Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada

Bij een bezoek aan Andalusië kun je er niet om heen: de Sierra Nevada. De imposante, besneeuwde bergketen is van grote afstand zichtbaar. Het massief is het achtergronddecor voor veel mooie steden in de regio, waaronder Granada en Guadix. De goed begaanbare (snel)wegen liggen om de bergketen heen, maar uiteraard zijn er in de bergen zelf ook een aantal mooie bergpassen te vinden. Wij rijden de A337, een bergpas die het massief van noord naar zuid doorkruist en de naam Puerto de la Ragua draagt. Een weg die lange tijd bekend stond als bergpas voor “people without fear”, geliefd bij motorrijders en wielrenners. In dit artikel lees je mijn ervaring met het rijden van de A337 in de Sierra Nevada.

Lees ook: 14-daagse rondreis door Andalusië, route en tips

Parque Nacional de Sierra Nevada

Het hoogste gedeelte van de Sierra Nevada is een van de twee nationale parken in Spanje. Het andere nationale park is Parque Nacional Doñana, een gebied met wetlands langs de rivier Guadalquivir, welke uitmondt in de Atlantische Oceaan. Beide nationale parken zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Parque Nacional de Sierra Nevada beslaat ruim 86.000 hectare. In het park vind je uitgestrekte bossen, rivieren met kraakhelder water, diepe valleien en zestien bergtoppen die hoger zijn dan 3000 meter. De hoogste toppen zijn van de 3482 meter hoge Mulhacén en de 3398 meter hoge Pico Veleta.

Activiteiten in de Sierra Nevada

In de Sierra Nevada kunnen tal van activiteiten worden ondernomen. In de winter wordt er veel geskied en gelanglauft. Het hele jaar door kan er worden gefietst, waarbij mountainbike liefhebbers zich kunnen uitleven op meer dan 500 kilometer aan MTB trails. Ook canyoning, boogschieten, raften, paragilden en natuurlijk wandelen zijn populaire activiteiten.

Om de Sierra Nevada heen of er doorheen?

In plaats van om het bergmassief heen te rijden besluiten we de bergpas A337 te pakken die dwars door de Sierra Nevada heen loopt. Tot op de dag zelf weten we niet zeker of we het ook echt gaan doen, we lezen namelijk dat de weg vaak slecht begaanbaar is wanneer er sneeuw ligt. Aangezien het al dagen mooi en droog weer is gaan we het gewoon doen. We rijden de Puerto de la Ragua van noord naar zuid, van La Calahorra naar Cherin. Voor we aan de bergpas beginnen tanken we de auto vol en nemen nog even een kijkje bij Castillo de La Calahorra.

Lees ook: 6x wat te doen in de Tabernas woestijn

Castillo de La Calahorra

La Calahorra Castle, oftewel Castillo de La Calahorra. Dit Renaissance kasteel zou je niet meteen verwachten op zo’n plek. Het ligt prachtig op een heuvel met de besneeuwde bergen van de Sierra Nevada op de achtergrond. Het dorp La Calahorra ligt aan de voet van de heuvel waar het kasteel op gebouwd is. Begin 16e eeuw startte men met bouwen van Castillo de La Calahorra, geheel in Italiaanse Renaissance stijl. In 1922 werd het kasteel benoemd tot Bien de Interés Cultural, cultureel erfgoed. Het is helaas niet voor publiek toegankelijk, maar het schijnt dat de huidige eigenaar na een belletje maar wat graag naar het kasteel toe komt voor een privé rondleiding.

Filmlocatie House of the Dragon

Castillo de La Calahorra is overigens een van de locaties waar is gefilmd voor de Game of Thrones prequel House of the Dragon. In de serie doet het kasteel een aantal keren dienst als de thuisbasis van de Targaryen-familie in Pentos, een stad dichtbij de zeeën van Westeros.

