GC-200, mooie autoroute langs westkust op Gran Canaria

Ga je online op zoek naar plekken en activiteiten die je niet mag missen op Gran Canaria, dan kom je al snel terecht bij informatie over de GC-200. Deze route langs de westkust van het eiland is spectaculair te noemen. Een weg langs steile kliffen, met veel haarspeldbochten en adembenemende uitzichten. Iets wat je eigenlijk niet mag overslaan wanneer je Gran Canaria ontdekt met een huurauto.

GC-200 langs westkust van Gran Canaria

De GC-200 begint in het plaatsje Mogán, in het zuidwesten van Gran Canaria. De weg brengt je door het ruige binnenland van het eiland naar het plaatsje La Aldea de San Nicolas de Tolentino. Van daaruit rij je steeds meer richting de kust. Echt dichtbij zee zul je voor het eerst zijn wanneer je stopt bij Mirador del Balcón, één van de mooiste uitkijkpunten van Gran Canaria. Helaas moet je na een bezoek aan deze plek weer een klein stukje terug rijden naar de nieuw aangelegde GC-2, aangezien de GC-200 tussen Mirador del Balcón en El Risco is afgesloten. In 2016 zijn hier aardverschuivingen geweest en sindsdien is dit deel van de weg blijvend gesloten. De nieuwe weg GC-2 brengt je (deels via tunnels) naar El Risco, waar je de GC-200 weer kunt oppakken. Daarna loopt de GC-200 helemaal door tot aan het plaatsje Agaete. Er wordt gewerkt aan het deel van de GC-2 tussen El Risco en Agaete. Is dat eenmaal klaar, dan kun je in één keer de snelweg pakken van La Aldea de San Nicolás de Tolentino naar Las Palmas. Het deel van de GC-2 tussen Agaete en Las Palmas is al langer in gebruik.

Uitkijkpunten GC-200 Gran Canaria - Reislegende.nl

Waarom straks toch de GC-200 rijden in plaats van de GC-2?

De GC-200 is inmiddels echt een scenic route op Gran Canaria. Er rijdt nu natuurlijk ook nog veel bestemmingsverkeer op deze weg. Maar dat zal straks met de opening van het laatste stuk van de GC-2 een stuk minder worden. Mensen die sneller willen reizen naar het noorden kunnen dan de GC-2 pakken. Ideaal voor inwoners van Gran Canaria en natuurlijk ook voor mensen die bijvoorbeeld snel in de hoofdstad of op het vliegveld willen zijn. Het is jammer dat je nu een stuk moet overslaan op de GC-200, maar het is mooi opgelost. Het stuk over de GC-2 is snel gereden en voor je het weet kun je de GC-200 weer op in de buurt van El Risco!

Puerto de Mogán

Officieel start de GC-200 in het plaatsje Mogán, maar wij pakken Puerto de Mogán nog even mee voor we aan de route beginnen. Puerto de Mogán wordt ook wel klein Venetië van Gran Canaria genoemd omdat er een netwerk van kanalen en bruggen in het plaatsje ligt. De kanalen worden omringd door witgekalkte gebouwen met kleurrijke kozijnen en deuren. De daken zijn bedekt met terracotta en met weelderig bloeiende bougainvillea is het idyllische plaatje compleet. De jachthaven van Puerto de Mogán is een van de meest populaire plekjes in Puerto de Mogán. Er liggen luxueuze jachten en zeilboten, maar ook veel gekleurde vissersbootjes. Langs het water zijn veel restaurants en cafés te vinden waar je kunt genieten van verse zeevruchten en andere lokale specialiteiten.

Puerto de Mogán is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen op het eiland en dat is te merken. Hou je van rust en van natuur, dan moet je hier niet zijn. Ik hou van rust en van natuur, maar ik vind het leuk om even in het kleurrijke plaatsje rond te struinen en te fotograferen. Daarna hup, weer naar rustigere plekjes.

GC-200 Mogan Gran Canaria - Reislegende.nl
GC-200 Puerto de Mogan Gran Canaria - Reislegende.nl

Mogán

Op ongeveer 10 kilometer afstand van Puerto de Mogán ligt Mogán. Rij je vanuit Puerto de Mogán hier naartoe, dan kom je terecht in een prachtige vallei die in minder warme periodes vast ontzettend groen is. Deze vallei van Mogán, Barranco de Mogán, staat te boek als een van de mooiste valleien van Gran Canaria.

Er zijn een aantal plekken die je kunt bekijken op weg naar Mogán, zoals bijvoorbeeld Molino de Viento. De originele molen werd gebouwd aan het einde van de 18e eeuw, maar deze raakte zwaar beschadigd door een brand aan het einde van de 19e eeuw. Pas aan het einde van de 20e eeuw heeft men de molen gerestaureerd. Direct naast de molen is een soort beeldentuin, die doet denken aan een Alice in Wonderland wereld. Helaas zijn zowel de molen als de tuin gesloten als wij in Mogán zijn.

