Bezoek deze filmlocaties in de Tabernaswoestijn

Tijdens een roadtrip door Andalusië zou een bezoek aan de Tabernaswoestijn in de provincie Almería niet in je programma mogen ontbreken. Wat een bijzondere plek is dat! Het kurkdroge landschap met grille bergen en diepe canyons doet denken aan het Amerikaanse Wilde Westen. En laat dat nou precies zijn waarom deze plek zo speciaal is. Door de grote gelijkenis met plekken in het westen van de VS is de Tabernaswoestijn al decennia lang geliefd bij filmmakers en productiemaatschappijen. In de jaren ’40 werden de eerste films in Tabernas opgenomen en nu, zo’n 80 jaar later, staat de teller op meer dan 600 films.

Waarom is de Tabernaswoestijn als filmlocatie zo geliefd?

Als je liefhebber bent van western films dan zul je tijdens een bezoek aan de Tabernaswoestijn meteen een antwoord hebben op deze vraag. Het landschap vertoont ontzettend veel gelijkenis met het Amerikaanse Wilde Westen. Waarom zou je als Europese filmmaker naar de andere kant van de oceaan gaan om te filmen in zo’n landschap als dat ook veel dichter bij huis kan? Ik weet zeker dat je het landschap zult herkennen bij het bekijken van een film of serie, wanneer je eenmaal een keer in de Tabernaswoestijn bent geweest. De begroeiing, de vormen van de bergen en heuvels, de kleuren… het is erg herkenbaar.

Lees ook: 6x wat te doen in de Tabernaswoestijn

Tabernaswoestijn landschap - Filmlocaties in Tabernaswoestijn - Reislegende.nl

Films en series die zijn opgenomen in de Tabernas woestijn

In de jaren ’60 werd de Tabernaswoestijn vooral bekend door verschillende spaghettiwesterns die er zijn opgenomen door Italiaanse studio’s. Sergio Leone wordt gezien als “de vader” van deze spaghettiwesterns, nadat in 1964 zijn eerste film A Fistful of Dollars uitkwam die geheel was opgenomen in de Tabernaswoestijn. Andere klassiekers die in de jaren ’60 werden opgenomen in Tabernas en omgeving zijn onder meer The Good, the Bad and the Ugly (1966), Once Upon A Time In The West (1968) en natuurlijk Lawrence of Arabia (1962).

Minder lang geleden, in 2000, werd de hele serie Queen of Swords opgenomen in Texas Hollywood (Fort Bravo). Van Doctor Who werd in 2012 A Town Called Mercy (aflevering 3 van seizoen 7) opgenomen in Texas Hollywood en in Oasys Mini Hollywood.

Meer recent (2016) deed de Tabernaswoestijn dienst als het decor als verschillende plekken in de serie Game of Thrones. Onder meer de scenes in het land van de Dothraki (seizoen 6) en scenes op de gigantische steppe in Essos werden in de Tabernaswoestijn opgenomen. Kijkers van The Crown zien in seizoen 4 dat Charles en Diana Australië bezoeken; deze scenes zijn opgenomen in de Tabernaswoestijn. Diverse scenes uit seizoen 3 van La Casa De Papel werden opgenomen in de Tabernas woestijn en ook de makers van Penny Dreadful kwamen in 2016 naar deze droge plek voor opnames. De spin-off van de Spaanse serie Vis a Vis: El Oasis (2020) werd ook voor het grootste deel opgenomen in de woestijn van Tabernas. In de Netflix serie White Lines (2020) zie je ook veel van Tabernas terug en in 2022 komt de release van Borrego, een thriller die nagenoeg geheel opgenomen werd in de Tabernaswoestijn.

Lees ook: Game of Thrones filmlocaties in Split

Genoeg opsommingen! Benieuwd naar welke honderden films er in het verleden allemaal opgenomen zijn in de Tabernas woestijn? Hier vind je een (helaas nog niet volledig bijgewerkt) overzicht.

Met de camper naar Tabernaswoestijn - Filmlocaties in Tabernaswoestijn - Reislegende.nl

Filmlocaties in Tabernaswoestijn op eigen houtje bezoeken

Er zijn meerdere filmlocaties die je kunt bezoeken. Maar helaas zijn de “exacte spots” vaak niet goed te vinden. Online vind je na een beetje speurwerk in bepaalde blogs wel uitleg hoe je bijvoorbeeld bij El Paraje del Chorrillo kunt komen, een plek waar onder meer opnames voor Exodus en Game of Thrones werden gemaakt. Een andere populaire spot waar veel naar wordt gezocht is La Rambla del Búho, een prachtige kloof waar werd gefilmd voor onder meer Game of Thrones, Indiana Jones en The Crown. Hoe aanlokkelijk het ook is wanneer je een routebeschrijving vindt: het is niet aan te raden om op eigen houtje de woestijn in te trekken. Jaarlijks raken vele mensen verdwaald in de Tabernaswoestijn. Eenmaal middenin de woestenij lijkt alles op elkaar en de enorme hitte kan je al snel in moeilijkheden brengen. Wil je lastig bereikbare filmlocaties in de woestijn van Tabernas bezoeken, dan wordt aangeraden dit met een gids te doen.

