Dunas de Maspalomas, waanzinnige zandduinen op Gran Canaria 

In het zuiden van Gran Canaria vind je een bijzondere plek: Dunas de Maspalomas. Een gebied met een oppervlakte van ruim 404 hectare, waar je alleen maar zandduinen vindt. Sinds 1987 is het gebied een beschermd natuurreservaat. De duinen doen denken aan de Sahara, of aan Sossusvlei in Namibië. Tijdens een bezoek aan dit eiland zou je deze zandduinen van Gran Canaria eigenlijk niet over mogen slaan.

Waarom zijn de zandduinen op Gran Canaria zo bijzonder?

De zandduinen bij Maspalomas zijn ontstaan in de laatste periode van de ijstijd. Het zand kwam omhoog van de oceaanbodem toen het water terugtrok. De wind blies het zand naar de kust, waardoor na verloop van tijd duinen ontstonden. Nu nog steeds zijn de duinen continue in beweging. Door de sterke wind ”wandelen” de duinen van oost naar west, wat jaarlijks 2 tot 5 meter kan schelen.

Gran Canaria Dunas de Maspalomas - Reislegende.nl

La Charca, Maspalomas Lagoon

In het zuidwesten van het gebied vind je La Charca (ook wel bekend als Maspalomas Lagoon), een brakwatergebied. Hier komen veel vogelsoorten rusten tijdens hun migratie, waardoor het een geliefde plek is voor vogelspotters. Je kunt een mooie wandeling maken langs de westoever van de lagune. Er zijn goede uitkijkpunten waar je rustig van het uitzicht kunt genieten. Niet vergeten een verrekijker mee te nemen; het hele jaar door kun je tientallen verschillende trekvogels spotten.

Lees ook: De leukste hotspots op de Canarische eilanden

Het beste moment om de duinen van Maspalomas te bezoeken

Op welk moment van de dag je de duinen van Maspalomas ook bezoekt; het is altijd indrukwekkend. Het is logisch dat het vroeg op de dag rustiger is dan later op de dag. Vooral in de avond komen mensen naar de duinen, omdat het zand dan niet meer zo heet is. Midden op de dag, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, kan het er verschrikkelijk heet zijn. Niet het beste moment om deze mooie plek te gaan bekijken! De ochtenden en de avonden zijn over het algemeen het meest geschikt, als het gaat over temperatuur. Als het gaat om druktes vermijden dan is de ochtend absoluut de beste keuze.

Dunas de Maspalomas duinen van Gran Canaria - Reislegende.nl

Zandduinen fotograferen bij zonsopkomst of bij zonsondergang?

Als je gaat voor het fotograferen van de zandduinen in Gran Canaria dan zou je in eerste instantie misschien denken aan het tijdstip van zonsondergang. Prachtig natuurlijk, de duinen op de foto met een roze gloed in de lucht. Toch heb ik gemerkt dat dit absoluut NIET de beste tijd op de dag is. Buiten het feit dat er veel mensen aanwezig zijn op de duintoppen, zie je ook overal voetstappen. Het wordt ’s avonds heel moeilijk om mooie duinkammen te fotograferen zonder die voetstappen. Wil je smetteloze duinen fotograferen in Maspalomas? Ga dan vroeg in de ochtend. De wind zorgt ervoor dat ’s nachts alle voetsporen verdwijnen en dat je mooie ribbels hebt in het zand.

Bovendien zijn er vroeg in de ochtend nauwelijks mensen in het gebied. Hoe vroeger je er bent na zonsopkomst, hoe mooier je de contouren en schaduwen vast kunt leggen. Ook als het halfbewolkt is, zoals bij mijn bezoek. Ik heb gemerkt dat het ontbreken van allerlei voetstappen belangrijker is voor het maken van mooie foto’s dan het ontbreken van harde schaduwlijnen door een laagstaande zon. Alhoewel je natuurlijk het liefst beiden hebt :-)

Lees ook: Tobas de Colores del Barranco de las Vacas, Antelope Canyon van Gran Canaria

Maspalomas zandduinen Gran Canaria - Reislegende.nl

Mag je wandelen in de duinen van Maspalomas?

