een parkeergarage voorbij rijdt. Ik spreek uit eigen ervaring :-) Wij parkeren de auto uiteindelijk bij Interparking Canalejas. Hiervandaan loop je zo Plaza de San Juan de Dios op, middenin het centrum.

Cádiz ontdekken op de fiets

Het centrum van Cádiz is heel goed te voet te verkennen. Wil je ook de randen van het oude centrum, de boulevards en het strand gaan bekijken? Dan is het huren van een fiets een goed idee. Wanneer je een rondje om het oude centrum heen fietst is de route ongeveer 9 kilometer lang. Je kunt de lange stukken over de boulevard makkelijk afwisselen met het pakken van wat smalle straatjes, alhoewel dat een meer hobbelt dan op de boulevard. Wil je naast het bekijken ook meer te weten komen over de stad dan kun je een fietstour boeken bij Baja Bikes. Een gids vertelt van alles over de historie en over de gebouwen.

Cadiz bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Cádiz bezienswaardigheden en tips

Moren, Romeinen, Feniciërs, ontdekkingsreizigers, vorsten en zeelieden; ze hebben allemaal hun sporen nagelaten in Cádiz. In de stad vind je dus een mooie mengeling van historische invloeden. Je ziet het terug in de gebouwen op de boulevard.

Avenida Campo del Sur

Eén van de plekken waar je verschillende invloeden op 1 plek terug ziet is Avenida Campo del Sur. Deze boulevard vertoont veel gelijkenissen met de boulevard van zusterstad Havana in Cuba, Malecón. De kathedraal torent boven alle andere gebouwen uit en restanten van Teatro Romano liggen rechts hiervan. Links zie je de voor Cádiz zo typerende gekleurde huizen. Vrouwen van zeelieden maakten vroeger gebruik van opvallende kleuren zodat hun mannen (vaak in beschonken toestand) het juiste huis konden vinden bij terugkeer van zee.

Kathedraal van Cádiz

De kathedraal van Cádiz is een indrukwekkend bouwwerk en één van de meest bekende bezienswaardigheden van Cádiz. Het staat op Plaza de Catedral in de wijk Barrio del Pópulo, het oudste gedeelte van Cádiz. Maar liefst 116 jaar (van 1722 tot 1838) heeft de bouw in beslag genomen waardoor je verschillende stijlen terug ziet. De barokke stijl springt het meest in het oog, maar ook rococo en neoclassicistische details zijn goed aanwezig. Het binnenvallende licht door de bekende koepel van de kathedraal zorgt voor een mooi verlicht altaar. Eén van de torens kun je beklimmen voor een mooi uitzicht over Cádiz.

Cadiz bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Iglesia de Santiago Apóstol

Op hetzelfde Plaza de Catedral staat nog een kerk: Iglesa de Santiago Apóstol. Deze kerk werd halverwege de 16e eeuw gebouwd in de uit Rome afkomstige maniëristische stijl. De kerk is van binnen rijkelijk versierd met goud en polychroom, waarbij het altaarstuk uit de 17e eeuw waarschijnlijk de meeste indruk gaat maken.

Lees ook: Een wandeling over de beroemde Caminito del Rey

Iglesia de Santiago Apóstol Plaza de la Cathedral - Cadiz bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Oude stadspoorten

In de 13e eeuw was Barrio del Pópulo volledig ommuurd en waren er 4 stadspoorten. Vandaag de dag zijn er nog 3 stadspoorten over: Arco de la Rosa (bij Plaza de la Catedral), Arco del Pópulo (bij Plaza de San Juan de Dios) en Arco de los Blancos.

Castillo de San Sebastian

Het eiland waarop Castillo de San Sebastian gevestigd is heeft in het verleden diverse functies gehad. Zo stond er in de 15e eeuw een kapel waar zeelieden herstelden van de pest. Aan het begin van de 18e eeuw werd er een fort op gebouwd, wat werd gebruikt voor verdediging van de stad. Aan het begin van de 19e eeuw werd Juan Bautista Azopardo hier een aantal jaren als krijgsgevangene gehouden. Halverwege de 19e eeuw werd het eiland door middel van een dijk verbonden met de stad zelf.

Playa La Caleta

Een bekend strand in de stad is Playa La Caleta. Net als de kathedraal en de boulevard heeft ook Playa La Caleta een hoog plekje op de lijst met Cádiz bezienswaardigheden. Het strand ligt tussen de twee vestingwerken (Castillo de San Sebastian en Castillo de Santa Catalina) in, direct aan de rand van het oude centrum van de stad. Hier is goed duidelijk dat er nog veel vissers zijn in Cádiz, het stikt er van de vissersbootjes. Opvallend is het voormalige badhuis (gebouwd in 1924) op het strand. Het gebouw heeft jarenlang leeg gestaan maar doet sinds de eeuwwisseling dienst als archeologisch onderwatercentrum (Centro de Arqueología Subacuática). Vanaf het strand heb je mooi uitzicht op zowel Castillo de San Sebastian als Castillo de Santa Catalina.

Cadiz bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Castillo de Santa Catalina

Het vestingwerk aan de andere kant van het strand is Castillo de Santa Catalina. Het is gebouwd na de aanval van een Engelse en Nederlandse vloot, aan het einde van de 16e eeuw. De Spanjaarden verloren, waarna de stad geplunderd werd en vervolgend platgebrand. Het fort werd gebouwd in opdracht van koning Philip II, om Cádiz te beschermen tegen nieuwe aanvallen. Het bouwwerk is tot op de dag van vandaag bijzonder goed bewaard gebleven. Je kunt Castillo de Santa Catalina gratis bezoeken.