GC-200 Molino de Viento Mogan Gran Canaria - Reislegende.nl

Mirador El Mulato

Na Mogán vervolgen we onze route over de GC-200. Al snel volgt er een splitsing, waarbij wij linksaf de GC-200 volgen, maar je zou hier rechtdoor kunnen richting een mooi uitkijkpunt: Mirador El Mulato. Je zit dan op de GC-605 en na een kwartiertje meerdere haarspeldbochten trotseren in een ruig landschap kom je bij Mirador El Mulato. Na weer een kwartiertje terug rijden kun je de GC-200 oppakken, heb je toch in zo’n 40 minuten een mooi extra uitkijkpunt meegepakt!

Mirador de Veneguera

Al snel kom je een volgend uitkijkpunt tegen op de GC-200: Mirador de Veneguera. Vanaf deze plek heb je al mooi zicht op de iets verderop gelegen Fuente de los Azulejos, de rainbow rocks van Gran Canaria. De moeite waard om hier even te stoppen, ook als je de regenboogrotsen van dichtbij gaat bekijken.

GC-200 uitkijkpunt Mirador de Veneguera Gran Canaria - Reislegende.nl

Monumento Natural Los Azulejos De Veneguera 

Fuente de los Azulejos de Veneguera kun je uiteraard ook van dichterbij bekijken. Parkeer de auto langs de weg, bijvoorbeeld vlakbij het stalletje. Je kunt vanaf dit punt ook wandelen naar een verborgen waterval: Charcos Azules. Vooral in de winter is deze waterval de moeite waard om te gaan bekijken, door het water worden er dan mooie pools gevormd. In de zomer zijn er meestal ook wat kleinere pools te vinden, maar de waterval staat met warm zomerweer geregeld droog. De wandeling neemt ongeveer een half uur in beslag (1-way).

GC-200 Monumento Natural Los Azulejos De Veneguera Gran Canaria - Reislegende.nl

Cactualdea Park

Aangekomen in El Hoyo (La Aldea de San Nicolás) is Cactualdea Park een aanrader om te bezoeken. Dit meer dan 10.000 vierkante meter grote cactuspark biedt meer dan 1200 cactussoorten, die werden geïmporteerd vanuit exotische landen als onder meer Madagascar, Mexico en Bolivia. Je kunt hier lekker rondwandelen en je in een compleet andere wereld wanen. Een bezoek neemt ongeveer een uurtje in beslag.

GC-200 cactuspark Cactualdea Park Gran Canaria - Reislegende.nl

Lunchen bij Flamboyan Gastrobar D’Creusa

Lunchen willen we graag iets verderop doen bij Restaurante El Albercón maar door een besloten feestje is dat helaas niet mogelijk. We komen uiteindelijk terecht bij Flamboyan Gastrobar D’Creusa, misschien iets minder fancy maar wel erg lekker. We zitten tussen de locals en dat is eigenlijk altijd al een goed teken!

Mirador del Balcon

Na een heerlijke lunch rijden we verder op de GC-200, richting Mirador del Balcon. Het voelt alsof je hiervoor een afslag moet nemen, doordat er een nieuwe weg is aangelegd: de GC-2. In werkelijkheid vervolg je bij de kruising je weg op de GC-200. Na Mirador del Balcon is de GC-200 voor een groot gedeelte afgesloten, aangezien er in het verleden veel aardverschuivingen plaatsvonden. Mirador del Balcon is goed te bereiken, alleen moet je na een bezoek nu dus omkeren en terugrijden naar de GC-2, om op deze manier je weg richting het noorden te vervolgen.

GC-200 Mirador del Balcon Gran Canaria - Reislegende.nl
GC-200 bezienswaardigheden Gran Canaria - Reislegende.nl

GC-2, nieuwe weg die deel van GC-200 “vervangt”

Na vanaf Mirador del Balcon terug gereden te zijn naar de GC-2 vervolgen we onze weg tot een stuk voor El Risco, waar de GC-2 weer over gaat in de GC-200. De GC-200 slingert hier richting de kust, waardoor je weer kunt genieten van mooie vergezichten. Het is hier ontzettend ruig. Kaal, alleen maar rotsen, nauwelijks begroeiing. Ik hou ervan! Zo nu en dan heb je mooi zicht op een van de veel lager gelegen stranden, zoals onder meer Playa Segura, Playa de Sotavento en Guayedra Beach.

Bezienswaardigheden GC-200 Gran Canaria - Reislegende.nl
GC-200 uitkijkpunten langs de kust Gran Canaria - Reislegende.nl

Playa de las Nieves, Agaete

Onze volgende stop is Agaete, waar de natuurlijke zwembaden Agaete Piscina Natural aangelegd zijn in zee. Hier nemen we een kijkje, waarna we richting Playa de las Nieves wandelen. Het is druk in de strandtent, er lijkt een feestje gevierd te worden. Rustig even van het moment genieten op het strand is er dus niet bij. Jammer, want het uitzicht is fenomenaal! Je waant je hier bijna op Hawaï… met oordopjes in dan :-) Na wat foto’s gemaakt te hebben zoeken we andere, rustiger gelegen natural pools op: Charco de Las Palomas. Het is meteen het einde van onze dag op de GC-200 langs de westkust van Gran Canaria. Een route die voor een groot deel niet over de GC-200 ging helaas. Maar daardoor was het zeker niet minder mooi!

GC-200 uitzicht Playa de las Nieves Agaete Gran Canaria - Reislegende.nl
GC-200 Agaete Piscina Natural Gran Canaria - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button