Tijdens mijn bezoek dacht ik van wel. Ik kwam er voor het eerst in de avond, toen er veel mensen bovenop de duinkammen liepen. Het was al snel duidelijk dat het voor het fotograferen beter was om de volgende ochtend terug te komen. Toen ik na mijn reis meer ging lezen over het gebied kwam ik erachter dat er sinds de lockdowns op het eiland het een en ander is veranderd. Twee jaar lang kwamen er veel minder mensen in het gebied, door de lockdowns. Onderzoekers hebben geconstateerd dat dat veel voordelen opleverde voor de duinen, het gebied verkeerde in veel betere staat. Daarop is besloten dat men alleen nog over een speciaal aangelegd wandelpad door de duinen mag lopen. Het wandelpad start aan de kant van de lagune, heeft een lengte van 8 kilometer en maakt een lus in het duingebied.

Uitkijkpunten Dunas de Maspalomas

Als ik vooraf had geweten van het wandelpad en van de poging de duinen te herstellen had ik niet zomaar het duingebied in gelopen. Er zijn immers genoeg uitkijkpunten langs de rand van het gebied waar je ook prachtig kunt fotograferen. Een van die plekken is Mirador de las Dunas de Maspalomas. Vanaf deze plek kun je in oostelijke richting naar Mirador Dunas Santa Mónica lopen, waarbij je continue de zandduinen mooi in beeld hebt.

Maspalomas duinen in zuiden van Gran Canaria - Reislegende.nl

Parkeren bij de zandduinen van Maspalomas

Aangezien Maspalomas één van de drukste badplaatsen van Gran Canaria is, is parkeren niet altijd makkelijk. Ik vind tot twee keer toe gemakkelijk een plekje op Av. de Alemania. Over P. Costa Canaria, een weg tussen Hotel Riu Palace en een hiernaast liggend appartementencomplex, loop je dan binnen korte tijd naar de zandduinen.

Gran Canaria ontdekken met een huurauto

De beste manier om Gran Canaria te ontdekken is met een huurauto. Zelf huur ik altijd een auto bij Sunny Cars. Sunny Cars maakt gebruik van een all-in formule, waardoor alles verzekerd is. Zo krijg je ter plaatse nooit onverwachte, extra kosten op je bordje. Ook betaalt Sunny Cars bij schade je eigen risico terug. Op deze manier stap je met een fijn gevoel in de auto om bijvoorbeeld de GC-200 te rijden en mooie plekken als Charco de Las Palomas, Tobas de Colores del Barranco de las Vacas of bezienswaardigheden in het binnenland van Gran Canaria te bezoeken.

Overnachten in mooie accommodaties op Gran Canaria

Op Gran Canaria kun je op prachtige plekjes overnachten. Een echte aanrader is Villa Nestor in Ingenio. Een prachtig gerenoveerd pand midden in het centrum van Ingenio, waar je veel authentieke, originele details terug ziet. Villa Nestor heeft een fraai dakterras waar heerlijke ontbijtjes worden geserveerd door de Nederlandse eigenaren, terwijl gasten genieten van de zonsopkomst. San Bartolomé de Tirajana is een leuk, oud plaatsje waar je kunt overnachten in Rural Suite Santiago de Tunte. Behoefte aan meer ruimte om je heen? Dan is Hotel Rural Hacienda del Buen Suceso in Arucas the place to be. Een voormalige haciënda, omringd door bananenplantages. Een heerlijke plek om ook echt tot rust te komen. Lees meer over bovenstaande accommodaties in het artikel waar verblijven op Gran Canaria.

Capitool Reisgidsen Top 10 – Gran Canaria 
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:10

ANWB Extra – Gran Canaria
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:08

Marco Polo NL – Gran Canaria
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:06

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button