Tobas de Colores del Barranco de las Vacas, Antelope Canyon van Gran Canaria

Op Gran Canaria zijn talloze mooie plekjes in de natuur te vinden. Denk aan de smetteloze zandduinen van Maspalomas in het zuiden van het eiland, aan de indrukwekkende westkust met hoge kliffen en aan de natuurlijk zwembaden in het noorden van Gran Canaria. Ook in het prachtige binnenland van Gran Canaria heeft mother nature goed haar best om gedaan om pareltjes van bezienswaardigheden te creëren. Een van die pareltjes is Tobas de Colores del Barranco de las Vacas, bij de meeste mensen beter bekend als Barranco de las Vacas. Een plek die je zeker zou moeten bezoeken wanneer je het binnenland van Gran Canaria ontdekt.

Antelope Canyon van Gran Canaria

Wanneer je foto’s ziet van Tobas de Colores, zul je waarschijnlijk meteen de link leggen met Antelope Canyon in de Verenigde Staten. Niet zo gek, want beide plekken zijn op dezelfde manier gevormd door weersinvloeden. Het gesteente in de kloof is van vulkanische oorsprong. Turfsteen wordt het genoemd; op elkaar geperste lagen van vulkanisch as. Turfsteen is een zachte, poreuze, gemakkelijk te bewerken steensoort. Logisch dat weersinvloeden iets doen met een stukje natuur als dit. Duizenden jaren lang hebben water en wind gezorgd voor de vormen die Tobas de Colores vandaag de dag heeft.

Waar Antelope Canyon in de Verenigde Staten een lengte heeft van 200 meter (Upper Antelope Canyon) en zelfs 407 meter (Lower Antelope Canyon) is Tobas de Colores niet langer dan 50 meter. Ook de hoogtes kun je niet met elkaar vergelijken. In Antelope Canyon zijn de wanden tot wel 37 meter hoog, bijna 5x hoger dan de wanden van Tobas de Colores. Echt een klein broertje van Antelope Canyon dus! En, op andere schaal dan, misschien wel net zo indrukwekkend.

Hoe kom je bij Barranco de Las Vacas Tabas de Colores op Gran Canaria - Reislegende.nl

Tobas de Colores, onderdeel van Barranco de las Vacas

De canyon Tobas de Colores was lange tijd een hidden gem op Gran Canaria. Tot er steeds vaker foto’s van de canyon op social media verschenen. Vanaf dat moment lijkt de plek hotter dan welke andere plek op Gran Canaria dan ook. De 50 meter lange, door weer en wind gevormde canyon is onderdeel van de veel grotere Barranco de Las Vacas. De lokale bevolking gaf dit prachtige gedeelte de naam Tobas de Colores, of eigenlijk Tobas de Colores del Barranco de las Vacas. De canyon wordt echter vooral getagd als Barranco de las Vacas en dat schept nog wel eens wat onduidelijkheid.

Hoe kom je bij Tobas de Colores?

Na het invoeren van “Barranco de las Vacas” op Google Maps word je namelijk naar de verkeerde plek gestuurd. Kom je aanrijden met de auto denk je al snel ”yes, we zijn er!”. Er staan namelijk officiële, bruine borden met daarop Barranco de Las Vacas. Dit is echter het zuidelijke gedeelte van de canyon. Tobas de Colores ligt in het noordelijke deel van de canyon. Voer op Google Maps precies ”Tobas de Colores Barranco de las Vacas” in, dan kom je op de juiste plek. Hieronder op de plattegrond zie je precies wat ik bedoel. De (onderste) haarspeldbocht op de GC-551 moet je dus NIET hebben. De juiste bocht is bovenin op de kaart waar ”Barranco de Las Vacas” staat met het cameraatje ernaast, op de GC-550 van Agüimes richting Temisas.

Hoe kom je bij Barranco de Las Vacas, Tobas de Colores op Gran Canaria - Reislegende.nl

Nog even over de ”verkeerde” bocht bij Barranco de las Vacas

De foto’s hieronder laten zien waar wij eerst zijn (onderste bocht, aan het zuidelijke uiteinde van Barranco de las Vacas kloof). Hier kun je ook langs de weg parkeren en wij lopen daarna het pad op in de bocht. We komen in een smalle kloof terecht met veel losse stenen. Dit is het zuidelijke stuk van Barranco de las Vacas en de plek wordt ook als zodanig vermeld. De kloof wordt steeds smaller en achterin loopt het dood. Er is op deze plek een oude mijn te vinden en een soort pad heel steil de rotswand op. Meerdere mensen klimmen hier omhoog, maar ons gevoel zegt dat we niet goed zitten. We merken dat iedereen aan het zoeken is, maar door gebrek aan Engelse taalvaardigheden kunnen we met de meeste mensen niet overleggen.

De kloof voelt hier ook helemaal niet veilig, met al die losse stenen. Die hangen namelijk ook aan de wanden, alles ziet er heel instabiel uit. Op veel plekken lijkt er geregeld een hele lading met stenen naar beneden te komen. Snel weg hier en op zoek naar het goede deel van de canyon.

