10 tips voor de eerste keer backpacken

Backpacken is een van de meest gekozen manieren voor het ontdekken van verschillende landen, culturen en bijzonderheden in de wereld. Vaak nemen studenten een tussenjaar na het afronden van de middelbare school om te gaan backpacken aan de andere kant van de wereld. De meest gekozen plek om te gaan backpacken is Zuidoost-Azië. Andere bekende plekken zijn Midden-Amerika of Zuid-Amerika. Tijdens de reis kan je als backpacker de meest geweldige avonturen beleven, verschillende culturen ontdekken en veel leuke mensen ontmoeten in de hostels. Geen wonder dat veel mensen graag een keer willen backpacken! Toch blijft het ook een spannend avontuur. Je gaat vaak in je eentje of met z’n tweeën naar een onbekend land waar je goed moet opletten voor gevaar. Het is daarom ook belangrijk om je goed voor te bereiden. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook om optimaal te kunnen genieten van je reis. Hier zijn 10 tips die je kan gebruiken als je voor het eerst gaat backpacken!

1. Plan je route

Maak globaal een reisschema voor je backpack avontuur. Bedenk welke plaatsen je graag wilt bezoeken en boek alvast je vliegticket voor de eerste twee landen. Behoudt genoeg flexibiliteit zodat je altijd je plan kan aanpassen. Misschien maak je onderweg nieuwe vrienden waarmee je een stukje verder wilt reizen of vertellen andere reizigers over mooie plekken waar je naartoe kan reizen. Door globaal je route te plannen kan je spontaan blijven en tegelijkertijd de zekerheid hebben van een mooie reis.

2. Kies de juiste rugzak

Backpacken betekent dat je al je spullen mee moet nemen in een grote rugzak op je rug. Zorg er daarom voor dat je de juiste rugzak koopt en zo min mogelijk spullen meeneemt. Kies voor een comfortabele rugzak die past bij je lichaamsbouw en groot genoeg is voor al je spullen. Vraag eventueel andere backpackers voor advies. 

3. Minimaliseer je bagage

Vaak kies je als backpacker om een halfjaar te gaan reizen in het gebied waar je naartoe gaat. Een halfjaar is best wel lang waardoor je graag zo veel mogelijk spullen mee wilt nemen. Toch wordt het aangeraden om zo min mogelijk mee te nemen zodat je rug niet te snel pijn gaat doen. Neem een reis waszak mee zodat je makkelijk je kleren kan wassen onderweg zodat je minder kleren mee hoeft te nemen.

4. Investeer in goede wandelschoenen

Tijdens je reis wil je natuurlijk zoveel mogelijk mooie dingen zien en beleven. Koop daarom goede wandelschoenen zodat je blaren kan voorkomen tijdens lange wandelingen in de natuur of de bergen. 

5. Neem voldoende geld mee

Probeer van tevoren uit te zoeken waar je allemaal kan betalen met je betaalpas of creditcard en op welke plekken je contant geld nodig zal hebben. Neem in ieder geval altijd contant geld mee voor de zekerheid zodat je nooit zonder geld komt te zitten. Doe ook onderzoek over de valuta en kosten in elk land die je gaat bezoeken.

6. Wees voorbereid op het weer

Niet alleen in Nederland kan het weer snel veranderen. Ook in het buitenland kan het vaak voorkomen dat het weer omslaat van zonnig naar regenachtig. Controleer daarom de weersverwachting van de landen die je gaat bezoeken en bekijk welk seizoen het is op de tijd dat je er bent. Een regenjas en warme trui zijn vaak onmisbaar in je rugtas. 

7. Leer de lokale taal

Het zal vaak voorkomen dat de inwoners van het land dat je bezoekt geen Engels kunnen praten. Leer daarom enkele basiszinnen in de lokale taal om te kunnen communiceren met de lokale bevolking. Zo kan je situaties gemakkelijker oplossen.

8. Blijf veilig

Houd altijd je spullen in de gaten en wees alert op je omgeving. Elke cultuur is anders en overal zal je je moeten aanpassen. Wees vooral alert op drukke toeristische plaatsen en in het openbaar vervoer voor zakkenrollers. Vertrouw op je intuïtie en vermijd risicovolle situaties. 

9. Maak kopieën van belangrijke documenten

Maak van tevoren kopieën van je paspoort, visum, verzekeringsgegevens en andere belangrijke documenten en bewaar ze op verschillende locaties. Denk aan een online kopie op je telefoon, in je rugzak en je hostelkamer. 

10. Wees flexibel

Onderweg zal je veel andere reizigers en backpackers ontmoeten en maak je veel nieuwe vrienden. Hierdoor krijg je nog meer ideeën en tips waar je naartoe kunt reizen en wat je allemaal gezien moet hebben. Misschien maak je wel nieuwe vrienden waarmee je verder wilt reizen. Wees in ieder geval altijd flexibel zodat je makkelijk je plannen aan kan passen. Vergeet vooral niet te genieten van je avontuur!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button