Een wandeling naar de filmlocatie van Lawrence of Arabia daarentegen is wél goed op eigen houtje te doen. De route wordt aangegeven door paaltjes. Ze zijn weliswaar niet altijd even goed te vinden maar ze zijn er wel. Ook kun je met deze route de mist niet ingaan omdat je een droge rivierbedding volgt. Parkeren voor deze wandeling naar Oasis de Lawrence de Arabia kan bij Oasys Mini Hollywood, meteen rechts bij de inrit. De exacte plek van de oase staat ook aangegeven op Google Maps. Lees hier meer over mijn wandeling naar Lawrence of Arabia oase.

Lees ook: Bezoek de grotwoningen van Guadix

Mexicaans dorp in Fort Bravo - Filmlocaties in Tabernaswoestijn - Reislegende.nl

Western filmsets in Tabernaswoestijn bezoeken

De hierboven genoemde plekken mogen dan lastig te vinden zijn, een aantal voormalige western filmsets zijn dat niet. Er zijn er in de afgelopen decennia meer dan 15 filmsets in western stijl gebouwd. Drie van deze filmlocaties zijn in de loop van de tijd veranderd in Hollywood themaparken. Je kunt in deze themaparken een dagje doorbrengen en shows bekijken, paardrijden en zelfs overnachten. Zo’n western filmset in de Tabernaswoestijn wordt ook wel aangeduid als een western mock-up site of een Hollywood themapark.

Texas Hollywood Fort Bravo - Filmlocaties in Tabernaswoestijn - Reislegende.nl

Texas Hollywood / Fort Bravo

Tijdens onze roadtrip door Andalusië rijden we vanuit Granada naar de Tabernaswoestijn, via de A-92. Links zien we vanaf de snelweg al het prachtig gesitueerde Western Leone liggen, maar onze eerste stop is bij Texas Hollywood oftewel Fort Bravo, ten noorden van de N-340a. Texas Hollywood / Fort Bravo is een van de oudste filmsets in de Tabernaswoestijn. Het werd begin jaren ’70 gebouwd, waarna het in de jaren ’80 door een stuntman werd geëxploiteerd als themapark én als set voor filmproducties.

In Texas Hollywood / Fort Bravo zie je twee stijlen terug. Een deel is gebouwd in Wilde Westen stijl, een ander deel in Spaans / Mexicaanse stijl. Het is heerlijk om door het stadje heen te slenteren, vooral laat op de dag. Het licht is dan mooi en het is lekker rustig. Dat is het tenminste tijdens mijn bezoek, in januari.

Iedere dag zijn er in Texas Hollywood / Fort Bravo shows te zien. Ze hebben shows in de saloon met grappen makende, tussendoor vechtende cowboys en ook buiten worden er shows opgevoerd met cowboys te paard. Op de website kun je tickets kopen voor een show. Of het helemaal up to date is betwijfel ik. Tijdens mijn verblijf in Texas Hollywood / Fort Bravo wordt op de website aangegeven dat er op die dag om 17.30u een buiten show is, maar uiteindelijk is de show toch in de saloon.

Mocht je overnachten in dit themapark maakt het niet uit, je hebt namelijk de hele dag toegang tot het park dus je kunt ook alle shows bekijken. Overnachten kan op de camping (er zijn ook camperplaatsen) of in bungalows. Er zijn verschillende bungalows te boeken, voor 2, 4 of 6 personen.

Check prijzen en beschikbaarheid voor accommodaties in Texas Hollywood / Fort Bravo

Show met cowboys in Fort Bravo - Filmlocaties in Tabernaswoestijn - Reislegende.nl
Fort Bravo Texas Hollywood saloon - Filmlocaties in Tabernaswoestijn - Reislegende.nl
Oud Spaans dorp in Fort Bravo Texas Hollywood - Filmlocaties in Tabernaswoestijn - Reislegende.nl

Oasys Mini Hollywood

Het grootste themapark in de Tabernaswoestijn is Oasys Mini Hollywood. Deze filmset werd in de jaren ’60 gebouwd voor opnames van de film For a Few Dollars More. In die periode en lange tijd daarna was de naam van de filmset Yucca City. Na de opnames van The Good, the Bad and the Ugly in 1966 werd de filmset toegankelijk voor publiek.