Castillo de La Calahorra Sierra Nevada - Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada - Reislegende.nl

Puerto de la Ragua A337

Eenmaal de A337 opgekomen stijg je snel in hoogtemeters. Vanaf La Calahorra ben je eerder op het hoogste punt van de bergpas, na zo’n 14 kilometer. Vanaf het zuidelijk gelegen Cherin ben je 25 kilometer onderweg naar het hoogste punt op 2041 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage van de bergpas is 6%, wellicht handig om te weten wanneer je de bergpas wilt bedwingen op twee wielen :-)

Vlak voor we de eerste haarspeldbocht pakken komen we langs een informatiebord waarop staat aangegeven dat de conditie van bergpas wordt verbeterd. Dat merken we tijdens de klim omhoog maar al te goed. Er is nieuw asfalt aangebracht maar de vangrail mist nog op het grootste gedeelte van de klim. En ik kan je zeggen, dat is best spannend op een weg die zó smal is dat je elkaar niet kunt passeren. Er zijn geen uitwijkmogelijkheden die je op veel andere plekken in de bergen wel tegenkomt. Gelukkig komen we geen vrachtwagen of grote camper tegen! Bij veel bochten staat een bord waarop geadviseerd wordt om te toeteren, om zo tegenliggers te waarschuwen dat je er aan komt. We doen dat elke keer heel braaf en gelukkig hebben we in de steile, smalle haarspeldbochten zonder vangrails geen tegemoetkomend verkeer.

Bergpas Sierra Nevada - Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada - Reislegende.nl
Bergpas Sierra Nevada - Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada - Reislegende.nl
Sierra Nevada - Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada - Reislegende.nl

Het hoogste punt van Puerto de la Ragua

Na een tijdje lijken we op een soort plateau terecht te komen met indrukwekkende vergezichten. De weg wordt hier iets breder. Stijgend verkeer heeft de beschikking over een extra rijstrook, dat voelt toch een stuk prettiger! Alhoewel de thermometer zegt dat het niet warmer dan 8 graden is voelt het door het windstille, zonnige weer heel lekker. We parkeren een paar keer om de mooie omgeving in ons op te nemen en om lekker in de buitenlucht te zijn.

Het duurt niet lang of we komen aan op het hoogste punt. Hier vind je een gebouw waarin een bezoekerscentrum en hostel gevestigd zijn. Om het gebouw heen is een grote, onverharde ruimte waar je de auto kunt parkeren. We lezen dat ze de parkeerplaats aan gaan pakken, zodra de werkzaamheden aan de bergpas zelf zijn voltooid. Vanaf dit punt starten verschillende wandelroutes en langlauf loipes. De loipes liggen op een hoogte tussen de 2000 en 2200 meter en hebben verschillende lengtes van 2,5 tot 10 kilometer.

Lees ook: Bekijk de grotwoningen in Guadix

Sierra Nevada bezoekerscentrum hoogste punt bergpas A337 - Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada - Reislegende.nl
Uitzicht Sierra Nevada - Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada - Reislegende.nl

Lunchen in Laroles

We vervolgen de weg en gaan op Google Maps op zoek naar een plekje voor de lunch. Puerto de la Ragua is aan de zuidzijde een stuk ruimer dan aan de noordzijde. Hier kunnen twee voertuigen elkaar op veilige manier passeren. De omgeving is wel echt heel mooi. Bosrijk met geweldige uitzichten. Ik vind het steeds mooier worden, hoe zuidelijker we komen. We besluiten om in Laroles te gaan lunchen. Daar is een restaurant met terras dat uitzicht biedt over het dal. Klinkt goed! Uiteraard laten we Google Maps ons naar dat precieze adres navigeren en voor we het weten staan we vast in smalle en vooral super steile steegjes midden in Laroles. Zó niet handig! Het is een hele kunst om met de auto uit dit doolhof te komen en mijn hellingproef wordt behoorlijk getest.