Parque Genovés

Heb je zin in een groen momentje? Dan kun je een wandelingetje maken door Parque Genovés, de botanische tuin van Cádiz. Het park werd aangelegd aan het einde van de 18e eeuw. In de loop van de tijd is het park meerdere keren op de schop gegaan. Er zijn een aantal waterpartijen en naast veel groen vind je hier een speelplek voor kinderen met horeca op kleinschalige basis.

Parque Genovés - Cadiz bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Boulevard langs Jardines del Paseo de Carlos III

Vanaf Avenida Campo del Sur kun je nagenoeg om heel het oude centrum heen fietsen, waarbij je over een prachtig stuk boulevard langs Jardines del Paseo de Carlos III rijdt. Opvallend zijn de kleine uitkijktorentjes, die nog in zeer goede staat verkeren. Een mooie plek voor een wandeling of een fietstocht.

Cadiz bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Alameda Marqués de Comillas Garden

Stadsparken in overvloed in Cádiz. En allemaal mooi van formaat, je zult er niet snel in verdwalen. Een klein stadspark (eigenlijk een promenade) met imposante oude bomen is Alameda Marqués de Comillas Garden. De promenade werd in 1617 aangelegd. Daarna is hij diverse malen aangepast en smaller geworden. Er staan gigantische ficussen, die naar verluidt aan het begin van de 20e eeuw uit Australië naar Spanje werden gehaald.

Cadiz bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Iglesia del Carmen

Een in het oog springende kerk aan de straatzijde van Alameda Marqués de Comillas Garden is Iglesia del Carmen. In 1737 werd begonnen met de bouw van deze kerk en in 1762 werd de bouw voltooid. Net als Iglesa de Santiago Apóstol is ook deze kerk rijkelijk gedetailleerd en heeft het een indrukwekkend altaarstuk.

Cadiz bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Monumento a la Constitución de 1812

Het Monumento a la Constitución de 1812 is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw. Het is een monument waarop allerlei sculpturen en afbeeldingen te zien zijn die te maken hebben met oorlog, vrede, landbouw en industrie. Ook komen voorstellingen terug die te maken hebben met de onafhankelijkheidsoorlog.

Monumento a la Constitución, Plaza de España - Cadiz bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Calle Virgen de la Palma

Eén van de meest leuke en sfeervolle straten in Cádiz is Calle Virgen de la Palma, kortweg ook wel Calle de la Palma genoemd. Deze straat ligt in de wijk Barrio de la Viña, waar wijngaarden te vinden waren voordat alles werd volgebouwd in de 18e eeuw. Gekleurde panden, palmbomen en leuke terrassen kun je hier verwachten. Virgen de la Palma loopt van de kerk Parroquia de Nuestra Señora de la Palma door naar Playa La Caleta en is tijdens carnaval the place to be.

Casa Manteca: tapas eten zoals de locals dat doen

Eten als de locals, dát willen wij natuurlijk als we in Cádiz zijn. Casa Manteca is dan de plek waar je naartoe moet volgens een insider en inderdaad, de tapasbar staat vol met Spanjaarden. Na even wachten weten we een plekje te bemachtigen en kijken vol bewondering rond. De muren hangen vol met foto’s, posters en predicaten. Allemaal heeft het te maken met stierenvechten. Op het menu staan de echte authentieke tapas: simpel maar erg lekker. Een aanrader en hoog op onze lijst met Cádiz bezienswaardigheden en tips.

Die Another Day filmlocaties in Cádiz

Voor de James Bond fans onder ons: leuk om te weten dat diverse scènes voor de film Die Another Day zijn opgenomen in Cádiz. James Bond vertrekt in de film naar Cuba om Zao op te sporen. Aangezien de opnames niet op Cuba konden plaatsvinden werd er uitgeweken naar Cádiz. De stad vertoont op verschillende vlakken grote gelijkenissen met Cuba. Opnames werden onder meer gemaakt op Avenida Campo del Sur (eerste scène met James Bond op Cuba), Playa La Caleta (Jinx komt hier de zee uitlopen en het badhuis op strand doet in de film dienst als hotel), Castillo de San Sebastian en Castillo de Santa Catalina (hier is de kliniek met DNA-therapie).

Bezienswaardigheden in Cádiz als onderdeel van je roadtrip door Andalusië

Veel mensen laten Cádiz links liggen op hun roadtrip door Andalusië. Zonde! Zoals je kunt lezen is er genoeg te doen en te zien. Wij vertrekken ’s morgens op tijd uit Sevilla, hebben de hele dag doorgebracht in Cádiz en zijn ’s avonds op tijd weer in Ronda. Niet twijfelen dus maar gewoon inplannen om je trip door Andalusië compleet te maken!

Roadtrip door Andalusië met een huurauto

Andalusië ontdek je het beste met een huurauto. Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule. Met de all-in formule van Sunny Cars ben je tijdens de huurperiode voor alles verzekerd. Mocht je bijvoorbeeld onverhoopt schade krijgen aan de huurauto dan krijg je je eigen risico gewoon teruggestort. Wel zo’n fijn idee als je door de nauwe straatjes van oude dorpjes in Spanje rijdt.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button