In Oasys Mini Hollywood zijn, net als in Fort Bravo, verschillende shows te zien. Daarnaast is dit themapark is nóg meer ingericht op (dag)bezoekers. Het is niet alleen groter dan de andere themaparken, er is ook veel meer te doen. Er is een dierentuin, een zwembad en natuurlijk een stadje in western stijl. Je kunt er paardrijden, met een treintje door het park rijden of een fotoshoot doen in western- of indianenstijl in de daarvoor bestemde studio.

Oasys Mini Hollywood themapark - Filmlocaties in Tabernaswoestijn - Reislegende.nl
Oasys Mini Hollywood canyon - Filmlocaties in Tabernaswoestijn - Reislegende.nl

Western Leone

De filmset van Western Leone werd gebouwd in 1968 voor opnames van de film Once Upon a Time in the West, een film van de Italiaanse Sergio Leone. Western Leone is de kleinste van de drie themaparken en daardoor ook minder druk. Vlakbij de set werd in 1970 een fort gebouwd voor de film El Condor. Die plek is helemaal vervallen maar je kunt het nog steeds bezoeken. Ook in Western Leone worden shows gegeven, zowel binnen in de saloon als buiten te paard. Je kunt in een fotostudio een shoot doen in western kleding, er is een restaurant en uiteraard kun je er gewoon lekker rondstruinen.

A-92 richting Tabernaswoestijn - Filmlocaties in Tabernaswoestijn - Reislegende.nl

Overnachten in de Tabernaswoestijn

Overnachten kan zoals je hierboven hebt kunnen lezen in Fort Bravo als je in een themapark wilt verblijven. Maar er zijn ook andere leuke plekken om een accommodatie te boeken, zoals bijvoorbeeld in het stadje Tabernas zelf. Slapen in een huisje, in een authentiek pand, in een hotel of op camping; het kan allemaal! Mocht je liever iets meer richting de kust verblijven dan is dat ook zeker een optie. De Tabernaswoestijn als dagtrip is goed te doen, zo rij je bijvoorbeeld in een half uur vanuit de stad Almería naar Tabernas.

Check prijzen en beschikbaarheid van verschillende accommodaties in de Tabernaswoestijn

Wat is de beste tijd om de Tabernaswoestijn te bezoeken?

Het kan in de zomer behoorlijk heet worden in de Tabernaswoestijn. Alhoewel de zwoele avonden dan heerlijk zijn, is het overdag vaak té heet om activiteiten te ondernemen. Ik bezoek de woestijn van Tabernas in januari; wat mij betreft perfect. In de middag is het heerlijk in het zonnetje bij een temperatuur van zo’n 18 graden. In de ochtenden en in de avonden is het echt koud (bij ons rond het vriespunt). Dat betekent niet alleen warme kleding aantrekken, maar ook geregeld koude accommodaties. In Spanje zijn veel huizen en accommodaties NIET verwarmd. Iets om op te letten bij het boeken van een accommodatie.

Ook vind ik het in de winter een stuk minder comfortabel in de restaurants. Hier is eveneens vaak geen verwarming aanwezig en vooral in de periode met COVID staan deuren ook geregeld open. Dus, hou je van actief zijn, van wandelen en veel ondernemen? Vind je het niet erg om je op vakantie dik aan te kleden in de avond? Dan is de winterperiode perfect voor een bezoek aan de Tabernaswoestijn. Ben je echter een koukleum, zit je liefst lang buiten ’s avonds om te genieten van zwoele avonden en kun je goed tegen extreme hitte overdag? Dan zijn de zomermaanden echt voor jou!

Ontdek de Tabernaswoestijn vanuit Malaga met een huurauto

Binnen 2,5 uur kun je vanuit Malaga in de Tabernaswoestijn aankomen, met een auto. Ga je vroeg op stap, dan is dat dus goed te doen als dagtrip. Nog leuker is het om te overnachten in de Tabernaswoestijn, bijvoorbeeld bij Fort Bravo Texas Hollywood. Zie ‘s morgens de zon op komen bij Castillo de Tabernas en maak eventueel de wandeling naar de oase van Lawrence of Arabia. Wil je niet meteen terug naar Malaga, maar meer zien van Andalusië? Haal dan inspiratie uit deze 5-daagse route door Andalusië of uit deze rondreis van 14 dagen door Andalusië. In deze routes zijn onder meer de bekende plaatsen Cadiz, Sevilla, Ronda, Frigiliana, Granada en Guadix opgenomen. Ook het beroemde Caminito del Rey wandelpad en de wandeling in El Torcal de Antequera vind je in deze routes terug.

Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars, doordat je hier altijd voor alles verzekerd bent. Ter plaatse hoef je geen extra verzekeringen af te sluiten, je weet gewoon vooraf al dat alles goed geregeld is.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button