Gran Canaria Barranco de Las Vacas verkeerde bocht in weg - Reislegende.nl
De ”verkeerde” bocht, bij de bruine naamborden
Barranco de Las Vacas Gran Canaria verkeerde kloof - Reislegende.nl
Het zuiden van Barranco de las Vacas. Ook mooi, maar het loopt al snel dood

De juiste plek voor een bezoek aan Barranco de las Vacas

Als je er aan komt, is het meteen duidelijk dat we op de goede plek zijn. Het is hier druk! Langs de weg vlakbij de bocht kunnen maar enkele auto’s geparkeerd staan. Rij een stukje door tot voorbij de volgende bocht (richting Temisas), hier is best veel plek om langs de kant te parkeren. Je moet een stukje over de weg terug lopen naar de kloof. Niet echt een fijne wandeling zo over de weg, ook al is het maar kort. Doordat het verkeer moet klimmen komen ze geregeld met een aardige vaart de bocht om. Aangekomen bij Tobas de Colores kun je aan de binnenzijde van de bocht over de vangrail klimmen en naar beneden lopen. Hier zie je een tunnel onder de doorgaande weg. Loop hier doorheen en je komt in Tobas de Colores terecht.

Tip: trek goede schoenen aan. We zien ook mensen op slippers; in de kloof is dat prima te doen, maar het stukje naar beneden is toch behoorlijk steil en glad op bepaalde plekken. Bergschoenen is ook weer niet nodig, maar sneakers met een beetje grip zijn geen overbodige luxe.

Gran Canaria Tabas de Colores route Barranco de Las Vacas - Reislegende.nl
Het begin van Tobas de Colores, van bovenaf gezien

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Tobas de Colores del Barranco de las Vacas?

Het kan erg druk zijn in de canyon, zeker midden op de dag en in het weekend. Wil je de canyon mooi van kleur zien veranderen? Dan is het een goed idee om heel vroeg in de ochtend te komen (niet lang na zonsopkomst) op een zonnige dag. Je hebt de canyon dan nagenoeg voor jezelf. En je bent ook nog eens getuige van prachtig lichtinval, waardoor de wanden steeds weer een andere kleur aan lijken te nemen. Ook lukt het om dit tijdstip om dichtbij te parkeren, waardoor je het stuk over de weg niet hoeft te lopen. Lukt het niet om ’s morgens vroeg te gaan? Ga dan in ieder geval op een doordeweekse dag en niet in het weekend. Aan het einde van de dag of aan het begin van de avond is de kans op minder mensen in Tobas de Colores ook groter dan midden op de dag.

Tabas de Colores del Barranco de Las Vacas Gran Canaria - Reislegende.nl

Tips voor fotograferen in Tobas de Colores del Barranco de las Vacas

Wil je op je gemak gaan fotograferen in Tobas de Colores del Barranco de las Vacas? Dan is het zeker aan te raden om heel vroeg ter plaatse te zijn. Overdag is het op je beurt wachten om in de mooiste hoekjes foto’s te maken. Ook erg lastig overigens is het om foto’s te maken zonder dat er iemand door je beeld loopt. Vroeg in de ochtend heb je hier geen last van. Hooguit is er iemand die precies dezelfde gedachte heeft, maar dan loop je elkaar in een 50 meter lange kloof ook niet in de weg.

Valt er direct zonlicht in de kloof op het moment dat je er bent? Zorg er dan voor dat je in RAW fotografeert en dat je je beelden onderbelicht. De donkere partijen worden hierdoor wel erg donker, maar die kun je later oplichten tijdens het editen. Het gaat vooral om de lichte partijen. Bij onderbelichten blijft er genoeg detail zichtbaar in deze lichte partijen. Zonde wanneer deze lichte plekken helemaal uitgebeten op beeld staan. Op het moment dat ik er ben schijnt de zon niet, dus zelf heb ik geen last van te scherp licht. Maar de verkleuring van het gesteente is bij bewolkt weer ook weer minder dan bij zonnig weer. Elke situatie heeft voordelen maar ook nadelen, zo zie je maar weer!

Gran Canaria Parkeren bij Tabas de Colores del Barranco de Las Vacas - Reislegende.nl
Tabas de Colores del Barranco de Las Vacas fotograferen op Gran Canaria - Reislegende.nl

Gran Canaria ontdekken met een huurauto

Nog meer mooie plekken ontdekken op Gran Canaria? Dat kan het beste met een huurauto. Zelf huur ik altijd een een auto bij Sunny Cars. Sunny Cars biedt een all-in formule, waardoor je nooit voor onverwachte kosten komt te staan. Verhuurders proberen je ter plaatse geen extra verzekeringen aan te praten, omdat je al volledig verzekerd bent. Zelfs je eigen risico krijg je van Sunny Cars terug betaald, mocht je onverhoopt schade aan de auto hebben. Zo kun je met een gerust hart beginnen aan de GC-200 of die mooie route door het binnenland van Gran Canaria.

Overnachten in het binnenland van Gran Canaria

In het binnenland van Gran Canaria kun je op prachtige plekjes overnachten. Een echte aanrader is Villa Nestor in Ingenio. Een prachtig pand midden in het centrum van Ingenio. Super mooi gerenoveerd met behoud van originele details. Villa Nestor heeft een mooi dakterras en er worden heerlijke ontbijtjes geserveerd door de Nederlandse eigenaren. Als ik eerder had geweten van dit plekje had ik hier meerdere nachten geboekt! In het leuke, kleine plaatsje San Bartolomé de Tirajana is Rural Suite Santiago de Tunte een leuke plek om te overnachten. Er zijn hier een aantal authentieke onderkomens met een leuk en kleurrijk binnenplaatsje. Wil je meer ruimte? Dan is Hotel Rural Hacienda del Buen Suceso in Arucas een aanrader. Dit hotel is een voormalige haciënda en wordt omringd door bananenplantages. Vooral als je van fotograferen houdt is dit een plek waar je zeker een nacht zou moeten doorbrengen. Meer weten over deze accommodaties en benieuwd naar foto’s? Lees dan dit artikel waar verblijven op Gran Canaria.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button