We parkeren de auto ergens langs de kant van de weg en gaan lopend verder. Kriskras door de idyllische straatjes banen we ons een weg naar het restaurant, wat bij aankomst dicht blijkt te zijn. Wat jammer! Eigenlijk is alles dicht in dit mooie dorpje. Helaas, we moeten op zoek naar een andere plekje voor de lunch. Mocht je eens hier in de buurt zijn in het voorjaar of in de zomer: de naam van het restaurant met uitzicht op het dal is Terraza El Mirador.

Laroles Sierra Nevada - Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada - Reislegende.nl
Laroles Sierra Nevada - Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada - Reislegende.nl

Lunchen in Mecina Alfahar

Dan de weg maar vervolgen tot we weer een ander leuk dorpje tegenkomen :-) Inmiddels zijn we aan het einde van de A337 gekomen, bevinden we ons in de regio La Alpujarra en slaan we rechtsaf de A4130 op. We belanden in Mecina Alfahar, op een terras van restaurant Cuesta El Molino. Een plek waar alleen locals lijken te komen, blijkt ook wanneer aan ons gevraagd wordt het we hier in hemelsnaam terecht gekomen zijn. Dit is wel een perfect plekje in de zon! Er is geen menukaart, de eigenaar vertelt wat hij allemaal heeft. We hebben geen idee wat hij zegt, maar met wat handen- en voetenwerk komen we er wel uit. Hoe leuk is het dat je op deze manier op zulke plekjes terecht komt?

Lees ook: Ontdek Andalusië in 5 dagen

Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada - Reislegende.nl
Puerto de la Ragua A337, prachtige bergpas in Sierra Nevada - Reislegende.nl

La Alpujarra

Het gebied aan de zuidzijde van de Sierra Nevada maakt wel veel indruk. La Alpujarra, ook wel Las Alpujarras genoemd, geeft de mooiste doorkijkjes richting zee, heeft massieve hoge rotswanden, slingerende wegen en kleine witte dorpjes. Zonde eigenlijk dat we hier zo snel doorheen rijden op weg naar onze eindbestemming voor die dag. Het is in januari, als wij er zijn, rond 18.30u donker en dan is het toch wel fijn om uit de bergen te zijn waar de weg veelal onverlicht is. Zeker een regio om bij een volgende trip naar Andalusië te ontdekken.

Puerto de la Ragua als onderdeel van je roadtrip door Andalusië

De A337, Puerto de la Ragua, is goed op te nemen in een mooie route door Andalusië. Zo kun je een ronde om de Sierra Nevada rijden waarbij je de steden Granada (tip: fietstour in Granada), Malaga, Almeria en Guadix bezoekt. Tussen de Sierra Nevada vind je nog de mooie dorpen Nerja en Frigiliana. Ga wandelen in El Torcal de Antequera en vergeet niet de Tabernaswoestijn te bezoeken. Heb je meer tijd dan kun je een rondje door Andalusië uitbreiden met andere mooie plekken. Bekijk mooie bezienswaardigheden in Sevilla, maak een stadswandeling in Ronda en bezoek ook Cadiz. Last but not least: neem ook een wandeling over het Caminito del Rey pad op in je programma. Er is zo veel leuks te doen en moois te zien in Andalusië!

Lees ook: Kijk een show en slaap in Fort Bravo Texas Hollywood

Andalusië ontdekken met een huurauto

Zoals je leest in dit artikel rij ik door Andalusië met een huurauto vanuit Malaga. Een auto huur ik altijd bij Sunny Cars. Sunny Cars heeft een all-in formule, hierdoor ben je voor echt alles verzekerd. Mocht je onverhoopt schade rijden, dan wordt je eigen risico bijvoorbeeld gewoon teruggestort. Ook krijg je aan de balie geen extra kosten op je bordje; iets wat veel mensen zo vervelend vinden bij autoverhuurders. Met Sunny Cars ga je altijd met een gerust hart de weg op!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button